Kompetencia Végzettség

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ráczné Dr. Rózsa Katalin projektvezető A DASZK fő feladatai TÁMOP /2-2F
Advertisements

Az előrehozott szakmunkásképzés kiszélesítésének perspektívái Dr. Szilágyi János.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
Pedagógus Hivatás Munkacsoport dr. Liptai Kálmán az MRK alelnöke dr. Gloviczki Zoltán az MRK Pedagógusképzési bizottságának elnöke.
Az új OKJ és a duális képzési rendszer. Az OKJ, nem cél, hanem eszköz  Nem önmagáért van, nem élhet önálló életet, a szakpolitika célját kell, hogy szolgálja.
Gyermekek a leszakadó világban Társadalmi állapotrajzok konferencia MTA Szociológiai Kutatóintézet november 19.
A képzett szakemberekért SZMBK KERETRENDSZER 2.1. előadás.
A tanításra és tanulásra fordított idő nemzetközi és kutatási adatok tükrében Imre Anna Oktatáskutató és fejlesztő Intézet Berekfürdő, Február 4.
A BKIK Oktatási Igazgatóságának és Oktatási Nonprofit Kft-jének feladatai.
1 A SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK JOGSZABÁLYI KÖRNYZETE, ÚJ FOGALMAI Laczkovich Jánosné Budapest, május 17.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
Komárom – Esztergom Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság Hiányszakmák.
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat Opponáló gondolatok Hablicsek László és Kutas János zárótanulmányához Készítette: Dr.
Befolyást a gazdaságnak a felsőoktatásban! Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
A kamara szerepvállalása a felnőttképzésben évi LXXVII. tv. főbb rendelkezései Tv. hatálya elsődlegesen az állam által elismert vizsgával záruló,
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
A „Legyen jobb a gyerekeknek” Nemzeti Stratégia aktuális kérdései Magyarországi feladatok a „Szegénység és társadalmi kirekesztés elleni küzdelem Európai.
A villamosenergia–ipari sportmozgalom eredményei és aktuális kérdései - A szociális partnerek együttműködése az iparági sportmozgalomban EVDSZ II. Taggyűlés.
A vállalatok marketingtevékenysége és a Magyar Marketing Szövetség megítélése Kutatási eredmények az MMSZ részére (2008. július)
A TANULÓSZERZŐDÉS, MINT A DUÁLIS KÉPZÉS MOTORJA InnoLignum Sopron Erdészeti és Faipari Szakvásár és Rendezvénysorozat Szeptember 8. Soproni kereskedelmi.
A kamara szerepe az export vezérelt magyar gazdaság megteremtésében. Eredmények és problémák Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
A szakiskolák aktuális problémái
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
GAZDASÁGI FÓRUM SZENTGOTTHÁRD
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Tanulószerződés-kötés
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
WORKSHOP A DUÁLIS KÉPZÉSEKRŐL
TÁMOP / „A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban)”
Versenyképes gazdaság – Versenyképes szakképzés
Projektszellemű tanítási foglalkozások a szakiskola évfolyamán
Kompetencia Végzettség
Az OKJ kialakításának elvei és az új szakképesítések bevezetése
Esélyek a munkaerőpiacon
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
D Á N I A 2007.november Készítette: KOVÁCSNÉ NAGY MÁRIA.
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Országos Felnőttképzési Tanévnyitó Debrecen
A kollektív szerződés Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd
Vörös-Gubicza Zsanett képzési referens MKIK
KRE-AKTÍV motivációs projekt
Mátészalkai Szakképző Iskola
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
Kompetencia Végzettség
ePálya fejlesztések a 15/2008 NSZFT szerződés keretében
Kandó Kálmán Szakközépiskola és Szakiskola
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
HHR.
középfokú felvételi eljárás
Előadó: Daka Zsolt ügyvezető Gyulahús Kft.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
ePálya fejlesztések a 15/2008 NSZFT szerződés keretében
főigazgatóhelyettes, NSzFI
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Regionális workshop Zétényi Ákos.
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
Általános iskola eredménye, értékelése
Az új OKJ és a duális képzési rendszer
A szakképzés aktualitásai
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
9-10.-es bemeneti mérések és a fejlesztő munkánk
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
KRÉTA-ESL Bemutató.
Intézmény minőségirányítási programja
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 7
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara
Előadás másolata:

Kompetencia Végzettség A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szerepvállalása a duális szakképzés kialakításában

Miért vált szükségessé a magyar szakmunkásképzés rendszerének újjáépítése?

A szakiskola presztízsének helyreállítása A tanulók alapkészségeinek hiánya A tanulás iránti érdektelenség, teljesítmény nélküliség A fizikai munka elutasítása Iskolai morál felbomlása, nagyfokú lemorzsolódás A szakiskola presztízsének leértékelődése Nőtt a képzésben eltöltött idő és az iskolázottsági szint, ezzel arányosan nem növekedett a tanulók tudásszintje

Az általános iskolából, illetve azt követően kimaradók számaránya: 14-19 év a legkritikusabb! 2002-2010 között általános iskolába járók száma: 112 000-108 000, lemorzsolódás 4 ezer fő (3,6 %) 2010-ben a 19 évet betöltött korosztály létszáma: 127 ezer fő ebből 31 ezer főnek 8 osztályos vagy alacsonyabb iskolai végzettsége volt (24,7%)

Kormányprogram, kormány-kamara szakképzési keret megállapodás A szakképzés rendszerének teljes átalakítása, a duális képzés bevezetése A felnőttképzési rendszer és a foglalkoztatás összhangjának megteremtése A munkaerő-piaci szükségletekhez igazodó felsőoktatási rendszer kialakítása A változtatásokhoz kamarai szakképzési feladatok kiszélesítése: felelősségvállalás és cselekvőképesség

A 2011/2012-es tanévben 48 szakmában már a duális képzés követelményei szerint 50%-kal növekedett a gyakorlati órák száma és a nyári összefüggő gyakorlatok ideje Megszűntek a 4-5 napig tartó maratoni vizsgáztatások Az új szakmai és vizsgakövetelmények és központi programok: A munkatevékenységbe ágyazott szakmatanulás pedagógiai modellje szerint A 2011. szeptemberi tanévinduláskor 10 ezer tanuló került beiskolázásra a kamara által kifejlesztett tanügyi dokumentumokra.

Az új OKJ fejlesztésének eredményei I. A kamara szakmai koordinációjával elkészült és 2012. júliusban, kormányrendeletben már megjelent az új OKJ. Kidolgozásában 7 minisztérium 14 államtitkársága, 250 szakmai szervezet és 800 fejlesztő vett részt.. Az eddigi átláthatatlan, kezelhetetlen OKJ rendszer helyett egy szélesebb alapozású szakmai keretrendszert sikerült kialakítani, amelynek köszönhetően a kimenetek számát sikerült a felére csökkenteni. Az elméletorientált, akadémikus jellegű szakmatanulás helyett a munkával egybekötött szakmatanulás került a középpontba. A szakma tanulás súlypontja a vállalati-üzemi gyakorlati képzésre helyeződött, amely a teljes képzési időkereten belül meghatározóvá vált.

Az új OKJ fejlesztésének eredményei II. Bevezetésre kerül a komplex szakmai záróvizsgáztatás rendszere, amely a modulokon átnyúló kulcskompetenciákat, legfontosabb munkaműveleteket, verseny és piacképes gyakorlati ismereteket helyezi majd a középpontba. Atomizált, virtuális ismeretek helyett: használható gyakorlati tudás A felnőttképzés és az iskolarendszerű képzés szakmai összhangjának a megteremtése A modul rendszer és a tantárgyszemlélet összhangja Egyidejűleg alulról és felülről történő expanzió. A kerettantervi ajánlások megjelentetésével opcionálisan már az idei tanévtől lehetővé válik az új OKJ szerinti kerettantervi képzések kipróbálása.

Kedvező jelek, elmozdulások, biztató sikerek a szakképzés megítélésében!

A válság ellenére javult saját szakmában a tanulók elhelyezkedése! MKIK GVI felmérés 2 ezer tanuló körében 2012.

Presztízsben javuló tendenciák, szakképzett elit! MKIK GVI felmérés 2012.

Javult az elhelyezkedők aránya: Összesen 48,3% dolgozik MKIK GVI felmérés 2012.

Érezhetően javult a képzőhelyek megítélése MKIK GVI felmérés 2012.

A vállalati gyakorlati képzőhellyel kapcsolatos elégedettség a legmagasabb MKIK GVI felmérés 2012.

Vállalati gyakorlati oktatói felmérés eddigi eredményei: az oktatók 55%-a több, mint szakmunkás!

Új időszámítás a magyar szakképzésben 2013. Az új szakképzési szerkezet 2013. szeptembertől válik teljessé: 8. osztályra épülő 3 éves szakmunkásképzés Tankötelezettség: általános és szakmai Új OKJ, kerettantervi rendszer 37 ágazati szakközépiskola, technikusképzés FSZ képzés kivezetése az OKJ-ból A kamarák megnövekedett felelőssége, szerepvállalása

De a fordulat éve a 2012. június 4-i parlamenti döntés már idén szeptembertől 33%-os közismereti szabály alkalmazása 9. évfolyamon ellenőrzött körülmények között vállalati tanműhelyben tanulószerződéssel Szintvizsga mindenkinek kötelező Híd program: az általános iskola problémájának kezelése Nem százalékokról szólt a vita: elvekről, lényegről, a szakiskola döntően a szakmatanulásról szól

Középtávon elérendő célok A szakképzés és a szakiskola presztízsének helyreállítása, a vonzerő növelése A kihullók számának csökkentése, a szakmával rendelkezők növelése, versenyképes és eladható szaktudás biztosítása Adófizető állampolgár, középosztályba történő felemelkedés, szakképzett elit, élethossziglan tanulás A szakképzés szereplőivel történő összefogás, duális képzés lehetőség egy életszerűbb rendszer működtetésére

Az előadás elérhető: www.mkik.hu Köszönöm a figyelmet! Az előadás elérhető: www.mkik.hu