Falusi vendégfogadás FATOSZ tevékenysége, napraforgós minősítés, falusi vendégasztal üzemeltetése.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Leader célterületek 2011 Szinergia Egyesület. Leader célterületek.
Advertisements

FÓRUM December 13..
Élelmiszer-önrendelkezés a közétkeztetésben
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
Kreditpontokkal kapcsolatos tájékoztatás
Mecsek-Völgység-Hegyhát Egyesület ÚMVP IV. tengely LEADER, kifizetési kérelmek.
Somogyváriné Koncz Margit Pécs,
1.A gazdaság és az infrastruktúra fejlesztése, a foglalkoztatottság növelése 1.1 Mezőgazdasági és élelmiszeripari tevékenység fejlesztése •Biotermékek.
TISZATÉR LEADER EGYESÜLET célterületei és eljárásrend 2011.
Pannon Helyi Termék Klaszter. A Pannon Helyi Termék Klasztert október 3-án hozta létre 13, a Nyugat-Dunántúli Régióban működő szervezet, közel egy.
Falusi Turizmus Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesülete
Falusi turizmus Fejér Megyében
Minőségi helyi termékek - Szekszárd és vidéke – Egy helyi termék rendszer működésének tapasztalatai Csillag Péter, ügyvezető Eco-Sensus Közhasznú Nonprofit.
A kamara szerepvállalása a szociális képzések területén
Medvéné Dr. Szabad Katalin Dr. Zimányi Krisztina
Az IKSZT címbirtokos szervezetek működtetési kötelezettségeiről VM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet Budinszki István szeptember.
Helyi termék értékesítés adózási tanácsadása – műhelymunka őstermelők, kistermelők, kézművesek, agroturisztikai szolgáltatók, és civil szervezetek részére.
Tájékoztató Fórum Észak Kelet-Pest Megyei Leader Egyesület 2170 Aszód Pesti út
I. Falusi Vendégasztal Konferencia MUOSZ Székház 1064 Budapest, Vörösmarty u. 47. Szabadkai Andrea Kistermelői termékértékesítés, magán háznál, termelői.
Az állattartó telepek nyilvántartásainak szabályos vezetése
A 259/2002. (XII.18.) Korm. rendelet január 1-től hatályos módosítása
Önkormányzatok turisztikai feladatai
Zalai Borút Egyesület. Borutak Magyarországon Villány-Siklós borút Egyesület (1994) Balatoni Borutak szövetsége (2003) Magyar Borutak szövetsége (2003)
52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről Kistermelő: az 1. § (1) bekezdésében meghatározott.
Falusi szálláshelyek Napraforgós Nemzeti Tanúsító Védjegy rendszere
Falusi szállásadók képzése Budapest, április 19.
FALUSI SZÁLLÁSHELYEK SZAKOSODÁSA. Megnőtt az igény a szolgáltatások iránt Nagy a verseny a szállásadók között Különlegességet igényel a vendég Csomagajánlatok.
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről és az igénybevehető szolgáltatásokról Pataki.
Minőségbiztosítás a falusi turizmusban
Dr. Kozári József egyetemi docens, igazgató Szent István Egyetem Közép-Magyarországi Regionális Szaktanácsadási Központ V. Országos Tanácsadási Konferencia.
Az egyéni vállalkozás.
Szakképzési dokumentumok
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
Nógrád megye falusi turizmusának jelenlegi helyzete, együttműködési fejlesztési lehetőségek november 06. Rimóc.
NAK, Szakképzési Igazgatóság
A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE 2013
Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár
Fás szárú energiaültetvények támogatása. Támogatás igénybevételének feltételei:  A termelő mezőgazdasági üzemének mérete meghaladja a 4 EUME-t (induló.
Falusi és agroturizmus jelene – jövője
Az Oktatási Hivatal és a felvételi eljárás
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
Falusi és Agroturizmus országos Szövetsége (FATOSZ)
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
A maximális hallgatói létszám megállapítása Bakonyi László elnök, Oktatási Hivatal.
Pálinka – élelmiszeripar - vidékfejlesztés
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok
Falusi szállásadás Zala Andrea
Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ)
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
Mezőgazdasági szaktanácsadás uniós és hazai rendszere VI. Országos Tanácsadási Konferencia, BKIK Budapest, március 21. ISBN száma:
Helyi termékek, azaz a kistermelői élelmiszer- előállítás Dr. Orbán Péter Igazgatóhelyettes főállatorvos.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐFELÜGYELŐSÉG 1 Gábriel Edit Engedélyezési Főosztály január 21. felsőfokú ügyintéző.
2011. évi Kereskedelemfejlesztési pályázat Düh Gergely tanácsadó Ügyfélszolgálati és Stratégiai Elemző Osztály 2012.február 20.
(Horányi Márton) Lényegi változás nincs, pontosítások, értelmezések.
Pályázati audit. Jogszabályi háttér as periódusban változatlan volt  Közösségi joganyag 1083/2006/EK rendelet 1828/2006/EK rendelet 1080/2006/EK.
Mindent a Mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése célú Hitelprogramról Beruházás, eszközbeszerzés, haszongépjármű vásárlás 0%-os.
A Felsőoktatási Regisztrációs Központ és a felsőoktatás Bakonyi László, főigazgató.
Nem mezőgazdasági tevékenységek elindításának támogatása Dr. Szili-Fodor Dóra NAK vidékfejlesztési referens október.
Falusi turizmus szakmai ismeretterjesztő konferencia agrár- és vidékfejlesztési szereplők számára Budapest, december 14.
Nemzeti Energetikusi Hálózat
A MEZŐFÖLD HELYI Közösség Helyi Fejlesztési Stratégiája elkészítésének mérföldkövei, a tervezés jelenlegi állása. Polgárdi, 2016.január 28.
A pénzügyi szolgáltatások közvetítőit érintő jogszabályi változások
MÉCS konferencia március 21. Mezőtúr
ETS-létesítményeket, EU-ETS hitelesítőket
LEADER pályázati lehetőségek az Innovatív Dél-Zala Helyi Akciócsoport területén vállalkozói szféra számára Kulcsár Norbert, Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési.
Megjelent a végrehajtási rendelet!
Falusi szálláshelyek Napraforgós Nemzeti Tanúsító Védjegy rendszere
Merre tovább a középiskola után?
Előadás másolata:

Falusi vendégfogadás FATOSZ tevékenysége, napraforgós minősítés, falusi vendégasztal üzemeltetése

A FATOSZ tevékenysége Új 70 órás falusi turizmus képzés – „Lehetőségek a falusi turizmusban” címmel Főbb tananyagok: - Gazdálkodási és vállalkozási ismeretek alkalmazása a turizmusban Környezet kialakítási ismeretek Szabadidős tevékenységek szervezési ismeretei Higiéniai ismeretek Kommunikáció, marketing és fogyasztóvédelmi ismeretek Gyakorlat – „Jó gyakorlatok” megismerése

Új honlap: www.falusiturizmus.eu Kötelező a pénztárgép használata: a TEÁOR ’08 alapján az 55.1-55.3 szálláshely-szolgáltatást nyújtóknak (kivéve a falusi szálláshely szolgáltatóknak)

A Baranya Megyei Falusi Turizmus Közhasznú Egyesület tevékenysége Kapcsolattartás a FATOSZ-szal Programok szervezése (Sütő-Főző Fesztivál, Falusi Turizmus Utcafesztivál, OMÉK megjelenés) Tagok folyamatos tájékoztatása az aktualitásokról (hírlevelek küldése) Minősítések szervezése Tanácsadás vendégházak kialakításához Falusi vendéglátó képzés szervezése Gasztrosuli program a Zsolnay Negyedben – helyi termék előállítók jelentkezését várjuk! Honlap (www.baranyavidek.hu) és facebook oldal kezelése

Falusi szálláshely fogalma 239/2009. (X. 20.) Korm. rendelet „A Balaton Kiemelt Üdülőkörzet Területrendezési Tervének elfogadásáról és a Balatoni Területrendezési Szabályzat megállapításáról szóló 2000. évi CXII. törvény szerint kiemelt üdülőkörzethez nem tartozó települések, valamint a természetes gyógytényezőkről szóló külön jogszabály alapján törzskönyvezett gyógyhelyek kivételével az 5000 fő alatti településeken, illetve a 100 fő/km2 népsűrűség alatti területeken található olyan egyéb szálláshely, amelyet úgy alakítottak ki, hogy abban a falusi életkörülmények, a helyi vidéki szokások és kultúra, valamint a mezőgazdasági hagyományok komplex módon, adott esetben kapcsolódó szolgáltatásokkal együtt bemutatásra kerüljenek.”

Napraforgós minősítő védjegy A minősítések átkerültek az NGM-ből az NFM-be (Nemzeti Fejlesztési Minisztérium) A FATOSZ kedvezményes díjért végzi a 2011-ben és 2012-ben megszerzett védjegyes házak újraminősítését A VP6-6.4.1-16 azonosítószámú pályázatnál kötelező a 4 napraforgós Minősítő Bizonyítvány benyújtása a záró elszámoláskor új falusi szálláshely létesítése és meglévő fejlesztése esetén

A minősítés menete Pályázati formanyomtatvány benyújtása a kötelező mellékletekkel Eljárási díj befizetését igazoló bankkivonat Működési engedély másolata (a területileg illetékes jegyzőtől használatba vételi engedély után kérelmezhető) A minősítő időpontot egyeztet a helyszíni szemlére Jegyzőkönyv és fotódokumentáció elkészítése A teljes anyag felkerül a FATOSZ-hoz Védjegyek elbírálása Védjegyek aláírása és postázása

Mire ügyeljünk! Már a vendégház tervezésénél, kialakításnál vegyük figyelembe a szempontrendszert A vendégházak nagysága maximum 8 szoba, férőhelyek száma maximum 16 Napraforgós minősítés megszerzéséhez kötelező a megfelelő végzettség Szakirányú főiskolai vagy egyetemi végzettség Egyéb főiskolai vagy egyetemi végzettség + 70 órás falusi vendéglátásra felkészítő tanfolyam Idegenforgalmi és vendéglátó szakmenedzser végzettség Szakács, felszolgáló, eladó, portás szakmunkás végzettség Vendéglátó üzletvezetői végzettség Mezőgazdasági, élelmiszeripari középiskolai végzettség Falusi turizmus menedzselésére felkészítő 120 órás tanfolyami végzettség Falusi szálláshely szolgáltatásra felkészítő 70 órás tanfolyami végzettség Falusi vendéglátó vagy panziós OKJ képzés

A folyamat sok időt vesz igénybe: A pályázati formanyomtatvány benyújtásától az aláírt minősítő bizonyítvány megszerzéséig akár több hónap is eltelhet! Konzultációs lehetőség a tervezés időszakában is A minősítés eljárási díját a FATOSZ (Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége) számlájára kell elutalni A minősítést követő 4 évben a minősítést tanúsító tábla használatáért kell díjat fizetni (5.000,- Ft/év), melyről a FATOSZ küldi ki a számlát. A megszerzett védjegy 5 évig érvényes

Falusi vendégasztal üzemeltetése Szabályozás: „52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről” „Falusi vendégasztal: falusias, tanyasias vagy vidéki környezetben a házi élelmiszerekhez és gasztronómiai hagyományokhoz kapcsolódó tevékenységek bemutatása, és az elkészített élelmiszerek felkínálása helyben fogyasztásra a gazdaság helyén.” Őstermelői igazolvány beszerzése a NAK-nál Az Agrárkamarához a következőkkel érdemes készülni: Mit szeretne termelni, mekkora mennyiségben, mekkora területen Tulajdoni lap, amin rajta van a hrsz. Kötelező az Agrárkamarai tagság, melynek díja 2.000,- Ft/év. Kiadnak egy őstermelői kártyát, melyet minden év március 20-ig kell meghosszabbítani

2. NÉBIH-hez (Pécs, Megyeri út) kérelem beadása, milyen tevékenységet szeretne kistermelőként folytatni (az otthon megtermelt alapanyagoktól függ, mit tud végezni) Állatok tartásánál fontos: csak hivatalos vágópontnál lehet levágni! 3. Körzeti állatorvos helyszíni szemlét tart és jegyzőkönyvet készít – ez alapján adják ki az engedélyt, mely két részből áll hatósági állatorvosi bizonyítvány: mit, mekkora mennyiségben és hol lehet értékesíteni határozat a NÉBIH-től: kistermelői nyilvántartásba vették és falusi vendégasztal szolgáltatást végezhet helyben. Évente kell hosszabbítani!

Fontos! - NAV-nak bejelenteni a tevékenységet, akik segíteni a tudnak a számlázás módjában is - Családtag is segíthet az értékesítésben - Termékek árusítása 40 km-es körzetben lehetséges

Köszönöm a figyelmet! Elérhetőségek: Vinczen Emőke Mobil: 70/413-8018 E.mail: info@baranyavidek.hu Postacím: Baranya Megyei Falusi Turizmus Közhasznú Egyesület 7625 Pécs, Vince u. 9/2.