Webportálok készítése CMS alapokon beadandó

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hogyan jutunk információkhoz az interneten
Advertisements

Keresőrendszerek.
Keresés a számítógépes katalógusokban
A Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
EBSCOhost iPhone/iTouch Application Közvetlen hozzáférés az EBSCOhost ® tartalmakhoz, iPhone, iPod Touch és iPad készülékekről Üdvözöljük az EBSCO oktatóprogramjában!
Statisztika 2008 Az elektronikus program használata.
BPS Web 2.0 Felhasználói kézikönyv. A szerkesztő főoldala A bejelentkezett felhasználóA szerkesztő főmenürendszere Stílusformázások Nyelv- és nézetváltás.
Kereső program használata Készítette: Berger Nikolett
 A Web, kezdeti időszakában csak a szöveges file-okat kezelte.  Ma teljes körű multimédia szolgáltatásokat nyújt  Filmet,  Zenét,  Képeket nézhet.
Rendszer kezelési ismertetés
Tanyanyagtárházak lépjünk túl egy LMS korlátain Networkshop 2010 Debrecen, április Vágvölgyi Csaba
Kereső programok használata
Internet ismeretek II..
Bekezdésformázás Név: Szarvas Nóra 8/a Felkészítő tanár: Salamon Róza
Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
Internetes böngészőprogram használata, beállításai
CCleaner Skyman ™.
Műszaki tudományok az interneten
1 Hogyan juthatunk be a keresők első oldalára – kereső optimalizálás.
Vizuális és web programozás II.
Kereső programok használata
Hogyan lehet használni a keresőprogramokat? Készítette: Tankó Csongor Felkészítő tanár: András Izabella Gábor Áron Iskolaközpont Szentegyháza.
Webszerkesztés Stíluslapok (CSS).
Aki keres, az talál? Igen, talál. Ki ezt, ki azt, de egy szót beütve a google keresőbe (pl.) mindig ugyanazt, hacsak nem kerültek fel új honlapok az adott.
Szemantikus keresők.
Ebsco adatbázisok Koltay Klára 2006/ félév.
Az internetes keresőkben a felhasználó az őt érdeklő szavakra, adatokra kereshet rá egy általában egyszerű oldalon, egy beviteli mező és egyéb szűrési.
A Google teljes kihasználása. A legtöbb felhasználónak a webkeresés jelenti a Google legfontosabb funkcióját. Alapértelmezésben aktivált.
SZTIR Projekt Szaktanácsadási Tartalomszolgáltató Információs Rendszer Névjegyzék december 20. Nagy Attila, GAK TSzK.
Internet, Böngészők, Elektronikus levelezés
Support.ebsco.com Saját EBSCOhost oktatóprogram Oktatóprogram.
Support.ebsco.com Business Source keresés az EBSCOhost felületen Oktatóprogram.
Support.ebsco.com Az EBSCOhost találati lista Oktatóprogram.
Support.ebsco.com Oktatóprogram Összetett keresés végrehajtása az EBSCOhost felületen Irányított stílusú keresőmezők.
Keresőrendszerek.
APRÓSÁG Specifikus apróhirdetési oldal
Az NVU webszerkesztő program
Topológiák Hálózati eszközök
Az internetes keresési módszerek
Web-programozás Lénárt Anett egyetemi adjunktus - PTE PMMK Rendszer- és Szoftvertechnológia Tanszék 2. Előadás Tananyag: A HTML nyelv meta elemei.
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Hosszú dokumentumok kezelése.
Első lépések a szövegszerkesztő használatában
Keresés a weben Kulcsszavas keresés: Google (
Violet nails Készítette: Csőke Vivien. Bevezetés Téma: Violet nails - műkörömkészítő weblapjának elkészítése A weboldal elérhető az alábbi címen: violetnails.atw.hu.
Mappa- és fájlműveletek
CALDERONI FORRÁSKEZELŐ RENDSZER A Calderoni Program során fejlesztésre kerülő rendszer vázlatos bemutatása.
Dokumentum formázása.
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Bekezdések formázása 3.
CALDERONI FORRÁSKEZELŐ RENDSZER A Calderoni Program során fejlesztésre kerülő rendszer vázlatos bemutatása.
Készítette: Derecskei Nikolett
A böngészőprogram használata. A böngészők értelmezik a html nyelvet, a javascript kódokat és a php kódokat is. Majd ezeket lefuttatja, és azok alapján.
TÁMOP /1-2F Internet-szolgáltatások I/13. évfolyam Keresések, regisztrációk Szepessy István 2009.
Adatkeresés az interneten
A Mozilla magyar nyelvű szerkesztőjének használata
Google Scholar Wolfram Alpha Scirus Készítette: Varga Ádám.
Informatika Oktató: Bock Ádám. Prezentáció készítés PowerPoint program segítségével.
Webszerkesztés. IP cím pl: Domain cím - DNS pl: ország nevehttp:// számítógép címe World Wide Web Webszerverre.
17 ISMERTESSE AZ INTERNETES KERESÉSI MÓDSZEREKET! KONKRÉT GYAKORLATI PÉLDA KERESÉSRE.(KERESÉS, TALÁLATI LISTA ÉRTELMEZÉSE, TALÁLT OLDAL MENTÉSE.) Készítette:
Keresési módszerek könyvtári katalógusokban. A könyvtári katalógus funkciója A könyvtár állományában meglévő dokumentumok feltárása Az egyes példány adatainak.
Webáruház rendszerek Reisz Péter G-3S
Információ és kommunikáció
Fülemüle informatika tehetségkutató verseny
Használd jól a könyvtári katalógust!
Az FTP felhasználók általában az alábbi funkciókkal rendelkeznek:
5 tipp a munka egyszerűsítésére
Internet és kommunikáció
DRUPAL Előadja: Nagy Nikoletta :05.
Internet-szolgáltatások I/13. évfolyam
Informatika Oktató: Katona Péter.
Bibliográfia adatbázis-kezelő alkalmazások, EndNote 2018 Skultéti Attila
Előadás másolata:

Webportálok készítése CMS alapokon beadandó

Feladat A Drupal tartalomkezelő rendszer Kereső moduljainak vizsgálata, beállítási lehetőségek, érdekességek bemutatása

Alapbeállítás Egy Drupal alapú webhely készítésekor a szükséges alaprendszer már önmagában is tartalmaz egy keresési lehetőséget, mely az átlagos szintű felhasználónak akár elég is lehet a hétköznapi használat során.

Alapbeállítás A fenti képen látható egy egyszerű keresés eredménye, mely alapján megkapjuk az összes találatot, jelen esetben kettőt, egy-egy linket, mellyel a találati oldalra mehetünk, valamint a létrehozott típust, szerzőt, beküldési időpontot, hozzászólások és csatolmányok számát.

Alapbeállítás Részletes keresés A részletes keresés segítségével, mint ahogy az az előző képen is látszik beállíthatjuk, hogy több szóra keresünk-e, hogy pontos kifejezésre akarunk keresni, vagy azt szeretnénk elérni, hogy az adott szót ne tartalmazza a találatunk. Szűkíthetjük a keresést azzal, hogy meghatározzuk az oldal mely részein , milyen kategóriákban keressen.

Apache Solr Search Integration Az Apache Solr Search Integration modul az alaprendszer keresője által nyújtott lehetőségeket kiegészítve különféle extra funkciókkal rendelkezik, mindemellett jobb keresési teljesítményre is képes. A jobb teljesítményének egyik bizonyító tényezője lehet, hogy szívesen használják nagyobb adatbázisokkal rendelkező oldalak és magas látogatottságú weblapok keresőjeként is. Beállíthatjuk a keresés mező méretét, elhelyezkedését, ezáltal befolyásolva a látogatót.

Apache Solr Search Integration Az extra lehetőségek között szerepel, hogy tud a különböző oldalsávokban keresni, lehetőséget ad a találatok rendezésére dátum, szerző, típus, cím és fontosság szerint. Valamint szűrőket állíthatunk be rajta. A fontosság alatt azt értjük, hogy a keresőt beállíthatjuk, aszerint, hogy az oldal melyik részét tekintjük elsődlegesen fontosnak, melyeket kevésbé.

Area Ez a modul az oldal részeit, felépítését felhasználva különböző színeket rendel az egyes oldalakhoz a keresés során, azon belül pedig területekre osztja fel az adott lapokat, és a színek segítségével megmutatja a találatot, jelezve ezzel mind a találati oldalt, mind pedig a találati területet.

Area A modul beállításai között módosíthatjuk: a blokkok típusait, méreteit mind horizontálisan mind vertikálisan pixelben kifejezve

Area Kiinduló állapotban láthatjuk, hogy az adott weboldal összesen 8 részből áll, minden részt különböző színekkel jelöl a modul. Valamint látható a 6 részre felosztott térkép, mely a találati területet hivatott jelölni.

Area A keresés eredményeként láthatjuk, hogy egy „oldal” típuson található az „Inzaghi” szó, ezt a rózsaszín szín jelenti alul a találati mezőben, és azért van a 2 x 3-as táblázatunk jobb felső sarkában, mert az oldal azon részén találjuk a keresett szót.

Custom Search Box

Custom Search Box A Custom Search Boksz egy egyszerű kis kiegészítő modul, mellyel megváltoztathatjuk az alapból rendelkezésre álló kereső feliratait. Kicserélhetjük a „Keresés a webhelyen szöveget”, Kicserélhetjük a „Keresés” szót, a nagyító helyett beszúrhatunk egy általunk kiválasztott képet.

Content Optimizer Ez egy olyan tartalom-optimalizáló modul, mely elemzi az oldal tartalmát, és javaslatokat tesz, melynek segítségével a keresőprogram teljesítményét optimalizálhatjuk.

Domain GeoLocalization A Domain GeoLocalization modul egy olyan kereső, mely lehetővé teszi, a hozzánk kapcsolódó (al)domainok forrásának megtalálását. Mivel ez a Domain modul egyik részének tekinthető, ezért a telepítése előtt szükséges a domain modul bekapcsolása, mely alaposan leterhelheti az oldalunkat a számos kiegészítője miatt.

Domain GeoLocalization

Domain GeoLocalization A következőkben beállíthatjuk a GeoLocalization-t, hogy az a Google Maps-on tudjon keresni, ehhez azonban szükségünk van egy kulcsra, melyet a „Google Maps API key”-re kattintva kérhetünk, és az oldalunk url-jét megadva azonnal meg is kapunk.

Domain GeoLocalization

Domain GeoLocalization Végül pedig rendelke-zésünkre áll egy kereső, melyben (mint utóbb kiderült, csupán) az Amerikai Egyesült Államok területén kereshetünk irányítószám segítségével. Megadunk egy konkrét irányítószámot, illetve azt hogy hány mérföldes körzetben szeretnénk keresni, és a modul a Google Maps segítségével megmutatja a kapcsolódó domainek helyét.

External Search Külső keresőmotort használhatunk az oldalunkról, mint például: Google, Yahoo!, Wikipedia, Last.fm, Stb.

External Search Beállíthatjuk, hogy mi legyen a külső keresőnk megjelenítendő neve, illetve hogy milyen motort használjon a kereséshez.

External Search A listában szereplő keresőkön kívül használhatunk más keresőmotorokat is, melyeket mi állíthatunk be a név és url megadásával.

External Search Akár több keresőt is feltehetünk az oldalra melyek egymástól függetlenül külön blokkokba helyezhetőek. Az egyes keresőkhöz tartozhatnak különböző beállítások, szűrők, mint például a Wikipedia esetében beállíthatjuk a használni kívánt nyelvet, míg a YouTube esetében a keresendő típust.

További modulok Mivel a Drupal nagyon sok keresőmodult kínál a weblapot készítők számára a továbbiakban felsorolnék néhány modult, mely szintén hasznos lehet: A synonyms modul lehetővé teszi, hogy ne csak konkrét szavakra, de azok szinonímáira is keressünk az oldalunkon. Természetesen csak angol nyelvű oldal esetén használható.

További modulok A Gmaps modul lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy a google maps-ot elérhetővé tegye az oldalán. A keresés során kiinduló pont lehet, akár a cím, a város neve, az irányítószám, de a pontos koordináta is. A fentiek közül egyet megadva, (egy találat esetén) megkapjuk a hiányzó adatokat, valamint kis térképen a keresett települést is.

További modulok A Reatricted Search, egy olyan modul, melynek segítségével a rendszergazda ki tud zárni bizonyos tartalomtípusokat a keresési rendszerből, ezáltal letiltva a keresőt , hogy az adott részről eredményeket adjon a felhasználónak.

További modulok A Search Files modul nevéből is adódik, hogy fájlokat kereshetünk vele. A modul által ismert fájlok lehetnek, szöveges, pdf, illetve office fájlok. Használható az alábbi kiterjesztések kereséséhez: Txt, Pdf, Doc, Ppt, Xls, Rtf.

Köszönöm a figyelmet! Demeter Péter Web-programozó Levelező TAENBW