CPU (Processzor) A CPU (Central Processing Unit – Központi Feldolgozó Egység) a számítógép azon egysége, amely értelmezi az utasításokat és vezérli.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A processzorok rövid történelme, áttekintése
Advertisements

Alaplap.
A számítógép műszaki, fizikai része
Rendszertervezés Hardver ismeretek.
Memóriák típusai, jellemzői
A számítógép felépítése
timor Domini principium scientiæ 1 A hardver 1. rész.
Memória.
Számítógép összetevői
Neumann-elvek A számítógép legyen teljesen elektronikus, külön vezérlő és végrehajtó egységgel. Kettes számrendszert használjon. Az adatok és a programok.
A mikroprocesszor 1. rész.
A számítógépes memória jellemzői
A számítógép felépítése
Alaplapra integrált csatlakozók
A számítógép felépítése
Processzorok(CPU) A számítógép agya.
Alapfogalmak Hardver:  A számításokat végző fizikai-technikai rendszer (kézzel fogható, fizikai termékek) Szoftver:  Programok, programrendszerek (szellemi.
Mikroprocesszorok (CPU)
A memória.
Alapfogalmak Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas. Információ:
Memóriák.
Központi feldolgozó egység (CPU)
A memória.
Számítógép memória jellemzői
Számítógép memória jellemzői
Memóriák típusai, jellemzői
A memóriák típusai Ahogy én tanítanám….
Felkészítő tanár: Széki Tibor tanár úr
Készítette: Felkészítő tanár: Iskola:
Készítette: Bodor Béla Tanár: Szabó Dániel Iskola: Egressy Gábor Kéttannyelvű Műszaki Szakközépiskola Iskola címe: 1149 Budapest, Egressy út 71. MEMÓRIÁK.
Készítette : Szente Szilvia Spek Krisztina Felkészítő tanár : Spek Krisztina Iskola : Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Gúta.
A memóriák típusai, jellemzői
MIÉRTEK A SZÁMÍTÁSTECHNIKÁBAN
MI A MEMÓRIA? A memória tulajdonképpen egy logikai áramkör, ami adatok megőrzésére alkalmas. Az adat számunkra most azt jelenti, hogy van-e jel vagy nincs.
A számítógép felépítése
modul Szövegfeldolgozás Speciális informatikai feladatok.
A Memória.
A mikroszámítógép felépítése
A számítógép teljesítménye
Mikrokontroller (MCU, mikroC)
A számítógép felépítése
Processzor, alaplap, memória
A számítógép tárolóeszközei
A ROM és a BIOS Készítette: Tóth Dominik. A ROM A ROM (Read Only Memory) egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható memória. Fizikailag az.
A központi egység Informatika alapjai Készítette: Senkeiné B. Judit.
Mikroprocesszor.
Alaplapra integrált csatlakozók
Ismerkedjünk tovább a számítógéppel
Memóriák.
Készítették: Turai Krisztina és Csaja Eszter Natália 9.a
A számítógép felépítése
ifin811/ea1 C Programozás: Hardver alapok áttekintése
A processzorok (CPU).
2015. július július július 22. Készítette: Gráf Tímea Informatika 9. évf. Informatikai alapismeretek III.
Azaz a számítógép „agya” Készítette: Balázs Gergő
Készítette:Mohamed Ahmed Azmi 9.A. Random Access Memory Alap tudnivalók a RAM -ról: Írható és olvasható memória. Feladata ideiglenes adatok tárolása,
A CPU (központi feldolgozó egység vagy processzor)
1 A számítógépek felépítése jellemzői, működése. 2 A számítógép feladata Az adatok Bevitele Tárolása Feldolgozása Kivitele (eredmény megjelenítése)
1 A szoftver szoftver - a hardver egységeket működtető, vezérlő programok összessége: nem megfogható Hardver - maga a számítógép és az összes elektronikus.
Neumann elvű számítógép. Neumann János ► Neumann János december 28-án Budapesten született ► 1930-ban emigrált az USA-ba.
Az alaplap AZ ALAPLAPON TALÁLHATÓ A PROCESSZOR /CPU/, A MEMÓRIA, A VEZÉRLŐ KÁRTYÁK CSATLAKOZÓI ÉS A PERIFÉRIÁK CSATLAKOZÓI.
Adatok tárolása. Tárolók Félvezető tárak RAM Operatív tár Cache tár Regiszterek CMOS RAM ROM BIOS Mágnestárak Mágneslemez Hajlékony lemez Merevlemez MágnesszalagMágneskártya.
Sz&p prof.
RAM (Random Access Memory)
Információtechnológiai alapismeretek
Neumann elvek és a Neumann elvű számítógép felépítése
A számítógép felépítése
Az információ.
A számítógép felépítése
A számítógép felépítése és működése
Előadás másolata:

CPU (Processzor) A CPU (Central Processing Unit – Központi Feldolgozó Egység) a számítógép azon egysége, amely értelmezi az utasításokat és vezérli a végrehajtást (a számítógép „agya”). Egy szilícium kristályra integrált, sok tízmillió tranzisztort tartalmazó digitális egység.

CPU (Processzor) (folyt.) A számítógépbe helyezhető processzort az INTEL fejlesztette ki. 1971-ben jelent meg az első processzor, 4 bites volt (INTEL 4004). 1981-ben jelent meg az első IBM PC, ami már 8 bites processzorral rendelkezett Kezdetben sok különálló áramkörből állt, de a mikroprocesszorral sikerült a legfontosabb dolgokat egyetlen szilíciumlapkára integrálni.

Intel 4004 az első IBM PC 8 bites processzorral

CPU részei ALU (Arithmetic and Logical Unit): alapvető aritmetikai és logikai műveleteket hajt végre (a processzor „számológépe”). A mikroprocesszorok alapvető részegységévé vált, napjainkban mindegyik tartalmaz lebegőpontos végrehajtóegységet is (korábban ezt co- processzorral oldották meg)

ALU

CPU részei CU (Control Unit – Vezérlő Egység): szervezi, ütemezi a processzor munkáját. lehívja a memóriából a soron következő utasítást értelmezi majd végrehajtja azt meghatározza a következő utasítás címét

CPU részei Regiszter: a processzorba beépített nagyon gyors elérésű, kis méretű memória. Addig tárolják (ideiglenesen) az információkat és utasításokat, amíg a processzor dolgozik velük. Napjainkban 32, illetve 64 bites regiszterek vannak.

CPU részei Cache memória (gyorsítótár): a processzorba vagy annak környezetébe integrált memória célja: a viszonylag lassú rendszer-memória elérésének kiváltása (előzetesen beolvassa a programrészeket és adatokat, amire végrehajtáskor közvetlenül szükség lehet) mai PC-k processzoraiban 2 féle található: egy kisebb és gyorsabb első szintű (L1) egy nagyobb másodszintű (L2) MB-os nagyságrendűek

CPU tulajdonságai Órajel: az alaplapon található órajel- generátor szolgáltatja egy olyan jel, amely két vagy több áramkör tevékenységét koordinálja (biztosítja az „ütemet” a számítógép működéséhez) két azonos típusú és azonos gyártótól származó processzor közül a nagyobb órajelű a gyorsabb mértékegysége: Hertz [Hz] 1 Hz = 1 művelet/másodperc 1 kHz = 1000 Hz 1 MHz = 1000 kHz 1 GHz = 1000 MHz

Órajel-generátor

CPU tulajdonságai Processzorfoglalat (socket): egy csatlakozó az alaplapon, amibe a processzor csatlakoztatható Manapság a számítógépek processzorai cserélhetőek, így valamilyen foglalatba illeszkednek Pl.: INTEL – Socket 1, Socket P AMD – Socket 939, Socket F

Processzor-foglalatok

CPU-socket az alaplapon

CPU hűtése A mai processzorok olyan magas frekvencián dolgoznak, hogy elolvadnának az elektromos áram hőhatása miatt  hűtésre van szükség Léghűtés: ez hűtőbordát szerelnek a processzorra, ami elvonja a hőt, és egy hűtőventillátorral hűtik azt. A hűtőborda és a processzor közé hűtőpasztát tesznek a jobb hőátadás érdekében. Vízhűtéses: csövekben vizet keringetnek, amit rákötnek a processzorra. Halk, hatékony, de kiépítése drága és bonyolultabb.

CPU-hűtők

Processzorgyártók és típusok Manapság 2 nagy processzorgyártó versenyez egymással: INTEL típusai: Xeon, Core 2 Duo, Pentium 4, Pentium D, Celeron AMD típusai: Opteron, Athlon 64, Sempron, Turion

Processzorok Xeon

Memória Két fajtája van: ROM (Read Only Memory – Csak Olvasható Memória) tartalma állandó, nem lehet változtatni (csak a gyártó képes rá) kikacsoláskor a tartalma megmarad, azaz nem szükséges áram az adatok megőrzéséhez RAM (Random Access Memory – Véletlen Hozzáférésű Memória) az adatok addig maradnak meg benne, amíg a gép feszültség alatt van (kikapcsolásig)

ROM típusok PROM (Programmable ROM): speciális készülékkel egyszer írható ROM EPROM (Erasable Programmable ROM): törölhető és (újra)írható memória, a tartalom UV fénnyel törölhető EEPROM (Electrically Erasable Programmable ROM): elektronikus úton törölhető majd újraírható memória

ROM -típusok EPROM PROM EEPROM

RAM típusok DRAM (dinamikus RAM): tartalmát folyton frissíteni kell előnye: olcsó és kis méretű hátránya: alacsonyabb sebesség és a frissítés szükségessége fajtái: EDO-RAM, SDRAM, DDR, DDR2, DDR3 tárolókapacitásuk 512 MB és 8 GB között van

DRAM EDO-RAM SDRAM

RAM típusok SRAM (statikus RAM): tartalmát nem kell frissíteni előnye: nagyobb sebesség hátránya: bonyolultabb és drágább kivitelű gyorsasága miatt cache-ekben használják

Memóriagyártók Kingston Kingmax Corsair Samsung