A környezet és természetvédelem állami feladatai és szervezeti rendszere, az önkormányzatok környezetvédelmi feladatai.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A területi államigazgatás és a helyi önkormányzatok együttműködésének Hajdú-Bihar megyei tapasztalatai.
Advertisements

Kérdések a gazdálkodás, pénzügy fejezethez. 1. Egészítse ki a mondatot! A pénzügyek igazgatásának….. része van. A ………… igazgatása, és a……….. Igazgatása.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
MMIK – „a befogadó intézmény” tradicionális múlt tradicionális múlt felkészült szakember gárda (humán erőforrás) felkészült szakember gárda (humán erőforrás)
A környezetvédelmi megbízott szerepe a vállalkozások tevékenységében és Önkormányzati munkakörben Önkormányzati munkakörben.
Ady Endre Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola - Berhida Környezeti nevelés.
Heves Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szerve Heves Megyei Iparkamara - Mire figyel a hatóság? Előadássorozata Augusztus.
A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokat érintő változások A család és gyermekjóléti szolgáltatás.
1 „Varratmentes Európa” program célja és tartalma Rajnai Gábor Miniszterelnöki Hivatala Stratégiai és Fejlesztéspolitikai Osztály Kárpát-medence Kincsei.
MIBŐL VALÓSULHATNAK MEG A HELYI STRATÉGIÁK? REGIONÁLIS PÁLYÁZATI FORRÁSOK.
2011. évi CXXVIII. tv. a katasztrófavédelemről. Egységes állami katasztrófavédelmi szerv Integrált hatóság - tűzvédelem - iparbiztonság - polgári védelem.
MESZK Gyermekápolási Szakmai Tagozat Beszámoló Bognár Lászlóné tagozatvezető.
A talaj és a víz védelme a környezetjogi szabályozásban dr. Szilágyi Szilvia
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
Turisztikai desztináció- menedzsment és klaszter Tóthné Bánszki Zsuzsa Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht.
Tájékoztató a Mágocsi Közös Önkormányzati Hivatal munkájáról december 10. Készítette: dr. Morvay Klaudia jegyző.
Egységes, központi elektronikus nyilvántartás jön létre a korábbi széttagolt, és egymással nem kompatibilis, adathiányos korszerűtlen nyilvántartások.
Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Haditechnikai és Exportellenőrzési Hatóság Várható változások a hadiipari tevékenységi engedélyezés területén.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
Közigazgatási szervezetrendszer II. Az államigazgatás szervei – központi és dekoncentrált szervek.
A TANULÓSZERZŐDÉS, MINT A DUÁLIS KÉPZÉS MOTORJA InnoLignum Sopron Erdészeti és Faipari Szakvásár és Rendezvénysorozat Szeptember 8. Soproni kereskedelmi.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
TÁJÉPÍTÉSZETI és TELEPÜLÉSTERVEZÉSI KAR
Az agrár-szakigazgatás szervezeti rendszerének változásai 2017-től
Információs Társadalom Parlamentje, június 1., Budapest
A TISZA MENTŐCSOPORT MŰKÖDÉSE
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Szaktanácsadás 2015/2016 Készítette: Szabó Klára.
A régészeti örökség védelmének szabályrendszere
eddigi tapasztalatainak ismertetése és a tanulságok
NÉPEGÉSZSÉGÜGY MEGELŐZÉS, FEJLESZTÉS JÖVŐKÉP a Köz- egészségügye
Strandok üzemeltetésének természetvédelmi vonatkozásai
Vagyonadók, „valódi” illetékek, díjak
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
KSH Statisztikai koordinációs főosztály
KÖLCSÖNÖS MEGFELELTETÉS (Cross compliance)
Összeállította: Horváth Józsefné
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
Az Áldozatsegítő Szolgálat átalakulása
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Tóth Gábor Heves Megyei Kormányhivatal Jogi és Koordinációs Főosztály
AZ AUTÓBUSSZAL VÉGZETT MENETREND SZERINTI SZEMÉLYSZÁLLÍTÁS ELINDÍTÁSA, HÁROM HÓNAPOS TAPASZTALATA DEBRECENBEN Budapest, Millenáris,
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ február 6.
1993-as közoktatási törvény
Közigazgatási jog, közigazgatási szervezetrendszer I.
Polgári ügyekben eljáró bíróságok
Folyamatosan emelkedik a lakosság
Nemeskocs Község Önkormányzatának Településkép-védelmi Rendelete
Jegyzői Értekezlet A településkép védelméről szóló évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István.
2. Nemzeti Aszálykonzultáció Budapest, október 16.
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
A Dunához kapcsolódó lehetőségek Budapest közlekedésfejlesztésében
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
A FONYÓDI MÁTYÁS KIRÁLY GIMNÁZIUMBAN
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
Új pályainformációs eszközök - filmek
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
Előadó: dr. Bánky Tamás tudományos igazgató ÉMI Kht.
Az egészségügy irányítása. Hatósági feladatok az egészségügyben
Derzsényi Attila alezredes” Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Dr. Bánky Tamás Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
A Magyar Egészségügyi Menedzser Klub fóruma
Baranya Megyei Önkormányzat
Társadalmi integráció kistelepüléseken
Országos Tűz- és Katasztrófavédelmi Konferencia
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Készítette: Csaba bácsi
Előadás másolata:

A környezet és természetvédelem állami feladatai és szervezeti rendszere, az önkormányzatok környezetvédelmi feladatai

Országgyűlés Jogalkotás környezetpolitika alakítása Nemzeti Környezetvédelmi Program

Alaptörvény Alapvetés P) cikk A természeti erőforrások, különösen a termőföld, az erdők és a vízkészlet, a biológiai sokféleség, különösen a honos növény- és állatfajok, valamint a kulturális értékek a nemzet közös örökségét képezik, amelyek védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése az állam és mindenki kötelessége (Az alapvető jogok biztosa megkülönböztetett figyelmet fordít a jövő nemzedékek érdekeinek védelmére - 2011. évi CXI. tv. 1. § (2) bek.)

Kormány I. Nemzetközi szerződésekből adódó környezetvédelmi kötelezettégek teljesítése, jogok érvényesítése, Környezetvédelem követelményeinek megfelelő környezetkímélő vagy környezetbarát termékek előállításának, technológiák, létesítmények megvalósításának, elterjedésének elősegítése,

Kormány II. Jelentős környezetkárosodások, rendkívüli környezeti események következményeinek felszámolása, ha a kötelezettség másra nem hárítható, Az állam környezeti kártérítési kötelezettsége fedezetének biztosítása és a kötelezettségek teljesítése.

1962. Országos Természetvédelmi Hivatal A természetvédelem és a környezetvédelem központi irányításának változásai I. 1962. Országos Természetvédelmi Hivatal 1977. Országos Környezet- és Természetvédelmi Hivatal 1988. Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Minisztérium (Országos Környezet- és Természetvédelmi Hivatal + Országos Vízügyi Hivatal)

1990. Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium A természetvédelem és a környezetvédelem központi irányításának változásai II. 1990. Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium 1998. Környezetvédelmi Minisztérium (területfejlesztés és vízügy nélkül) 2002. Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium 2010. Vidékfejlesztési Minisztérium 2014. Miniszterelnökség (településfejlesztés) Belügyminisztérium (vízügy) Földművelésügy Minisztérium (környezetvédelem, természetvédelem) 2017

152/2014. (VI. 6.) Korm. Rendelet A kormány tagjainak feladat-és hatásköréről

Miniszterelnökség Helyi önkormányzatok törvényességi felügyelete Építésügy Településfejlesztés és településrendezés Kulturális örökség védelme Kutatás-fejlesztés és technológiai innováció Agrár-vidékfejlesztés

Minisztériumok : BM Helyi önkormányzatok, Katasztrófák elleni védekezés, Területrendezés, Vízgazdálkodás Vízügyi igazgatási szervek irányítása Vízvédelem

Minisztériumok : FM Környezetvédelem Természetvédelem

Minisztériumok: NGM Építésgazdaság Területfejlesztés stratégiai tervezése

Minisztériumok: NFM Az állami vagyonnal való gazdálkodás szabályozása Bányászat, Energiapolitika, Fejlesztési célelőirányzatok kezelése, szabályozása, ellenőrzése, Közlekedés, Viziközmű-szolgáltatás

Környezetvédelmi és természetvédelmi igazgatás

Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőségek szervezet 2015 Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőségek szervezet 2015. április 1. napjáig Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség (Budapest) Pest megyei kormányhivatal Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség (Pécs) Baranya megyei Kormányhivatal Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség (Szombathely) Vas megyei Kormányhivatal Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség (Győr) Győr- Sopron megyei Kormányhivatal Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség (Székesfehérvár) Fejér megyei Kormányhivatal Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség (Miskolc) Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kormányhivatal Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség (Nyíregyháza) Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kormányhivatal Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség (Szeged) Csongrád megyei Kormányhivatal Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség (Szolnok) Jász- Nagykun-Szolnok megyei Kormányhivatal Tiszántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség (Debrecen) Hajdú-Bihar megyei Kormányhivatal  

Vízügyi igazgatás

Környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőségek szervezete 2013. december 31-ig (korábban 12 – majd 10) Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (Budapest) Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (Szeged) Dél-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (Pécs) Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (Győr) Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (Miskolc) Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (Nyíregyháza) Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (Székesfehérvár) Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (Szolnok) Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (Szombathely) Tiszántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (Debrecen)  

BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Jogutódja az Országos Vízügyi Hatóságnak (amely korábban az Országos Vízügyi Főigazgatóság önálló szervezeti egysége volt) Vízvédelmi hatósági és szakhatósági ügyekben az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőségnek

Az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi Főfelügyelőség megszűnése Általános jogutód a Pest megyei Kormányhivatal FM: az állami hulladékgazdálkodást közvetítő szervezet számára meghatározott igazgatási feladatok Környezetvédelmi tv. szerinti hatósági feladatok NFM: A környezetvédelmi és a természetvédelmi tv. szerinti hatósági feladatok

Nemzeti park igazgatóságok 10 - az igazgatóság Szervezi és irányítja a természetvédelmi őrszolgálatot, Ellátja a természetvédelmi kutatással, az élőhelyek fenntartásával és rehabilitációjával Nyilvántartást vezet Természetvédelmi bemutató, ismeretterjesztő, oktatási célú, valamint turisztikai létesítményeket tart fenn és működtet

Nemzeti park igazgatóságok Segítséget nyújt a helyi önkormányzatoknak a természet védelmével kapcsolatos feladatok ellátásához Vagyonkezelői feladatokat lát el Ellátja a védett területek és értékek természetvédelmi kezelésével kapcsolatos feladatokat Közreműködik az erdővagyon védelmében Közreműködik a vadászható, halászható vad- és halfajok, az ősi hazai hátiasított állatfajok, fajták és ezek génkészleteinek védelmében

Az önkormányzatok környezetvédelmi feladatai Helyi közszolgáltatás körében a településfejlesztés, településrendezés, az épített és természeti környezet védelme, a vízrendezés, a csapadék vízelvezetés, a csatornázás, egészséges ivóvíz biztosítása a köztisztaság és településtisztaság, hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátása

Önkormányzat rendelet alkotása Területek természetvédelmi, zajvédelmi, levegőtisztaság-védelmi szempontból való védetté nyilvánítása, Kibocsátási határértékek szigorítása, Igénybevételi határértékek megállapítása, szigorítása, Környezethasználat vagy környezetre valamilyen szempontból veszélyes tevékenységek feltételrendszerének meghatározása,

A hatósági feladatok ellátásának rendszere Környezetvédelmi hatóságként eljárhat: földművelésügyi miniszter nemzeti fejlesztési miniszter Pest Megyei Kormányhivatal megyei kormányhivatalok járási hivatala - Főpolgármester, polgármester, - Fővárosi főjegyző, a fővárosi kerületi önkormányzat jegyzője, - Települési önkormányzat jegyzője