Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kérdések a gazdálkodás, pénzügy fejezethez. 1. Egészítse ki a mondatot! A pénzügyek igazgatásának….. része van. A ………… igazgatása, és a……….. Igazgatása.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kérdések a gazdálkodás, pénzügy fejezethez. 1. Egészítse ki a mondatot! A pénzügyek igazgatásának….. része van. A ………… igazgatása, és a……….. Igazgatása."— Előadás másolata:

1 Kérdések a gazdálkodás, pénzügy fejezethez

2 1. Egészítse ki a mondatot! A pénzügyek igazgatásának….. része van. A ………… igazgatása, és a……….. Igazgatása.

3 Melyik a kakukktojás? Monetáris rendszer céljai: 1) Az pénzügyi közvetítőrendszer működőképességének, stabilitásának megőrzése 2) Az infláció csökkentése 3) Az állami és önkormányzati feladatellátást szolgáló vagyoni és pénzügyi eszközökkel való gazdálkodás szabályozása 4) A gazdasági növekedés elősegítése

4 Igaz vagy hamis? A deviza és aranytartalékok képzése a kereskedelmi bankok feladata.

5 Hogyan befolyásolja az állam a kereskedelmi bankok működését? A) Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletén keresztül B) Az Országos Betétbiztosítási Alapon keresztül

6 Milyen tevékenységet végeznek a pénzügyi szolgáltatók? 1. Betéteket gyűjtenek 2. Hitelt és pénzkölcsönt nyújtanak 3. Pénzforgalmi szolgáltatás végeznek 4. Ingatlanok átruházását közvetítik 5. Valuta, deviza és csekk kereskedelmet folytatnak 6. Kialakítják és felügyelik a fizetési elszámolási rendszereket Jelölje meg a helyes válaszokat!

7 Igaz, vagy hamis? A nemzetgazdaság nyílt rendszer, mert kapcsolatban vagyunk a külföldi piacokkal.

8 Hova tartoznak az önkormányzatok a nemzetgazdaságon belül? a) Az állam b) Non profit szervezetek

9 Egészítse ki a következő mondatot. A bruttó nemzeti jövedelem külföldről be és kiáramló elsődleges ………… korrigált bruttó ……. termék.

10 Hogyan látja el az állam a gazdaságpolitikai feladatait? 1. Monteris rendszer fenntartása 2. Önfenntartás 3. Jogi Szabályozás 4. Redisztribúció 5. Pénzügyi közvetítő rendszerek felügyelete Jelölje meg a helyes válaszokat!

11 Melyik a kakukktojás? Az közpénzügyek: Pénzmozgással járó viszonyok Közhatalmat birtokló szervezetek irányítják Redisztribúciót valósítanak meg Ellátják a pénzügyi szervezetek állami felügyeletét

12 Igaz, vagy hamis? Az államháztartásnak mai szabályaink szerint négy szintje van.

13 Hogyan viszonyul? Az adó, a díj, és a szankciójellegű bevételek úgy viszonyulnak a közbevételekhez, mint a koncessziós díj az állam …….bevételeihez.

14 Melyik a kakukktojás? ÁFA, SZJA, Jövedéki adók, Iparűzési adó Társasági adó

15 Igaz vagy hamis? Az központi költségvetésből a helyi önkormányzatoknak juttatott kiadásokat támogatásoknak nevezzük.

16 Hogyan lehet állami pénzalapot létrehozni? a) Törvénnyel b) Törvénnyel, és törvény felhatalmazása alapján miniszteri rendelettel.

17 Igaz, vagy hamis? A parlament a költségvetés mérlegének megállapítása után a törvény végszavazásáig még megváltoztathatja a fejezetek költségvetését.

18 Egészítse ki! Az önkormányzat képviselőtestülete november 30-ig határozatban fogadja el a költségvetési………..

19 Igaz vagy hamis? Az állam 100%-os tulajdonában lévő gazdasági társaságok a nemzeti vagyon részét képezik.

20 Kik kezelhetik az állami vagyont? 1) Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 2) Nemzeti Földalap 3) Központi költségvetési szervek 4) Magyar Fejlesztési Bank Jelölje meg a jó válaszokat.

21 Igaz vagy hamis? A helyi önkormányzatok által alapított költségvetési szervek az államháztartás részét képezik.

22 Igaz vagy hamis? Minden költségvetési szervnek van irányító, vagy felügyeleti szerve.

23 Mit tehet a felügyeleti szerv? 1) megalapítja 2) átalakítja 3) megszünteti 4) kinevezi, felmenti a vezetőt, és gyakorolja felette a munkáltatói jogokat 5) beszámolást, jelentés tételt rendelhet el 6) előzetesen, utólagosan jóváhagy egyes, jogszabályban meghatározott döntéseket 7) egyedi utasítást adhat feladat elvégzésére, mulasztás pótlására Jelölje meg helyes válaszokat!

24 Igaz vagy hamis? Az előirányzat felhasználás folyamata a kötelezettségvállalás, ellenjegyzés, szakmai teljesítés igazolás, utalványozás.

25 Egészítse ki! Az államháztartási ellenőrzés … részből áll: A ……. ellenőrzésből És az Állami Számvevőszék által végzett…… ellenőrzésből.


Letölteni ppt "Kérdések a gazdálkodás, pénzügy fejezethez. 1. Egészítse ki a mondatot! A pénzügyek igazgatásának….. része van. A ………… igazgatása, és a……….. Igazgatása."

Hasonló előadás


Google Hirdetések