Sz&p prof.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógép műszaki, fizikai része
Advertisements

Rendszertervezés Hardver ismeretek.
A számítógép felépítése
Hardver, szoftver A hardver
Memória.
Számítógép összetevői
A számítógép felépítése
Neumann-elvek A számítógép legyen teljesen elektronikus, külön vezérlő és végrehajtó egységgel. Kettes számrendszert használjon. Az adatok és a programok.
A mikroprocesszor 1. rész.
A számítógép alapegységei
A számítógép felépítése
Belső memóriák tipusai
Alaplapra integrált csatlakozók
1. Ismerkedés a számítógépes környezettel
A Neumann-elvű számítógép jellemzői:
A számítógép elvi felépítése és működése
a számítógép kézzelfogható részei.
Alapfogalmak Hardver:  A számításokat végző fizikai-technikai rendszer (kézzel fogható, fizikai termékek) Szoftver:  Programok, programrendszerek (szellemi.
Alapfogalmak Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas. Információ:
Központi feldolgozó egység (CPU)
Felkészítő tanár: Széki Tibor tanár úr
A memória tárolja a végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat. A számítógép memóriája adattárokból áll. Minden ilyen adattár memóriaelemekből.
Egy egyszerű gép vázlata
A számítógép működése TAKÁCS BÉLA
Miben hasonlítanak egymásra a mai és az ötvenes évek számítógépei? Takács Béla Melyek a közös tulajdonságaik ?
MI A MEMÓRIA? A memória tulajdonképpen egy logikai áramkör, ami adatok megőrzésére alkalmas. Az adat számunkra most azt jelenti, hogy van-e jel vagy nincs.
Hardvereszközök Hardvereszközök I.rész. Hardvereszközök CPU Memóri a Input Háttértárolók Outpu t A számítógép felépítési elve Neumann elvek: 1.Soros utasításvégrehajtás.
A számítógép felépítése
A számítógép alapegységei. A számítógép a belsőleg tárolt program segítségével automatikusan hajtja végre a programokat. A memória utasítások és adatok.
modul Szövegfeldolgozás Speciális informatikai feladatok.
A mikroszámítógép felépítése
Erőforrások: Hardver Manver Szoftver.
Neumann János és elvei.
A személyi számítógép részei:
IT alapismeretek Csíki Gyula.
A számítógép felépítése
A Neumann-elvŰ számítógép
A számítógép felépítése
A számítógép elvi felépítése
Processzor, alaplap, memória
A Neumann-elvű gépek A Neumann elvek:
A központi egység Informatika alapjai Készítette: Senkeiné B. Judit.
Hardware: (=kemény áru)
HARDVER IT ALAPFOGALMAK. NEUMANN-ELVŰ SZÁMÍTÓGÉPEK FELÉPÍTÉSE Központi feldolgozó egység Háttértárolók Adatbeviteli eszközök (Input) Operatív tár (Memória)
A számítógép felépítése
Alaplapra integrált csatlakozók
Ismerkedjünk tovább a számítógéppel
Készítették: Turai Krisztina és Csaja Eszter Natália 9.a
Számítástechnikai alapismeretek 2. (TK o.)
BIOLÓGUS INFORMATIKA 2008 – 2009 (1. évfolyam/1.félév) 2.
IT ALAPFOGALMAK HARDVER.
A számítógép felépítése
ifin811/ea1 C Programozás: Hardver alapok áttekintése
2015. július július július 22. Készítette: Gráf Tímea Informatika 9. évf. Informatikai alapismeretek III.
A számítógépek felépítése
Azaz a számítógép „agya” Készítette: Balázs Gergő
A számítógép feladatai és felépítése
1 A számítógépek felépítése jellemzői, működése. 2 A számítógép feladata Az adatok Bevitele Tárolása Feldolgozása Kivitele (eredmény megjelenítése)
Neumann elvű számítógép. Neumann János ► Neumann János december 28-án Budapesten született ► 1930-ban emigrált az USA-ba.
A NEUMANN-ELVŰ SZÁMÍTÓGÉP. A számítógép:  Információk tárolására, feldolgozására szolgáló eszköz.
IKT Olyan eszközök, technológiák összessége, amelyek az információ feldolgozását, tárolását, kódolását és a kommunikációt elősegítik, gyorsabbá és hatékonyabbá.
CPU (Processzor) A CPU (Central Processing Unit – Központi Feldolgozó Egység) a számítógép azon egysége, amely értelmezi az utasításokat és vezérli.
Információtechnológiai alapismeretek
Neumann elvek, a számítógép részei
Neumann elvek és a Neumann elvű számítógép felépítése
A számítógép felépítése
A számítógépek működése
Az információ.
A számítógép felépítése
A számítógép feladatai és felépítése
Előadás másolata:

Sz&p prof

A hardver és a szoftver A hardver magában nem más, mint ,,ócskavas''. Ahhoz, hogy hasznos eszközzé váljon, szükség van a szoftverre, amely azt működteti. Ezt úgy is meg lehet fogalmazni, hogy maga a számítógép (hardver) egy rendkívül buta gép, amely mindössze néhány kettes számrendszerben alapműveletnek számító tevékenységet képes elvégezni (összeadni, szorozni stb.) Azonban könnyen meg lehet tanítani ezen alapműveletekre épülő, rendkívül bonyolult tevékenységre. Ennek a tevékenységnek a leírása tulajdonképpen a szoftver.

Szoftver

A program A program olyan egyszerű utasítások, műveletek logikus sorozata, amelyekkel a számítógépet irányítjuk. A program az utasításokat is és az adatokat is kettes számrendszerben leírt számokkal ábrázolja. Meghatározza, hogy a számítógép milyen módon végezzen el egy adott feladatot. A programokat háttértárolón tároljuk, ha éppen nem futnak. Ha egy programot elindítunk, az operációs rendszer a háttértárolóról betölti a programot a memóriába. A CPU számára átadja a program kezdetének címét, majd a program ezután átveszi a számítógép vezérlését és futni, működni kezd.

A hardver a számítógép (megfogható) alkatrészeit foglalja magába A hardver és a szoftver kapcsolata A hardver a számítógép (megfogható) alkatrészeit foglalja magába Szoftver pedig nem más, mint a számítógépes programok A hardver önmagában „nem jó semmire”, ahhoz hogy hasznos feladatot tudjon elvégezni kellenek a programok (a szoftver), ami irányítja A program nem más, mint egyszerű utasítások sorozata, amiket a számítógép a megadott sorrendben végrehajt

A számítógép felépítése A számítógép ismétlődő feladatokat tud elvégezni anélkül,hog ymegunná azokat,vagy elfáradna A számítógép különféle feladatok elvégzésére programozható: – Tervezésre, – Szövegszerkesztésre, – Játékokra, stb.

A számítógép eljárásai nagyszámú, rendkívül egyszerű műveletből állnak A számítógép a folyamatos együttműködés illúzióját kelti bennünk, mert műveleteit hatalmas sebességgel végzi A számítógépek rugalmasak: a feladatok széles skáláját tudják elvégezni

A számítógép felépítése • Központi egység CPU (Central Processing Unit) – Hétköznapi nevén: processzor – Sok tízmillió tranzisztorból áll – Műanyag, fém és főleg szilícium az anyaga – Az első mikroprocesszor 1971-ben jelent meg (4 bites szóhosszúságú volt) – Intel 4004

A processzor feladata, hogy megkeresse a program következő utasítását, és végrehajtsa azt – Ez az utasítás általában adatmozgatás vagy egy számolás elvégzését jelenti – Maga a processzor több egységből áll össze: • ALU – aritmetikai, logikai egység • AGU – címszámító egység • CU – vezérlő egység • Regiszter • Buszvezérlő • Cache

Memória (tár) – RAM (Random Access Memory) • A munkamemória • Írható és olvasható • A programok ide töltődnek be és innen futnak • Ám amikor kikapcsoljuk a gépet (tehát ha nem kap áramot) törlődik a tartalma – ROM (Read Only Memory) • Ez a fajta memória csak olvasható • A számítógép bekapcsolásakor van rá szükség, azok az utasítások és beállítások vannak rajta, amik szükségesek a számítógép elindulásához

Másodlagos (tartós) tárolók – Szükség van az általunk létrehozott adatok tartóstárolására, erre szolgálnak a tartós tárolók – Ezek természetesen sokkal lassabbak,mint a munkamemória, viszont jóval nagyobb a kapacitásuk és tartalmukat megőrzik a számítógép kikacsolása után is – Diszk kontroller segítségével csatlakoznak a sínrendszerhez – Ilyen a: • Merevlemez– harddisk • Floppy disk • Cd

Sín (bus) Perifériák(portok) –Olyan vezetékek csoportja, ami kösszekötik a processzort, a memóriát és a többi egységet Perifériák(portok) – bemeneti-kimeneti „kapu” , amelyen keresztül eszközök és hálózatok adatátviteli kommunikációja történhet az adott számítógéppel – porton keresztül csatlakozik a számítógéphez pl.az egér és a billentyűzet (PS/2vagyUSB port), a nyomtató és egyéb műszerek (párhuzamos és sorosport), szórakoztató eszközök (FireWire és/ vagy USB port)