Molnár Ákos tollából én reggel 9 órakor indult a busz a kollégium előtti utcából. Az utazás beszélgetéssel és a gondolkodással telt el, „Vajon.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A MATARKA és az egyedi azonosítók, különös tekintettel a szerzőkre Burmeister Erzsébet, Miskolci Egyetem, Könyvtár, Levéltár Múzeum Networkshop konferencia,
Advertisements

Környezetszennyezés A mai emberek felelőtlenek. Szennyezik a levegőt, folyókat. Ezért napjainkba sok ezer ember hal meg környezet szennyezéstől.
1. Bethlen Gábor Középiskola, Szakképző Iskola és Kollégium Nyírbátor 2 Iskolai közösségek A tanulók összetétele: A tanulói létszám jelenleg:780 fő –Szakközépiskolai.
Holnemvolt Budapest. Csodálatosan gazdag fotóhagyatékkal bővült a Fortepan: a levéltár jóvoltából a fényképész Klösz György 1500 képe vált közkinccsé.
Az ország a dualizmus korában
A magyar realizmus Munkácsy Mihály és a többiek. Munkácsy Mihály ( ) Romantikus hangvételű művei a magyarság sorskérdéseit jelenítik meg, de a.
Korond Készítette: Víglási Anna HAT Története  A hagyomány szerint a falu első házai a Korondi-hegyen, a Szállás nevű határrészen épültek ban.
Kezdő Ének Mialatt mély csend borult mindenre, és az éjszaka sietôs útja közepén tartott, mindenható Igéd, Urunk, királyi trónjáról eljött közénk. (Bölcs.
Üdvözöljük Oromhegyesen! Egy vajdasági kis falu múltja, jelene és jövője.
Áj falu. Fekvése: Tornától 4 km-re északra a Szlovák karszthegység az Áj-i szurdok-völgy bejáratánál fekszik m tengerszint feletti magasságban.
Deák Ferenc A haza bölcse október 17. – január 28. Készítette: Frank Ádám (11.b)
Jubileumi év partnertalálkozójaPécs, február 29. „Új típusú partnerséggel együtt a jövőért” Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar.
Mozart: Varázsfuvola és Vörösmarty: Csongor és Tünde összehasonlítás.
Magyarország gyógyfürd ő i és gazdasági vonzata. Magyarország különösen gazdag gyógyvizekben, termál- és gyógyvíz készletei alapján Európa országai közül.
A szaktanácsadás szolgáltatási terület dokumentációja Némethné Józsa Ágnes Intézményfejlesztési referens.
KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA (középszintű) május-június.
Helyi védett értékek bemutatása
Nyugdíjasok Baranya déli részének gyöngyszemén
Sallai Ilona - ÉFOÉSZ Szeged,
Káros Szenvedélyek Dohányzás.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése 19
A régészeti örökség védelmének szabályrendszere
Lechner Ödön.
Osztálykirándulás 2016 (Szécsisziget).
1Transzplantációs Alapítvány
A protestáns vallások terjedése Magyarországon
Összeállította: Horváth Józsefné
Az egységes olasz és német állam létrejötte
Montázs készítése.
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Vízkeresők csoport: Beke Szabolcs Bojtor Cintia Hegedüs András
Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület
Aranyköpések.
Csongor és Tünde Rendezte: Paulay Ede.
Hol található biztonsági megállóhely a vonalszakaszon?
KRE-AKTÍV motivációs projekt
Összeállította: Mátyás Merse és Veres Mátyás 5. b osztályos tanulók
A dél-koreai Nemzeti Levéltár, Szöul
A Sztetoszkopók bemutatkoznak….
"A Folyékony Szivárvány"
Lovagi Játékok projekt
Albert Einstein idézetek.
Közigazgatási alapvizsga a Probono rendszerben
A évi pályázati felhívás legfontosabb szabályai
Miért választottam a BME Mérnökinformatikus Szakot?
Az orvostudomány és jóga gyakorlati összekapcsolása, alkalmazása az egészség megőrzése és betegségek kezelése során: Swami Sivananda Saraswati orvos-jógi.
Adventi évzáró kirándulásunk
Pécs törökkori emlékei Bianka
1883. Szeptember 21. Nemzeti Színház Paulay Ede rendezése
Zsolnay Vilmos születésének 190. , szobra felállításának 110
Az ŐRSÉGBEN jártam Oud of Mooi ???? Saját fotóiból készítette:
Swarovski Kristálymúzeum.
Paulay Ede Az ember tragédiája.
Könyvbemutató rendezvény, OEE Bajai Csoport, Pörböly,
Természetismereti kirándulásra való felkészüléshez javaslat
9-10.-es bemeneti mérések és a fejlesztő munkánk
Az ember tragédiája Iglódi István rendezésével
Hol található biztonsági megállóhely a vonalszakaszon?
Iglódi István rendezése
2. csapat Bugát Pál és kortársai
…Alkotásod vázlatai meghozták kedvem, hogy megosszam Véled jelenlegleg íródó versemet. Ahogy levelemben említettem korántsem oly tiszteletre méltó, mint.
A gazdasági fejlettség mérőszámai
Madách Imre Az ember tragédiája Paulay Ede rendezésével.
Tanulmányi kiránduláson a Váci Fegyház és Börtönben
Manhattan a sivatagban
HATÁRTALANUL 2019 CSÍKSZEREDA - SOPRON
A program értékelése Kerekasztal beszélgetés
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
A harmadik Magyar Köztársaság első évtizede
Ganz Ábrahám Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola és Szakiskola
Előadás másolata:

Molnár Ákos tollából

én reggel 9 órakor indult a busz a kollégium előtti utcából. Az utazás beszélgetéssel és a gondolkodással telt el, „Vajon milyen lesz?”. A kastély első látásra megtetszett mindenkinek. Kívülről szép, de belülről még lenyűgözőbb volt.

Először megismertettek bennünket a kastély múltjával és egy rövid beszámoló során az Andrássy családfa híres embereivel, mint például Idősebb Gróf Andrássy Gyulával. Az úton nagyon színesen mondták el az Andrássyak és a híres műemlékek történetét. A egyik legszebb alkotás az Angolkert volt.

Tömérdek szép dolgot láttunk, a kiállítás gyönyörű volt. Sok híres magyar ember arcképét megtalálhattuk. Az összes bútor közül sajnos csak négy volt eredeti, mert az Őszirózsás forradalom idején elpusztították a többit. Nekem a két háló és a díszterem tetszett a legjobban.

A kastélyt idősebb Andrássy Gyula, az Osztrák–Magyar Monarchia első külügyminisztere építtette, valószínűleg Alpár Ignác tervei alapján között. A kastély mögötti angolkertet is ő létesítette, amit máig szépen gondoznak. A soktornyos épület neogótikus-romantikus stílusjegyeket hordoz. A kastély a Tisza partjához közel, magaslaton épült, így kiemelkedik a Tisza árterének lapályából. A parkot kelet felől maga a folyó határolja. A kor ízlésének megfelelően az épület homlokzata előtt külön előparkot létesítettek, nyírt bukszusokkal, tiszafákkal, közepében Fadrusz János szép szobrával (Leányszöktetés). Távolban a kertrész fölött eltekintve a tokaji Nagykopasz vulkáni kúpja zárja a látványt. A park a tájba illeszkedik. A kastély környékét egykor rózsalugasok és díszcserjék is ékesítették. A épülettől távolodó kertrészeket a Tisza egykori ártéri erdejének ritkításával hozták létre úgy, hogy annak szépségét fokozzák. Itt található védett ártéren az ókenézi műemlékkastély is. A park területe a második világháború után csökkent, jelenleg 15 katasztrális hold. A kastélyból gyermekotthont alakítottak ki.

1823. március 3-án született az Osztrák–Magyar Monarchiában talán legnagyobb karriert befutó magyar politikus, id. gróf Andrássy Gyula, aki igen változatos életpályán jutott el a közös külügyminiszteri székig.

Fiatalkorában katonaként és diplomataként is részt vett a szabadságharcban, amiért Világos után halálra ítélték; később bécsi politikusként csak a „szép akasztott férfiként” emlegették. A történelem szeszélyeire ékes példa, hogy Andrássy lett a kiegyezés utáni első magyar miniszterelnök, és épp ő végezte a nádori teendőket Ferenc József 1867-es koronázási ünnepségén.

Pályája csúcsán, külügyminiszterként ( ) nemzetközi hírnévre tett szert, barátságot ápolt például Bismarck német kancellárral is, és a berlini kongresszuson (1878) ő képviselte a Monarchiát. A korban férfiideálként tekintettek rá, ennek is köszönhető, hogy Erzsébet királynéval való barátsága olyan – egyébként alaptalan pletykákat eredményezett, melyek máig uralják a Sisi- történeteket. Andrássy ben hunyt el, hosszú betegség után.

Már délután volt, amikor beértünk Tiszavasvárira. A kultúrházban két csoportra osztottak bennünket, az egyik csapat agyagból kis tálakat készített, a másik körbevezetésen vett részt a Vasvári Pál múzeumban, aztán ez felcserélődött.

Láthattunk: - 80-as évekbeli - Ős és Ókori - Régi orvosi rendelőről - Alkaloida Vegyészeti Gyárról szóló kiállítást. A tárlatvezetés közben a 80-as évekbeli bemutatónál hozzá szabadott érni a kiállítási tárgyakhoz. Lehetett zenét hallgatni a régi lejátszókon.

Az ókori kiállításon megtudhattuk, hogy, hogy éltek a honfoglaló Magyarok. Az Őskori kiállításon a több mint éve élt ember életmódjáról tudhattunk meg adatokat. A gyári és az orvosi kiállításon a régi idők orvoslási és gyártási módszereit tanulmányoztuk.

Készítette: Molnár Ákos A kirándulást szervezte: Vajdovicsné Novák Piroska tanárnő Köszönjük