1. A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló évi CXL. törvény (Ket.)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szerkesztők és a törvény A források védelme és a hatóság eljárása.
Advertisements

2012. december 3. ÉSZAK KELET-PEST MEGYEI LEADER EGYESÜLET Tájékoztató Fórum.
Mecsek-Völgység-Hegyhát Egyesület ÚMVP IV. tengely LEADER, kifizetési kérelmek.
főigazgató-helyettes
oldalon elérhető, letölthető. Jelen előadás feltételezi, hogy az oktatáson résztvevő elolvasta és elsajátította az ÉTDR ún. „bevezető előadás”anyagát.
A Nemzeti Sport Intézet szerepe a támogatási rendszerben
Felsőfokú egészségügyi oklevelek elismerése
A felelős műszaki vezetőkre vonatkozó szabályok változása A munkavédelem időszerű kérdései a bányászatban és a gáziparban konferencia Visegrád november.
A kutatás-fejlesztési tevékenység minősítése az SZTNH-ban
Dobogókő, január Az előzetes vizsgálati eljárás (Kvt. 67. §, R §) Dancsokné Fóris Edina.
Szabálysértési méltányossági kérelem
Ügykezelői alapvizsga A közigazgatási hatósági eljárás szabályai
A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló CXL. törvény (Ket.) módosítása Az eljárási törvényt módosító rendelkezések.
Dr. Hegedűs Annamária Belügyminisztérium február 9.
A Ket. tervezett módosítása
ÖNKORMÁNYZATI SZAKMAI NAP
Az MNB tőkepiaci engedélyezési eljárásai
Környezeti hatásvizsgálati eljárás Kvt §, R §
A szaktanácsadási szolgáltatások igénybevételéhez nyújtandó támogatás igénybevételéről és elszámolásáról november 16. Sebestyén Andrea EMVA jogcím-felelős.
Az egyéni vállalkozás.
A közigazgatási hatósági eljárásról és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény A kérelemtől a bírósági felülvizsgálatig Új jogintézmények a KET-ben.
Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyes nem horizontális intézkedéseinek és a IV. tengelyes intézkedéseinek végrehajtási folyamata.
 Módosítás jogszabályi háttere: › évi XVII. Törvény › 23/2007. (IV.17.) FVM rendelet › Letölthető:  Benyújtás helye: támogatási.
Polgári Légiközlekedési Hatóság
1 A személyi jövedelemadó 1 %-ának kiutalása, felhasználás elszámolása.
Közösségi támogatások ellenőrzése - erdészeti támogatások- Nagy József osztályvezető október.
A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE 2013
KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁS
Csókásiné dr. Király Anikó Hatósági engedélyezési irodavezető
Jogorvoslatok a Ket-ben
A felek és más perbeli személyek
A fizetési meghagyásos eljárás DE-ÁJK Polgári Eljárásjogi Tanszék
1 Vállalkozói adminisztratív tehercsökkentés Előadó: Dr. Nagy Ádám Főosztályvezető-helyettes Ipari és Építésgazdasági Főosztály.
ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐFELÜGYELŐSÉG 1 Gábriel Edit Engedélyezési Főosztály január 21. felsőfokú ügyintéző.
Kétszakaszos eljárások V szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
A részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdon megszüntetésének eredményei Dr. Szinay Attila Mezőkövesd, január 28.
Adóügyi aktualitások (Új jegyzői adatszolgáltatások, egészségügyi szolgáltatási járulék) Lukács György igazgató NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága.
. Jogszabályi változások az építésügyben Építésügyi hatósági rendszer Elsőfokú építésügyi hatóság Kijelölt települési önkormányzat jegyzője.
Győr-moson-sopron megyei kormányhivatal
Adózás rendjéről szóló törvény módosításai Feltételes adómegállapítás iránti kérelem  Csak a kérelmet benyújtó adózó vonatkozásában állapíthatja.
A közigazgatási hatósági eljárás. A közigazgatás fogalma  A közigazgatás a közérdek érvényesítése céljából, a közhatalom birtokában végzett tevékenység.
MUNKAÜGYI FELÜGYELŐSÉGI NYÍLT NAP ÁPRILIS 03.
A KÖZJEGYZŐI FIZETÉSI MEGHAGYÁSOS ELJÁRÁS.  A közjegyző jogszolgáltató hatósági tevékenysége  Az eljárás kereteit biztosítja  Érdemi igazságszolgáltatást.
Az ideiglenes biztosítási intézkedés elrendelésének általános és különös szabályai Villányi- Kollár Károly Dusán okleveles nemzetközi adószakértő.
Az általános közigazgatási rendtartás
Jogorvoslatok nappali tagozat
Közigazgatási eljárás III.
Közigazgatási perek – IV.
A civil és egyéb cégnek nem minősülő szervezeteket érintő anyagi és eljárási szabályok évi változásainak áttekintése.
A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység feladatai
A perköltség fogalma a célszerű és jóhiszemű pervitel
2016. február-március Dr. Máté Zsolt főosztályvezető
A perköltség fogalma a célszerű és jóhiszemű pervitellel összefüggésben keletkezett költség lehet perköltség - a költségek felmerülésének helye (akár bíróság.
A Minőségellenőrzési Eljárási Szabályzat
Angyal László főosztályvezető november 16..
ETS-létesítményeket, EU-ETS hitelesítőket
Keresetindítástól a perindításig 1. / keresetlevél benyújtása 2
Pécs, december 5. Jegyzői értekezlet Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztály.
Megjelent a végrehajtási rendelet!
Az OHÜ évi (előzetes) közszolgáltatói mérlege
Közbeszerzési Döntőbizottság
MUNKAVÉDELMI ELLENŐRZÉS ZÖKKENŐMENTESEN? munkabiztonsági szakmérnök
PROGRAMZÁRÁS EMVA –III. – IV. tengely 1.
BAMKH Hatósági Főosztály
Közbeszerzési Hatóság
dr. Szedő Szilvia Támogatás-koordinációs Főosztály Belügyminisztérium
TOP „KÖZÖS TÖBBSZÖRÖS” A Barcsi közösségfejlesztési stratégia megvalósításának főbb szabályai BARCS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA.
A közbeszerzési törvénynek a Közbeszerzési Hatóság
Közbeszerzési Döntőbizottság
KÖFOP VEKOP A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése Az Ákr. a helyi önkormányzatok.
Előadás másolata:

1. A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló évi CXL. törvény (Ket.)

2. − A hatósági ügyekben alkalmazni kell a Ket. rendelkezéseit. − A Ket. a hatóságokra és az ügyfelekre vonatkozóan is állapít meg előírásokat. − január 1-től jelentősen módosult a Ket.

2/1. Kérelemre induló eljárásban mit kell vizsgálnia a hatóságnak − Képviseleti jogosultságot törvényes képviselő, meghatalmazott esetén. − Igazolni kell a képviseleti jogosultságot, ennek hiányában a hatóság hiánypótlási felhívást ad ki.

2/2. Kérelemre induló eljárásban mit kell vizsgálnia a hatóságnak − Ha a kérelem előterjesztésére határidőt vagy határnapot állapít meg a jogszabály, azt betartották-e. − Amennyiben a kérelem elkésett, azt érdemi vizsgálat nélkül el kell utasítani. − Határidő számítása → postán küldött kérelem esetén a benyújtás ideje a postára adás napja.

2/3. Kérelemre induló eljárásban mit kell vizsgálnia a hatóságnak − Illetékfizetési kötelezettség fennáll-e. − Illetéket megfizette-e az ügyfél, mentességét igazolta-e, ennek hiányában a hatóság hiánypótlási felhívást ad ki.

2/4. Kérelemre induló eljárásban mit kell vizsgálnia a hatóságnak − A kérelem tartalmát, a kötelező mellékleteket. − Amennyiben valami hiányzik, a hatóság hiánypótlási felhívást ad ki. − A hiánypótlásra maximum 45 napos határidőt lehet adni, ha ez eredménytelen → eljárás megszüntetése.

3. A hatóság feladata a kérelem beérkezését követő 8 napon belül − Kérelem érdemi vizsgálat nélküli elutasítása, ha feltétele fennáll. − Hiánypótlási felhívás kiadása, ha ez szükséges.

4/1. Függő hatályú határozat − Ez egy feltételes döntés. − A kérelmet érdemben még nem vizsgálja a hatóság.

4/2. Függő hatályú határozat − Amennyiben két hónap elteltével nem születik érdemi döntés, vagy a hatóság nem szünteti meg az eljárást, fő szabály szerint: - az ügyfelet megilleti a kérelmezett jog gyakorlása, - mentesül az eljárási költség megfizetése alól, - visszakapja a megfizetett illetéket, igazgatási szolgáltatási díjat, megelőlegezett eljárási költséget, - meg kell fizetni részére a fizetendő illetéknek vagy díjnak megfelelő összeget, ennek hiányában forintot (kvázi két szankció).

5. Mire nincs lehetősége a hatóságnak január 1. napja után − Nem lehet az ügyintézési határidőt meghosszabbítani. − Nem lehet az eljárást felfüggeszteni az ügyfél kérelmére. − Eljárás felfüggesztése csak akkor, ha törvény engedi.

6. Eljárási költség előlegezése, viselése − A Ket. meghatározza, hogy mi minősül eljárási költségnek (pl. illeték, szakértő díja). − Az eljárási költséget a kérelmező ügyfél előlegezi (előzetes letétbe helyezés), ha nem → eljárás megszüntetése. − Az eljárási költséget a kérelmező ügyfél viseli.