A csokoládé története. Összetétele A csokoládé olyan termék, amely kakaótermékekből (kakaómassza, kakaóvaj, esetleg kakaópor) és cukrokból készül, legalább.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
AZ ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSEK NEMZETGAZDASÁGI ELŐNYEI Knauf Insulation Kft Kanyuk László.
Advertisements

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
Vállalati gazdasági kérdések Pékakadémia2010.április.20.
Nagyprezentáció Társaság a Lakásépítésért Egyesület lobby tevékenység a magyarországi lakásépítések élénkítése érdekében Előadó:
CÉG PREZENTÁCIÓ. Sok éves fejlesztői munka eredményeként létrehoztuk azt a szélvédőüveg gyártó technológiát, amellyel a világon egyedülálló minőség érhető.
Olaj mint életünk szerves része A napraforgóolaj: a napraforgó növény magjából, hideg vagy meleg eljárással nyert növényi zsiradék Olíva olaj: Legegészségesebb.
ENERGIA TAKARÉKOS RENDSZERSZEMLÉLET AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETBEN Fehér János okl. kohómérök Fűtéstechnikai szakmérnök Székesfehérvár, 2010.JAN.20.
Clean Bean® tisztító készlet kapszulás kávégépekhez.
Melyik számlaosztályban szerepelnek az alábbiak? a) Szállítók b) Vevők c) Anyagok d) Anyagköltség e) Pénztár f) Árbevétel g) ElÁBÉ h) Forgóeszközhitel.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
Karácsonyi fűszerek. A karácsony az egyik legszebb ünnepünk. Az öröm, a szeretet, a várakozás ünnepe, amikor az egész család együtt várja, hogy vajon.
Vetésforgó tervezése és kivitelezése. Vetésforgó Vetésterv növényi sorrend kialakításához őszi búza250 ha őszi árpa50 ha lucerna ebből új telepítés 300.
A szaktanácsadás szolgáltatási terület dokumentációja Némethné Józsa Ágnes Intézményfejlesztési referens.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
Projekt módszer óvodai alkalmazásának egy lehetséges változata Encsen „Jó gyakorlat” bemutatása Sárospatak, Léportné Temesvári Ildikó és Zsiros.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
MONIN Új likőr kollekció  A MONIN elindította ÚJ lik ő r kollekcióját  ÚJ dizájn: új címke és kupak  Modern megjelenés, jobban képviseli a MONIN brand-et.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Zsírok, olajok Trigliceridek. Trigliceridek (Zsírok, olajok) A természetes zsírok és a nem illó olajok nagy szénatomszámú karbonsavak (zsírsavak) glicerinnel.
KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA (középszintű) május-június.
Internet tudományos használata
A székesfehérvári fiatalok helyzete
FÉNYMÁSOLÓ TÖRTÉNETE.
Káros Szenvedélyek Dohányzás.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
Dohányzás,nikotin függőség
A Levegő összetétele.
Egészséges táplálkozás
Merre tovább magyar mezőgazdaság?
1Transzplantációs Alapítvány
WE PROVIDE SOLUTIONS.
Új továbbképzési lehetőségek tanároknak és oktatóknak
Becslés gyakorlat november 3.
Mayer József Budapest február 27.
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
SZÁMVITEL.
A kenyérfogyasztás veszélyei PéPéeS
Vörös-Gubicza Zsanett képzési referens MKIK
Colorianne Reinforce-B
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
Bevezetés Az ivóvizek minősége törvényileg szabályozott
Halloween Kovács Lilla
Középkor története 7. osztály
A ragadozás hatása a zsákmányállatok populációdinamikájára
Környezeti Kontrolling
Új pályainformációs eszközök - filmek
Halmazállapot-változások
A csoportok tanulása, mint a szervezeti tanulás alapja
A Vezetői munka értékelése a szülők szemével
A munkaerő-keresleti rugalmasságok
TIENS PROPOLISZ TABLETTA
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Binomiális fák elmélete
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
A bevándorlás hatása a hazai munkavállalók munkapiaci helyzetére Európában – összefoglaló az empirikus eredményekről Bördős Katalin, Csillag Márton, Orosz.
Fekete harkály.
TIENS FOKHAGYMAOLAJ KAPSZULA.
Áramlástan mérés beszámoló előadás
Az MKET új stratégiája – Szolgáltató MKET
A POWERPOINT 2007 újdonságai
Az Országfásítási Program előkészítésének aktuális kérdései
Orsós szabolcs Zalaapáti
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Miért veszélyes a gyógyszerhamisítás?
A talajok mechanikai tulajdonságai III.
A tehetséggondozás kihívásai
Előadás másolata:

A csokoládé története

Összetétele A csokoládé olyan termék, amely kakaótermékekből (kakaómassza, kakaóvaj, esetleg kakaópor) és cukrokból készül, legalább 35% összes kakaó szárazanyagot tartalmaz, ebből legalább 18% a kakaóvaj és legalább 14% a zsírmentes kakaó-szárazanyag. A csokoládé olyan termék, amely kakaótermékekből (kakaómassza, kakaóvaj, esetleg kakaópor) és cukrokból készül, legalább 35% összes kakaó szárazanyagot tartalmaz, ebből legalább 18% a kakaóvaj és legalább 14% a zsírmentes kakaó-szárazanyag. A csokoládé körülbelül 300 ismert vegyületet tartalmaz, többek között serkentőszereket, például metil-xantinokat: koffeint és teobromint. Élettani szempontból fontos komponens a hisztamin, a szerotonin, a triptofán, a fenil-etil- amin, a tiramin és a magnézium. A csokoládé körülbelül 300 ismert vegyületet tartalmaz, többek között serkentőszereket, például metil-xantinokat: koffeint és teobromint. Élettani szempontból fontos komponens a hisztamin, a szerotonin, a triptofán, a fenil-etil- amin, a tiramin és a magnézium.

Csokoládé Ásványi anyag tartalma Ásványi anyagKakaóporTejcsokoládé Kálium 1500 mg 420 mg Nátrium950 mg120 mg Kalcium130 mg220 mg Magnézium520 mg55 mg Foszfor660 mg240 mg Vas10,5 mg1,6 mg Réz3,9 mg0,3 mg Cink6,9 mg0,2 mg

A kakaófa (Theobroma cacao) Örökzöld növény Örökzöld növény Több mint 4000 éve vadon nőtt az Amazonas vidéken Több mint 4000 éve vadon nőtt az Amazonas vidéken Első ültetvények: i.e. 600 körül, a Yucatanahoz vándorló majákhoz fűződik Első ültetvények: i.e. 600 körül, a Yucatanahoz vándorló majákhoz fűződik Az aztékok is eljuttathatták Közép-Amerikába Az aztékok is eljuttathatták Közép-Amerikába

A kakaóbab A kakaófa termése, évente 2 betakarítási időszak A kakaófa termése, évente 2 betakarítási időszak A termés: 7,5-10 cm széles, cm hosszú A termés: 7,5-10 cm széles, cm hosszú Belsejükben mandula alakú mag van, amit fehéres hús vesz körül Belsejükben mandula alakú mag van, amit fehéres hús vesz körül Ezek a magok a kakaóbabszemek Ezek a magok a kakaóbabszemek

A kakaóbab Szerepei régen: Fizetőeszköz (100 bab= 1 rabszolga) Ital készítése (chocolatl- keserű víz): a pirított, őrölt babot vízhez vagy borhoz adták, majd habosra keverték

A kakaóbab elterjedése Kolumbusz hozta Európába, a spanyol királyi udvarba, de csekély érdeklődés fogadta Kolumbusz hozta Európába, a spanyol királyi udvarba, de csekély érdeklődés fogadta Cortez 1519-ben saját ültetvényt hoz létre, miután Mantezuma császár udvarában megízlelte az italt Cortez 1519-ben saját ültetvényt hoz létre, miután Mantezuma császár udvarában megízlelte az italt A spanyolok vitték magukkal a világ különböző részeire A spanyolok vitték magukkal a világ különböző részeire

A kakaóital Cortez mutatta be a spanyol királyi udvarnak Cortez mutatta be a spanyol királyi udvarnak Cukorral és vaníliával keverve vált népszerűvé a felsőbb társadalmi körökben Cukorral és vaníliával keverve vált népszerűvé a felsőbb társadalmi körökben 100 évig őrizték a receptet 100 évig őrizték a receptet Antonio Carlotti Itáliába vitte a receptet. Azóta terjedt el egész Európában Antonio Carlotti Itáliába vitte a receptet. Azóta terjedt el egész Európában Divathóborttá vált Divathóborttá vált Angliában csokoládéházak nyiltak Angliában csokoládéházak nyiltak

Csokoládégyárak Az első: 1765, az amerikai Új- Angliában Az első: 1765, az amerikai Új- Angliában Dr. Joseph Fry gyártott először nagyüzemileg csokoládét Dr. Joseph Fry gyártott először nagyüzemileg csokoládét C.J. van Houten eljárása: a kakaóbabból kakaóport és kakaóvajat nyertek ki C.J. van Houten eljárása: a kakaóbabból kakaóport és kakaóvajat nyertek ki Fry szilárd csokoládét hoz létre (~1848) Fry szilárd csokoládét hoz létre (~1848) Henri Nestlé: tejalapú tápszert kísérletezett ki, ennek hozzáadásával készült az első tejcsokoládé 1875-ben Henri Nestlé: tejalapú tápszert kísérletezett ki, ennek hozzáadásával készült az első tejcsokoládé 1875-ben Magyarország: 1920, Szerencsi csokoládégyár Magyarország: 1920, Szerencsi csokoládégyár

Rodolphe Lindt Felatalálta a csokoládéfinomítás technikáját: a csokit 72 órára fűtött tartályokba rakták, és hengerek és tárcsák között finomították Felatalálta a csokoládéfinomítás technikáját: a csokit 72 órára fűtött tartályokba rakták, és hengerek és tárcsák között finomították Ez lehetővé tette, hogy a pogácsákba préselés helyett formákba öntsék Ez lehetővé tette, hogy a pogácsákba préselés helyett formákba öntsék Azóta a technológiai változások felgyorsultak Azóta a technológiai változások felgyorsultak A csokoládé luxuscikkből mindenki számára elérhetővé vált A csokoládé luxuscikkből mindenki számára elérhetővé vált

A csokoládé fajtái

Folyékony csokoládé A gyárba érkezett babot megtisztítják, megpörkölik, majd egy gépbe öntik és megzúzzák A gyárba érkezett babot megtisztítják, megpörkölik, majd egy gépbe öntik és megzúzzák A zúzott szemeket hengerek között megőrlik, és így egy sűrű, sötét masszát kapnak. Ezt nevezik „folyékony csokoládénak” A zúzott szemeket hengerek között megőrlik, és így egy sűrű, sötét masszát kapnak. Ezt nevezik „folyékony csokoládénak” Ez minden csokoládé- és kakaótermék alapja Ez minden csokoládé- és kakaótermék alapja

Édesítetlen csokoládé Főző- sütő- illetve pékcsokoládé Főző- sütő- illetve pékcsokoládé A hűtésre keményedő folyékony csokoládét táblákba öntik A hűtésre keményedő folyékony csokoládét táblákba öntik Elsősorban az USA-ban és Kanadában használják Elsősorban az USA-ban és Kanadában használják Helyettesítése: 3 evőkanál kakaó + 1 evőkanál zsír Helyettesítése: 3 evőkanál kakaó + 1 evőkanál zsír Íze: keserű, erőteljes, mert sem cukrot, sem ízesítőt nem tartalmaz Íze: keserű, erőteljes, mert sem cukrot, sem ízesítőt nem tartalmaz

Étcsokoládé Erőteljes, jellegzetes íz Erőteljes, jellegzetes íz A legalkalmasabb sütemények, desszertek, édességek készítéséhez A legalkalmasabb sütemények, desszertek, édességek készítéséhez Folyékony csokoládé, kakóvaj, növényi olajok, cukor, ízesítőanyagok Folyékony csokoládé, kakóvaj, növényi olajok, cukor, ízesítőanyagok Keserű csokoládé: az étcsoki helyett használhatjuk, az erősebb ízhatás érdekében Keserű csokoládé: az étcsoki helyett használhatjuk, az erősebb ízhatás érdekében

Tejcsokoládé Benne a csokoládé egy részét tejszárazanyagokkal helyettesítik Sokkal finomabb ízű, mint az étcsokoládé Elsősorban fogyasztásra használják Sütésnél nem célszerű használni

Tortabevonó A kakaóvaj egy részét kókusz- pálma- vagy más növényi olajjal helyettesítik A kakaóvaj egy részét kókusz- pálma- vagy más növényi olajjal helyettesítik Sokkal olcsóbb, mint az étcsokoládé Sokkal olcsóbb, mint az étcsokoládé Könnyebben is kezelhető, mert könnyen olvad Könnyebben is kezelhető, mert könnyen olvad Nincs olyan jellegzetes íze Nincs olyan jellegzetes íze Egyenletesen kenhető, így alkalmas sütemények bevonására és csokoládédíszek készítésére Egyenletesen kenhető, így alkalmas sütemények bevonására és csokoládédíszek készítésére

Mártócsokoládé Nagy mennyiségben tartalmaz kakaóvajat, így sima és fényes felületű Nagy mennyiségben tartalmaz kakaóvajat, így sima és fényes felületű Eléggé törékeny, ezért felhasználás előtt hőkezelést igényel Eléggé törékeny, ezért felhasználás előtt hőkezelést igényel Rendszerint hivatásos cukrászok használják Rendszerint hivatásos cukrászok használják Kiválóan alkalmas bevonásra, formázásra Kiválóan alkalmas bevonásra, formázásra

Fehér csokoládé Valójában nem is igazi csokoládé Valójában nem is igazi csokoládé Tejből, cukorból és kakaóvajból vagy más növényi olajból készül Tejből, cukorból és kakaóvajból vagy más növényi olajból készül Sütéshez általában nem használják Sütéshez általában nem használják Könnyen megszilárdul és csomóssá válik Könnyen megszilárdul és csomóssá válik

Kakaópor A kakaóbabból a kakaóvaj kivonása után kapott, porrá őrölt termék A kakaóbabból a kakaóvaj kivonása után kapott, porrá őrölt termék A holland kakaópor sötétebb és kevésbé keserűbb, mint az átlag, mert lúggal kezelik A holland kakaópor sötétebb és kevésbé keserűbb, mint az átlag, mert lúggal kezelik Felhasználható szárazon vagy egyes receptek a kakaónak meleg vízzel történő elkeverését tanácsolják Felhasználható szárazon vagy egyes receptek a kakaónak meleg vízzel történő elkeverését tanácsolják

Érdekeségek csokoládéból

Csoki illatú bélyeg Csokoládégyártók- és importőrök egyesületének (Chocosuisse) századik évfordulója alkalmából adták ki Svájcban Tervezők: Ralph Schreivogel és Yves Netzhammer A mesterséges illatot milliónyi kis kapszulába tömörítették, és egy speciális bevonóanyaggal rögzítették Nem ehető

Csoki szökőkút Folyékony csokoládét állít elő a csoki felmelegítésével Különböző méretekben kapható, bérelhető Általában nagyobb rendezvényeken, esküvőkön használják Süteményeket, gyümölcsöket a csokoládéba mártva desszertként is fogyasztható

Csokoládépakolás Oldja a feszültséget Javítja a közérzetet méregteleníti a szöveteket, öregedés gátló a bőr feszesebb, rugalmasabb, bársonyos tapintásúvá válik puhít, táplál, hidratál, védi a bőrt

Csokoládés érdekességek Híres történetek keringenek a csokoládé jótékony hatásairól. Sajnos a legtöbbjük csak legenda... Híres történetek keringenek a csokoládé jótékony hatásairól. Sajnos a legtöbbjük csak legenda... Ilyen a Kaukázus csúcsait megmászó brit expedícióról szóló. 6 napig 3 csokiszeleten tengődtek Ilyen a Kaukázus csúcsait megmászó brit expedícióról szóló. 6 napig 3 csokiszeleten tengődtek Harvard University kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy a csokoládé meghosszabbítja az életet. Havonta 3 tábla csokoládé Harvard University kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy a csokoládé meghosszabbítja az életet. Havonta 3 tábla csokoládé

Csokoládés érdekességek A világ egyes országaiban csokoládéklubok is léteznek. A világ egyes országaiban csokoládéklubok is léteznek. A kutatók szerint a csokoládénak pusztán az illata is pozitív gondolatokat ébreszt. A kutatók szerint a csokoládénak pusztán az illata is pozitív gondolatokat ébreszt. Csokoládéfogyasztás erősíti a szervezet immunrendszerét. Csokoládéfogyasztás erősíti a szervezet immunrendszerét.