A beszéd mint cselekvés. A beszédaktus-elmélet „A nyelvhasználat maga a cselekvés, nem csupán annak irányítója”

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MINŐSÉGMENEDZSMENT 6. előadás
Advertisements

Az élet értelméről mint metaforikus kifejezésről Mráz Attila CEU, Budapest Metafora Konferencia május 28.
Arisztotelész (Kr.e ) Minden embernek természete, hogy
Az információ alaptulajdonságai 1.Mérhető 2.Tudásunkra hat Értelmességi alapfeltétel értelmes >< igaz állítás.
Dr. habil. Benczik Vilmos főiskolai tanár, ELTE TÓK
A mondat.
Idő multán (Jorge Louis Borges) Chris Spheeris – EROS(Rain)
Szemiot i ka.
Miről szól a Katégoriák? Cat.3: „Amikor valamit másvalamiről, mint alanyról állítunk, mindaz, amit az állítmányról mondunk, az alanyról is mondható. Pl.
Logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar
PRAGMATIKA.
MAG Megelőzés Alkalmazkodás Gondoskodás Készítette: Fidler Mária
A beszéd.
NYELVFILOZÓFIA.
NYELVFILOZÓFIA.
Logikai műveletek
Szintaktikai elemzés február 23..
Bevezetés a gépi tanulásba február 16.. Mesterséges Intelligencia „A számítógépes tudományok egy ága, amely az intelligens viselkedés automatizálásával.
Szintaktikai elemzés március 1.. Gépi tanulás Osztályozási feladat: Adott egyedek egy halmaza és azok osztályba tartozási függvénye (tanító halmaz),
P1P1 C PU- C PU+ C PU° C PR+ C PR- C PR° C PR+ C PR- C PR° C BEHNV+ C BEHNV- C BEHNV° C BEHNV+ C BEHNV- C BEHNV° P: Személy D: Dekódolás E: Kódolás (folyamatos,
ARISZTOTELÉSZ (Kr. e ).
A kommunikáció fogalma és általános modellje
Programozás I Függvények általános jellemzői
A nyelv problémája természetes, és mesterséges nyelvek.
A jelentés.
Meggyőzéstechnika
Meggyőzéstechnika
Dajkanyelv - Az anyai beszédmagatartás néhány aspektusa
Zöngétlenedés: beszélőfüggő paraméter? Gráczi Tekla Etelka, MTA Nyelvtudományi Intézet II. Alkalmazott Nyelvészeti Doktorandusz Konferencia, Budapest,
Alprogramok deklarációja, definíciója és meghívása Páll Boglárka.
Gary Chapman & Jennifer Thomas:
Az interprofesszionális együttműködés munkaformáinak sajátosságai (Mohácsi – Lakatos) ESETKONFERENCIA: - résztvevők érdekeltek a kliens/klienscsoport problémájának.
Téma: Az igék csoportosítása
A kommunikációs folyamat funkciói és tényezői
A nyelv, mint jelrendszer
Logika 2. Klasszikus logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék február 17.
Kommunikációelméleti modellek
Moritz Schlick: Pozitivizmus és realizmus
Első Analitika I.1. Az állításelmélet újrafogalmazása „Protaszisz az a mondat, ami valamit valamiről állít vagy tagad.” „Lehet egyetemes, részleges (en.
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
Logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék.
A „diszes” problémák korai jelei
Arisztotelész I.e 384-i.e 322.
Beszédaktus jelenség 10/A. 1. Semmit sem tesz, mégis cselekszik Nyelvi megnyilatkozásaink nagy része információközlés Esik az eső. Mára nem készültem.
2009Kooperatív és Tanuló Rendszerek DT-HG, BME-MIT 1 Kooperatív és Tanuló Rendszerek 4. Beszédaktusoktól ACL-ig Dobrowiecki Tadeusz Horváth Gábor.
Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis
Nicsak, ki beszél – már a számítógépek is... Szita István Eötvös Collegium.
A mondattan Általános kérdések
Mesterséges Intelligencia 1. Eddig a környezet teljesen megfigyelhető és determinisztikus volt, az ágens tisztában volt minden cselekvésének következményével.
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
Kommunikáció szerepe a kapcsolattartásban
Szakértői bizonyítás a büntető eljárásban
Az elemi mozgásminták fejlődése kisgyermekkorban
Információelmélet 8. 1 Eszterházy Károly Főiskola, Eger Médiainformatika intézet Információs Társadalom Oktató-
Tárgyalás és kommunikáció a tanácsadó és az ügyfél kapcsolatában Szociálpszichológiai szempontok Dr. Dévényi Márta Egyetemi adjunktus Pécsi Tudományegyetem.
Beszédaktusok és kommunikáció
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Az érzelmi zsarolás.
Logika szeminárium Barwise-Etchemendy: Language, Proof and Logic
Az irodalomtudomány mint kultúratudomány
Kognitív és emotív jelentés
Nagy elbeszélések október 4..
Dialógus típusok és a kritikus vita forgatókönyve
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Nyelv és nyelvtan É. Kiss Katalin PPKE /I..
3. osztályban.
Meggyőzéstechnika.
Bevezetés a nyelvtudományba 7. Pragmatika
A nyelvhasználat értékelésének lehetősége
3. parancsolat Ne mondd ki hiába Istenednek, az Úrnak a nevét, mert nem hagyja az Úr büntetés nélkül azt, aki hiába mondja ki a nevét! (2Móz 20,7)
Előadás másolata:

A beszéd mint cselekvés

A beszédaktus-elmélet „A nyelvhasználat maga a cselekvés, nem csupán annak irányítója”

Kezdetekben Arisztotelész (i.e ) mondatok logikájával foglalkozik „Herméneutika” c. művében –megkülönböztet: általános és egyedi alanyt általános és részleges kijelentést Koschmieder koincidencia: “szó és cselekedet egybeesése olyan formában, hogy a szó amelyet kiejtünk maga a cselekedet” (1930)

Ellentmondás FILOZÓFUSOK Nem minden mondat állítás vagy felkiáltás, létezik: utasítás vágy tiltás/engedmény ↔ Az állítás egyetlen feladata: NYELVÉSZEK dolgok pillanatnyi állásának leírása (ténymegállapítás)

J. L. Austin (1911 – 1960) ösztöndíjjal jut be egy angliai iskolába majd onnan az oxfordi egyetemre mélyebben negismerkedik Arisztotelész filozófiájával 1931 – Gaisford-díjra tesz szert az egyetemen, ahol nyelvfilozófusnak tanul 1955 – „How To Do Things With Words” – „Tetten ért szavak” – halála után kiadott legfontosabb műve 1960 – halála

Szerinte: A nyelvhasználat nem csak információátvitel, hanem cselekvés is, amit az információ átvitelével viszünk végbe – pl.: „elnézést” itt a szó kimondása maga a cselekedet Austin boldogulási feltételei: – helyes végrehajtás (eskünél) – megfelelő személy (csak a bírói ítélhet el valakit) – őszinteség („részvétem” - csak akkor cselekedet, ha mögötte őszinte érzés van) Lakoff, Gordon és Krékits kiegészítései: – a beszélő valóban óhajtsa a kérés végrehajtását, és – legyen tudatában annak, hogy a hallgató teljesíteni tudja a kérést – a hallgató nem teljesítené a tevékenységet a beszélő utasítása nélkül – a kérésnek kell időben előbb történnie

Austin osztályozása csoport nevepéldákigék végrehajtók szavazás, kinevezés kinevez, elvet, követel ítélkezők bíróság, sportbírók elítél, jellemez, osztályoz elkötelezők szándék bejelentése, ígéret javasol, támogat, szán(dékozik) viselkedők gratuláció, bocsánatkérés, megköszönés tisztel, köszön, ellenez bemutatók megnyilatkozásunk illeszkedése a társalgásba tudat, állít, kérdez, elismer, rátér, lezár

J. R. Searle (1932 –) Austin tanítványa rámutat az Austin által szabott beszédaktus- rendszer hibáira:  Austin csupán igéket osztályozott, nem beszédaktusokat  az osztályozás a nyelv függvényében változhat újradefiniálta az öt osztályt (1969)

Searle osztályozása 1.reprezentatívumok – a beszélő tagad, beszámol, megerősít 2.direktívumok – a beszélő kér, felszólít, parancsol 3.komisszívumok – a beszélő különböző mértékben elkötelezi magát (garantál, esküszik, megfogad) 4.expresszívumok – a beszélő állást foglal egy tényállással kapcsolatban (bocsánatot kér, sajnálja, gratulál) 5.deklarációk – a beszélő megváltoztatja egy tárgy, szituáció külső állapotát azzal, hogy kimondja „ megkeresztellek”, „lemondok” …

A beszédaktusok három csoportja Searl óta lokúció – legelemibb beszédaktus = nyelvtanilag értelmezhető hangsor illokúció – kijelentéssel cselekvés (adott feltételek teljesülése szükséges) perlokúció – kijelentéssel mások cselekvésre késztetése (adott feltételek teljesülése szükséges)

Egyéb osztályozások Récanti – csak négy csoport Vanderevken – történelmi megközelítésben öt csoport Carlson – az informáló illokúciós aktus bevezetése (egy ember informál egy csoportot) Mihalovics – a vegyes illokúciós aktus bevezetése (a trianoni békeszerződés elemzése kapcsán, 2005)

Irodalom Wikipedia: Beszédaktus-elmélet ( J. L. Austin: How To Do Things With Words ( Krékits: Felszólító performatív megnyilatkozások (Budapest, 1995) Wikipedia: Illocutionary act ( Wikipedia: John R. Searle ( Literary Encyclopedia: J. L. Austin (