Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Nyelv és nyelvtan É. Kiss Katalin PPKE 2018-19/I..

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Nyelv és nyelvtan É. Kiss Katalin PPKE 2018-19/I.."— Előadás másolata:

1 Nyelv és nyelvtan É. Kiss Katalin PPKE /I.

2 Mi az emberi nyelv? Az, ami az embert kiemeli az állatvilágból; ami emberré teszi; Ami lehetővé tette és teszi, hogy az ember megismerje és uralja a Földet, (sőt, lassan az Univerzumot is); Ami lehetővé teszi, hogy tapasztalatainkat tároljuk és felidézzük; hogy mások tapasztalatait is megismerjük; hogy a korábbi generációk tudását megőrizzük és továbbadjuk; Ami lehetővé teszi, hogy terveket fogalmazzunk meg; hogy alternatívákat, hipotéziseket végiggondoljunk, és a következményeiket előre kiszámítsuk stb.

3 Mit jelent tudni egy nyelvet?
Tudni az adott nyelv hangjait Tudni az adott nyelv fonotaktikai szabályait (káló lehet magyar szó, ndebe nem lehet) Tudni az adott nyelv szókincsé[nek központi részé]t (a szavak és a jelentés közti kapcsolat önkényes, minden nyelvben más és más még a hangutánzó és hangfestő szavak esetében is) Létrehozni végtelen számú mondatot az adott nyelv szavaiból Megérteni végtelen számú mondatot az adott nyelven Eldönteni az adott nyelven létrehozott megnyilatkozásokról, hogy helyesek-e vagy sem

4 Az emberi nyelvtudás kreatív
A 20. század első fele: behaviorista pszichológia (Skinner); strukturalista nyelvészet (USA: Edwsard Sapir, Leonard Bloomfield, Zelig Harris; Európa: Ferdinand de Saussure; Magyaro.: Antal László, Papp Ferenc) 1956 után: Noam Chomsky, generatív nyelvelmélet: a beszéd nem utánzás! Pl.: Chomsky is happy to read. ‚Chomsky boldog, ha olvas.’ Chomsky is likely to read. ‚Valószínű, hogy Chomsky olvas.’ (3) Chomsky is hard to read. ‚Chomskyt nehéz olvasni.’ (4) Az oroszlán harapása veszélyes. (5) Az oroszlán megharapása veszélyes.

5 Kompetencia és performancia
Kompetencia: anyanyelvünkről való - nem tudatos – tudásunk; grammatikai szabályok, megszorítások Performancia: ahogy használjuk a tudásunkat A performanciát rontó tényezők: memória-korlátok pszichológiai tényezők előhívási hibák (nyelvbotlások)

6 Deskriptív és preskriptív nyelvtanok
Deskriptív nyelvtan: a tényleges nyelvhasználatból elvont szabályrendszer. Azon hangtani (fonológiai), alaktani (morfológiai) és mondattani (szintaktikai) szabályok és megszorítások összessége, melyekkel levezethető minden olyan megnyilatkozás, melyet AZ ADOTT NYELVET ANYANYELVKÉNT BESZÉLŐK jónak tartanak. Preskriptív nyelvtan: egy nyelv legnagyobb presztízsű változatát leíró szabályok és megszorítások összessége.

7 Egy példa: Deskriptív szabály: 1. A rövid magánhangzót követő -t tővéghangzó a képzés helye tekintetében hasonul az igei toldalék -j-jéhez és s réshanggá válik: üt -j- ük  üs-j-ük 2. A -j- teljes hasonulással hasonul az -s-hez.: üs-j-ük  üs-s-ük Preskriptív szabály: Csak a felszólító mód -j-je hasonul részlegesen a tővégi -t-hez és válik -s- réshanggá; a tárgyas ragozás -j-je nem.

8 Nyelvtanulói grammatika
Egy idegen nyelv azon szabályainak az összessége, melyek különböznek anyanyelvünk szabályaitól. Pl. egy nyelvtanulói angol grammatika megmondja, hogy kell képezni az igék múlt idejét; de nem mondja meg, hogyan kell megtalálni egy visszaható vagy kölcsönös névmás előzményét – vö. (1) A szülők azt gondolták, hogy a gyerekek nem tisztelik egymást. (2) A szülőknek (mi) sokat meséltünk magunkról. (3) A szülők sokat meséltek a gyerekeknek egymásról/magukról. (4) A szülők sokat meséltek a gyerekekről egymásnak/maguknak.

9 Nyelvtanulói grammatika
(2)a. The boy is at home. b. A fiú otthon van. c. Malchik doma. Névelőhasználati szabályok egy magyaroknak írott angol tanulói nyelvtanban  névelőhasználati szabályok egy oroszoknak írott angol tanulói nyelvtanban

10 Univerzális grammatika (UG) – Descartes, Noam Chomsky:
velünk született képesség egy nyelv elsajátítására (sőt, megfelelő input hiánya esetén egy nyelv kialakítására) Bizonyítékok: Jelnyelvek (nicaraguai jelnyelv) Pidgin és kreol nyelvek

11 A nyelv genetikai meghatározottságának bizonyítékai
Gyors kifejlődés; Teljes kifejlődés minden egészséges egyedben, az input milyenségétől függetlenül; Az input aluldeterminálja az outputot; A nyelvfejlődés hasonló lépésekben és hasonló tempóban történik anyanyelvtől függetlenül Nyelvi univerzálék (univerzális hangkészlet, morfémakészlet, szófajkészlet, mondattani szabályok, megszorítások, univerzális szemantikai kategóriák)

12 Emberi nyelv  állati nyelvek
EMBERI: ÁLLATI: produktív/kreatív zárt, fix „mondat”-halmaz grammatikai elemek (ír-ok, ír-sz, ház-at) nem tartalmaz grammatikai elemeket kompozicionális holisztikus (nem bontható elemekre) dolgokról állít valamely tulajdonságot szituációkat ábrázol nem szükségképpen stimulus-vezérelt stimulus-vezérelt bármit (irreleváns dolgokat) is megnevez csak releváns információt közöl a világ teljességét leképezi

13 A nyelv eredete Valamikor éve. Proto-nyelv: szósorok grammatika nélkül? (pidgin nyelvek; 2 év alatti gyerek nyelve; Ginie nyelve) Egyetlen nyelv fejlődött szét 7000 nyelvvé? Ellenérv: már a neandervölgyi ember is beszélhetett Fokozatos nyelvfejlődés, vagy egy mutáció következtében a grammatika hirtelen megjelenése?

14 Nyelv és gondolkodás A nyelv meghatározza a gondolkodást? A Sapir-Whorf hipotézis: igen (kétséges bizonyítékok) Mai álláspont: a nyelv teszi lehetővé a gondolkodást


Letölteni ppt "Nyelv és nyelvtan É. Kiss Katalin PPKE 2018-19/I.."

Hasonló előadás


Google Hirdetések