Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kognitív és emotív jelentés

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kognitív és emotív jelentés"— Előadás másolata:

1 Kognitív és emotív jelentés

2 Keretezés

3 Keretezés

4 Keretezés

5 Keretezés Kijelöli, mire vár reakciót, mire nem, irányítja a reakció tartalmát, jellegét. Alternatív értelmezést kínál. Irányítja, befolyásolja a döntést.

6 Keretezés A keretezés megváltoztatja, hogy mit észlelünk, és mit nem:
észlelésünk nem független, nem elfogulatlan, nem objektív, hanem megfigyelési-várakozási elméletek vezetik ezek erősen tudják irányítani, hogy mit észlelünk, és mit nem: „Test Your Awareness: Do The Test”: „Test Your Awareness : Whodunnit?”

7 Keretezés A keretezés el is tudja torzítani, amit észlelünk (Elisabeth Loftus vizsgálatai): A kísérleti személyek két autó ütközését látják egy videofelvételen. Az egyik esetben azt kérdezik tőlük: „Milyen sebességgel haladtak a kocsik mikor egymásba csapódtak?” Máskor azt: „Milyen sebességgel haladtak a kocsik mikor egymásnak ütköztek? Mind a számokat, mind az eseményre való emlékezést jelentősen befolyásolja a keretezés! Az első esetben 30 km/h-val nagyobb értéket becsülnek átlagosan. Az első példa esetben az 1 héttel később felvett kérdőíven a kérdezettek már arra is emlékeztek, hogy a felvételen üvegszilánkok repkedtek, ami valójában nem történt meg.

8

9

10

11

12

13

14 Kognitív és emotív jelentés
Állítás: Egy értelmes kijelentő mondat, amely információt közöl a világról. Az állítás vagy igaz, vagy hamis, és nem lehet egyszerre igaz és hamis. De a kijelentő mondatokkal nemcsak egyszerűen információt közlünk: Tárggyal kapcsolatos érzéseink, viszonyulásunk Érzéseket váltunk ki a hallgatóból is: befolyásoljuk az értékítéletüket

15 Kognitív és emotív jelentés
Menekült Migráns Bevándorló Illegális bevándorló Vö. : Migráns: A migránsok nem közvetlen fenyegetés vagy üldöztetés elől hagyják el országukat,hanem egy jobb élet reményében érkeztek egy új országba, ahol munkát találhatnak, vagy tanulhatnak, esetleg újraegyesíthetik családjukat. A menekültekkel ellentétben nekik nem feltétlenül okoz problémát a hazatérés. Menekült: Az ENSZ szerint menekült az, aki fegyveres konfliktus vagy üldöztetés miatt menekül el a hazájából.

16 Kognitív és emotív jelentés
Minden kifejezés kétféle jelentéssel rendelkezik: Kognitív: Információtartalom, maga az állítás. Emotív: Viszonyulásbeli tartalom, amely a beszélőnek az általa mondottakkal kapcsolatos érzéseit, indulatait és értékelését fejezi ki.

17 Kognitív és emotív jelentés
Negatív Terrorista Nacionalista Baloldali Felforgató Mellébeszél Ronda Pozitív Felszabadító harcos Nemzeti érzelmű Szociálisan érzékeny Másképp gondolkodó Kiegészítő információt ad Érdekes megjelenésű

18 Kognitív és emotív jelentés
Nincs rá pénz - finanszírozása nem megoldott Hasonló kognitív, eltérő emotív tartalom Semlegesség? Semleges kifejezések emotív jelentés: objektív vagyok Racionális vita Vélemény- és viszonyulásbeli különbség: Miben nem értünk egyet?

19 Racionális vitában SEMLEGES (oldja a személyek közti konfliktust)
ÉRZELMI TÖLTET, HATÁROZOTT ÉRTÉKELÉS (fokozza a személyek közti konfliktust) Az álláspont megnevezése Az az álláspont, mely szerint… A te álláspontod. Az én álláspontom. Az álláspont elfogadásának jelzése Megalapozottnak tűnik az, hogy… Az az igazság, hogy… Szerintem… Igazam van abban, hogy…. Az én álláspontom helyes… Az álláspont elutasításának jelzése Alaposan megvizsgálva vitatható, hogy…. Tévedés az, hogy… Elfogadhatatlan az, hogy … Az a képtelenség, hogy…

20 Átminősítés, beállítás megváltoztatása
Átminősítés: Egy dolog alapvető, meghatározó jellemzésére egy adott kifejezés helyett másikat vezetünk be úgy, hogy az új kifejezés kognitív jelentése a saját álláspont számára kedvezőbb, az ellenfél számára pedig kedvezőtlenebb pozíciót biztosít a vitában. Beállítás megváltoztatása: egy dolog minősítésére, leírására egy kifejezés helyett azzal ellentétes emotív tartalmú kifejezést választunk. Válság – rendszerváltoztató folyamat


Letölteni ppt "Kognitív és emotív jelentés"

Hasonló előadás


Google Hirdetések