A szabadságra vonatkozó szabályok XI. Fejezet Weberné dr. Erős Anikó Tolna Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerv.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Munkaszervezési ismeretek
Advertisements

Az új Munka törvénykönyve elméleti és gyakorlati megközelítésben
Az új Munka Törvénykönyvével kapcsolatos tapasztalatokról
2014 MUNKAJOGI ELŐADÁS.
Munkaszervezési ismeretek
Az Új Munkatörvénykönyv Tervezete
A munka törvénykönyvéről szóló évi I. törvény 2013

Az új Munka Törvénykönyvével kapcsolatos tapasztalatokról
Az Új Munka Törvénykönyve Gyakorlati Alkalmazás től
Az új Mt. munkaidőre vonatkozó szabályai
A részmunkaidő speciális esetei az új Munka Törvénykönyvében
Átirányítás, kiküldetés, kirendelés Szombathely,
NMH Munkajogi Ügyfélszolgálata 1054 Budapest, Akadémia u > 1089 Budapest, Kálvária tér 7. www. munka. hu Tájékoztatás.
Az Új Munka Törvénykönyv tervezete II.
Munkaügyi Kapcsolatok, Kollektív Szerződés.
Munka Törvénykönyve - ami megváltozott – és ami megváltozhat
Rendkívüli munkavégzés Ügyelet és készenlét
2010. december Dudás Katalin
Készítette: B. B.. Ki jogosult a START kártya kiváltására? a 25. életévét, felsőfokú végzettség esetén a 30. életévét még nem töltötte be, és tanulmányait.
Munkaidő és pihenőidő A Munka Törvénykönyve szabályai különös tekintettel a mezőgazdaság sajátosságaira.
14. Tétel Foglalja össze, hogy a munkaviszony megszüntetésének milyen módjait ismeri, különös tekintettel a speciális esetekre! Beszéljen a mellékelt nyomtatványok.
1 Foglalkoztatási formák, díjazásuk Munkaidő és a kapcsolódó nyilvántartások november 23. Gottgeisl Rita.
Az ügyeleti szabályok től módosult rendelkezései
Új Munka Törvénykönyve: új lehetőségek a munkaügyi működésben

A közszolgálati Tisztviselők jogviszonya
„Jogszerű? Legyen!- JOGPONT+ Mini Szakmai Konferencia”
2014. június 05. Budapest dr. Rácz Réka

Munkaerő-kölcsönzés A munkaerő-kölcsönzés különös szabályai.
Képzés, továbbképzés. Milyen képzésre jogosult a köztisztviselő? Jogosult az előmenetelhez szükséges képzésben részt venni. Köteles a központilag vagy.
A Munka törvénykönyve a mindennapokban és az ügyvédi gyakorlatban
A MUNKAVÁLLALÁS ALAPVETŐ SZABÁLYAI
A munkavégzéssel kapcsolatos legfontosabb munkavédelmi ismeretek
A bedolgozói munkaviszony (jogviszony) fogalma, létesítés szabályai, a munkavégzés helye, a munkáltató utasítás joga, bérezés.
BEVEZETÉS A KOLLEKTÍV MUNKAJOGBA
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
Gyógyszertári üzemvitel A gyógyszertári tevékenységgel, ill. a működésével kapcsolatos szakmai és egyéb üzemviteli ismeretek: Egészségügyi szervek és intézmények.
Az új munka törvénykönyve Munkajogi változások, újdonságok Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara Nagykanizsa, október 3. dr. Babati Szabolcs igazgató.
A munka- és pihenőidő szabályai XI. Fejezet. Fogalmak 86. § Munkaidő: a munkavégzésre előírt idő, kezdetétől annak befejezéséig tartó idő, valamint a.
P est Megyei Kormányhivatal M unkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervének M unkaügyi Felügyelősége Készítette: Dr. Mészáros Enikő Frissítve: 2013.
Mi mire változhat? A Munka Törvénykönyve várható módosítása Novitax – 2013.VI.3. Dr. Horváth István ügyvéd - Dr. P. Horváth Ügyvédi Iroda c. egyetemi docens.
Az új Munka Törvénykönyve 2012:I. tv április 20.
2011. ÉVI CV. TÖRVÉNY EGYES MUNKAÜGYI TÁRGYÚ ÉS MÁS KAPCSOLÓDÓ TÖRVÉNYEK JOGHARMONIZÁCIÓS CÉLÚ MÓDOSÍTÁSÁRÓL A Munka Törvénykönyvéről szóló évi XXII.
MUNKAJOG – 10. Dr. Csőke Rita Munkajog, 2015/2016/2. BME GTK Üzleti Jog Tanszék1.
Előadó: dr. Csőke Rita Elérhetőség: Üzleti Jog Tanszék, QA épület 205-ös szoba / félév 9. hét M UNKAJOGI A LAPISMERETEK.
Munkaidő 2. előadás Előadó: dr. Takács Gábor
2012. ÉVI I. TÖRVÉNY A MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉRŐL A munka díjazása Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság 2012.
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
Előadó: dr. Csőke Rita Elérhetőség: Üzleti Jog Tanszék, QA épület 205-ös szoba / félév 10. hét M UNKAJOGI A LAPISMERETEK.
PÓTLÉK VÁLTOZÁSOK ÚJ RENDSZERŰ ELSZÁMOLÁS A Munka Törvénykönyve től hatályos változásainak alapján.
MUNKAÜGYI FELÜGYELŐSÉGI NYÍLT NAP ÁPRILIS 03.
§ Törvényen kívül és belül §. Atipikus foglalkoztatás az Mt-ben Az atipikus foglalkoztatási formákat az Mt. „A munkaviszony egyes típusaira vonatkozó.
15. Az eladók foglalkoztatása
MUNKAIDŐ 2. rész.
Egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
Nők az új Munka Törvénykönyvében
A közszolgálati Tisztviselők jogviszonya
14. A foglalkoztatással kapcsolatos munkaügyi feladatok – Mutassa be a munkaviszony létesítésének és megszüntetésének szabályait! – Foglalja össze, hogy.
Előadó: dr. Takács Gábor
MUNKAJOG 2017 Dr. Alpár Erzsébet.
A munkaidő beosztása a 2003/88/EK irányelv tükrében
Mindennapok munkajoga – 8. Dr. Csőke Rita
Tanuljuk együtt az új Mt-t!
Munkaidő 2. előadás.
Dr. Pál Lajos ügyvéd A munkaidő megszervezése Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete Budapest, november.
Krity Csilla Katolikus Pedagógiai Intézet
PIHENŐIDŐK.
A munka díjazása.
Előadás másolata:

A szabadságra vonatkozó szabályok XI. Fejezet Weberné dr. Erős Anikó Tolna Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerv

A szabadság 115. § Munkában töltött időnek minősül a munkaidő-beosztás alapján történő munkavégzési kötelezettség alóli mentesülés, a szabadság, a szülési szabadság, a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság első 6 hónapja, a naptári évenként 30 napot meg nem haladó keresőképtelenség, a 3 hónapot meg nem haladó tényleges önkéntes tart. katonai szolg. teljesítés, a, munkavégzés alóli mentesülés (55. § (1) b)-k) pont) tartama.

Az alapszabadság 116. § Mértéke 20 munkanap, de a munkavállalónak 25. életévétől 1, 28. életévétől 2, 31. életévétől 3, 33. életévétől 4, 35. életévétől 5, 37. életévétől 6, 39. életévétől 7, 41. életévétől 8, 43. életévétől 9, 45. életévétől 10 munkanap pótszabadság jár.

Gyermek után járó pótszabadság A munkavállalónak a 16 évesnél fiatalabb 1 gyermeke után 2, 2 gyermeke után 4, 2-nél több gyermeke után összesen 7 munkanap pótszabadság jár, amit először a születés évében, utoljára a 16. évében kell figyelembe venni, fogyatékos gyermekenként további 2 nap jár. Az apának gyermeke születése esetén, a második hónap végéig 5, ikrek esetén 7 munkanap pótszabadság jár, de ezt kérésének megfelelő időpontban kell kiadni, ez a gyermek halva születésekor is jár.

További pótszabadságok a fiatal munkavállalónak (utoljára a 18. évében) a föld alatt állandó jelleggel vagy az ionizáló sugárzásnak kitett munkahelyen napi legalább 3 órát dolgozó munkavállalónak, az 50 %-os egészségkárosodott munkavállalónak évenként 5 munkanap pótszabadság jár ha a munkaviszony év közben kezdődött vagy szűnt meg, a szabadság arányos része jár (megváltás) a fél napot elérő töredéknap egésznek számít.

A szabadság kiadása 122. § A szabadságot - a munkavállaló előzetes meghallgatása után - a munkáltató adja ki. évente 7 napot - a mv. első 3 hónapját kivéve - legfeljebb 2 részletben a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni. (arányosítás) Az igényt legalább 15 nappal a szabadság kezdete előtt be kell jelentenie. A szabadságot - eltérő megállapodás hiányában - úgy kell kiadni, hogy összefüggő 14 napot elérjen. A kiadásának időpontját a szabadság kezdete előtt 15 nappal közölni kell. Megváltani nem lehet (kivéve: mv. megszűnésekor).

A szabadság kiadása 123. § a szabadságot esedékességének évében kell kiadni ha a munkaviszony okt. 01. napján vagy azt követően kezdődik, a követő év március 31-ig adható ki ha a munkavállalónál felmerült ok miatt nem lehetett kiadni, az ok megszűnésétől 60 napon belül ki kell adni Kiadottnak számít, ha megkezdi, de max. 5 nap átkerül a következő évbe. A munkáltató kivételesen fontos gazdasági érdek, működését közvetlenül és súlyosan érintő ok esetén a szabadságkiadás közölt időpontját módosíthatja, a már megkezdett szabadságot megszakíthatja, ksz. esetén a szabadság 1/4 részét az esedékességet követő év március 31-ig adhatja ki. a munkáltató - a felek megállapodása alapján - a szabadság 1/3 részét az esedékesség évét követő év végéig adja ki

a szabadságot a munkaidő-beosztás szerinti munkanapokra kell kiadni - ennek hiányában: az általános munkarend és a napi munkaidő figyelembevételével A napi munkaidő mértékétől eltérő munkaidő- beosztás esetén a munkavállaló a beosztással azonos tartamra mentesül munkavégzési kötelezettsége alól és a kiadott szabadságot ezzel egyező óraszámban kell elszámolni és nyilvántartani. A szabadság kiadása

Szülési szabadság 127. § egybefüggő 24 hét ez annak a nőnek is jár, aki a gyermeket örökbefogadási szándékkal nevelésbe vette 4 hétnek a szülés várható időpontja elé kell esni a koraszülött gondozás miatt igénybe nem vett szabadság részét a szülést követő egy évig igénybe lehet venni a szülési szabadságot munkában töltött időnek kell tekinteni A munkavállaló, gyermeke 3. életéve betöltéséig - a gyermek gondozása céljából - fizetés nélküli szabadságra jogosult, amit kérése szerint kell kiadni

Köszönöm a figyelmet!