SZTE ÁJK Munkajogi és Szociális Jogi Tehetségnap 2012. június 29. A rendezvény az Emberi Erőforrás Minisztérium megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szakképzési hozzájárulás év. Legfontosabb változások Új törvény: évi CLV. törvény Módosult a felnőttképzésről, és a felsőoktatásról szóló.
Advertisements

SZTE ÁJK Munkajogi és Szociális Jogi Tehetségnap június 29. A rendezvény az Emberi Erőforrás Minisztérium megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő.
SZTE ÁJTK Tehetségnap június 10. A rendezvény az Oktatásért Közalapítvány támogatásával, az NTP-OKA-XXII-088 pályázat keretében valósul meg.
– A nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény – A szakképzésről szóló évi CLXXXVII. törvény – A nevelési-oktatási intézmények működéséről.
Nemzeti Civil Alapprogram Jogi háttér, általános tudnivalók évi L. tv. a Nemzeti Civil Alapprogramról szól 160/2003. (x.7.) kormányrendeletet.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
E-BANKING SUMMIT március 3. Biztonságos kommunikáció biztosítása a pénzintézetek és a hatóságok között Szabó Katalin Termékmenedzsment osztályvezető.
SZTE ÁJK Munkajogi és Szociális Jogi Tehetségnap június 29. A rendezvény az Emberi Erőforrás Minisztérium megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő.
SZTE ÁJK Munkajogi és Szociális Jogi Tehetségnap június 29. A rendezvény az Emberi Erőforrás Minisztérium megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő.
Az OKKER Pedagógiai Szolgáltató Intézet FODOR GÁBOR október 10. ÉRTÉK ÉS MIN Ő SÉG AZ OKTATÁSBAN.
Aktualitások és változások a pedagógiai szakszolgálati feladatellátásban 2016 őszén 1.
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
AZ ISKOLA–EGÉSZSÉG KÖZPONT – FORMA ÉS TARTALOM A TÁMOP KIEMELT PROJEKT KÖZNEVELÉSI ALPROJEKTJÉNEK CÉLJAI, A MEGVALÓSÍTÁS MÓDSZEREI ÉS A SZAKMAI.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
1 A diasor hatályosítását végezte: Dr. Szalai András, július.
A korai beavatkozás pszichológiai vonatkozásai rizikó csecsemők (0-3 év) és családjuk ellátásában Készítette: Fadgyas-Székely Orsolya ELTE BGGYK MA levelező.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
1 RÁTAI BALÁZS A konverziós rendelet értelmezése Budapest, május 9.
Dr. Pók László SZECSKAY ÜGYVÉDI IRODA Köthetünk-e útján szerződést? „INFORMÁCIÓVÉDELEM MENEDZSELÉSE” LXII. SZAKMAI FÓRUM szeptember.
Közigazgatási szervezetrendszer II. Az államigazgatás szervei – központi és dekoncentrált szervek.
Jó gyakorlat – A pályaorientáció szerepe az egyén életében, a szakember nézőpontjából Kiss István – tanácsadó szakpszichológus.
1 Helyi szintű egyeztetés a köznevelés terén KEF országos konferencia Budapest, március 06. Simonyi István Emberi Erőforrások Minisztériuma KÖZNEVELÉS-FEJLESZTÉSI.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA (középszintű) május-június.
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
NEMZETI SZOCIÁLPOLITIKAI KONCEPCIÓ 2011
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Az „első lépés” TÁMOP
TÁMOP / „A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban)”
A régészeti örökség védelmének szabályrendszere
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
KSH Statisztikai koordinációs főosztály
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
A kis dózisok kimutatására alkalmas biológiai markerek vizsgálata
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
Az Áldozatsegítő Szolgálat átalakulása
Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal
D Á N I A 2007.november Készítette: KOVÁCSNÉ NAGY MÁRIA.
Tóth Gábor Heves Megyei Kormányhivatal Jogi és Koordinációs Főosztály
Kommunikáció a könyvvizsgálatban
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ február 6.
1993-as közoktatási törvény
Környezetgazdaságtan 1
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály egyetemi tanár
Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal
A KÖZIGAZGATÁSI PERRENDTARTÁSRÓL SZÓLÓ ÉVI I
Munkaügyi hatósági feladatok 2018.
Alsó-ausztriai alapfokú oktatási intézmények
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
A gyermeki jogok érvényesítése
SZTE ÁJK Munkajogi és Szociális Jogi Tehetségnap június 29.
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Környezeti Kontrolling
Új pályainformációs eszközök - filmek
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) teljesüléséről az Országos Statisztikai Tanács és a Nemzeti Statisztikai Koordinációs.
Állampolgári jogok és kötelességek
SZTE ÁJK Munkajogi és Szociális Jogi Tehetségnap június 29.
Interaktív Adatmenedzsment Kft.
Dr. Bánky Tamás Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
Adatbiztonság és a papír alapú dokumentumkezelés összehangolása
Adatvédelem a könyvtárakban
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
Kérdőív a Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzésének és megakadályozásának ellenőrzésére Készítette: Dancsné Veres Mária 2/24/2019.
A tudáspiacok.
Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület – TÁMOP 5.6.1/C projekt
GDPR – Adatvédelmi kihívások a könyvtárakban
Energetikai Intézkedési tervek végrehajtása
REGIONÁLIS KÉPZÉS REGIONÁLIS KÉPZÉS.
Előadás másolata:

SZTE ÁJK Munkajogi és Szociális Jogi Tehetségnap június 29. A rendezvény az Emberi Erőforrás Minisztérium megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Wekerle Sándor Alapkezelő által meghirdetett NTP-TDK-11-B-0014 kódszámú pályázati támogatásból valósult meg.

Különleges adatok védelme az egészségügyben - avagy mit rejt a DNS? Tehetségnap június 29. SZTE ÁJK Munkajogi és Szociális Jogi Tanszék Készítette: Láda Flóra

Különleges adat évi CXII. törvény Különleges adatnak minősül a faji eredetre, nemzeti, nemzetiségi, etnikai hovatartozásra, a politikai véleményre, pártállásra, vallási vagy egyéb meggyőződésre, a büntetett előéletre vonatkozó információ, egészségügyi állapotra és a kóros szenvedélyre vonatkozó adatok.

A DNS-ről… A biológiai információ átadódását egyik generációtól az azt követő generációnak A genetikai kutatásban a vizsgálati anyag, a kutatás tárgya különböző kategóriákra osztható: a) sejtek vagy szövetek b) transzformált sejtvonal c) sejtekből, szövetekből kivont DNS d) az előző minták feldolgozása során keletkező, vagy a személyes orvosi dokumentumokból származó személyes genetikai információ.

A genetikai adatbank A sejt-, szövetmintákból, egyéb biológiai mintákból kivont DNS feldolgozása során az egyénről személyes genetikai információt tartalmazó adat jön létre. Az adatok feldolgozása révén lehetőség van egyének igen nagy csoportjáról személyes genetikai információt tartalmazó számítógépes regisztrációt létrehozni.

A kutatások kapcsán felmerülő jogi szabályozások hiányosságairól… Beleegyező nyilatkozat nélküli mintavétel Nincs szabályozva a minták felhasználásának rendje Nincs szabályozva a minták és adatok cseréje

Az egészségügyi és a hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről szóló1997. évi XLVII. törvény külön választja a biológiai adatokat felhasználásuk alapján. Így megkülönbözet a törvény: o a gyógykezelés céljából történő adatkezelést o a tudományos kutatás céljából történő adatkezelést.

A genetikai minták sorsa kutatás során… Egyén beleegyezése Titkosság Információs önrendelkezése Adatokhoz való hozzáférés

Gyógykezelés céljából gyűjtött adatok esetében… Orvosi titoktartás Szigorú védelem A donor írásos nyilatkozatával továbbítható az adat

Biológiai anyagminták azonosítása Identifikált: o Az egyén azonosítására alkalmas névvel, számmal vagy jelöléssel van ellátva o A donort illeti meg az ellenőrzés joga Anonim: o A mintát lehetetlen a donorhoz kapcsolni o Elhagyott adat Reverzibilisen anonimizált: o Kóddal ellátott, az összekapcsolást szigorú szabályok korlátozzák o Kutatási adat

Mit rejt a jövő?

Köszönöm a figyelmet! Források: Évi CXII. Törvény az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról Az egészségügyi és a hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről szóló évi XLVII. törvény SZTE ÁJK Munkajogi és Szociális Jogi Tanszék Tehetségnap június 29. Készítette: Láda Flóra