Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szerepe/feladata a médiaoktatás területén.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TÁMOP / TÁMOP / A kompetencia alapú oktatás megvalósítása Mosonmagyaróváron A pályázati kiírás forrását az Európai.
Advertisements

"Tabletek, kispolski, miegymás - Mi is az a Bűvösvölgy?” Média animátor – H95 Bűvösvölgy szeptember Legeza Katalin.
Az iskolai dokumentumok
A piacgazdaságra nyitott rugalmas képzési rendszer intézményi jogi megvalósulása. A szak- és felnőtt képzőkkel szemben támasztott szakmai jogi feltételek.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben.
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
A szaktanácsadás támogató szerepe
NAT, kerettantervek, helyitantervek ( ember és természet műveltségi terület) 2013.
2013/2014-es tanév változásai az új NAT és kerettanterv tükrében
Új utakon a szaktanácsadás, tantárgygondozás A TÁMOP 3. 1
Tehetséges tanulóink szakkörökön, a több éve működő tehetséggondozó műhelyekben (természettudományos, környezetvédelmi), valamint a különböző szintű.
Hatékonyság, eredményesség, méltányosság a köznevelési rendszerben:
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
Nemzeti alaptanterv Választható kerettantervek Vizsgák és mérések követelményei Helyi tantervek Oktatási program- csomagok A tanítás gyakorlata A háromszintű.
Az együttnevelés gyakorlata az óvodában (A pedagógusok együttműködésének lehetőségei az egyéni fejlesztés megvalósításában)
A közoktatás intellektuális infrastruktúrája Magyar Bálint oktatási miniszter.
Innováció Kecskéd közoktatási intézményeiben
IKT eszközök az oktatásban, digitális pedagógia
A NAT és az élő idegennyelvek Az új NAT szükségessége Köznevelés tartalmi egysége Kulturális javak: minden tanuló férhessen hozzá Közös.
Az egyéni fejlesztési terv
Tájékoztató Tájékoztató a BA/BSc képzésekben résztvevő hallgatóknak a szakirány választás, a tanári mesterképzésbe való belépés feltételeiről és lehetőségeiről.
. Vass Vilmos igazgató Programfejlesztési Központ Oktatási programcsomag - kulcskompetenciák „A tudásalapú információs társadalomért” Fővárosi Pedagógiai.
NAT 2007 kompetenciák.
Szaktanácsadói támogatás az életpályamodellben
VII. NEMZETKÖZI MÉDIAKONFERENCIA „A MÉDIA HATÁSA A GYERMEKEKRE ÉS FIATALOKRA” SZEPTEMBER , BALATONALMÁDI A középfokú médiaoktatás legújabb.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
A kerettantervek implementációja
A kerettantervek fejlesztése
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
Befogadó iskolák, befogadó pedagógus-közösségek
IKT alapfogalmak, IKT-val támogatott módszerek
Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS ÁLTALÁNOS ÉS SPECIFIKUS JELLEMZŐI HOGYAN TANÍTSUNK EREDMÉNYESEBBEN? TANÉVNYITÓ SZOLNOK, VIII.
ÚJ TUDÁS – MŰVELTSÉG MINDENKINEK A digitális írástudás elterjesztése Az idegennyelv-tanulás ösztönzése Az integrált természetismeret-oktatás bevezetése.
Az iskolai pedagógiai program átdolgozásának előkészítése Nevelési értekezlet 2007.szept.20.
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
A középiskolai oktatás szabályzatai
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás Egyenlő hozzáférés innovatív intézményekben.
NAT 11/2012. (VI.4.) 66. sz. kormányrendelet A Nemzeti alaptanterv kiadásáról, bevezetéséről és alkalmazásáról A pedagógiai program módosítása.
Gazdasági és pénzügyi ismeretek a köznevelés rendszerében
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 2. konferencia.
Szaktanácsadói tevékenységek, kompetenciák
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
TÁMOP-3.1.4/08/2. Kassai Úti Általános Iskola Szakmai feladatterv.
Pedagógus szerepek és hatékonyság BMEGT51K011
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
A társadalomismereti tartalmak tanításának lehetséges gyakorlata…
Okosdoboz.hu digitális taneszköz
Az esélyegyenlőség elvének érvényesülése az oktatáspolitikában EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA KÖZNEVELÉSÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG Pölöskei Gáborné helyettes.
Az Országos Képzési Jegyzék és a szakmai és vizsgakövetelmények Bruckner László.
PH-skála készítése és háztartási anyagok pH-jának meghatározása projekt gimnázium 9. osztály tanár: Szakács Erzsébet.
VÁCI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM Tanulási karrierutak a Váci Szakképzési Centrumban.
Az idegen nyelv oktatása a Darusban 1990-ig kötelező az orosz nyelv társadalmi igény:német angol mindennapos német a két tannyelvű oktatás – 2000-ben.
ICT (Information and Communication Technologies) IKT (Információs és Kommunikációs Technológiák) IKT pedagógiai értelmezése ○ Informatika tantárgy ○ Más.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, július 13. Előrehaladás a fogyasztóvédelmi ügyek területén első félévében.
Csökkentsük a túlterheltséget, tanítsuk többet a diákokat! Varga Attila február 4.
Barcsák Marianna - KPSZTI
PROCSEE projekt 1. Szakértői Fórum disszeminációs esemény Racsko Réka
Tehetséggondozás mozgóképkultúra és médiaismeret
VÁCI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM
Budapest I Kerületi Kosztolányi Dezső Gimnázium
Álmodtunk egy iskolát magunknak
Nemzeti Köznevelési Portál
A mozgókép kultúra és médiaismeret tantárgy lehetőségein keresztül
Osztatlan tanárképzés kompetenciái
Szent László Középiskola Szekszárd
A curriculumelmélet műfaji fejlődése
Előadás másolata:

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szerepe/feladata a médiaoktatás területén

A Nemzeti Alaptanterv A Nemzeti alaptanterv kiadásáról, bevezetéséről és alkalmazásáról szóló 110/2012. (VI. 4.) Korm. Rendelet Kiemelt fejlesztési terület: Médiatudatosságra nevelés A tanulók a mediatizált, globális nyilvánosság felelős résztvevőivé váljanak: értsék az új és a hagyományos médiumok nyelvét. A tanulók megismerkednek a média működésével és hatásmechanizmusaival, a média és a társadalom közötti kölcsönös kapcsolatokkal, a valóságos és a virtuális, a nyilvános és a bizalmas érintkezés megkülönböztetésének módjával, valamint e különbségek és az említett médiajellemzők jogi és etikai jelentőségével. NMHH; HENT állásfoglalás

A Nemzeti Alaptanterv  1995 óta része a Nat-nak  Művészetek műveltségterület  Mozgóképkultúra és médiaismeret tantárgy  Szabadon választható érettségi vizsgatantárgy (2017 megújult tartalommal)

A Kerettantervek 51/2012. (XII. 21.) számú EMMI rendelet – a kerettantervek kiadásának és jóváhagyásának rendjéről Kiegészítések és korrekciók: 23/2013. (III. 29.) számú EMMI rendelet – a kerettantervek kiadásának és jóváhagyásának rendjéről szóló 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet módosításáról 6/2014. (I. 29.) számú EMMI rendelet – az egyes köznevelési tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról 34/2014. (IV. 29.) számú EMMI rendelet – a köznevelés szabályozására vonatkozó egyes miniszteri rendeletek módosításáról 40/2015. (VIII. 28.) számú EMMI rendelet – a kerettantervek kiadásának és jóváhagyásának rendjéről szóló 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet módosításáról 4/2013. (I. 11.) számú EMMI rendelet – a két tanítási nyelvű iskolai oktatás irányelvének kiadásáról

A kerettantervek  Kereszttantervi terület – valamennyi tantárgy/tantárgyterület feladata  Az iskola 1–8. évfolyamán a Vizuális kultúra része  A gimnázium 9  10. évfolyamán kötelezően választható tantárgy a mozgóképkultúra és médiaismeret  A 11  12. évfolyamon a művészetek műveltségterület tantárgyai közül (ének-zene, dráma és tánc, vizuális kultúra, mozgóképkultúra és médiaismeret) az iskola döntheti el, hogy az adott órakeretből mely tantárgyakat és milyen arányban tanítja

Emedus 27 Európai uniós tagállam részvételével 2012/2013 Főbb területei: – a médiaoktatás a nemzeti alaptantervben – kimeneti követelmények – Szaktanárképzés Az integrált explicit megjelenési forma a legelterjedtebb. Legfontosabb következtetések: – Olyan tanulókat is elér, akik az önálló órakeretben szerveződő médiaoktatásból kiszorulnának – Nehezen kivitelezhető és értelmezhető az értékelés – Nem motiválja a szereplőket

Módszerek  Implementáció elősegítése  Jógyakorlatok  Együttműködési megállapodások  Partneriskolák  Szakmai Szolgáltatás támogatása  Továbbképzések

Eszközök Széleskörű, többszintű, folyamatos szakmai tájékoztatás – szakfolyóiratok – tanulmánykötetek – ofi.hu – konferenciák, szakmai események – pályázatok

Komplex, tanulást támogató rendszer TANÁRNAKDIÁKNAKSZÜLŐKNEK

 2015 őszén indul  a hozzáférés mindenki számára ingyenes  támogatja a motiváló tanulási környezet kialakítását  megteremti a személyre szabott tanulás lehetőségét

Segíti a tanulók ismeretszerzési, rendszerezési képességének, valamint digitális kompetenciájának fejlesztését. Ösztönzi az új, tanulók számára is érdekes tartalmak összegyűjtését, feladatsorok összeállítását. Lehetővé teszi azok megosztását a kollégákkal, diákokkal. Megteremti a lehetőséget a diákok egyéni fejlődésének nyomonkövetésére.

Támogatja a tanulás „nyelvének” elsajátítását – segíti az önálló tanulás készségének fejlesztését. Az együtttanulás új „tereit” teremti meg. A tanulók csoportokat hozhatnak létre, szakkörökhöz csatlakozhatnak. Diákok tesztelhetik tudásukat, melynek fejlesztésére új módszereket is találhatnak.

Gyakorolna gyermekével? Keressen és osszon meg vele hasznos tananyagokat! Nézzen utána, hogy mivel tudja gyermekét támogatni az otthoni tanulásban! Kíváncsi gyermeke tanulmányi előrehaladására?

ofi.hu