GUARDING YOUR BUSINESS ■ Linux disztribúciók és FreeBSD az upstream szemszögéből Czanik Péter Community manager syslog-ng upstream.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Melyiket válasszam? Windows VS. Linux Készítette: Uher Bertalan.
Advertisements

Skultéti Attila március 24.
Linux és/vagy Windows. Linux vagy Windows? ● Örök kérdés ● Viták, fórumok ● Érvek, ellenérvek ● Szubjektív vélemények ● Objektív tényezők.
A felhasználói interfész A felhasználói interfész az a felület, amellyel a szoftver az ember felé „fordul”; amellyel a felhasználó nap mint nap találkozik.
Szabad Szoftvert ! Használj te is: Szabad Szoftvert !
A kártyanyomtatás fortélyai Csákvári Krisztián Kártya és címke gyártás
A Non-Profit teljesítménymérés problémái (mérési és fejlesztési lehetőség) Márkus Gábor CVS, PVM, TVM, igazgató Stúdium Kft. Oktatás és Projekt menedzsment.
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
Mitől társadalmi egy innováció és egy start-up és miért fontos ez az ELTE-n? Tausz Katalin SIMpLe projekt - témavezető Innovációs Nap május 11.
Szeged M. J. Város Polgármesteri Hivatal Nyílt forráskódú megoldások a közigazgatásban Szabad Szoftver Konferencia Szeged, Szegfű László szegfu.laszlo.
NRC Omnibusz – november. Okostelefon használat  A éves internetezők 64%-a használ okostelefont (saját/céges okostelefont, vagy más készülékét).
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Az információs forradalom  Minden jog fenntartva.
BINARIT TIMESHEET Több, mint munkaidő nyilvántartás Virág Zsolt (BINARIT Informatikai Kft.)„Hogyan legyek milliomos?” konferencia – BKIK ( )
Jó gyakorlat – A pályaorientáció szerepe az egyén életében, a szakember nézőpontjából Kiss István – tanácsadó szakpszichológus.
Nem csak szövegszerkeszt ő virtuózoknak Az Open Office.org 2.0 béta verzió Bándliné Utasi Mária Writer.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Internet tudományos használata
időskorban felmerülő Problémák és megoldásmódok
ERASMUS+ DISSZEMINÁCIÓS PLATFORM
Migrációs válság: Dilemmák és válaszok
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Dobrik-Lupták Sára szeptember 19.
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Az „első lépés” TÁMOP
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Gyűjtőköri szabályzat
Pályaválasztási tanácsadás
Az emberi arcok Óramegbeszélés
Új továbbképzési lehetőségek tanároknak és oktatóknak
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapjának bemutatása
A CMMI modell alkalmazása SOA-környezetben
A matematikatanítás aktuális kérdései február
Bevezető az EndNote X6-ba
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Caracalla udvarában Kalandjáték 1.
MTMT szervezeti hierarchia kialakítása a Széchenyi István Egyetemen
IT feladatok kiszervezhetősége kis és közepes vállalatok esetén
CSOPORT - A minőségellenőrök egy megfelelő csoportja
Környezeti teljesítményértékelés
A bemeneti kompetenciamérések és a visszajelzéseken alapuló fejlesztő munka bemutatása a Farkas Gyula Közoktatási Intézmény Dr. Illyés Sándor intézményegységében.
A számítógép operációs rendszere
Kedvenc levelező szoftverem
Számítógépes vírusok.
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Környezeti Kontrolling
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Regionális workshop Zétényi Ákos.
A megelőző karbantartás és a hibaelhárítás
Új pályainformációs eszközök - filmek
A csoportok tanulása, mint a szervezeti tanulás alapja
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) teljesüléséről az Országos Statisztikai Tanács és a Nemzeti Statisztikai Koordinációs.
Az emberi arcok Óramegbeszélés
Interaktív Adatmenedzsment Kft.
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
9-10.-es bemeneti mérések és a fejlesztő munkánk
A számítógép operációs rendszere
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
A KERÉKPÁROS TURIZMUS LEHETŐSÉGEI
VÁLLALKOZZ! Pénzügyi és Vállalkozói Témahét 2019 Órai segédanyag
Nyílt forráskódú szoftverek alkalmazása a smart home technológiában
Üdvözöljük a PowerPointban!
Családi vállalkozások
Célegyenesben vagy a rajtvonalnál?
Helyi támogatási kérelmek benyújtásának ügymenete
Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
IT biztonsági monitoring eseményfelügyelet, bizonyítékok,
AZ ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉSEK MEGSZERVEZÉSE A TANODÁBAN
Előadás másolata:

GUARDING YOUR BUSINESS ■ Linux disztribúciók és FreeBSD az upstream szemszögéből Czanik Péter Community manager syslog-ng upstream

GUARDING YOUR BUSINESS ■ 2 Tartalom ■ syslog-ng ■ Kapcsolat a disztribúciókkal ■ Kapcsolat a nagyvilággal (Google alerts) ■ Körkép a disztribúciókról a syslog-ng példáján keresztül (FreeBSD, Debian, Fedora, Gentoo, Mandriva, OpenSUSE, Ubuntu)

GUARDING YOUR BUSINESS ■ 3 syslog-ng ■ A syslog-ng az egyik legelterjedtebb syslog (UNIX rendszernapló) implementáció ■ 12+ éves nyílt forráskódú magyar fejlesztés ■ Célunk ennek a vezető szerepnek a megtartása ■ Nem elég a jó szoftver ■ Syslog-ng minél több disztribúcióba ■ Napi kapcsolat a disztribúciókkal és felhasználókkal ■ Bármilyen szabad szoftvernél szükség van erre

GUARDING YOUR BUSINESS ■ 4 Kapcsolat a disztribúciókkal ■ Személyes kapcsolat a csomag karbantartókkal ■ Csomagok karbantartása ■ Verzió frissítések koordinálása ■ „Downstream” patch-ek gyűjtése és problémák figyelése ■ Javaslatok gyűjtése ■ Kölcsönösen előnyös kapcsolat

GUARDING YOUR BUSINESS ■ 5 Kapcsolat a nagyvilággal ■ Google Alerts figyelés – syslog-ng kulcsszó ■ Segítség fórumokban, levelezőlistákon – ha nem disztribúció / alkalmazás specifikus probléma ■ Jellemző problémák gyűjtése és továbbítása a fejlesztőknek ■ Ötletek gyűjtése ■ Érdekességek: □ Hol használnak syslog-ng -t □ Könyvek, blogok, stb.

GUARDING YOUR BUSINESS ■ 6 Upstream és a disztribúciók ■ A syslog-ng szinte minden Linux disztribúció és BSD ports része ■ Sok helyen régi verziók ■ Nem használják ki az új lehetőségeket ■ „Downstream” verziók telepítése □ Stabil és fejlesztői ág követése □ Segítség a frissítésben és bővítésben ■ Példák konkrét disztribúciókon keresztül

GUARDING YOUR BUSINESS ■ 7 Mandriva ■ Van syslog-ng csomag ■ Szinte azonnal frissül ■ Az első disztribúció, ahol egy pattern-db snapshot is elérhető csomagként ■ Beszállás a fejlesztésbe:

GUARDING YOUR BUSINESS ■ 8 Gentoo ■ Van syslog-ng e-build ■ Ez az ajánlott syslog megoldás ■ Új verziók szinte azonnal ■ Időnként lassan jelölik stabilnak a legújabb verziót ■ Csomag karbantartás először mentor felügyeletével ■ További információ:

GUARDING YOUR BUSINESS ■ 9 Debian ■ Van syslog-ng csomag ■ kapcsolat a karbantartóval ■ Új csomag, és ennek karbantartása szponzoron keresztül ■ Más csomagokhoz hibajelentéseken át lehet módosítást kérni ■ Önállósodás: „new maintainer” procedúra ■ További információ:

GUARDING YOUR BUSINESS ■ 10 FreeBSD ■ Van syslog-ng a ports-ban ■ Erősen hiányos volt ■ A régi „ a karbantartónak” nem működik már ■ Egy patch csatolása csodákra képes :-) ■ Új port / javítások: ■ Ha valaki nagyon aktív, akkor cvs elérést kaphat (ports committer)

GUARDING YOUR BUSINESS ■ 11 Ubuntu ■ Debianon alapul, a syslog-ng-t is onnan veszi át ■ Hibák, módosítási kérések a „launchpad”-re mehetnek: ■ Nagyjából a /dev/null-nak felel meg ■ Belső ember / irc / stb. elérése hasznosabb

GUARDING YOUR BUSINESS ■ 12 OpenSUSE ■ Van syslog-ng ■ Csináltam újat az openSUSE Build Service-ben ■ „submit request” az aktuális verzióhoz ■ Sok „rejected” után bejutott, karbantartó is lettem ■ Változtatások: bugzilla, de gyorsabb, ha „sr” is van :-) ■ OBS: ■ _Factory

GUARDING YOUR BUSINESS ■ 13 Fedora ■ Van syslog-ng csomag ■ nem működött ■ Van karbantartó időtúllépési procedúra ■ A „hivatalos” frissítési ügymenetet is kijátszotta a „csomag tulajdonos” ■ Új csomag / módosítási kérelem: ■ Karbantartóvá válás:

GUARDING YOUR BUSINESS ■ 14 Köszönöm a figyelmüket!