CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ami a társadalmat összetartja – a generációk együttműködése
Advertisements

Női viselet.
A sportszocializáció.
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
A Családoktól tanulunk Kutatást végezte: Hegedűs Réka és Dávid Beáta 2005 Home-Start International Otthon Segítünk Alapítvány MTA Szociológiai Kutatóintézet.
A házasság még nem a mennyország
Európai Lányok prezentációja Révai Miklós Gimnázium és Kollégium Győr,
Család.
Életünk lenyomata gyermekeink lelkén
Életünk lenyomata gyermekeink lelkén
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
Család, családi munkamegosztás
Szocializáció Dr. Szabó-Tóth Kinga.
Dr. Pálhegyi Ferenc alapján
A középkor és reneszánsz gyermekfelfogása
Gyermekkor és gyermekkortörténet a kezdetektől napjainkig,különös tekintettel a középkór és reneszánsz gyermekképére.
A család szerepe, jellemzői
CSALÁDI SZOCIALIZÁCIÓ
3 hely a világon, ahol a nők parancsolnak
ÁRVÁK A szülőktől kapott „uticsomag” tartalma: A biztonság érzése
DECEMBER 3. A FOGYATÉKKAL ÉLŐK VILÁGNAPJA A másság elfogadása
Lehet-e a 21. században családi szerepekről beszélni?
Az én szüleim és a te szüleid
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Nevelés és nevelői attitűdök
„Női szemmel minden más?!”
Családtípusok Dr. Szabó-Tóth Kinga.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A CSALÁDOK HITVALLÁSA.
Családbarát közintézmények Kopp Mária MD, PhD Kopp Mária MD, PhD Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi Intézet Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi.
Tanodánkban Tanodánkban Felsős gyerekek korrepetálása, tehetséggondozása Felsős gyerekek korrepetálása, tehetséggondozása Kulturális programok Kulturális.
Generációk és család.
Internet a családban Székely Levente –
A 2014/2015 iskolai év pszichológusi tevékenységének beszámolója.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS 11. Szexuális úton terjedő betegségek.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Barátság Készítette: Kovács Mária.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Abortusz – az élet tisztelete, védelme.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS A férfi és női agy különbségei Mottó: „Férfi és nő, hogy érthetnék meg egymást? Hisz mind a kettő mást akar- a férfi a nőt, a nő.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése A stressz.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Egészséges életmód a születendő gyermek érdekében (az egészségtelen életmód, élvezeti cikkek használatának következményei a születendő.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS FELELŐS SZÜLŐI MAGATARTÁS.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése AGRESSZIÓ.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Az egészség fogalma, egészségfejlesztés, prevenció.
TANULÓK ÉS A STRESSZ. „A különbség a között, amit megteszünk és amire képesek lennénk, megváltoztathatná a világot.” (Mahatma Gandhi) TÁMOP /
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése Az előítélet.
Családi életre nevelés Házasság. Tartalom A házasság definíciója és eredete Egyházi házasságkötés Polgári házasságkötés Házasodási tendenciák napjainkban.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
KONFLIKTUSKEZELÉS, KÉSZSÉGFEJLESZTÉS
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Miért vannak az iskolának szabályai?
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
Generációk és család.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Mihalec Gábor és Csizmadia Róbert Adventista Családi Szolgálatok
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
Asztrológiai továbbképzés
Dr. Pálhegyi Ferenc alapján
„SZÜLŐI KLUB” – DÉLUTÁNI FOGLALKOZÁSOK
AZ ÉLET TISZTELETE Popper Péter magyar pszichológus
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése DISZKRIMINÁCIÓ
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
I. Konfliktus értelmezése
Előadás másolata:

CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Családi szerepek, családi modellek

Téma 1 A család Az anya szerepe Az apa szerepe A nagyszülők szerepe TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Téma 1 A család Az anya szerepe Az apa szerepe A nagyszülők szerepe Téma 2 Családmodellek

A család Már a párválasztás sem egyszerű a mai világban. TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában A család Már a párválasztás sem egyszerű a mai világban. A családalapítás pedig életünk egyik legfontosabb lépése.

Az első gyermek megszületésével a házaspárból család lesz. TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Az első gyermek megszületésével a házaspárból család lesz. A teljes, jól működő család pozitívan hat a gyermek fejődésére.

TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában A gyermeknevelés viszont bonyolult feladat, melynek eredménye csak jóval később nyilvánul meg.

Az anya szerepe a családban TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Az anya szerepe a családban A gyermek születése után a legnagyobb feladat az anyára hárul. Már a terhesség során kialakul az a szoros kapcsolat a gyermek és az anya között, mely a születés után tovább mélyül.

A nőnek feleségként, társként és anyaként is meg kell állnia a helyét. TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában A nőnek feleségként, társként és anyaként is meg kell állnia a helyét.

Az apa szerepe Napjainkban már általában nem egyedüli családfenntartó. TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Az apa szerepe Napjainkban már általában nem egyedüli családfenntartó. Lényeges, hogy összhangban legyen az anyával a nevelés tekintetében.

Fontos, hogy részt vegyen a gyermeknevelésben. TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Fontos, hogy részt vegyen a gyermeknevelésben.

Egyre nagyobb részt vállal a házimunkában. TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Egyre nagyobb részt vállal a házimunkában.

A nagyszülők nagy segítséget jelenthetnek a gyermeknevelésben. TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában A nagyszülők szerepe A nagyszülők nagy segítséget jelenthetnek a gyermeknevelésben. Tapasztalataikkal rengeteget segíthetnek. Ugyanakkor a generációs különbségek miatt egyes kérdésekben eltérő véleményen lehetnek a szülőkkel. Ezeket a nézetkülönbségeket ne a gyerek előtt vitassák meg.

TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában

TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában A nagypapák és a nagymamák jelenthetnek egyfajta ellensúlyt a szülőkkel szemben. Viszont problémákhoz vezethet, ha túlságosan a fiatalokra akarják erőltetni az elképzeléseiket.

(Dr. Pálhegyi Ferenc alapján) TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Családmodellek (Dr. Pálhegyi Ferenc alapján) 1. A diktátor

Az apa van a középpontban. TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában A diktátor jellemzői: Az apa van a középpontban. Az anya megtesz mindent, amit férje kér, követel. Gyerekeket az anya látja el, akik apahiánytól szenvednek. Mennyire gyakori ez a családmodell manapság?

TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában 2. Az anyakirálynő

Az anyáé a vezető szerep, mindenki fölött áll. TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Az anyáé a vezető szerep, mindenki fölött áll. Az apa próbál a kedvében járni. A gyerekek tőle várják a segítséget a tanuláshoz.

3. „Minden döntések asszonya” TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában 3. „Minden döntések asszonya”

Minden feladat az anyára hárul. TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Minden feladat az anyára hárul. Az apa kihasználja ezt, semmit nem segít. A gyerekek nevelése egyre nehezebb.

TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában 4. Egyenlők káosza

Ez már egy napjainkra leginkább jellemző modern családmodell. TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Ez már egy napjainkra leginkább jellemző modern családmodell. A szülők kivételeznek. Határozatlanság jellemzi őket. A gyermek a határozatlanságot tanulja meg.

TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában 5. Egymást túlüvöltve

A szülők állandóan veszekednek. Mindenki ragaszkodik a saját igazához. TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában A szülők állandóan veszekednek. Mindenki ragaszkodik a saját igazához. Nincs elfogadás, empátia, alkalmazkodóképesség a szülők között. A gyerek bizonytalanságban él, nem tudja, kinek a pártjára álljon.

TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában 6. A csonka család

Az egyik szülővel történt valami (meghalt, elment). TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Az egyik szülővel történt valami (meghalt, elment). A másik fél szerepkörét is vállalnia kell annak, aki a gyerekekkel egyedül maradt. A gyereknek látnia kellene férfi és női modellt, ami itt nem adatik meg neki. Ez a későbbiekben a saját életében vezethet prolémákhoz.

TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában 7. Kapcsolat nélkül

Az apa a munkájába menekül. TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Az apa a munkájába menekül. Nincs a felesége, gyermekei mellett a fontos pillanatokban. A gyerekek vágynak apjuk szeretetére, de csak ritkán kapják meg. A szülők magányosak a házasságban, nincs igazi kapcsolat közöttük.

TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában 8. A szülők kedvence

Egy gyerek van a családban. TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Egy gyerek van a családban. A szülők mindent megadnak neki, elkényeztetik. A gyerek ezt gyakran ki is használhatja.

TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában 9. Az anyós a főnök

A szülőket bábként irányíthatja. Érzelmileg zsarolhatja a szülőket. TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában A szülőket bábként irányíthatja. Érzelmileg zsarolhatja a szülőket. Élettapasztalata révén általában azt hiszi, joga van beleszólnia mindenbe. A szülők testi-lelki egységét megzavarhatja ez a folyamat.

TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában 10. Az ideális család

Működik az elfogadás, tolerancia. Tudnak egymáshoz alkalmazkodni. TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában A szeretet alapul. Működik az elfogadás, tolerancia. Tudnak egymáshoz alkalmazkodni. Ideális női-férfi szerepeket töltenek be a szülök. Az apa vezeti a családot. Az anya biztosítja a családi összetartást. Minden tagnak jó érzés otthon lenni.

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!