Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Generációk és család.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Generációk és család."— Előadás másolata:

1 Generációk és család

2 Család Az ember legalapvetőbb szükséglete a pozitív emberi kapcsolatok megélése. Legelső kapcsolatunk az eredeti családunk tagjaival alakul ki, így a családi határok azok, amelyek a legerőteljesebben befolyásolják személyiségünk fejlődését.

3 “A család azt jelenti, megosztjuk egymással a hibáinkat, a tökéletlenségeinket és az érzéseinket, miközben nem szűnünk meg szeretni egymást. De még ha szeretet árad belőlünk, akkor sem vagyunk mindig szeretetre méltók. Ha pedig nem vagyunk tökéletesek, lényeges, hogy meg tudjuk bocsátani önmagunknak és másoknak. Azután másnap reggel elölről kezdünk mindent. Olyan folyamat ez, mint a bimbó nyílása. Virágzás, virulás és virágba borulás." (Bernie Siegel)

4 Család A személyiségünk sok tulajdonságát a szüleinktől vesszük át. A szülői hatások az ember életútját is befolyásolják. Amit viszünk, azt tartjuk természetesnek, ahhoz igazodunk. Mi a személyiség? Testi és lelki tulajdonságok együttese. Amely az embert megkülönbözteti másoktól. Viselkedését, gondolkodását meghatározza.

5 Család fogalma Család A tagok egymáshoz való viszonya vérségi vagy házassági/együttélési kapcsolaton alapul. A család meghatározó szerepet tölt be a táradalom fenntartásában, a tapasztalatok, szerepek és normák közvetítésében, a nevelésben.

6 Nagycsalád Nagycsalád
Több generáció (szülők, nagyszülők, gyerekek) együttélése. Szokás manapság kiterjesztett családról is beszélni, ebbe az oldalági együttlakó rokonok is beletartoznak.

7 Családmag (nukleáris család)
A házaspár, a házaspár gyerek(ek)kel, egy szülő gyermek(ek)kel. A több generációt tömörítő együtt élő nagycsaládokat a modernitás korától fogva egyre inkább a családmagok váltják fel.

8 Családfa (genogram) Családfa (genogram)
Segítségével feltárhatjuk nemzedékek, más szóval generációk egymás közötti kapcsolatát.

9 Családfa

10 Köszönöm a figyelmet! Forrás: Értelmező Szótár/Eőry Vilma.-Budapest: TINTA Könyvkiadó, 2007. - Magyar Értelmező Kéziszótár/főszerk. Pusztai Ferenc.-[Budapest]: Akad. Kiadó, [2003.] - Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet letölthető dokumentumai


Letölteni ppt "Generációk és család."

Hasonló előadás


Google Hirdetések