Az Európai Unió gazdasági joga Nemzetközi magánjog Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Áfa változások
Advertisements

TSzVSz Közgyűlés JogSzerviz Sipos Tamás Dr. Bezzegh Edina.
 nov. 4-én fogadták el  szeptemberében lépett hatályba  Cél: alapvető emberi jogok fenntartása+realizálása  Kötelezettségek kikényszeríthetőségéért.
Schenk B november 7. BCE Az emberi jogok regionális védelme november 7.
Határon átnyúló felelősség. Mennyire elvárható gondosság  Az elvárható gondosság mértékét illetve annak betegjogi hátterét elsődlegesen a nemzeti jogok.
8. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia Szabadka, november A CARTESIO-ÜGY: ITT A SZÉKHELY, HOL A SZÉKHELY? KLENANC Miklós (Szegedi.
Fogyasztói igényérvényesítés – bírósági eljárás
AIDA Europe Jogválasztás a biztosításban és viszontbiztosításban Professor Rob Merkin Barlow Lyde & Gilbert LLP 27 November 2008.
KÜLFÖLDIEK NÉVVISELÉSE
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
Felelősség, termékfelelősség
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
Webshopok nemzetközi ügyleteinek adótervezése Mihály Péter
A jogerős ítélet kikényszeríthetősége
Határon átnyúló vitarendezés. Bevezetés határon átnyúló viták nehézségei különböző nyelv jogismeret hiánya, fogyasztói jogvitákban különösen.
Határon átnyúló szolgáltatás, felelősség
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
Kötelem – szerződés A szerződési jog jellemzői
Egészségügyi panaszok az Európai Fogyasztói Központ gyakorlatában „Egészségügyi szolgáltatások – békéltető testületek szerepe és jövője a fogyasztóvédelemben”
Eötvös Loránd tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar
KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁS
Az áfa-törvény jövő évi változásai
NOTES.
Munkaerő-kölcsönzés A munkaerő-kölcsönzés különös szabályai.
A KIKÜLDETÉS SZABÁLYAI, GYAKORLATI KÉRDÉSEK
A bedolgozói munkaviszony (jogviszony) fogalma, létesítés szabályai, a munkavégzés helye, a munkáltató utasítás joga, bérezés.
Nemzetközi magánjog 1. Szellemi alkotások, dologi jog, családi és öröklési jog kollíziós szabályai dr. Glavanits Judit.
Nemzetközi magánjog 1. A szerződéses kötelezettségekre alkalmazandó jog Dr. Glavanits Judit 2012/13 tanév őszi félév.
KÉPVISELET A POLGÁRI PEREKBEN
Európai és magyar nemzetközi kollíziós magánjog – A szerződésen kívüli kötelmi jogviszonyok Dr. Glavanits Judit 2012/13. őszi félév.
1 A vállalkozót megillető jelzálogjog Dr. Stefan Wirz Baur Hürlimann AG.
 6:142. § Felelősség szerződésszegéssel okozott károkért  Aki a szerződés megszegésével a másik félnek kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Mentesül.
Az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló törvény tervezete
Fogyasztók diszkriminációja az EU-ban Bak Pál Európai Köz-és Magánjogi Tanszék
Közrendi kérdések az EU új öröklési rendeletével kapcsolatban Dr. Tóth Benedek egyetemi tanársegéd SZTE-ÁJTK Nemzetközi Magánjogi Tanszék.
Fogyasztói jogérvényesítési lehetőségek készítette: dr. Tulipán Péter.
A szolgáltatási irányelv alkalmazásából nyíló lehetőségek a kkv-k számára A gazdasági élet stratégiái június 28. Külügyminisztérium.
Munkajogi ismeretek.
A választottbíráskodás a legfontosabb alternatív vitarendezési lehetőség Lukács Józsefné dr. A Magyar Kereskedelmi és.
Az Európai Unió gazdasági joga I. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
Az Európai Unió gazdasági joga III. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
A közigazgatási bíráskodás - A közigazgatási bíráskodás - Az eljáró bíróságok Polgári eljárásjog Polgári eljárásjogelőadás Dr. Pribula László egyetemi.
A közigazgatási perek I.
A bírósági végrehajtói szervezet és feladatai
Az ideiglenes biztosítási intézkedés elrendelésének általános és különös szabályai Villányi- Kollár Károly Dusán okleveles nemzetközi adószakértő.
Polgári nemperes eljárások Polgári perrendtartásban szabályozott nemperes eljárások Szeptember 21. Dr. Molnár Judit.
A bírósági végrehajtás I.
Az Európai Unió polgári eljárásjogának kialakulása, fejlődése Joghatósági szabályok az Európai Unióban Debrecen, november 16.
Illetékesség, kijelölés
Végrehajtási perek előadás Polgári eljárásjog Dr. Pribula László
A közigazgatási perek április 3..
A közigazgatási bíráskodás alapjai
A személyállapottal kapcsolatos perek A házassági perek
A perköltség fogalma a célszerű és jóhiszemű pervitel
GONDNOKSÁGGAL KAPCSOLATOS PEREK SAJÁTOS SZABÁLYAI
Polgári perjog előadás
Kompetenciák 1. Joghatóság
Nemzetközi magánjog II.
Nemzetközi magánjog II.
ÁTLÁTHATÓ, HOZZÁFÉRHETŐ ÉS VERSENYKÉPES KÖZBESZERZÉS  BÍRÓSÁGI FELÜLVIZSGÁLAT MAGYARORSZÁGON Dr. Gyarmathy Judit november 14.
Nemzetközi magánjog II.
Nemzetközi magánjog II.
Nemzetközi magánjog II.
Nemzetközi magánjog II.
Üdvözöljük az előadás résztvevőit!
Nemzetközi magánjog II.
Dr. Habil. Szeibert Orsolya Egyetemi docens ELTE ÁJK
Nemzetközi magánjog II.
KÜLFÖLDI ELEM ESETÉN ALKALMAZANDÓ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK
ECRIS-TCN dr. Borza Gabriella Nemzetközi és Belső Koordinációs Osztály
Előadás másolata:

Az Európai Unió gazdasági joga Nemzetközi magánjog Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens

Közjogi és magánjogi feltételrendszer Közjogi feltételrendszer: kivétellel/behozatallal kapcsolatos formalitások (EU-n belül eltörölték), engedélyezés, hatósági felügyelet, hatósági ellenőrzés stb. → közös piac szabályozása Magánjogi feltételrendszer: szerződések kikényszerítése, pereskedés, végrehajtás stb. → nemzetközi magánjog.

Mit jelent a nemzetközi magánjog? Nem oldja meg érdemben a kérdést. Az érdemi választ adó szabályok (ún. anyagi jogi szabályok) tagállami hatáskörben vannak (angol jog, francia jog, német jog, magyar jog stb.). Három kérdést rendez: –Hol perelhetünk? –Milyen jogot kell alkalmazni? –Az „A” országban hozott ítéletet miként lehet végrehajtani „B” országban?

Általános joghatóság Általános joghatóság: alperes lakóhelye/székhelye – a felperes kell „menjen” az ügy fórumához! A jogerős ítélet előtt nem tudjuk, hogy a felperes vagy az alperes álláspontja a megalapozott → quasi ártatlanság vélelme. A közösségi jog célja azon szabályok kizárása, amelyek indokolatlanul lehetővé teszik a honi felperes számára, hogy saját országában pereljen (kapcsolatszegény joghatósági okok): pl. vagyonon alapuló joghatóság (magyar, német, osztrák jog), felperes állampolgárságán alapuló joghatóság (francia jog), jelenléten alapuló joghatóság (angolszász jog) – DE ezek a nem EU-s alperesekkel szemben továbbra is alkalmazhatóak (!).

Különös joghatósági szabályok Szerződések → szerződés teljesítési helye Kártérítés → káresemény bekövetkeztének helye (a károkozás + kár bekövetkeztének helye) Tartásdíj → jogosult szokásos tartózkodási helye Alperesi pertársaság → követelések közötti szoros kapcsolat.

Kizárólagos joghatóság Közhitelű nyilvántartások: cégek, ingatlan, szabadalmak, védjegyek stb. Ingatlannal kapcsolatos dologi jogok és bérlet (!), DE kivétel: német turista szabály – ingatlan legfeljebb hat egymást követő hónapig történő magánhasználata, és a bérbeadó és a bérlő ugyanabban a tagállamban lakik.

Gyengébb fél védelme Biztosítási szerződések, fontos: közlekedési baleset károsultja a saját tagállamban perelheti a károkozó biztosítóját. Fogyasztói szerződések – a fogyasztó a saját tagállamában perelheti az eladót (de fordulhat az Európai Fogyasztói Központhoz is!) Munkaszerződések: a szokásos munkavégzés helye.

Joghatósági megállapodás A felek megállapodhatnak abban, hogy hol perelhetnek vita esetén (erre a jogvita felmerülése előtt és utána is joguk van). A kikötött bíróság joghatósága ellenkező megállapodás hiányában kizárólagos. A megállapodás csak arra vonatkozik, hogy melyik állam bíróságai járhatnak el (pl. magyar bíróságok), de nem mondja meg, hogy azon belül melyik ez a konkrét bíróság (pl. PKKB). A felek kiköthetnek választottbíróságot is.

Jogválasztás A felek megválaszthatják a szerződésre irányadó jogot. Bizonyos, gyengébb felet tartalmazó szerződések esetén a jogválasztás korlátozott: munkaszerződés, fogyasztói szerződések, személyfuvarozás, biztosítás. Egyebekben teljes körűen a választott jogot kell alkalmazni – ez bevett gyakorlatnak tekinthető. A felek bármelyik ország jogát választhatják, olyan országét is, amelynek semmi köze nincs az ügylethez.

Jogválasztás hiányában alkalmazandó jog Adásvétel – eladó Szolgáltatás nyújtása – szolgáltató Franchise szerződés – franchise-vevő Forgalmazási szerződés – forgalmazó Ingatlannal kapcsolatos szerződés – fekvési hely, DE német turista szabály Egyebekben: jellemző szolgáltatás elve

Szerződésen kívüli károkozás Főszabály: kár bekövetkeztének helye Közvetlenül felmerülő hátrányos következményeket kell figyelembe venni! Közös honosság (pl. két magyar karambolozik) – közös lakóhely joga.

Elismerés és végrehajtás Elismerés – nem igényel többlet- cselekményt, jogállapot változásának elismerése (pl. házasság bontása) → automatikus elismerés. Végrehajthatóvá nyilvánítás – az ítélet kikényszerítését igényel (pl. le kell tiltani a munkabért, el kell árverezni egy ingatlant) → külön eljárásban a bírósággal el kell ismertetni a külföldi ítéletet.

Az EU-n belüli rendszer előnyei Nem kell viszonosság (szemben az EU-n kívüli ítéletekkel). Meg lehet tagadni az elismerést, illetve a végrehajtást, azonban csak korlátozott esetben. Együttműködés a kézbesítés és a bizonyítás-felvétel területén.

Köszönöm a figyelmet! Várom kérdéseiket!