Formai és stiláris elemei

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Metaadatok az 1945 utáni tervek feldolgozásánál
Advertisements

Tartalmi, formai és alaki követelmények
Elektronikusan támogatott folyamatok az ELTE-n Köblös István ELTE Oktatási Igazgatóság január 25.
(Kérvény, kérelem, fellebbezés, panasz, javaslat)
Szövegszerkesztés Összefoglalás.
oldalon elérhető, letölthető. Jelen előadás feltételezi, hogy az oktatáson résztvevő elolvasta és elsajátította az ÉTDR ún. „bevezető előadás”anyagát.
A hivatalos levél tartalma és formája
Verbális kommunikáció
Felsőfokú egészségügyi oklevelek elismerése
KÜLFÖLDI OKIRATOK ELFOGADHATÓSÁGA
Elektronikus levelezés
fajtái, formai és tartalmi követelmények
Verbális kommunikáció
SZÖVEGSZERKESZTÉS Boríték készítése.
Hogyan írjunk motivációs levelet?
A hivatalos levél Tartalma és formája.
Információ feldolgozása
NETIKETT.
A HIVATALOS (ÜZLETI) LEVÉL
Kimeneti követelmények a 8. osztály végén
Közigazgatási technológia
Elektronikus dokumentumok
Az elektronikus aláírás állami elismerése
Verbális kommunikáció
Verbális kommunikáció
Közösségi oldalak Készítette: Tóth Petra Felkészítő tanár:
A PLAKÁT Készítette: Wiedermann Katalin.
Az írásbeli kommunikáció
Konzultációs nap – Minőségfejlesztési Iroda szeptember 18. Fekete Krisztina Fókuszban a formahibák.
Levelezési alapismeretek
A számvitel szerepe az adójogban
Viselkedéskultúra.
IRATTAN.
Készítette: Turócziné Kiscsatári Nóra
Hivatalos levél szerkesztése
Iktatás és selejtezés folyamata
Egyszerű ügyiratok.
Az államigazgatási eljárás Az államigazgatási szervek tevékenységét a következőképpen lehet csoportosítani: - külső eljárás vagy hatósági eljárás, -
Kihívások az új jogszabálytervezet kialakítása során
2014. november Rendek Tímea
Levelezési alapismeretek
A szövegértés diagnosztizálása és fejlesztése
A kötelezvény olyan írásbeli nyilatkozat, amelynek kiállítója elismeri a kölcsönkapott pénzösszegnek vagy dolognak az átvételét. Ugyanakkor kötelezettséget.
Főnyilvántartó könyv 1. minta.
Üzleti levelezés Levél - beszéd
Szövegszerkesztés Összefoglalás.
Általánosan használt ügyiratok: Az egyszerű ügyiratok tartalmi és formai szempontból egyszerűek, nincsen előírt, kötött alakjuk. Készíthetjük önálló.
Mentorprogram. A mentorok feladata, hogy segítik a külföldi hallgatókat az ügyintézésben, a beilleszkedésben és bármilyen felmerülő problémával hozzájuk.
a Microsoft Office Word szövegszerkesztő program segítségével
Szövegszerkesztés.
Kovács Beatrix Közérdekű adatok az egészségügy területén közfeladatot ellátó szervek honlapjain A könyvtárak szerepe az elektronikus információszabadságról.
Minta IRATOK Az írásbeli kommunikáció eszközei az iratok.
Módosult a közfeladatot ellátó szervek iratkezeléséről szóló kormányrendelet (335/2005.) Dr. Hollósi Gábor Ph.D. Magyar Országos Levéltár Kormányzati Gyűjtőterületi.
Változások az építőiparban – 2013 Tájékoztató az építésüggyel kapcsolatos jogszabályok január 1-e óta hatályos kivitelezőket érintő rendelkezéseiről.
Vacha Ferenc fejlesztési koordinátor Az elektronikus ügyintézés törvényi háttere és gyakorlata.
Dokumentumtípusok. Dokumentum Fizikai egység - lejegyzett, rögzített információ tudás ismeret gondolat történet esemény.
(A Szerződéskötési Szabályzat tükrében)
Elektronikus aláírás és iratkezelés
ELEKTRONIKUS ALÁÍRÁS E-JOG.
Az anyanyelvápolás szerepe a modern kommunikációban
HIVATALI MAGYAR NYELV választható tantárgy a III
Mintacsomag.
2017 – Mobilitási pályázatok (KA1) >> Pályázati űrlap (2017)
……………………………… „Szigorúan titkos!” MINISZTÉRIUM ig
Kötelezettségvállalás nyilvántartása, számvitele
Körlevél készítése.
Főnyilvántartó könyv 1. minta.
Szövegszerkesztés Összefoglalás.
Barcsák Marianna KPSZTI
Előadás másolata:

Formai és stiláris elemei A hivatalos levél Formai és stiláris elemei

Az iratok csoportosítása 1. Érintettségük szerint: a) magán, személyes iratok b) ügyiratok: A hatóságokhoz, gazdasági egységekhez, intézményekhez, magánszemélyekhez, egyéb szervekhez intézett írásbeli dokumentum.

Az iratok csoportosítása 2. Jogi megítélés szerint a) okirat: olyan írásbeli dokumentum, amelyekhez jogi hatás/következmény fűződik, s ezáltal a törvény előtt fokozott jogvédelemben részesülnek. (bizonyító erejük van) b) nem okirat

Az iratok csoportosítása 3. Formája szerint a) egyszerű ügyirat b) levélforma c) egyéni/egyedi iratformák: pl.: kérvény, szerződés.

Három alapvető követelmény a levelekkel kapcsolatosan 1. Tartalmi követelmény világosság érthetőség udvariasság egyszerűség tárgyilagosság rövidségre törekedjünk

Három alapvető követelmény a levelekkel kapcsolatosan 2. Nyelvi követelmény szabatos (pontosan fejezzük ki gondolatainkat) magyaros (kerüljük a felesleges idegen szavakat, szleng kifejezéseket, nyelvtanilag helytelen kifejezéseket).

Három alapvető követelmény a levelekkel kapcsolatosan 3. Formai követelmény Margó: jobb 1 cm, többi 2 cm Levélpapír mérete: általában A/4 Színe: ma már nemcsak fehér lehet (pl. meghívóknál).

A hivatalos levél 3 fő szerkezeti része I. A fejrész a feladó és a címzett adatai postai utasítás(ok) keltezés irattározási adatok

A hivatalos levél 3 fő szerkezeti része II. A főrész levél tárgymegjelölése megszólítás levél szövege

A hivatalos levél 3 fő szerkezeti része III. A zárórész elköszönés aláírás(ok) melléklet(ek)

I. A fejrész A feladó és a címzett adatai: helységnév, utca, házszám, irányítószám Lehetőségek és rövidítési formái: u. = utca tér, út, st. = sétány, ltp. = lakótelep, krt. = körút, srt. = sugárút, rp. = rakpart, ker. = kerület.

I. A fejrész Postai utasítás(ok): pl.: Express! Ajánlott! Keltezés: TELJES formát ki kell írni: pl.: Nyíregyháza, 2011. október 11. Irattározási adatok: ez a gyorsabb ügyintézést segíti elő. Iktatószám Ügyintéző(k) Hivatkozási szám

II. A főrész Tárgy: miről fog szólni a levél Megszólítás: Soha ne legyen sértő! Megszólíthatunk valakit neme szerint: Tisztelt Asszonyom!, csoportba tartozás szerint: Tisztelt Kollégánk!, egyéb: Tisztelt Érdeklődő! Tisztelt Panaszos! Tisztelt Cím! Szöveges rész: bevezetés, tárgyalás, befejezés

III. A zárórész Elköszönés: különböző formában tehetjük ezt meg. pl. Tisztelettel, Köszönettel, Szívélyes üdvözlettel, Hálás köszönettel, Megértő együttműködését megköszönve, Üdvözlettel. Aláírás(ok):

III. A zárórész Fontos: Hivatalos iratoknál cégaláírás és személyek aláírása is szükséges. (Ha van bélyegző vagy céges fejléces papír, akkor külön cégaláírás nem szükséges.) A kézírásos aláírásnak olvashatónak kell lennie. A levél aláírásával az aláíró vállalja a jogi és egyéb felelősséget, nem az ügyintéző!

III. A zárórész Ha több személy ír alá egy papírt, akkor az „íratlan szabály” szerint: rangban, szak-tudásban a magasabban lévő személy írja alá először az iratot. Melléklet: különböző formájú lehet Fajtái: Melléklet Melléklet: 2 db Melléklet: árjegyzék 2 db melléklet