Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

HIVATALI MAGYAR NYELV választható tantárgy a III

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "HIVATALI MAGYAR NYELV választható tantárgy a III"— Előadás másolata:

1 HIVATALI MAGYAR NYELV választható tantárgy a III
HIVATALI MAGYAR NYELV választható tantárgy a III. évfolyamos Tanító, Óvodapedagógia, Történelem, Angol, Ukrán, Földrajz, Biológia, Matematika, Kémia, Turizmus szakos hallgatók számára Tantárgybemutatás Készítette: Gazdag Vilmos (II. RF KMF Magyar Tanszéki Csoport)

2 Bevezetés Időnként mindenki arra kényszerül, hogy magánemberből hivatalnokká vagy ügyféllé változzék. Ilyenkor viszont már nem az emberek közötti társas viszonyok, íratlan udvariassági szabályok határozzák meg, hogyan viselkedjünk, milyen nyelven szólalhatunk meg, hanem azok a jogi normák (törvények, rendeletek), amelyeket kifejezetten ezeknek a szituációknak a szabályozására fogalmaztak, illetve azok a nyelvi eszközök, amelyek az adott szituációhoz illőek.

3 Miről is szól ez a tárgy Négy fő kérdéskör vizsgálatáról
Nyelvi jogok Ukrajnában Nyelvpolitika, nyelvi tervezés Hivatali stílus és jellemzői Hivatalos iratok és azok formai követelményei

4 Nyelvi jogok Ukrajnában

5 Ukrajna nyelvtörvényei és a kisebbségi nyelvek
Az 1989-es nyelvtörvény; Ukrajna törvénye „A regionális vagy kisebbségi nyelvek európai kartájának ratifikálásáról; Ukrajna törvénye „Az állami nyelvpolitika alapjairól” A Kravcsuk-féle nyelvtörvény-tervezet; A 2016 végén kezdődött nyelvpolitikai csatározások.

6 Nyelvpolitika, nyelvi tervezés

7 A nyelvpolitika és a nyelvi tervezés kapcsolata
Mi is az a nyelvi tervezés? Elméleti kérdések. A kétnyelvűség kialakításának módjai: spontán módon, családi szocializáció folyamatában, oktatás révén. Nyelvcsere és nyelvmegtartás; A szubsztraktív és az additív szemlélet; A nyelvi státusztervezés elméleti kérdései és gyakorlati hatásai.

8 Hivatali stílus és jellemzői

9 Mitől is válik hivatalossá a stílus?
A hivatalos stílus szóbeli megnyilvánulási módjai: a közéleti szóbeliség és főbb műfajai: tárgyalás, hozzászólás, felszólalás, vita stb. A hivatalos stílus írott megnyilvánulási formái: közéleti írásbeliség, hivatalos és félhivatalos dokumentumok. A hivatali stílus nyelvi sajátosságai (írott és szóbeli megvalósulás esetén). A hivatalos stílus formai kötöttségei (írott és szóbeli megvalósulás esetén

10 Hivatalos iratok formai követelményei

11 A hivatalos írásbeliség műfajai
1. a törvényhozás műfajai: törvények, rendeletek; 2. a hivatalos szervek külső, egymással való érintkezésének iratai: tájékoztatás, felterjesztés, átirat, megrendelés, meghívó; 3. a hivatalos szervek belső iratai: jegyzőkönyv, feljegyzés, jelentés, utasítás; 4. hivatalos szervek iratai magánszemélyekhez: szerződés, munkaszerződés, értesítés, igazolás, engedély, hivatalos levél, tájékoztató, határozat; 5. magánszemélyeknek hivatalos szervekkel történő érintkezésére szolgáló iratok: beadvány, pályázat, önéletrajz, fellebbezés, panasz, feljelentés, kérvény; 6. magánszemélyek egymás közötti érintkezésének hivatalos iratai (ún. magánjogi iratok): végrendelet, elismervény, nyugta, meghatalmazás, szerződés.


Letölteni ppt "HIVATALI MAGYAR NYELV választható tantárgy a III"

Hasonló előadás


Google Hirdetések