Munkajogi ismeretek Jogok és kötelezettségek I.. A felek jogai és kötelezettségei a munkajogviszonyban Együttműködési kötelezettség A munkajogviszonyban.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szakképzési hozzájárulás év. Legfontosabb változások Új törvény: évi CLV. törvény Módosult a felnőttképzésről, és a felsőoktatásról szóló.
Advertisements

Étrend-kiegészítő vagy gyógyszer? Határterületi termékek elhatárolásának szempontjai Medical Tribune konferencia október 1. Dr.
A munka- és pihenőidő Dr. Pál Lajos ügyvéd Pál és Kozma Ügyvédi Iroda 20/
Az új Munka Törvénykönyvének legfontosabb változásai.
A MUNKA DÍJAZÁSA. I. A MUNKABÉR FUNKCIÓJA 1.Gazdasági funkció: munkáért járó ellenszolgáltatás 2.Szociális funkció: a munkavállaló megélhetésének biztosítása.
A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
A munkaidő szabályozása Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd.
Tanuljuk együtt az új Mt-t! III. rész március 29.
évi változások a társadalombiztosítási rendszerben (járulékok, egészségügyi hozzájárulás)
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében.
A Szociális Szövetkezeti forma bemutatása Tanai Tünde Rehabilítációs tanácsadó.
Munkaidő 1. előadás Előadó: dr. Takács Gábor
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
A TÁVMUNKA SZABÁLYOZÁSÁVAL KAPCSOLATOS MEF JAVASLATOK A MEF ELŐTERJESZTÉS HÁTTERE KEMÉNY PÉTER E.ON HUNGÁRIA ZRT.
1 A diasor hatályosítását végezte: Dr. Szalai András, július.
PIHENŐIDŐK. 1. Pihenőidő fajtái 2. Rövid pihenőidők 3. Szabadság 4. Rendkívüli szabadidők.
2012. ÉVI I. TÖRVÉNY A MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉRŐL Dr. Fodor T. Gábor ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Haditechnikai és Exportellenőrzési Hatóság Várható változások a hadiipari tevékenységi engedélyezés területén.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Jogok és kötelességek a családban.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület Teljesítményértékelési.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
Az új Mt. a mindennapokban IV. rész január 24.
Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Szombathely, június 22.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Kereskedelmi jog V. Előadás Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
Mindennapok munkajoga – 8. Dr. Csőke Rita
SZABÁLYOS FOGLALKOZTATÁS 2017
Előadó: DDr. Alpár Erzsébet LL.M (München)
Munkajog – 7. Dr. Csőke Rita
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Tanulószerződés-kötés
Egyéb munkaerő-piaci programok
Az „első lépés” TÁMOP
A közérdekű munka büntetés végrehajtása az önkormányzatoknál
TÁMOP / „A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban)”
Vagyonadók, „valódi” illetékek, díjak
A jogszerű és hatékony foglalkoztatás lehetősége kollektív szerződésben Pécs, Előadó: dr. Nemeskéri-Kutlán Endre Munkajog vezető.
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből
Az új Mt. a mindennapokban
Jogi alapismeretek 2013.
Öröklési szerződés és Köteles rész
Kockázat és megbízhatóság
A munkaviszony megszüntetése 1.
A kollektív szerződés Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd
Közösségi oldalak jogi és HR vonatkozásai
Kereskedelmi szerződések joga
1993-as közoktatási törvény
Munkavégzésre irányuló jogviszonyok
Szociális ellátást igénybevevők szükségletei – és szolgáltatásai
A TB rendszerek koordinációja az EU-ban
Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest, december 18.
A MUNKAJOGI SZABÁLYOZÁS RENDSZERE
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE
Munkanélküliség.
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Regionális workshop Zétényi Ákos.
ATIPIKUS MUNKAVISZONYOK
Munkaszervezési ismeretek
Állampolgári jogok és kötelességek
Munkaidő 1. előadás.
A MUNKAVISZONY FOGALMA ÉS AZ MT. HATÁLYA
Körmöczi Márta Országos Egészségbiztosítási Pénztár
A munka díjazása.
A munkaviszonyból származó jogok és kötelezettségek
Álláskeresési ellátások és a közfoglalkoztatás
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Munkaidő 1. előadás.
A munkaviszonyból származó jogok és kötelezettségek
REGIONÁLIS KÉPZÉS REGIONÁLIS KÉPZÉS.
Előadás másolata:

Munkajogi ismeretek Jogok és kötelezettségek I.

A felek jogai és kötelezettségei a munkajogviszonyban Együttműködési kötelezettség A munkajogviszonyban általános, mindkét felelt terhelő kötelezettségnek tekintjük az együttműködési kötelezettséget. –A tartós jogviszonyok elengedhetetlen eleme ez a kötelezettség (tartós jogviszony még: pl. a szállítási szerződés) –Azért is fontos, mert a munkajogviszonyban a személyes, bizalmi jelleg erőteljesen érvényesül. –Nem csak a munkáltató és a munkavállaló között, hanem az egyese munkavállalók között is fennáll a kötelezettség.

A felek jogai és kötelezettségei a munkajogviszonyban A munkavállaló kötelességei 1)a személyes teljesítés kötelessége 2)a munkavállalói rendelkezésre állás kötelessége 3)a munkavégzési kötelesség 4)egyéb, ún. magatartási kötelességek (versenytilalmi, titoktartási, szervezeti rendbe való beilleszkedési kötelesség) 5)oltalmi kötelezettségek A munkáltató jogai 1)a munkáltató irányítási joga 2)a munka feletti felügyeleti joga 3)a fegyelmezési jog 4)a munkáltató vagyoni jellegű jogai 5)a személyzeti jogok

A felek jogai és kötelezettségei a munkajogviszonyban A munkáltató kötelezettségei 1)a munka díjazásának kötelezettsége 2)a foglalkoztatási kötelezettség 3)a gondoskodási kötelezettség A munkavállaló jogai a munkáltató kötelezettségeinek ellenpárjaként meghatározott jogok

A munkavállaló kötelezettségei 1 ) Személyes teljesítési kötelesség –A munkavállaló a munkavégzés során személyes teljesítésre köteles. A munkajogviszonyban helyettesítésre nincs mód, azaz – akadályoztatása esetén – nem köteles és nem is jogosult helyettest állítani.

A munkavállaló kötelezettségei 2) A rendelkezésre állás kötelessége –A munkavállaló köteles az előírt (1) helyen és (2) időben, (3) munkára képes állapotban megjelenni és a munkaidejét munkában tölteni, illetve ez alatt munkavégzés céljából a munkáltató rendelkezésére állni. nem konkrét teljesítési kötelezettség, hanem egy lekötöttség a munkáltató számára elérhető, utasításainak fogadására kész állapotban legyen. –szorosan kapcsolódik a munkavégzési kötelességhez, mivel a munkavégzési kötelezettség nem teljesülhet a rendelkezésre állási kötelesség teljesülése nélkül. –a rendelkezésre állási kötelesség viszont fennállhat munkavégzési kötelesség nélkül, a rendelkezésre álláskötelessége terhét a munkavállalót munkavégzés nélkül is terheli. –a munkajogviszony egyik megkülönböztető ismérvéről (differentia specifica-járól) van szó, mivel csak a munkajogviszonyra jellemző kötelesség.

A munkavállaló kötelezettségei 2)A rendelkezésre állás kötelessége (folytatás) –A munkavállaló köteles az előírt (1) helyen és (2) időben, (3) munkára képes állapotban megjelenni és a munkaidejét munkában tölteni, illetve ez alatt munkavégzés céljából a munkáltató rendelkezésére állni. (1)a rendelkezésre állás helye: a munkáltató határozza meg -általában egybeesik a munkahellyel, de kivételesen eltérhet attól (pl. ügyelet vagy készenlét esetén) -ügyelet: a munkáltató által meghatározott helyen -készenlét: a munkavállaló által meghatározott helyen; készenlétre kötelezhető a munkavállaló: -társadalmi szükségletet kielégítő szolgáltatás biztosítása (pl. rendőr), -baleset, veszély megelőzése, elhárítás (pl. tűzoltó);

A munkavállaló kötelezettségei 2)A rendelkezésre állás kötelessége (folytatás) –A munkavállaló köteles az előírt (1) helyen és (2) időben, (3) munkára képes állapotban megjelenni és a munkaidejét munkában tölteni, illetve ez alatt munkavégzés céljából a munkáltató rendelkezésére állni. (2) a rendelkezésre állás ideje: –főszabály napi 8 / heti 40 órás munkaidő –munkaidő-keretben való foglalkoztatás esetén átcsoportosítható, de a napi 12 illetve a heti 48 órát így sem haladhatja meg. –munkaidő-keretben, készenléti jellegű munkakörben máshogy is meghatározható (24/48 szabály, lásd később)

A munkavállaló kötelezettségei 2)A rendelkezésre állás kötelessége (folytatás) –A munkavállaló köteles az előírt (1) helyen és (2) időben, (3) munkára képes állapotban megjelenni és a munkaidejét munkában tölteni, illetve ez alatt munkavégzés céljából a munkáltató rendelkezésére állni. (3) munkára képes állapot: –a munkavállaló munkára képes állapotban köteles rendelkezésre állni –ez számos összetevőből eredményként áll elő: egészségi állapot, kipihentség, stb.) –pontos meghatározása csak meghatározott munkakörhöz képest lehetséges (pl. más egy autóbusz-sofőrnél és más egy irodai alkalmazottnál)

A munkavállaló kötelezettségei Teccikérteni?

A munkavállaló kötelezettségei 3)A munkavégzési kötelesség –a munkavállaló alárendeltségét tükrözi –munkaszerződésben meghatározott munkakör alapján –a konkrét feladatok meghatározása a mindig a munkáltató feladata –A munkakörbe nem tartozó feladatok ellátására kötelezés: az átirányítás vagy a helyettesítés –átirányítás: a saját munkája helyett más munkát végez –helyettesítés: a saját munkája mellett végez más munkát is. A munkáltató működésével kapcsolatos okból lehetséges a munkáltató előírhatja, de számos szabály korlátozza bizonyos rugalmasságot hagy a munkáltató számára, hogy a munkaerőt a szervezeten belül ideiglenesen átcsoportosítsa az átirányítás v. helyettesítés évente maximum 44 (teljes) napig tarthat, ezen túl már munkaszerződés-módosításra van szükség. az átirányítás v. helyettesítés nem járhat a munkavállalóra nézve aránytalan sérelemmel a külön munkáért külön díjazásra jogosult

A munkavállaló kötelezettségei 3)A munkavégzési kötelesség A munkavégzési kötelesség időbeli meghatározása a munkaidő. A munkaidő maximális tartalma: –a rendes munkaidőn túl a munkavállalót nem terheli munkavégzési kötelezettség –a munkaidő meghatározása garanciális jellegű minden jogrendszerben teljes munkaidő: napi 8 / heti 40 óra részmunkaidő: a felek megállapodásától függően kevesebb munkaidő-keretben: ennél hosszabb, max napi 12, heti 60 óra munkaidő-keretben, készenléti jellegű munkakörben: 24 óra munka, 48 óra pihenőidő („24/48”), –csak bizonyos készenléti munkakörök (foglalkozások) esetében.

A munkavállaló kötelezettségei 3)A munkavégzési kötelesség A munkavégzési kötelesség időbeli meghatározása a munkaidő. A munkaidő beosztása: a munkarend –egyenlő/egyenlőtlen –váltásos munkaidő –rugalmas munkaidő –kötetlen munkaidő A pihenőidő: –munkaközi szünet –napi pihenőidő –heti pihenőnap –munkaszüneti nap nem minősül pihenőidőnek –a törvény a vasárnapi munkavégzést korlátozza

A munkavállaló kötelezettségei 3)A munkavégzési kötelesség A pihenőidő egyik fajtája a szabadság. 1) Rendes szabadság: alap és pótszabadságból áll Alapszabadság: életkorfüggő A szabadság ¼-ét a munkavállaló kérésének megfelelő időben kell kiadni 2) Rendkívüli szabadság (fizetés nélküli szabadság) A munkavállaló életében bekövetkező rendkívüli helyzetekhez kapcsolódik. Túlmunka: napi munkaidőt meghaladó munkavégzés: a munkáltatónak el kell rendelnie, akkor jár csak a túlóradíj. Évi max 200 óra Betegszabadság: keresőképtelen betegség esetén jár a munkabér 80%-a jár az első 15 napot a munkáltató fizeti

A munkavállaló kötelezettségei 4) Egyéb magatartási kötelesség 1)versenytilalmi 2)titoktartási 3)szervezeti rendbe való beilleszkedési kötelesség

A munkavállaló kötelezettségei 5) A munkavállaló oltalmi kötelessége A munkavállaló köteles olyan magatartást tanúsítani, amely más egészségét és testi épségét nem veszélyezteti, munkáját nem zavarja, anyagi károsodását vagy helytelen megítélését nem idézi elő