H OGYAN ( NE ) KÉSZÍTSÜNK ELŐADÁST ? Készítették: Oláh György Kémiaverseny szervezői.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kuti Éva Civil trendek az adatok és a szakértői benyomások tükrében Reflektorfényben a civilek – Hova jutottunk, merre tovább? Útkeresésben a szektor NIOK.
Advertisements

Környezetszennyezés A mai emberek felelőtlenek. Szennyezik a levegőt, folyókat. Ezért napjainkba sok ezer ember hal meg környezet szennyezéstől.
A kártyanyomtatás fortélyai Csákvári Krisztián Kártya és címke gyártás
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
ÁLLATKÍSÉRLETEK HOGYAN SEGÍTIK ELŐ EGY ÚJ OLTÓANYAG KIFEJLESZTÉSÉT? DR. FODOR KINGA PHD. egyetemi adjunktus Szent István Egyetem, Állatorvos-tudományi.
AZ ISKOLA–EGÉSZSÉG KÖZPONT – FORMA ÉS TARTALOM A TÁMOP KIEMELT PROJEKT KÖZNEVELÉSI ALPROJEKTJÉNEK CÉLJAI, A MEGVALÓSÍTÁS MÓDSZEREI ÉS A SZAKMAI.
A vállalatok marketingtevékenysége és a Magyar Marketing Szövetség megítélése Kutatási eredmények az MMSZ részére (2008. július)
A szaktanácsadás szolgáltatási terület dokumentációja Némethné Józsa Ágnes Intézményfejlesztési referens.
A kamara szerepe az export vezérelt magyar gazdaság megteremtésében. Eredmények és problémák Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
avagy a háromszög technika
A székesfehérvári fiatalok helyzete
Epidemiológiai Felügyeleti Rendszer és Informatikai Rendszer
Sallai Ilona - ÉFOÉSZ Szeged,
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
Cím Szerző Konzulens.
A kérdőívek, a kérdőívszerkesztés szabályai
1Transzplantációs Alapítvány
Microsoft Office Publisher
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
videós team Team vezetője: Tariné Péter Judit Tagok:
SZÁMVITEL.
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
Hogyan (ne) készítsünk előadást?
1993-as közoktatási törvény
Statisztika 10 évf. 3 osztály 82 tanuló 9 évf. 4+1 osztály 118 tanuló Minden osztályt külön pedagógus javított 8 fő - részben of, ha vállalta.
Projektmunka Földrajzolok
Jó Karma Ez egy jó kis olvasmány, de rövid! Élvezd! A Dalai Láma üzenete a világ számára 2008-ra. Mindössze néhány percig tart elolvasni és végiggondolni!
Közigazgatási alapvizsga a Probono rendszerben
„Általunk lesz jobb!” EURÓPAI IFJÚSÁGI HÉT 2008.
Az orvostudomány és jóga gyakorlati összekapcsolása, alkalmazása az egészség megőrzése és betegségek kezelése során: Swami Sivananda Saraswati orvos-jógi.
Nyílt nap Iskola neve Dátum.
A hatékony adományozás eszközei igazgató, Magyar Adományozói Fórum
A Dunához kapcsolódó lehetőségek Budapest közlekedésfejlesztésében
Ékszíj-, laposszíjtárcsa Kúpos kötések, szorítóbetétek
A ragadozás hatása a zsákmányállatok populációdinamikájára
Környezeti Kontrolling
Új pályainformációs eszközök - filmek
Felnőttképzés a közművelődésben
Northwind Traders Kik vagyunk?
Helyzetleírás az állat-egészségügyi ellátórendszerben
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
A Microsoft SharePoint testreszabása Online webhely
Szerzője Konzulens neve
Ez a formátum csak egy ajánlás, nem kötelező a használata.
Klasszikus genetika.
A kutatási projekt címe Név Oktató neve Tanulmányi intézmény neve
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
9-10.-es bemeneti mérések és a fejlesztő munkánk
Lecke a vad-ludaktól Ismertelen szerző ♫ Turn on your speakers!
Binomiális fák elmélete
VÁLLALKOZZ! Pénzügyi és Vállalkozói Témahét 2019 Órai segédanyag
Hogyan (ne) készítsünk előadást?
SQL jogosultság-kezelés
Egészségbiztosítás az ügyfelek szemszögéből
Hogyan készítsünk előadást?
Áramlástan mérés beszámoló előadás
Informatika Oktató: Katona Péter.
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
A POWERPOINT 2007 újdonságai
Kórházi és ágazati gazdálkodást érintő informatikai fejlesztések és az azokban rejlő lehetőségek Horváth Tamás Vezérigazgató CompuTREND Zrt.
A pénz kialakulása Az első pénzt 700 esztendővel Krisztus születése előtt a görögök verték ezüstből. Azelőtt a pénzt nem ismerték, hanem cserekereskedést.
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
VÁLTOZÓ EURÓPA (Nemzet)Biztonsági szemmel
A tehetséggondozás kihívásai
Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Előadás másolata:

H OGYAN ( NE ) KÉSZÍTSÜNK ELŐADÁST ? Készítették: Oláh György Kémiaverseny szervezői

A DIASOR FUNKCIÓI Szemlélteti az elmondottakat Szinesíti az előadást Segít az előadónak mondandója észben tartásában Segít a közönségnek az elmondottak követésében

C ÍMDIA Fel kell tüntetni rajta: A bemutató címét Az előadó teljes nevét Iskola, felkészítő tanár nevét Az esemény nevét, ahol az előadást tartja Az előadás dátumát

CICÁK Készítette N. Ágnes 16 éves Budapesti lakos.. Nagyon szeretem a cicákat, és ezért választottam ezt az előadásom témájául. Régen volt egy kutyánk is, akit Vakkancsnak hívtak, de már nincs meg, mert apa elvitte egy farmra mikor már öreg volt. Aztán vettünk egy cicát és először nem szerettem annyira, mert sosem hozta vissza a frizbit, de aztán rájöttem, hogy annyira nem is olyan rossz, mert tud cukin feküdni is meg aranyosan enni.

K INÉZET Mindig tartsd szem előtt az igényes megjelenést Íme néhány tipp :

CICÁK  Ízlésesen, illetve témához illően válassz hátteret  A kinézet a lehet ő legszolidabb legyen, hogy ne vonja el a figyelmet a lényegr ő l

S ZÖVEG A szöveg neked segít abban, hogy megjegyezd mit is szeretnél mondani, Illetve a közönséget segíti abban, hogy könnyebben tudja követni a mondandód A diára nem azt írjuk le, amit mondunk Nem érdemes túlzásba vinni a szöveg animálását, mert az össze-vissza ugráló betűk túlságosan elterelik a figyelmet Rólad

T IPPEK Könnyen olvasható betűtípust és elegendően nagy betűméretet válassz (legalább 18-as) Lehetőleg szedd vázlatpontokba a mondandód Ne váltogass a stílusok között Ne írj sokat, mert sem a neked, sem a közönségednek nem lesz ideje elolvasni Számozd meg az oldalakat

CICÁK DEFINIÁLÁSA  A macskatenyésztés eredményeként a házimacska számos fajtáját sikerült kitenyészteni. Egyes fajták kialakításánál a házimacskát vadon élő macskafajokkal keresztezték, így jött létre például a bengáli és a szavanna. A manx, a szfinx és a rex fajták spontán mutáció hatását viselik magukon, mely a tenyésztők munkája révén maradt fent.házimacskabengáliszavannamanxszfinxmutáció  Számos különleges külsejű fajta jött létre, melyek egyes jellegzetességei a kutyafajtáknál is felbukkannak. Azonban míg a kutyákat többféle célra kezdték felhasználni (például terelő és kísérőkutyák, őrkutyák, kotorékebek, mentőkutyák, szánhúzó kutyák), addig az új macskafajtákat továbbra is házikedvencnek és rágcsálóirtónak szánták, ezért küllemükben nem térnek el annyira extrém módon egymástól.kutyafajtáknál  A fajtákat nagyrészt az európai házimacskából avagy az európai rövid szőrűből és az ázsiai rövid szőrűekből (a recesszív C s gént örökítő keleti rövid szőrűből és sziámiból) alakították ki. A modernebbnek számító fajták leginkább az Amerikai Egyesült Államokból származnak, mivel az ottani tenyésztők szívesebben kísérleteznek. Gyakran használják fel az amerikai rövid szőrű fajtát, amely valószínűleg az európai rövid szőrűtől származik.géntkeleti rövid szőrűbőlsziámibólAmerikai Egyesült Államokbólamerikai rövid szőrű  A genetikai vizsgálatok alapján a hosszú szőrű fajták ősei a török angóra és a török van. A félhosszú szőrű fajtákból sokáig tartó szelekciós folyamat eredményeként alakultak ki a hosszú szőrű perzsa macskák. A szőrhossz változásának genetikai hátterében a recesszív l gén áll.török angóratörök vanperzsa macskák  A tenyésztés egyes esetekben káros hatással lehet az állatok egészségére. A fehér szőrzet kialakítása például gyakran vezet süketséghez, de az olyan fajtajellemzők is problémát okozhatnak, mint a hiányzó (manx), vagy rövid (bobtail) farok, a lapos (fold) vagy görbe (curl) fülek, a szőrzet hiánya (szfinx) és a megrövidült lábak (munchkin). Az öröklődő betegségekben szenvedő példányok tenyésztése Magyarországon az állatok védelméről és kíméletéről szóló évi XXVIII. törvény [1] 3.§, 4. bekezdése értelmébenállatkínzásnak minősül.süketséghezMagyarországon [1]állatkínzásnak

K ÉPEK Azért kellenek, hogy hozzáadjanak az általad elmondottakhoz Segítik mondandód megértését, illetve követését Néhány jó tanács :

CICÁK  Ne vidd túlzásba

CICÁK ÉS A MATEK  Érdemes kihasználni az animálás adta lehetőségeket bonyolultabb ábráknál

DIAGRAMOK  Ha diagramot használsz a tengelyekre írd fel milyen mennyiséget jelölnek, illetve tüntesd fel a mértékegységet Mennyire szeretik az emberek a rendőrös vicceket 10-es skálán? Életkor (év)

U TOLSÓ DIA Az előadás vége előtt írj összefoglalót Itt szedd vázlatpontokba mikről beszéltél eddig

CICÁK ÖSSZEFOGLALÓ

H OGYAN ( NE ) ADJUNK ELŐ ?

T ANÁCSOK A közönségnek beszélj ne a táblának Beszélj hangosan és jól artikulálva Gyakorold el sokszor a mondandód, lehetőleg közönség előtt Légy magabiztos

S IKERES FELKÉSZÜLÉST ! Oláh György Kémiaverseny csapata