VÁKUUMTECHNIKA Bohátka Sándor és Langer Gábor 13. SZÁMÍTÁSI GYAKORLAT TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0005 projekt „Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Fűtéstechnika Épületgépészet B.Sc., Épületenergetika B.Sc. 6. félév május 6. HIDRAULIKAI MÉRETEZÉS.
Advertisements

A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
Vállalati gazdasági kérdések Pékakadémia2010.április.20.
KIÜRÍTÉS. ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK A kiürítésre számításba vett útvonalon körforgó, toló, billenő és emelkedő zsalus rendszerű, valamint csak fotocella elven.
KÖZHASZNÚSÁG MEGTARTÁSA, - MEGSZERZÉSE Molnár Elvira Bács-Kiskun Megyei Civil Információs Centrum 2014.
Szabadtéri rendezvények. A TvMI vonatkozik: OTSZ szerinti szabadtéri rendezvényekre szabadtéri rendezvény: az 1000 főt vagy az 5000 m 2 területet meghaladó,
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
Származtatott termékek és reálopciók Dr. Bóta Gábor Pénzügyek Tanszék.
2013. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 Fedezeti ügyletek Határidős ügylet segítségével rögzíthető a jövőbeli ár –árfolyamkockázat kiküszöbölése.
ETailer Kit Lenovo VIBE P Lenovo Internal. All rights reserved. Ildikó Árva
Bemutatkozás Fodor Noémi Gépészmérnök – mérnöktanár Környezetirányítási szakértő TAR-ZERT Auditor Minőségirányítási vezető.
Vetésforgó tervezése és kivitelezése. Vetésforgó Vetésterv növényi sorrend kialakításához őszi búza250 ha őszi árpa50 ha lucerna ebből új telepítés 300.
A szaktanácsadás szolgáltatási terület dokumentációja Némethné Józsa Ágnes Intézményfejlesztési referens.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
VÁKUUMTECHNIKA GYAKORLATI ALAPJAI Bohátka Sándor és Langer Gábor ÖNELLENŐRZŐ KÉRDÉSEK TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a.
A három lépcsőfok… 29% - A megoldás 52 heti stratégia sikeres üzleti kapcsolatépítéshez (Avidor András - Michelle R. Donovan - Ivan R. Misner) Az emberek.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
Steierlein István ÁHO-hálózatfejlesztési szakreferens
Valószínűségi kísérletek
PÉLDÁK: Beruházás értékelés Kötvény értékelés Részvény értékelés.
WE PROVIDE SOLUTIONS.
Összeállította: Horváth Józsefné
Becslés gyakorlat november 3.
Komplex természettudomány 9.évfolyam
Microsoft Office Publisher
LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK Bohátka Sándor és Langer Gábor
LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK Bohátka Sándor és Langer Gábor
Az elektrosztatikus feltöltődés keletkezése
Egyszerű kapcsolatok tervezése
VÁKUUMTECHNIKAI ALAPISMERETEK
Kockázat és megbízhatóság
A kollektív szerződés Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd
Vörös-Gubicza Zsanett képzési referens MKIK
Szervezetfejlesztés II. előadás
A kiváltást tervezők / megvalósítók és Az fszk TÁRS projektje közti együttműködés rendszere EFOP VEKOP TÁRS projekt.
VákuumTECHNIKAi LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK
A mozgási elektromágneses indukció
Munka és Energia Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
Tartalékolás 1.
Gázok és folyadékok áramlása
dr. Jeney László egyetemi adjunktus Európa regionális földrajza
Szerkezetek Dinamikája
ROTA STAND Felállást és átülést segítő eszköz.
Dr. habil. Gulyás Lajos, Ph.D. főiskolai tanár
Kalickás forgórészű aszinkronmotor csillag-delta indítása
A légkör anyaga és szerkezete
Önköltségszámítás.
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Élj ökosan – generációkon át II.
Új pályainformációs eszközök - filmek
Biofizika Oktató: Katona Péter.
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Összeállította: J. Balázs Katalin
Munkagazdaságtani feladatok
Készletek transzformációja
A szállítási probléma.
Binomiális fák elmélete
Hol található biztonsági megállóhely a vonalszakaszon?
Az atom tömege Az anyagmennyiség és a kémiai jelek
Fizikai kémia 2 – Reakciókinetika
Állandó és Változó Nyomású tágulási tartályok és méretezésük
Áramlástan mérés beszámoló előadás
Az impulzus tétel alkalmazása (A sekélyvízi hullám terjedése)
Háttértárak Merevlemezek.
Hagyományos megjelenítés
Háttértárak Merevlemezek.
VÁLTOZÓ EURÓPA (Nemzet)Biztonsági szemmel
Egyenletesen változó mozgás
Előadás másolata:

VÁKUUMTECHNIKA Bohátka Sándor és Langer Gábor 13. SZÁMÍTÁSI GYAKORLAT TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel összefüggő képzési és K+F feladatokra"

13. SZÁMÍTÁSI GYAKORLAT Példánkban tekintsünk egy gyorsítócsövet, amelyet diffúziós szivattyúval akarnak szívni. Adatok: Gáz: (az egyszerűség kedvéért) levegő, A gyorsítócső mérete erősen idealizált közelítéssel: L gy = 60 cm;D gy = 12 cm; Nagynyomású ionforrásában: p 1 = 1∙10 -2 mbar nyomás van; Az ionforrást a gyorsítócsővel összekötő nyílás keresztmetszete: A = 0,2 cm 2 ; A gyorsítócsövet diffúziós szivattyúval szívjuk, amelynek szívósebessége: S Diff. = 900 ℓ /s; A gyorsítócsövet és a diffúziós szivattyút nem tudjuk közvetlenül összekapcsolni, ezért egy összekötő csövet kell alkalmazni, amelynek legalább 90 cm-nek kell lennie. L 2 = 90 cm; A diffúziós szivattyút a rotációs szivattyútól olyan messze tudjuk elhelyezni, hogy az összekötő vezetéknek legalább 1 m-esnek kell lennie. L 3 = 100 cm.

ismert adat számítandó = 60 cm = 12 cm = 1·10 -2 mbar levegő = 0,2 cm 2 =90cm = 900 ℓ/s =100 cm

Feladat: 1. Mennyi a nyomás a gyorsítócsőben?p 2 = ? 2. Milyen S B szívósebességgel kell szívni a gyorsítócsövet, hogy benne a nyomás ténylegesen p 2 vagy annál kisebb legyen? S B = ? Ehhez tudni kell, hogy 2.1. Mennyi a gázbeömlés az ionforrásból?Q = ? 2.2. Mennyi az ionforrás kilépőnyílásának szívósebessége? S A = ? 2.3. Mennyi a gyorsítócső vezetőképessége? C gy = ? 2.4. Mennyi a gyorsítócső alján a nyomás? p B = ? 3. Milyen csővezetéket kell használnunk a gyorsítócső és a diffúziós szivattyú összekötésére, hogy a meglévő diffúziós szivattyúval a kellő S B szívósebességet kapjuk a gyorsítócső alján? 3.1. Ehhez először tudnunk kell a cső vezetőképességét: C 2 = ? 3.2. Mennyi legyen az összekötő cső átmérője, ha a cső hossza a hozzáférhetőség miatt adott (L 2 = 90 cm) D 2 = ?

Feladat 4. Milyen rotációs szivattyú kell és milyen vezetékkel csatlakoztassuk a diffúziós szivattyúhoz, hogy azt jól kiszolgálja? 4.1. p 3 = ? 4.2.S 3 = ? 4.3. C 3 = ? 4.4. S rot. = ? 5. Mennyi a nyomásesés az elővákuum-vezetéken? p 3 - p rot = ? p rot = ? 6.Milyen névleges szívósebességű rotációs szivattyút kell vennünk, ha a szivattyúban terhelés nélkül a.) p 0 = mbar b.) p 0 = mbaralapnyomást tudunk elérni? Meghatározandó a névleges vagy volumetrikus szívósebesség: S vol =? 7. Mennyi idő alatt szívja a gyorsítócső, összekötő cső, diffúziós szivattyú V = 70 ℓ térfogatú együttesét atmoszféráról 5∙10 -2 mbar-ra az alkalmazott rotációs szivattyú? t = ?

MEGOLDÁS - A példamegoldások során első lépés mindig egy rajzvázlat legyen. - A rajzon egyértelműen jelöljük be a gáz útját, és tegyük egyértelművé, hogy mely vezetőképességek az összetevők és mi az eredőjük – a gyakorlatban a kezdők ennek megítélésében követik el a legtöbb hibát. 1.Mennyi a nyomás a gyorsítócsőben?p 2 = ? A gyorsítócsőben uralkodó nyomást a gyorsítócső funkciója fogja meghatározni. A gyorsítócsőben molekuláris áramlásnak kell lennie, hogy benne ne ütközzenek az ionok a maradékgázokkal : > L gy = 60 cm Tudjuk ( a.), hogy p∙  6x10 -3 mbar∙cm, amiből következik: p 2 < mbar A gyakorlatban a biztonság érdekében erősen az egyenlőtlenség irányában mozdulunk el.

2. Milyen S B szívósebességgel kell szívni a gyorsítócsövet, hogy benne a nyomás ténylegesen p 2 vagy annál kisebb legyen? S B = ? A szívósebesség és gázmennyiség-áram összefüggését kell kihasználnunk: Q : az átáramlott gázmennyiség ugyanannyi az áramlási útvonal minden szakaszán. A nyíláson átáramló molekuláris gázmennyiség-áram ( ) összefüggéséből határozhatjuk meg a legkönnyebben: Q = 11,6 (p 1 -p 2 )  A levegőre, egyébként szerint változik a gáz fajtájával Q =11,6(p 1 - p 2 ) ∙ A = 11,6 (10-0,1) ∙10 -3 ∙0,2 mbar∙ ℓ ∙s -1 = 23∙10 -3 mbar∙ ℓ ∙s -1

S B kiszámításához nem feltétlen szükséges, de mellékesen meghatározhatjuk az ionforrás kilépőnyílásának szívósebességét (S A ) is : vagy másként a: S A =11,6(1- p 2 / p 1 ) ∙ A egyenlőségekből vagy S A =11,6(1- p 2 / p 1 ) ∙ A = 11,6(1 – /10 -2 ) ∙0,2 ℓ ∙s -1 = 2,3 ℓ ∙s -1

A gyorsítócső ellenállásán van valamilyen nyomásesés (p B < p 2 ). Ez a nyomásesés a vezetőképesség segítségével ( egyenlőség) kiszámítható: ahol a gyorsítócső vezetőképessége a méretei ismeretében a (4.7.9.) egyenl ő ségb ő l számolható ki: S B kiszámításához az előbb használt S B = Q/p B összefüggésben Q-t meghatároztuk, de még szükség van p B ismeretére p B kiszámítása

2.4.Ha az A nyílás után a nyomás: p 2 < mbar, akkor a gyorsítócső alján ennél alacsonyabb nyomásnak kell lennie, hogy áramlás legyen. p B < = ( ,6∙10 -5 ) mbar p B < 3,4∙10 -5 mbar 2.5. p B 680 ℓ ∙s -1

Ad 2.1. Helyesen feltételeztük-e, hogy a 0,2 cm 2 keresztmetszetű nyíláson keresztül mbar-ról mbar-ra molekuláris az áramlás? A táblázatból vagy a fejezetből: molekuláris az áramlás, ha d Itt d ≈ 0,5 cm (környílást feltételezünk) mbar = 0,5∙10 -2 mbar = 0,5∙0,5∙10 -2 mbar∙cm = 2,5∙10 -3 mbar∙cm < 6,6∙10 -3 mbar∙cm, vagy 1,2 cm > 0,5 cm Tehát a nyíláson az áramlás molekuláris.

3. Feladatsor 3.1. C 2 = ? (4.4.2.b.)-t felhasználva: 3.2. D 2 = ? Az áramlás valóban molekuláris-e az összekötő csőben? Itt < p B D 2 < p B D 2 = 3,4x10 -5 mbar  27,5 cm  9,4x10 -4 mbar  cm 9,4x10 -4 mbar  cm < 6,6x10 -3 mbar  cm, tehát molekuláris! Valóban hosszú-e a cső? A fejezetből: Igen! Legalább ilyen vezetőképességű csövet kell választanunk!

4. Feladatsor 4.1. p 3 értékét a diffúziós szivattyú működési sajátosságainak ismerete alapján határozhatjuk meg. A diffúziós szivattyú működéséhez az ürítési oldalon p 3 < mbar nyomás szükséges. Tartós üzemben ajánlatos p 3  5∙10 -2 mbar nyomást fenntartani p 3 értékének fenntartásához S 3 ≥ 4,6 ∙10 -1 ℓ ∙s -1 szívósebességre van szükség a diffúziós szivattyú ürítő oldalán. ≥ 4,6 ∙10 -1 ℓ ∙s -1

4. Feladatsor 4.3. A rotációs szivattyú összekötő csövének vezetőképességét úgy tudjuk kiszámítani, ha tudjuk milyen az áramlás! Megfontolás: p 3  5x10 -2 mbar lamináris áramlás:molekuláris áramlás: ha Nézzük meg néhány ésszerű méretnél: D 3 = 1 cm; 2 cm; 4 cm! D 3 /100 = 0,01 cm; 0,02 cm; 0,04 cmD 3 /3 = 0,33 cm; 0,66 cm; 1,33 cm Nem igaz! Az áramlás átmeneti, a használandó képlet (4.7.7.):

4.3. C 3 = ? D 3 (cm)124 D 3 ∙ (mbar∙cm)0,050,10,2 J ( fejezet)1,423 C 3 (l/s)12,1∙1∙1,4/10012,1∙2 3 ∙2/10012,1∙4 3 ∙3/100 C 3 (l/s)0,171, S rot. = ? D 3 (cm)124 S rot. (l/s)0,46∙0,17/(0,17-0,46)0,46∙1,94/(1,94-0,46)0,46∙23/(23-0,46) S rot. (l/s)-0,27 Negatív nem lehet! 0,600,47 Tehát a) az 1 cm átmérőjű csővel a feladat megvalósíthatatlan, b) a nagyobb vezetőképességű csővel csatlakoztatva kisebb teljesítményű szivattyút is használhatunk.

5. p rot = ? D 3 (cm)-24 Q/C 3 (mbar)0,0120,001 p rot (mbar)3,8∙ ,9∙10 -2 Nagyobb vezetőképességű összekötő csővel még akkor is tartható az elérni szükséges p 3 nyomás, ha a szivattyú végvákuuma kissé rosszabb.

6.S vol mennyi, ha a szivattyú terhelés nélküli alapnyomása p 0 ? (4.4.4.) összefüggést idézve: Itt: D 3 (cm)24 S rot (l/s)0,600,47 p rot (mbar)3,8∙ ,9∙10 -2 p 0 (mbar) S vol (l/s)0,620,810,480,59 S vol (m 3 /h)2,232,921,732,13 Árak: pl. 2,5 m 3 /h szívósebességű szivattyú: 1470 eur, 4,5 m 3 /h szívósebességű szivattyú: 1820 eur.

A leszívási időt a (4.8.2.) egyenlet segítségével számíthatjuk ki. Itt a jelöléseket összeigazítva: S p = S rot = 116,7 s; 149 s S rot = 0,6 l/s; 0,47 l/s t = 19,2 perc; 24,6 perc A rotációs szivattyú kiválasztásakor nemcsak a diffúziós szivattyú igényeit kell figyelembe venni, hanem a leszívási időt is. Ilyen hosszú leszívási idő nem engedhető meg. Célszerű legalább 4-szer nagyobb szivattyút választani. (A gyakorlatban ha nagy különbség van a nagyvákuum- szivattyú elővákuum-szivattyúja és a recipienst elővákuumra leszívó szivattyú megkívánt szívósebessége között, akkor utóbbinak külön szivattyút állítanak be.) Ajánlatos a szivattyú számított szívósebesség értékét az adódó veszteségek kompenzálására felülbecsülni. A költség optimalizálása megfontolást kíván. (Adott mennyiségek: V = 70 ℓ, p 0 = 1013 mbar, p = 5∙10 -2 mbar) Leszívási idő

További, gyakorlásra ajánlott számítási példák Egy edénybe 3,4  mbar  ℓ/s a beömlés, és ezt az edényt egy 1 m hosszúságú, 20 cm átmérőjű csövön keresztül 200 ℓ/s szívósebességű szivattyúval szívjuk. Mennyi a nyomás a recipiensben és a szivattyú torkában? Egy tömegspektrométerbe levegőmintát engedünk be egy kétfokozatú mintavevőn. Az első fokozatban forgólapátos szivattyú szívja be a levegőt egy vékony kapillárison át. A kapilláris szívott oldalán 1  mbar nyomás áll be. Erről a nyomásról engedjük be a mintát a tömegspektrométerbe egy kör keresztmetszetű, vékony kis nyomáscsökkentő lyukon keresztül úgy, hogy a tömegspektrométer nagyvákuum-terét egy 365 ℓ/s szívósebességű szivattyú szívja, és a tömegspektrométerben 1  mbar nyomás áll be. Milyen átmérőjűnek kell lennie ennek a nyomáscsökkentő kis lyuknak? Egy recipienst 10,8 m 3 /h szívósebességű rotációs szivattyúval szívunk úgy, hogy 2 db, egyenként 5 m hosszú, 1 cm átmérőjű, egymással párhuzamosan kapcsolt cső köti össze őket. Milyen szívósebesség érvényesül a recipiensben, ha ott a nyomás 1 mbar, és mennyi a nyomás a szivattyú torkában?

L (cm) D cm p mbar C (l/s) p mbar C (l/s) p mbar C (l/s) p mbar C (l/s) p mbar C (l/s) 40040,012,4200,110,38187, , ,650,014,0120,116,621138, ,010,2420,10,48412, ,43082,2 12,50,40,010,0620,10,07710,332102,8308,4 A csövek vezetőképességének a hosszúságtól (L), átmérőtől (D) és nyomástól (p) való függését mutatjuk be az alábbi értékekre számolt adatokkal. Figyeljük meg, hogyan változik az áramlás jellege (színes jelölés)! C: molekuláris C: átmeneti C: viszkózus