Médiaismeret a könyvtárban TÁMOP Zárókonferencia Dienes Éva FSZEK Központi Könyvtár 2011. június 21. „ tudatosan hajózni...”

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Egymásért fordítsuk meg a napot!. Célok •a fogyatékos emberek elfogadottságának növelése érdekében: ▫integrált események szervezése, ▫a fogyatékos emberek.
Az Oltalom Karitatív Egyesület 1989 óta működik. Célja a lelkileg és szociálisan elhagyott, kiszolgáltatott vagy veszélyeztetett élethelyzetben lévő különféle.
"Tabletek, kispolski, miegymás - Mi is az a Bűvösvölgy?” Média animátor – H95 Bűvösvölgy szeptember Legeza Katalin.
SZÜLŐK SZEREPE A TUDATOS PÁLYAORIENTÁCIÓBAN
„Művészettel a jövő művészeiért” TÁMOP-3. 1
Ne akarjon a tanító az emberből más embert faragni, hanem tanítsa meg a maga megismerésére, a maga tehetségeivel (...), s akkor áldott és gyönyörűséggel.
Utcai és lakótelepi szociális munka
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
Tájékoztató TÁMOP-projektünk nyitórendezvényére Kalocsa, november 7. (Katona István ház) A Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár gyűjteményére épülő,
Iskolánkról.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
„Egy kép többet mond ezer szónál!”
Erzsébet királyné a 21. században Blogok, interaktív oldalak, filmek. Gödöll ő i tapasztalatok egy olvasóvetélked ő tükrében.
Media Smart Digitális Világ 1. MediaSmart Hungary Oktatás Közhasznú Nonprofit Kft.
Kreatív technikák és terápiák a pszichiátriai betegek közösségi alapú ellátásaiban Endre Szilvia május 23.
TÉT Platform Egyesület 1132 Budapest, Borbély u Tel.: Csontos Csaba TÉT Platform Közgyűlés.
„Let’s speak!” angol nyelvi diákkör Jónás Lászlóné.
A média mint nevelési intézmény
Pályaorientáció ÁMK Báta Hunyadi János Általános Iskola
„Színház az egész világ…”
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
Fiatalok az új magyar demokráciában a politikai magatartás és részvétel aspektusából Készítette: Kovács Tamás PTE BTK Politikai Tanulmányok Tanszék MA.
A közösségfejlesztés hatásai Vizsgálat a debreceni tégláskert közösségének körében Név: Johanics Tünde Tanszék: Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika.
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Médiaértés fejlesztés könyvtári környezetben tanév Televele Médiapedagógiai Egyesület.
Hogyan lehet értékes zenét tanítani a gyerekeknek a médián keresztül? Stachó László Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézet.
Media Smart Digitális Világ 1. MediaSmart Hungary Oktatás Közhasznú Nonprofit Kft.
Digitális világ – interaktív táblán
VII. Nemzetközi Médiakonferencia „A média hatása a gyermekekre és fiatalokra" szeptember Balatonalmádi Fiatal group leaderek Facebook használati.
László Miklós Legutolsó dolog, amit megtudsz egy könyv írása közben az, hogy mivel kellett volna kezdened v 1.0 A kutatási sorozat a múlt és jelen kontextusában.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
Kisújszállás: itt mindenkire szerep vár TÁMOP A közművelődés a nem formális és informális tanulás szolgálatában.
Magyar Könyvtárosok Egyesülete 42. Vándorgyűlése ajánlásai.
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
IKT struktúra.
TIOK tapasztalatok a kompetencia fejlesztésről.
A zene transzfer hatása a roma gyermekek tehetséggondozásában
Az iskoláskor küszöbén
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
A N emzetközi Gy ermekmentő Sz olgálat Magyar Egyesület pápai számítógépes klubjának Safer Internet tevékenysége és megvalósulási formái Készítette: Nagy.
A NYANYELVI ISMERETEK ÉS KOMMUNIKÁCIÓ FEJLESZTÉSE A T EHETSÉGHIDAK P ROGRAMBAN Abaújszántó, május 22. Tehetségnap Vezető fejlesztő: Nagy Ottóné Fejlesztő:
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
TÁMOP-3.1.4/08/2. Kassai Úti Általános Iskola Szakmai feladatterv.
 Sajó Képzési és Humán Fejlesztési Központ Alapítvány  Bükk 900 Természetbarát Egyesület Jókai Mór Református Magyar - Angol Két Tanítási Nyelvű Általános.
Cím szöveg – Second level Third level – Fourth level » Fifth level TÁMOP Tájékoztató Nap Családi kisokos, avagy ismerd meg a családod. Vitéz Gyöngyvér.
A két- és többnyelvűségről Vélemények és gondolatok.
A társadalomismereti tartalmak tanításának lehetséges gyakorlata…
A Biztonságos Böngészés Program március. 2 Az internet csodálatos dolog és nélkülözhetetlen eszköz MI A PROBLÉMA?
„A legkisebb ellenállás” – bűnmegelőzés a szépkorúak körében BM – 15 – MI – 0092 projekt szakmai bemutatása Összeállította: Dr. Dobos László 3.KEMA Kuratórium.
Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szerepe/feladata a médiaoktatás területén.
A Nemzetközi Gyermekment ő Szolgálat biztonságos internet oktatási programjának tapasztalatai Nagyváradon.
Ausztriai Magyar Pedagógusok Egyesülete Verein für Ungarische Pädagogen und Pädagoginnen in Österreich Kaposvár 2016.
Követelmények Multimédia A tantárgy általános célja, célkitűzése A számítógépen alapuló multimédia-alkalmazások elméleti alapjainak megismertetése.
A szocializáció folyamata
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
AZ OLVASÓSAROK MŰKÖDÉSÉNEK ELŐNYEI
Égigérő mesefa Biblioterápiás foglalkozások az életminőség javításáért
AZ IKSZ 50 ÓRÁJÁNAK INTÉZMÉNYI SZINTŰ TERVEZÉSE
Helyi védett értékek bemutatása a
Szolnoki Tagintézmény
A mozgókép kultúra és médiaismeret tantárgy lehetőségein keresztül
Hallássérültek a könyvtárban
Tanító szak, nappali- és levelező tagozat
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
Fő épület 1. Oktatás módszertani megújulás Kooperatív tanulási módszer Projekt alapú módszer.
Előadás másolata:

Médiaismeret a könyvtárban TÁMOP Zárókonferencia Dienes Éva FSZEK Központi Könyvtár június 21. „ tudatosan hajózni...”

„Ha azt szeretnéd, hogy valakiből jó hajós legyen, ne azzal kezdd, hogy megtanítod hajót építeni! Szerettesd meg a tengert! Akkor majd mindent el fog követni, hogy megtanulja a hajóépítést is.” Ha azt szeretnéd, hogy valakiből jó hajós legyen, mutasd meg neki hogyan használja az iránytűt…

Médiaismeret: -tudatos önkifejezés -média üzeneteinek kritikus értelmezése -tényleges tájékozódás és választás Könyvtár: -megőrzésre és olvasásra szánt, rendezett dokumentumgyűjtemény -szolgáltatásokkal -virtuális és valódi közösségi tér -Iránytű

PROJECT: Előzmények: felmérések, módszertan, honlap/ tematikus alportál Célok: olvasásfejlesztés - tudatos médiahasználat, készségfejlesztés 3 korcsoport (alsó- felsőtagozatosok, szülők) 3 helyszínen: Sárkányos Gyerekkönyvtár, Kőbányai Könyvtár, Üllői úti Könyvtár 10 alkalommal, élménygazdag foglalkozás (dráma, vita, előadás, aktív részvétel)

Alsótagozat: Különböző médiumok, és működésük megismerése Média alapszókincsének elsajátítása Tévé, filmélmények, filmkészítés Felsőtagozat: Információszerzés módjai forrásai, hitelessége Közösségi tartalmak, áldokumentum Fikció és valóság Sms és metakommunikáció Biztonságos internet

Alsótagozat: kisfilm készítése rendelkezésre álló figurákkal (történet+ fotók készítése + zene+ WMM)

Felsőtagozat: nyilvános tartalom: Iskola bemutatása WMM segítségével

Szülők, felnőttek: (4+3+3 alkalom) 1.Audiovizuális gyermekműfajok: ezen belül a rajzfilm Melyek ma a gyerekeknek szóló audiovizuális műfajok a különböző médiumokban (televízió, internet, rádió, videojáték) - korosztályonként, médiumonként? Mi alapján választ sorozatot egy gyermek? 2. Talkshow műsorok műfaji sajátosságai és hatása a gyerekekre, fiatalokra. Mi a műfaj funkciója? Milyen igényt elégít ki, mivel, mitől tud érdeklődést kiváltani? Hogyan hat ez a folyamat gyermekkorban, illetve kamaszkorban a személyiség fejlődésére? 3. Second Life- virtuális valóság- valóságos virtualitás. Hogyan alakítja át a gyermekek játéktevékenységét a digitális technika? Milyen következményekkel jár ez az átalakulás? Milyen lélektani veszélyei lehetnek ezeknek a játékoknak? 4. Biztonságos Internet A digitális technika által átalakulóban lévő társadalmi változások, interperszonális viszonyok átalakítják-e, illetve ha igen, milyen módon a XX században kialakult gyermekképet? Melyek az egyes korosztályokhoz kapcsolódó aranyszabályok a megfelelő biztonság megteremtéséhez? Milyen lehetőséget biztosít a gyermekek védelmére a digitális technika? A programba bevont alsós és felsős gyerekek szüleinek szánt 3-3 foglalkozás. Célunk az volt, hogy erősítsük a gyerek és a szülők partnerségét a médiahasználatban. Igyekeztünk konkrét fogódzókat nyújtani a szülők számára az otthoni, aktív médianeveléshez. (ismeretközlés, készségek, képességek fejlesztése, attitűdformálás)

Eredmények: Fogalmak, összefüggések felismerése Produktumok: tabló, bábelőadás, hanganyag, videoklip, filmkészítés Könyvtár- információ kapcsolata Könyves háttér- könyvekről beszélgetni Kommunikáció családon belül és az osztályban Tudatosabb jelenlét az életükben és a média világában

Szakmai partnerek: Rab Árpád BME-UNESCO Információs Társadalom- és Trendkutató Központ, Z. Karvalics László Szegedi Tudományegyetem BTK. Könyvtártudományi Tanszék Papp László és tömegkommunikáció szakos diákjai Szent László Gimnázium Szakmai kapcsolattartó: Dienes Éva csoportvezető, Project vezető, szakmai tanácsadó: Bényei Judit, Foglalkozás vezetők: alsótagozat - Nagy Kriszta, Borbély Dóra, Vadász Piroska felsőtagozat – Kovács Erzsébet, Drinóczky Viktória Résztvevő iskolák: Burattino Általános és Szakképző Iskola (1212) Molnár Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola (1085) Ady Endre Általános Iskola – (1196) Janikovszky Éva Általános Iskola (1105)

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Jó szelet…! Dienes Éva