Atomrácsos kristályok Azokat az anyagokat, amelyekben végtelenül sok atom szabályos rendben kovalens kötésekkel kapcsolódik össze, atomrácsos kristályoknak.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Rácstípusok. Ismétlés 1.Nevezd meg a halmazállapot változásokat, amelyeket a nyilak jelölnek! szilárd→folyadék: ……………….folyadék→szilárd: ………………….. szilárd→gáz:
Advertisements

PTFE speciális tulajdonságai: nem ég, hőálló (325°C-ig), lágy, kis súrlódási tényezőjű, sok folyadék nem nedvesíti, sok anyag nem tapad rá, kémiailag nagyon.
ELTINGA és MTA KRTK KTI Horváth Áron április 7. Lakásárak, támogatások és energiahatékonyság.
Az elektromos áram hatásai:  Hőtani hatás  Fénytani hatás  Mágneses hatás  Élettani hatás.
Elsőrendű és másodrendű kémiai kötések Hidrogén előállítása A hidrogén tulajdonságai Kölcsönhatások a hidrogénmolekulák között A hidrogénmolekula elektroneloszlása.
Kőkemény anyagok!. Keménységi skála Fridrich Mohs (1812) – ásványtan professzor: ásványok keménységi skálája:
A szőlőcukor (glükóz) A természetben legelterjedtebb monoszacharid. A glükóz szó görögül édeset jelent Fizikai tulajdonságok: - fehér kristályos anyag.
Károly Alexandra és Kocsis Ákos 10.B. Tranzisztorok A legfontosabb félvezetőeszközök: – erősítőként (analóg áramkörökben) – kapcsolóként (digitális áramkörökben)
Kristályosítási műveletek A kristályosítás elméleti alapjai Alapfogalmak Kristály: Olyan szilárd test, amelynek elemei ún. térrács alakzatot mutatnak.
Gazdaságstatisztika, 2015 RÉSZEKRE BONTOTT SOKASÁG VIZSGÁLATA Gazdaságstatisztika október 20.
OXIGÉNTARTALMÚ SZERVES VEGYÜLETEK ÉTEREK.  Egy oxigénatomos funkciós csoportot tartalmazó vegyületek hidroxivegyületek  alkoholok  fenolok éterek oxovegyületek.
Ionrácsos kristályok. Az ionkristály Ionok rendezett halmaza: benne nem meghatározott számú iont ionos kötés rögzít.
MESTERSÉGES SZÁLAK. JELENTŐSÉGÜK  MŰANYAGOK, EZÉRT:  KORLÁTLANUL ELŐÁLLÍTHATÓK  ÉGHAJLATTÓL, TALAJVISZONYOKTÓL FÜGGETLENÜL ELŐÁLLÍTHATÓK  TULAJDONSÁGAIK.
Energiahordozók keletkezése Szén Kőölaj, földgáz.
Kémia szorgalmi. „A drágakövek az ásványország virágai” A drágakőnek nincs általános érvényű meghatározása A legtöbb drágakő ásvány (pl. a gyémánt), ritkán.
Zsírok, olajok Trigliceridek. Trigliceridek (Zsírok, olajok) A természetes zsírok és a nem illó olajok nagy szénatomszámú karbonsavak (zsírsavak) glicerinnel.
Ózon, a különleges oxigén
Töltőanyagot tartalmazó polimerek Vázlat
A Levegő összetétele.
Geometriai transzformációk
3. tétel.
VI. Főcsoport elemei és vegyületei
Az elektrosztatikus feltöltődés keletkezése
Sejtbiológia.
Háttértárak karbantartása
Fémes kötés, fémrács.
Laboratóriumi méréstechnikai gyakorlat 3/15. M osztály részére 2016.
Ország neve név Tanár Osztály.
Az elektronika félvezető fizikai alapjai
A gyermekszegénység alakulása – 2007 kutatási eredmények ORSZÁGOS KONFERENCIA A GYERMEKSZEGÉNYSÉGRŐL Miniszterelnöki Hivatal – Miskolc Város Önkormányzata.
Kémiai kötések.
Szimmetrikus molekula
Sokszögek modul Pitagórasz Hippokratész Sztoikheia Thalész Euklidesz
Egy test forgómozgást végez, ha minden pontja ugyanazon pont, vagy egyenes körül kering. Például az óriáskerék kabinjai nem forgómozgást végeznek, mert.
FÜGGVÉNYEK Legyen adott A és B két nem üres (szám)halmaz. Az A halmaz minden eleméhez rendeljük hozzá a B halmaz pontosan egy elemét. Ezt az egyértelmű.
1.Szénhidrogének.
Van egy szív, ki értünk élt, vállalta a büntetést
Elektrosztatikus festés (szinterezés)
MTA Energiatudományi Kutatóközpont
A szilárd állapot.
Szimmetriák szerepe a szilárdtestfizikában
Króm Boros Alex 10.AT.
Ország neve név Tanár Osztály.
Ptolemaiosztól Newton-ig
Energiaminimum- elve Minden rendszer arra törekszi, hogy stabil állapotba kerüljön. Milyen kapcsolat van a stabil állapot, és az adott állapot energiája.
RUGÓK.
A légkör anyaga és szerkezete
Réz és ötvözetei Katt ide! Technikusoknak.
Halmazállapot-változások
Készítette: Koleszár Gábor
Összeállította: J. Balázs Katalin
2. A KVANTUMMECHANIKA AXIÓMÁI
Bevezetés a szerves kémiába
Biofizika Oktató: Katona Péter.
Hőtan Összefoglalás Kószó Kriszta.
Matematika 11.évf. 1-2.alkalom
Állandó és Változó Nyomású tágulási tartályok és méretezésük
A gazdasági fejlettség mérőszámai
Szakmai kémia a 13. GL osztály részére 2016/2017.
Bevezetés Tematika Számonkérés Irodalom
Vektorok © Vidra Gábor,
Kristálykémia 1. Röntgendiffrakció, Bragg egyenlet
A geometriai transzformációk
Oxigéntartalmú szerves vegyületek éterek
Az atomok felépítése.
Atomok kvantumelmélete
Elektromos alapfogalmak
Halmazállapot-változások
Előadás másolata:

Atomrácsos kristályok Azokat az anyagokat, amelyekben végtelenül sok atom szabályos rendben kovalens kötésekkel kapcsolódik össze, atomrácsos kristályoknak nevezzük.

A gyémánt (Cgyémánt)

A gyémánt tulajdonságai A tiszta gyémánt színtelen, átlátszó, magas olvadáspontú ( C), oldhatatlan anyag. Az elektromos áramot nem vezeti, azaz elektromos szigetelő. A természetben jelentősebb mennyiségben megtalálható ásványok közül a legkeményebb.

A gyémánt szerkezete A gyémánt jellemző tulajdonságai különleges kristályszerkezetére vezethetők vissza. Atomrácsában szénatomok kapcsolódnak össze erős kovalens kötésekkel. Minden szénatom tetraéderes szerkezetben kapcsolódik négy másik szénatommal. Az atomok egyenlő távolságban, szorosan egymás mellett helyezkednek el.

A kvarc (SiO 2 )

A kvarc tulajdonságai A tiszta kvarc magas olvadáspontú ( C), színtelen, kemény, oldhatatlan anyag. Az elektromos áramot nem vezeti, vegyszerekkel szemben ellenálló.

A kvarc szerkezete A kvarc kristályrácsában szilícium- és oxigénatomok kapcsolódnak össze tetraéderes szerkezetben. Kémiai jele SiO 2. Összegképlete azt mutatja, hogy a vegyületben a szilícium- és oxigénatomok számaránya 1:2.

SiO 2 -tartalmú féldrágakövek hegyikristály, ametiszt, rózsakvarc, citrin, achát, opál, tigrisszem.

A grafit(Cgrafit)

A grafit tulajdonságai A grafit a gyémánthoz hasonlóan csak szénatomokból épül fel. A két elem a szén eltérő kristályszerkezetű módosulata. Magas olvadáspontja ( C), oldhatatlansága, kémiai ellenállósága az atomrácsos szerkezetét igazolja.

A grafit tulajdonságai Sötétszürke színe, jó elektromos vezetése és az ásványok között szokatlan puhasága azonban alapvetően megkülönbözteti a csoport többi tagjától. A tulajdonságok magyarázata ebben az esetben is az anyag szerkezetében keresendő.

A grafit szerkezete A grafit kristályrácsa réteges szerkezetű. A rétegekben minden szénatom három másik szénatomhoz kapcsolódik kovalens kötéssel.

A grafit szerkezete A szénatomok negyedik külső elektronjából egy egységes, az egész rétegre kiterjedő közös elektronfelhő jön létre. A síkok között csak gyenge másodrendű kötőerők hatnak.