Az iskola lehetőségei az egészségnevelés/prevenció terén a jogi szabályozási közoktatási környezetben 2007. november 16. Brassói Sándor Oktatási és Kulturális.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
Advertisements

Szakmai Tanácskozás Miskolc
© Copyright 2013 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice. Önkéntes oktatói tapasztalatok.
Az iskolai szociálismunka
Az iskolai dokumentumok
Gyermekvédelmi munka áttekintése
1Tanügyigazgatás aktualitásai. Szakmai területet érintő szabályozás •Pedagógiai programPedagógiai •Gyakornoki szabályzatGyakornoki Szervezeti működés,
az általános iskolákban
„VIVANT PROFESSORES” 2010/2011 NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Közoktatásért Felelős Helyettes Államtitkár.
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
Az iskolai egészségfejlesztési normatíva terve A Népegészségügyi Tárcaközi Bizottság május 22-i és november 11-i határozata értelmében Dr. Somhegyi.
Záró Konferencia Nógrád Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Gyermekotthon TÁMOP /
Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet
A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány bemutatása az egyenlő esélyű hozzáférés tükrében Budapest, június 17. Szentkatolnay Miklós.
Az önkormányzatok szerepe a közösségi szolgálat szervezésében május 13.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
Csillag Ferenc MFPI közoktatási szakértő
Az együttnevelés gyakorlata az óvodában (A pedagógusok együttműködésének lehetőségei az egyéni fejlesztés megvalósításában)
MÚZEUMI KÖNYVTÁRAK A STATISZTIKA TÜKRÉBEN - FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK, IRÁNYOK Tóth Máté OSZK - Könyvtári Intézet.
Szakképzési szakemberek kompetenciáinak meghatározása
A rendszerépítés változó jogszabályi környezetben A pedagógusképzés a magyar bolognai rendszerben – ELTE IV. Pedagógusképzési nap Papp Lajos ELTE Pedagogikum.
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
Az egyéni fejlesztési terv
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Integrációs és képesség-kibontakoztató felkészítés az intézményekben Bedőné Fatér Tímea IPR szakértő Integrációs szaktanácsadó
Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon
A halmozottan hátrányos helyzetű általános- és középiskolások nevelését/oktatását segítő pedagógiai rendszer Győr, Mosolits Lászlóné, Ildikó.
Az SNI tanulók státuszhelyzete a jogszabályváltozások tükrében
A Magyar Köztársaság kormánya
„Mércénk az ember” Fodor Információk átadása, tájékoztatás  folyamatos kapcsolattartás a HUMÁN TISZK iskolái között – igazgatói értekezletek 
„Mércénk az ember” Fodor Információk átadása, tájékoztatás  folyamatos kapcsolattartás a HUMÁN TISZK iskolái között – igazgatói értekezletek 
Munkahelyi egészség és biztonság
A Nógrád TISZK nyomonkövetési és pályakövetési rendszer modelljének, ezen belül a partneri igény és elégedettség mérési rendszerének kidolgozása. Salgótarján.
Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS ÁLTALÁNOS ÉS SPECIFIKUS JELLEMZŐI HOGYAN TANÍTSUNK EREDMÉNYESEBBEN? TANÉVNYITÓ SZOLNOK, VIII.
Tájékoztató a 2011/2012-es tanév legfontosabb feladatairól
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja
Készítette: Gellénné dr. Nagy Valéria igazgató
14/1994 MKM r. változásai Nevelési tanácsadásra vonatkozó részek Dr. Szakács Katalin Készült az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával.
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
A muzeális intézményrendszer átalakítása
A pedagógiai-szakmai szolgáltatások rendszere
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A tanárképzés szerkezete
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Speciális gyermekvédelem
Iskolai közösségi szolgálat
NAT 11/2012. (VI.4.) 66. sz. kormányrendelet A Nemzeti alaptanterv kiadásáról, bevezetéséről és alkalmazásáról A pedagógiai program módosítása.
Gazdasági és pénzügyi ismeretek a köznevelés rendszerében
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Pedagógus szerepek és hatékonyság BMEGT51K011
A PEDAGÓGUS KÖTELESSÉGEI ÉS JOGAI
PARTNERSÉG AZ OKTATÁSBAN… HAJDÚSZOVÁT MÁJUS 17.
Az esélyegyenlőség elvének érvényesülése az oktatáspolitikában EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA KÖZNEVELÉSÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG Pölöskei Gáborné helyettes.
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
Csökkentsük a túlterheltséget, tanítsuk többet a diákokat! Varga Attila február 4.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
Barcsák Marianna - KPSZTI
főosztályvezető-helyettes
Tájékoztató az emelt szintű érettségi felkészítésről 10. évfolyam
Lorem ipsum.
Szakértés/szaktanácsadás módszertana
Horváth Cz. János Személyes adatok kezelése az intézményben
Előadás másolata:

Az iskola lehetőségei az egészségnevelés/prevenció terén a jogi szabályozási közoktatási környezetben november 16. Brassói Sándor Oktatási és Kulturális Minisztérium Közoktatási Főosztály

A tanulók gyógyításáról, az egészséges életmód szabályairól minden kor iskola fenntartója, oktatója igyekezett gondoskodni. Magyarországon 1777-ben a Ratio Educationisban fogalmazták meg először : ….„az iskola feladata, hogy a távollévő szülők szerepét betöltse, és gondos figyelemmel megelőzzön mindent, ami az ifjúság egészségét károsítaná.”

A jövő iskoláinak forgatókönyvei Az OECD oktatással és innovációval foglalkozó központja (a CERI) a tagországok oktatási minisztereinek 1996-os párizsi értekezletén az élethosszig tartó tanulás kérdéseiről vitatkozva feladatául kapta, hogy hitelesen és tudományos igényességgel rajzolja meg a „jövő iskolájának” képét. Schooling for Tomorrow – Demand for Schooling. OECD CERI, What School for Future? OECD, Hat lehetséges szcenárió a jövő iskoláiról!

Iskola-egészségügyi vizsgálatok tapasztalatai Fővárosi és országos 2002/2003 felmérésekre alapozva: Gyerekek átlagosan 85 %-a esik át szűrővizsgálatokon A gyerekek 10 %-ánál lelhetők fel szomato-mediális okok miatt kiváltott, és fokozott gondoskodást igénylő bajok 7,6 %-ánál szociális okok miatt kialakult bajok

Legfontosabb feltárt problémák Csont-izom, kötőszövet betegségek ( gerincferdülés, lúdtalp, tartási rendellenesség) Látászavar ( aggasztó az esetszám növekedés az életkorral előrehaladva!) Endokrin, táplálkozási és anyagcserezavar ( elhízás, fogyókúra) Allergiás megbetegedések ( pollen, aszthma, bőr és nyálkahártya jelenségek) Magatartás és érzelmi zavarok, szomatoform betegségek, evés- alvászavarok, Keringési rendszer betegségei

Jogszabályok: az évi LXXIX tv. a Közoktatásról 28/2000. (IX. 21.) OM rendelet a kerettantervek kiadásáról, 243/2003. Korm. r. a NAT kiadásáról 138/1992 Korm rend 96/2000. (XII. 11.) Ogy. határozat a kábítószer- probléma visszaszorítása érdekében készített nemzeti stratégiai program elfogadásáról 6/2003. OGY hat. "Egészség Évtizedének Nemzeti Programja” Nemzeti Fejlesztési Terv - Humán Erőforrás Fejlesztési Operatív Program

OKM által támogatott, készített kiadványok Segédlet az iskolai egészségfejlesztési, egészségnevelési programok kidolgozásához, OM Segédlet a fogyasztóvédelemmel összefüggő iskolai feladatok végrehajtásához, OM „Ne legyen több áldozat”, pedagógusoknak, szülőknek a drogokról

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium eddig tett lépései az egészségfejlesztés terén az egészségfejlesztés területén kifejlesztett pedagógus- továbbképzések fenntartása, támogatása, az egészségfejlesztés területén kifejlesztett pedagógus- továbbképzések fenntartása, támogatása, az iskolai drogprevenciós képzést végzett pedagógusok folyamatos szakmai tájékoztatása és szupervíziója, a kiépített drogprevenciós hálózat továbbfejlesztése, az iskolai drogprevenciós képzést végzett pedagógusok folyamatos szakmai tájékoztatása és szupervíziója, a kiépített drogprevenciós hálózat továbbfejlesztése, az akkreditált, szakmai civil szervezeteknek az iskolák prevenciós munkájába történő bevonása, az akkreditált, szakmai civil szervezeteknek az iskolák prevenciós munkájába történő bevonása, az OM által támogatott/vagy kiadott egészségfejlesztéssel, drogprevencióval kapcsolatos tájékoztató anyagok, programok az OM által támogatott/vagy kiadott egészségfejlesztéssel, drogprevencióval kapcsolatos tájékoztató anyagok, programok “Mentálhigiénés Alapképzés Pedagógusoknak”(MAP) c. képzés és hálózat “Mentálhigiénés Alapképzés Pedagógusoknak”(MAP) c. képzés és hálózat Iskolai drogügyi koordinátor-képzés és hálózat Iskolai drogügyi koordinátor-képzés és hálózat Nat 2007 egészségfejlesztés erősítése Nat 2007 egészségfejlesztés erősítése OKM kerettanterv egészségfejlesztési irány erősítése OKM kerettanterv egészségfejlesztési irány erősítése

3. § (1) Az iskola oktatásszervezési feladatai szempontjából a tanórai foglalkozás lehet a közoktatásról szóló törvény a) 52. §-ának (3) bekezdésében meghatározott időkeretben szervezett kötelező tanórai foglalkozás, b) 52. §-ának (7) bekezdésében meghatározott időkeretben szervezett nem kötelező (választható) tanórai foglalkozás, c) 52. §-ának (11) bekezdésében meghatározott időkeretben szervezett egyéni foglalkozás. (2) Az (1) bekezdés a)-b) pontjában meghatározott tanórai foglalkozások megszervezhetők a hagyományos (tanórai és tantermi) szervezési formáktól eltérő módon is, amennyiben biztosított az előírt tananyag átadása, a követelmények teljesítése, a tanítási órák ingyenessége, a tanulói terhelés korlátozására vonatkozó rendelkezések megtartása (projekt oktatás, erdei iskola, múzeumi foglalkozás, könyvtári foglalkozás, művészeti előadáshoz vagy kiállításhoz kapcsolódó foglalkozás stb.).

Az iskola-egészségügyi szolgálattal való együttműködés bővítésének lehetőségei iskolavezetés ( ig, igh, gyermekvédelmi felelősök) rendszeres bevonása a tájékoztatásba, egészségügyi „team” kialakítása, rendszeres adatszolgáltatás és adatvédelem! (iskolai diagnózis) nevelőtestületi értekezleten prezentáció a helyi problémákról, azok lehetséges okairól, az osztályfőnökök számára legalább félévente tájékoztató ( további szakellátás elérhetősége, szakmai javaslatok, serdülőkorral kapcsolatos kiemelt törődés, stb.) veszélyeztetett gyermekek védelme ( évi (LXXIX)tv. 2.sz. melléklet ( települési gyermekvédelmi szakszolgálat és a jegyző bevonása) NDI, KEF-ek, a civil akkreditált prevenciós szervezetek és az iskolák együttműködése

Köszönöm a figyelmet!