Követelményelemzés – követelményspecifikáció A szoftverfejlesztés kapcsán az elemzés speciálisan egy kezdeti szakaszt jelöl, amelynek alapvető feladata.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MENTORHÁLÓZAT SZEREPE A KIVÁLTÁSI FOLYAMATBAN Intézményi Férőhely Kiváltást Támogató Országos Hálózati Találkozó November 17.
Advertisements

A Végrehajtó Ügynökség, a pályáztatást támogató elektronikus rendszerek, valamint az elszámolhatóság főbb kérdéseinek bemutatása Németh Veronika – NFFKÜ.
A képzett szakemberekért SZMBK KERETRENDSZER 2.1. előadás.
KÖZHASZNÚSÁG MEGTARTÁSA, - MEGSZERZÉSE Molnár Elvira Bács-Kiskun Megyei Civil Információs Centrum 2014.
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Hol tartunk… Beszámoló –Mérleg –Eredménykimutatás Értékelés – – – –2004- –Immateriális javak,
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
A képzett szakemberekért AZ ÖNÉRTÉKELÉS FOGALMA, LÉNYEGE, SZEREPE A MINŐSÉGFEJLESZTÉSBEN 3.2. előadás.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
BINARIT TIMESHEET Több, mint munkaidő nyilvántartás Virág Zsolt (BINARIT Informatikai Kft.)„Hogyan legyek milliomos?” konferencia – BKIK ( )
NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület Teljesítményértékelési rendszer A képzett szakemberekért Információgyűjtés.
Projekt módszer óvodai alkalmazásának egy lehetséges változata Encsen „Jó gyakorlat” bemutatása Sárospatak, Léportné Temesvári Ildikó és Zsiros.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
Gyurkó György. Az OO programozás és tervezés története 1960-as évek: SIMULA (véletlen folyamatokat szimuláló programok írása) az OO nyelvek őse 1970-es.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
Gazdasági informatika - bevezető
vizuális megismerés – vizuális „nyelv” vizuális kultúra
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Az „első lépés” TÁMOP
Szaktanácsadás 2015/2016 Készítette: Szabó Klára.
Adattárház fejlesztés módszertani tapasztalatok a HIFI-ben
3. tétel.
Adottságok tényszerű megfogalmazása 4.6. előadás
Részekre bontás tilalma
Gyűjtőköri szabályzat
Dr. Kovács László Főtitkár
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Videojáték.
Iratbetekintés, másolat készítés május 14-15
Kiegészítő melléklet és üzleti jelentés
A lifelong guidance (LLG) rendszer magyarországi megalapozásának kvalitatív vizsgálata (6 fókuszcsoport) július Kovács Attila
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
Önkormányzati Fejlesztések Figyelemmel kísérése II.
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
Követelményelemzés Cél: A rendszer tervezése, a feladatok leosztása.
Kereskedelmi szerződések joga
Konszolidáció Guzmics Zsuzsanna
SZÁMVITEL.
VÁRATLAN MŰSZAKI ESEMÉNYEK
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
Dr. Hubai Ágnes Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetsége, elnök
Rendszerfejlesztés gyakorlat
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
A könyvtár mint rendszer
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Logisztikai Rendszerek Tervezése és Üzemeltetése. Tápler Csaba
Környezeti Kontrolling
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Regionális workshop Zétényi Ákos.
Új pályainformációs eszközök - filmek
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
A CRM alkalmazásának korlátai a bankszektorban
Lapkiadó, rendezvényszervező vállalatirányítási rendszer SQL alapon
Önkormányzati adattárház
beruházás-tervezési ABCD
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
Kérdőív a Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzésének és megakadályozásának ellenőrzésére Készítette: Dancsné Veres Mária 2/24/2019.
Üzleti projektterv Előadó neve | Cégnév.
A Közbeszerzési Kutatóműhely bemutatása Közbeszerzési Hatóság
Tájékoztató az EPER pályázati folyamatáról
Az MKET új stratégiája – Szolgáltató MKET
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
A SIKERTELENSÉG NÉHÁNY OKA
Kórházi és ágazati gazdálkodást érintő informatikai fejlesztések és az azokban rejlő lehetőségek Horváth Tamás Vezérigazgató CompuTREND Zrt.
KONFERENCIA KAFFEE projekt Óvári Márta Köznevelési Főosztály
Előadás másolata:

Követelményelemzés – követelményspecifikáció A szoftverfejlesztés kapcsán az elemzés speciálisan egy kezdeti szakaszt jelöl, amelynek alapvető feladata a miért kérdés részletező megválaszolása, azaz a fejlesztés tárgyára vonatkozó követelmények azonosítása, leírása és az érvényes követelmények kijelölése. A szakasz termékei a követelményspecifikációk.

A követelmények forrásai problémák és változtatási igények nyilvántartása, amit az üzemeltetés alatti problémakezelés vezet

különféle dokumentumok (jogszabályok, szabályzatok, szabványok, szoftverdokumentációk, ajánlatkérés, ajánlat, szerződés szakmai melléklete, tanulmányok,...); kérdőíves felmérések; interjúk a felhasználói oldal képviselőivel; megfigyelés (az üzleti folyamatok vagy a jelenlegi rendszer feldolgozási folyamatainak megfigyelése); a külvilág, a partnerek jelzései; az elemző józan esze (legfőképpen az inkonzisztens vagy a korlátokat túllépő követelmények felismeréséhez nélkülözhetetlen). A követelmények forrásai

E szakasz alapvető termékei az összegyűjtött követelmények leírása (specifikációja); rendszerszervezési változatok (javaslatok) és értékelésük; elemzési modellek, amelyek többsége formailag hasonló a tervezési modellekhez a követelményeket tesztelő prototípus és értékelése; tanulmányok.

A funkcionális követelmények specifikálása Használati eset diagramok Jacobson és társai Előny: bárki elkészítheti, kevés és egyszerű szabály, a felhasználóval készült interjú alatt felvázolható – visszajelzés, közös nyelvet beszélnek-e.

A használati eset diagramok célja, jelentősége alkalmasak a szolgáltatásokra vonatkozó követelmények specifikálására és alkalmasak a felhasználói szerepkörök azonosítására, kijelölik a rendszer határait; támpontot adnak a projekt által igényelt erőforrások meghatározásához; megalapozzák a fejlesztő projekt ütemezését, idő- és költségtervezését, bemenetül szolgálnak a tesztspecifikációk készítéséhez.

A használati eset diagram szimbólumai Aktor: Az aktorok felhasználói szerepköröket, illetve a rendszer határain kívül eső, de vele kapcsolatba álló olyan elemeket jelentenek, amelyek adatforgalomban állnak a rendszerrel. Actor Ügyfél

Használati eset: A használati esetek a rendszer azon szolgáltatásai (funkciói), amelyeket a felhasználók látnak, azaz amelyekkel az aktorok közvetlen kapcsolatba kerülnek. Jelük: „krumpli” (ellipszis) benne a funkció nevével. A használati eset diagram szimbólumai Bankszámla- kivonat kérése

Aktor és használati eset kapcsolata Az aktor és a használati eset kapcsolata általában valamilyen kommunikációs viszonyt jelent. Jele: kétirányú kommunikáció esetén az aktort és a használati esetet összekötő egyszerű vonal, de egyirányú kommunikáció esetében lehet az adat (üzenet) áramlásának irányát mutató nyíl is.

Használati esetek közötti függés Fajtái: Tartalmazás: egy A használati eset mint funkció részfunkcióként tartalmaz (használ) egy B használati esetet. Opcionális kiegészítés: az A használati eset opcionális kiegészítése a B használati esetnek, ha speciális feltételek teljesülése esetén (de csak akkor) a B-vel együtt az A is végrehajtódik.

A függés jele: szaggatott vonal. A tartalmazást jelölő nyíl a tartalmazott használati eset felé mutat és «include» sztereotípia minősíti.

Az opcionális kiegészítést jelölő nyíl a kiegészített használati eset felé mutat és «extend» sztereotípia minősíti.

A diagramon megjelenő szimbólumokhoz (aktorokhoz, használati esetekhez, összekötő vonalakhoz) további szöveges leírások is kapcsolhatók. Esetleg az egy-egy használati eseten belüli történések más diagramtechnikával (tevékenységdiagrammal, szekvenciadiagrammal) vagy szöveges forgatókönyvvel részletezhetők.