CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS 3. SZERELEM. TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egy tudományos felmérés részeként kutatók megkérdeztek néhány 4 és 8 év közti gyermeket arról, hogy szerintük mi a szeretet. A kérdésekre adott válaszok.
Advertisements

Manipuláció helyett szolgálat a társkapcsolatban
Mit tennél, ha minden egyes alkalommal, amikor szerelmes leszel valakibe el kell tőle búcsúznod?
Érintés.
Építsünk családi fészket!
A házasság még nem a mennyország
A tehetség és felelősség
Gianni Morandi -- Térden állva jövök hozzád
Életünk lenyomata gyermekeink lelkén
Gyerekek a szerelemről, családról
Könnyek....
Vörösbegy Apró kis élet, szinte csepp mely tenyered alatt csipeget. Éli fürgén röpke életét nem tudja mi az, meddig még?
Lehet, hogy csak egy ember vagy ezen a világon, de valakinek te jelented magát a világot. Gabriel García Márquez.
A férfiak életkor változásai. Tudósok kiderítették hogyan változnak a férfiak elvárásai ahogy öregednek. Íme az eredmény:
Szerző: a szövegek és képek az internetről
Igen. Igen Valóra válik a régi álom, Te leszel a hűséges párom Valóra válik a régi álom, Te leszel a hűséges párom. Mondj igent és tedd rá életed,
Napra Valentin.
Olvasd lassan és csendben!.
ISTEN hozott köztünk!.
Lehet-e a 21. században családi szerepekről beszélni?
Terhes örökségeink A társaddal együtt megkapod a rokonságát és a múltját is: gyermekkora élményeit, hiányait és lelki sebeit Lehet, hogy csak később tudod.
Szeretet nélkül kapcsolat-romboló erő, szeretettel kötőanyag
TEHETSÉGFEJLESZTŐ PROGRAMOK AZ IDEGEN NYELV OKTATÁSBAN
„Női szemmel minden más?!”
G y ö n y ö r k ö d j és N E V E S S ! ! ! Zene: Princess: Tavaszi hajnal.
Olvasd lassan és csendben!
Az én kedves barátimnak
Zene: Szűcs Judit - Ha belehalok százszor is
A család történeti alakulásáról
A 2014/2015 iskolai év pszichológusi tevékenységének beszámolója.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS 11. Szexuális úton terjedő betegségek.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Barátság Készítette: Kovács Mária.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése A stressz egészségre gyakorolt hatása Készítette: Lisovszki Edit.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS A férfi és női agy különbségei Mottó: „Férfi és nő, hogy érthetnék meg egymást? Hisz mind a kettő mást akar- a férfi a nőt, a nő.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése A stressz.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Egészséges életmód a születendő gyermek érdekében (az egészségtelen életmód, élvezeti cikkek használatának következményei a születendő.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS FELELŐS SZÜLŐI MAGATARTÁS.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Az egészség fogalma, egészségfejlesztés, prevenció.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése A depresszió.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
TANULÓK ÉS A STRESSZ. „A különbség a között, amit megteszünk és amire képesek lennénk, megváltoztathatná a világot.” (Mahatma Gandhi) TÁMOP /
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése Az előítélet.
Családi életre nevelés Házasság. Tartalom A házasság definíciója és eredete Egyházi házasságkötés Polgári házasságkötés Házasodási tendenciák napjainkban.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
KONFLIKTUSKEZELÉS, KÉSZSÉGFEJLESZTÉS
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Miért vannak az iskolának szabályai?
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Mihalec Gábor és Csizmadia Róbert Adventista Családi Szolgálatok
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
Jókai Mór Református Általános Iskola 3. osztálya
AZ ÉLET TISZTELETE Popper Péter magyar pszichológus
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése DISZKRIMINÁCIÓ
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
I. Konfliktus értelmezése
Isten hozott, hogy megáldjon!
Egy tudományos felmérés részeként kutatók megkérdeztek néhány 4 és 8 év közti gyermeket arról, hogy szerintük mi a szeretet. A kérdésekre adott válaszok.
Egy tudományos felmérés részeként kutatók megkérdeztek néhány 4 és 8 év közti gyermeket arról, hogy szerintük mi a szeretet. A kérdésekre adott válaszok.
“13 tanács egy életre".
13 tanács egy életre.
Előadás másolata:

CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS 3. SZERELEM

TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában MI A SZERELEM? A szerelem olyan mély és erős érzés, amely által szorosabban kötődünk a másik félhez, mintha csak csupán szeretetet éreznénk iránta. Egyesek úgy gondolják, hogy ez egy érzés, egy maga körül mindent felperzselő lobogás. Mások szerint, hosszú, parázsló izzás; megint mások azt tartják, a szerelem csak „ideig-óráig tartó röpke élmény”. A szerelem egy összetett érzés, a másik ember egész lényére irányuló komplex vonzalom. Más kutatók szerint, a szerelem igen magasra értékelendő dolog, ráadásul egy kulcs a lelki fejlődésben a továbblépéshez. A szerelem tartós lelkiállapot, mélynek és fontosnak átélt érzelmi kötődés egy olyan társhoz, akitől többféle szükségletünk kielégítését várjuk.

A személyiségünk talán legbonyolultabb viselkedésszabályozó pszichés jelensége a szerelem. A szerelem tanult lelkiállapot, és csak a civilizált társadalmakban kezdett általánossá válni. Egyrészt az egyedfejlődés során az emberben ki kellett, hogy alakuljon a szerelem képessége, másrészt a gazdasági, hatalmi tényezők elnyomták a jelentőségét. A szerelem első jelei a költészet megjelenésével egy időben, az ókori rabszolgatartó társadalmakban tűntek fel, és a szerelem csupán az uralkodó osztály elit rétegében fejlődött ki. A szerelem az egész „sötét” középkoron át tetszhalott volt, és a reneszánsz idején kezdett ismét éledni. Az újkorban a műveltségi szint emelkedésével, az egyéni szabadságjogok terjedésével, az életszínvonal emelkedésével a házasságokban, a partnerkapcsolatokban egyre kisebb szerepet játszott a külső kényszer, így a szerelem vált a szexuális kapcsolatok összetartó erejévé. TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában

„Amikor szeret valaki, másképp mondja ki a neved. Valahol érzed, hogy az ő szájában biztonságban van a neved.” (4 éves) „A szerelem az, amikor anyu a legfinomabb csirkehúst odaadja apunak.”(5 éves) „A szerelem az, amikor elmondod egy fiúnak, hogy tetszik az inge, erre ezután minden nap csak azt hordja majd.”(7 éves) TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában

Igézve álltam, soká, csöndesen, És percek mentek, ezredévek jöttek, - Egyszerre csak megfogtad a kezem, S alélt pilláim lassan felvetődtek, És éreztem: szívembe visszatér, És zuhogó, mély zenével ered meg, Mint zsibbadt erek útjain a vér, A földi érzés: mennyire szeretlek! (Tóth Árpád: Esti sugárkoszorú) TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában

A szerelem testi és lelki tünetei Híres szerelmespárok elpirulás Antonius és Kleopátra izzadás Trisztán és Izolda étvágytalanság Quasimodo és Esmeralda gombócérzés a torokban Rómeó és Júlia pillangók a gyomorban Petőfi Sándor és Szendrey Júlia heves szívdobogás Csokonai és Lilla vérnyomás emelkedés Anyegin és Tatjána csökkent alvásigény Ady Endre és Léda izgatottság Edvárd herceg és Wallis Simpson fogyás Victoria és David Beckham állandó mosolygás Angelina Jolie és Brad Pitt szétszórtság nyugtalanság dekoncentráltság TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában

Közmondások és szólások A szerelem sötét verem Szerelem ellen nincs orvosság A szerelem öl, butít és nyomorba dönt A szerelem vakká tesz Szerelemből nem lehet megélni Beleesett, mint vak ló a gödörbe A szalma könnyen lángra lobban, de hamar elalszik A király és a gazdag lánya soha nem tudja, ki szereti igazán A nőket a szerelem megszépíti A feleség a férj névjegye Rózsaszín szemüvegen át látja a világot TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában

Udvarlási szokások Kr. e körül ha nőt akart egy férfi, elment egy másik törzshöz, megölte a férfiakat és a gyerekeket, majd magával vitte a nőt. Zsebkendő leejtése Szerenád Háztűznézés Hazakísérés Májusfaállítás Szerelmes vers, levél, SMS, Virágcsokor Szemezés Vacsorameghívás Kézfogás Megbökés a facebookon TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!