Az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról szóló 44/2004. (IV. 28.) ESZCSM rendelet módosítása 2012. január Előadó: dr. Radics.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Advertisements

Kommunikáció a gyógyszertárban Dr. Hankó Zoltán alelnök (MGYK) Gárdony.
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények
Harmadik országbeli állampolgárok a magyarországi munkaerőpiacon
Fémkereskedelem szabályozása
Dr. Matejka Zsuzsanna „Gyógyszerterápiás gondozás”
A 17/2010. (III. 4.) FVM rendelet a családi gazdálkodók által igénybe vehető átmeneti állami támogatásról Szeged, március 31.
G M P Dr. Hetényi László.
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
Szakmai feladatok a gyógyszer-expediálás során
A komplex felülvizsgálatok és a fogyatékos emberek foglalkozási rehabilitációját megvalósító intézményrendszer működésének tapasztalatai,  a megváltozott.
A gyógyszerek rendelése és kiadása
A törvényességi felügyelettel összefüggő írásbeli kapcsolattartás
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
Dr. Bujdosó András Imre főosztályvezető
Különös tekintettel a gyógyszerekre
1 GYÓGYSZERFORGALMAZÁS GYÓGYSZERTÁRON KÍVÜL. 2 Nem-gyógyszertár gyógyszert forgalmazhat: ha erre a Kormányhivatal helyi népegészségügyi szakigazgatási.
A gyógyszerek rendelése és kiadása
Kötelező folyamatos továbbképzés várható változásai Forrai Márta.
Új dolgozóval bővül szalonja. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? Hasonlítsa össze a mellékletek segítségével egy START kártyás foglalkoztatott.
Ápolóeszköz kölcsönzés Négy hónap tapasztalatai Dr Pusztai Erzsébet.
Vényköteles gyógyszerek expediálásakor végzendő betegoktatás
Orvosi-gyógyszerészi szakmai oldal Jogi oldal Minőség, relatív ártalmatlanság, hatékonyság. Mind az értékelési, mind a forgalmazási szakaszban Minőség,
A kitelepítés, kimenekítés, befogadás, visszatelepítés
Aktualitások, változások, újdonságok az agrár-szakképzésben Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium VIDÉKFEJLESZTÉSI, KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI.
A szaktanácsadási szolgáltatások igénybevételéhez nyújtandó támogatás igénybevételéről és elszámolásáról november 16. Sebestyén Andrea EMVA jogcím-felelős.
DIT-ÚMVP III. és IV. tengelyét, illetve a TS intézkedést érintő programmódosítási javaslatok Dr. Maácz Miklós főosztályvezető Vidékf ejlesztési Főosztály.
A felnőttképzéshez kapcsolódó jogszabályok változásai
Debrecen, június 21. Ráczné dr. Lehóczky Zsuzsánna NRSZH
AZ ALKALMI MUNKAVÁLLALÓI KÖNYVVEL TÖRTÉNŐ FOGLALKOZTATÁS GYAKORLATA március 26.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
A jogszabályi változások irányai dr. Andráczi-Tóth Veronika Nemzeti Erőforrás Minisztérium Családi és Szociális Szolgáltatások Főosztálya.
2006. évi XCVIII. törvény A biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól.
A fogyatékos, pszichiátriai és szenvedélybeteg ellátás tekintetében.
A személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatások január 1- jétől hatályos képesítési feltételeinek változásai Szakmai Nap – január.
A gondozási szükséglet- vizsgálatok változásai 2010.
1 GYÓGYSZERFORGALMAZÁS GYÓGYSZERTÁRON KÍVÜL. 2 Nem-gyógyszertár gyógyszert forgalmazhat: ha erre ÁNTSZ-engedélye van, amit az üzlet működését engedélyező.
Slenker Endre Magyar Energia Hivatal
AZ ÁNTSZ HATÓSÁGI FELADATMEGOSZTÁSÁNAK ÉS MŰKÖDÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI
PROGRAMZÁRÁS EMVA –III. – IV. tengely 1.
Egynapos sebészet a finanszírozás tükrében
Gyura Gábor Szanálási keretrendszer – Piaci konzultáció
Generikus Gyógyszerek A gyógyszerek támogatása Generikus Program Expediálási és helyettesítési szabályok.
Személyi jövedelemadó 1+1% felajánlása, fogadása Simon Réka adóügyi ügyintéző NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága Eljárási Osztály Eger, április.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐFELÜGYELŐSÉG 1 Gábriel Edit Engedélyezési Főosztály január 21. felsőfokú ügyintéző.
Mit kell tudni a magyar nyugdíjrendszerről?. Az öregségi nyugdíjra jogosultság életkori feltételei a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997.
Off label használat miatti egyedi támogatáskiáramlás Dr Szőkéné dr Süveges Piroska Ártámogatási Főosztály Orvosszakmai Ügyek és Egyedi Támogatások Osztálya.
Szakál Ferenc Pál. 20/2012 (VIII.31.) EMMI rendelet.
A közbeszerzések elméleti háttere I. A szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
Vacha Ferenc fejlesztési koordinátor Az elektronikus ügyintézés törvényi háttere és gyakorlata.
Baromfi Termék Tanács Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége Sajtótájékoztató május 15.
Az első házasok kedvezménye
Egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
Veszprém Megyei Kormányhivatal
A minőségi és hatékony gyógyszerrendelés ösztönzéséről szóló kormányrendelet (B-súly rendelet) módosításának aktualitásai Komáromi Tamás (Healthware.
ADR 2017.
E-ügyintézés az adózásban 2006.
Előzetes piaci konzultáció
A hivatalos statisztikáról szóló évi CLV. törvény bemutatása Dr
Érvényesség, hatály, alkalmazhatóság
ETS-létesítményeket, EU-ETS hitelesítőket
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
Kötelezettségvállalás nyilvántartása, számvitele
PROGRAMZÁRÁS EMVA –III. – IV. tengely 1.
A közbeszerzési törvénynek a Közbeszerzési Hatóság
Közbeszerzési Döntőbizottság
Merre tovább a középiskola után?
Előadás másolata:

Az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról szóló 44/2004. (IV. 28.) ESZCSM rendelet módosítása január Előadó: dr. Radics Zsuzsanna Gabriella közgazdasági szakokleveles jogász egészségügyi menedzser

Jogszabály  2/2012. (I. 3.) NEFMI rendelet  Megjelent: január 3.  Speciális indikációs körrel rendelhető gyógyszerek  Költséghatékonysági ellenőrzés  Biológiai gyógyszerek  Gyógyszertámogatás  Gyógyszerrendelés  Receptíró szoftver  Preferált referencia ársávba tartozó gyógyszer – gyógyszertári beszerzés

2012. január 4-től hatályos  Az orvos egy vényen, egyszeri kiváltásra legfeljebb 30 napra elegendő gyógyszermennyiséget rendelhet. (kiegészült)  Amennyiben a legkisebb eredeti csomagolás ezt meghaladja, a 30 napra elegendő mennyiséghez legközelebbi gyógyszermennyiséget tartalmazó legkisebb eredeti csomagolási egységnek megfelelő mennyiség rendelhető.” /11.§ (2) bekezdés/

2012. január 4-től hatályos  Ha az orvos 30 napot meghaladó gyógyszermennyiséget rendelt, de a rendelvényre nem vezette rá, hogy a rendelt gyógyszer mely időpontig (időtartamig) elegendő, a gyógyszerész az orvos által megadott adagolás figyelembevételével megállapított - legfeljebb 30 napra elegendő, illetve amennyiben a legkisebb eredeti csomagolás ezt meghaladja, a legkisebb csomagolásnak megfelelő - gyógyszermennyiséget adja ki.  Ha az orvos orális alkalmazásra kerülő gyógyszerből 30 napot meghaladó mennyiséget rendelt, de a vényen nem tüntette fel, hogy a rendelt gyógyszer mely időpontig (időtartamig) elegendő, az orvos által megadott adagolás figyelembevételével megállapított 30 napra elegendő mennyiséghez legközelebbi gyógyszermennyiséget tartalmazó csomagolási egységet kell kiadni.  /14. § (1) bekezdés/

2012. január 4-től hatályos  csak orális gyógyszerekre vonatkozik a szabály  az orvos 30 napot meghaladó mennyiséget rendelt  az orvos a rendelt gyógyszernél nem jelezte, hogy mely időpontig (időtartamig) elegendő  gyógyszermennyiség kiadása változik: a korábbi „legfeljebb 30 napra elegendő” szabály helyett  a főszabály: a 30 napi mennyiséghez legközelebb álló mennyiség kiadása, ami lehet kevesebb is és több is  napi adagolás figyelembevételével

Példák január 4-től hatályos  pl. napi 1 tabletta szedése esetén 28 vagy 50 kiszerelésből a 28-as adható ki,  A fenti esetben 1x1 adagolással 28x kiszerelés esetén a második doboz szintén nem adható ki.  Emelt támogatással rendelt gyógyszernél: Napi 1 gyógyszer szedését írták elő, Legkiesebb kiszerelés emelt támogatással 100 darabos Legkiesebb kiszerelés 30 darabos, de támogatás nélküli. Ugyan a 30 darabos darabszámra közelebb áll, DE 100darabost kell kiadni

2012. január 4-től hatályos Példa  amennyiben az orvos az ellátás időtartamát a vényen feltünteti az arra az időtartamra szükséges mennyiség mindenképpen kiadható (pl. 30-as kiszerelés és 1x1 adagolás mellett 2 doboz rendelése esetén 60 napra ellátva, vagy 50-es kiszerelés és 1x1 adagolás esetén 50 napra ellátva).

2012. február 1.-től lesz hatályos  Amennyiben a beteg nem ért egyet a 15. § (1) bekezdésben meghatározott helyettesítéssel, és a referenciagyógyszer vagy a preferált referencia ársávba tartozó gyógyszer helyett más gyógyszer kiadását választotta, a gyógyszerek térítési díját tartalmazó nyugta kiadásával együtt nyomtatott formában tájékoztatni kell a gyógyszert kiváltó személyt a kiváltott gyógyszer napi terápiás egységével megegyező mennyiségű, ki nem váltott referencia gyógyszer térítési díjáról is. /15. § (7) bekezdés/

2012. március 1.-től hatályos  Az orvos - a krónikus betegség vagy állapot kezelésére - felírt vényen feltünteti, hogy a rendelt gyógyszermennyiség mely időponttól váltható ki, és erről a beteget tájékoztatja.  Vényíró szoftverrel írt vényen a gyógyszer kiválthatóságának időpontja nyomtatásban megjelenítésre kerül.  Szükség esetén az orvos által a vényen megjelölt időpontot megelőző 7. naptól is kiadható az egyhavi gyógyszermennyiség. /11. § (3a), (5a) bekezdés és a 14.§ (1a) bekezdés/

Nem változott  Az orvos - kivételesen, betegellátási érdekből - a gyógyszer alkalmazásának szükségességéig terjedő időtartamra, de legfeljebb egy évre elegendő gyógyszermennyiséget rendelhet egy vényen, amennyiben  a) az a beteg különleges élethelyzetére tekintettel indokolt,  b) a gyógyszer tartós alkalmazása szükséges, és  c) a gyógyszer tartós alkalmazásától az adott beteg esetében az előzetes kezelési tapasztalat alapján megfelelő hatás várható.  Az orvos, ez esetben a gyógyszerrendelés indokát a beteg nyilvántartásában ellenőrizhető módon feltünteti és a vény hátoldalára rávezeti, hogy a rendelt gyógyszer mely időpontig, időtartamig elegendő.

Április 1-től hatályos  Nemzetközi szabadnéven történő gyógyszerrendelés esetén az orvosnak egyértelműen meg kell határoznia a rendelt gyógyszer hatóanyag-tartalmát, gyógyszerformáját és mennyiségét is.  A 7. számú mellékletben meghatározott ATC csoportokba tartozó gyógyszereket az orvos kizárólag nemzetközi szabadnéven rendelheti: azaz ATC C10AA Hmg CoA reductase gátlók /9. § (5a) bekezdés/

A gyógyszerrendeléshez használandó számítógépes program minősítésének szabályairól szóló 53/2007. (XII. 7.) EüM rendelet módosítása  A szoftvernek alkalmasnak kell lennie a külön jogszabály szerinti, tartalmilag szabályos vény kinyomtatására álló és fekvő helyzetben egyaránt.  Alkalmasnak kell továbbá lennie:  nemzetközi szabadnéven történő rendelésre,  vényen feltüntethető legyen, hogy a rendelt gyógyszermennyiség mely időponttól váltható ki (az időpont vényre nyomtatására).

Átmeneti rendelkezés  Mind a január 4-től  Mind március 1-től hatályos szabályok szerint rendelt gyógyszerek esetében úgy kell eljárni, hogy a hatálybalépését megelőzően felírt vényekre a gyógyszerek a hatálybalépést megelőzően hatályos szabályok alapján kiválthatók.  Azaz január 4. előtt felírt gyógyszerek esetében legkésőbb április 1-én lehet olyan kiváltás, amelyre még él a legfeljebb 30 napos szabály.  Március 1. előtt felírt gyógyszerek esetében legkésőbb május 28-án lehet három havi gyógyszeradagot kiváltani.

Köszönöm szépen a figyelmet. Az előadás szerzői jogi védelme az előadót illeti meg.