1 A tankönyvkutatás nemzetközi és hazai pozíciói F. Dárdai Ágnes Pécsi Tudományegyetem

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Budapesti Esélyegyenlőségi Koordinációs Iroda –
Advertisements

Területfejlesztés és esélyegyenlőség a Barcsi kistérségben
Egy ludológus széljegyzetei a videojáték erőszak vitájához
A diskurzusok alatt lezajló tudati folyamatokról Kántor Gyöngyi PTE, Alkalmazott Nyelvészeti Doktori Iskola.
Neveléselmélet, nevelésfilozófia
Átjáró: szférák között - Kulturális antropológia és civil szervezetek. Alkalmazott antropológiai módszerek egy miskolci civil szervezet tevékenységében.
A tankönyvek megítélésének minőségi paraméterei
1 Hasznosítható pedagógiai konzekvenciák a K+F területén Veszprém Workshop Prof. Dr. Bábosik István Prof. Dr. Bábosik István
Tudás, közösség, hatalom
1 Magyar Nyelven Európában I. Felsőoktatás és Tudomány Budapest március 31 – április 1.
Mire jó a tudománynak a kommunikáció? Dr. Fábri György MTA kommunikációs igazgató.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Az Egyetem, mint az innováció motorja ELTE Innovációs Nap Az Egyetem, mint az innováció motorja Fábián István, rektor Debrecen, február 26.
Nemzetközi politikai gazdaságtan I.
MTA Regionális Kutatások Központja Urban-regime Pécsett Pálné Kovács Ilona PTE BTK, MTA RKK.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
“Ha az ember eltűnik, lesz-e reménye a gorillának? Ha a gorilla eltűnik, lesz-e reménye az embernek?”
FORRÁSKÖZPONTÚ TÖRTÉNELEM – TEVÉKENYSÉG KÖZPONTÚ TANÍTÁS (ELVEK ÉS MÓDSZEREK) Dr. Dárdai Ágnes, PhD
A tankönyvek megítélésének minőségi paraméterei F. Dárdai Ágnes
Feladatírói tréning Történelem. Dr. Dárdai Ágnes, PhD pte
F. dr. Dárdai Ágnes Tankönyvelmélet II. F. dr. Dárdai Ágnes
Dr. Dárdai Ágnes Tankönyvelmélet I. Dr. Dárdai Ágnes
Taneszközök, tankönyvek. Történelemtanítás és az internet
Történelemdidaktika. I. A történelemtanítás általános kérdései Dr
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
A történelemtanítás, történelemdidaktika általános kérdései
Az információs és kommunikációs technológiák szerepe a szakképzésben február 22. Dr. Tóth Péter főiskolai docens Fővárosi Pedagógiai.
A kanti második definitív cikk a XX. században BOLOND SZABADSÁG.
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 EU-S TARTALMAK AZ OKTATÁSBAN A képzés célkitűzései.
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
MTA Regionális Kutatások Központja A decentralizált hatalomgyakorlás és a regionális fejlődés Pálné Kovács Ilona.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
A hazai és a nemzetközi hadtudományi kutatások műhelyei, főbb képviselői, a legfontosabb hadtudományi kutatási témák GŐCZE ISTVÁN ZMNE, Gőcze.
Magyar Controlling Egyesület Szeged, 2007 november MCE Konferencia Szeged A controlling gyakorlata Házigazda: Nemesdy Ervin.
Controlling a gyakorlatban
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Vállalati emberi erőforrás menedzsment
A szociális csoportmunkában alkalmazott csoportok típusai
A történelem tanításának és tanulásának módszerei és stratégiái Történelem szak - Levelezők Dr. Dárdai Ágnes Pécsi Tudományegyetem
Történelemtanítási stratégiák a nemzetközi történelemdidaktikai koncepciók tükrében F. Dárdai Ágnes
Bevezető előadás Történelemdidaktika Dr. habil. Dárdai Ágnes /I.szem.
A történelmi tanulás sajátosságai
7. téma A környezettudományi kutatások rendszere, sajátosságai, hazai intézményei, azok tevékenysége.
Koltai Zsuzsa Pécsi Tudományegyetem, FEEK: A múzeumandragógia kihívásai az USA-ban Széphalom, május 11.
„Múzeumandragógiai nevelésfilozófia és mintaprojekt”
Program- és tananyagfejlesztés rendszertípus Modern Üzleti Tudományok Főiskolája.
Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
vizuális kommunikáció
Az innováció forrásai.
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
IKT az oktatásban március 18. Körmendy Zsolt
Kulcsár László: A MULTIKULTÚRALTÁS SZOCIOLÓGIAI ÉS TÖRTÉNETI DIMENZIÓI – kutatási inspirációk - Sopron Nyugat Magyarországi Egyetem Benedek Elek.
A tankönyv szerepe az oktatás korszerűsítésében október 19. Kojanitz László u.
A gyakorlati képzés megújítása a pedagógia szakos képzésben
Konkoly Obszervatórium Tudományos kutató intézmények értékelése Tudományos Tanács, december 6.
Aktív és felelős állampolgárság – demokrácia – szabadság OFI - KONFERENCIA OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET Aktív és felelős állampolgárság.
A szociális képességek fejlesztése módszertana
Az irodalmi művek elemzésének és értelmezésének lehetséges szempontjai
Történelemtanítás módszertana PANTHA RHEI. I. A történelemdidaktika új útjai I. A történelemdidaktika új útjai.
A pedagógia mint tudomány Dr. Molnár Béla Ph.D. főiskolai docens.
A halmozottan hátrányos helyzetű egyetemisták tehetséggondozó programja Bencéné Fekete Andrea Kaposvári Egyetem Pedagógiai Kar.
Desztináció-marketing
BIM törekvések Magyarországon - MABIM bemutatkozó előadás
A társadalmi és a non-business marketing kihívásai, kutatási kérdései
Horváth Róbert és a gazdaságstatisztika
A történelemtanítás eszközei
Eger /17. második félév Komenczi Bertalan
A felnőttek tanításának tanulásának, értékelésének pszichológiai aspektusai Előadó: Ludányi Ágnes.
Kölcsönös tanulás Gyakorlatának kezdeményezése: Néhány ajánlás
Báthory Zoltán: Pedagógiai értékelés (A mérés, értékelés szerepe a pedagógiai folyamatban és az intézmény-rendszerben). MÉCS konferencia, Kecskemét,
Előadás másolata:

1 A tankönyvkutatás nemzetközi és hazai pozíciói F. Dárdai Ágnes Pécsi Tudományegyetem

2 A tankönyvelméleti kutatások rövid története - az I. vh. végéig: napóleoni háborúk, pacifizmus, „méregtelenítés” - a két világháború között: civil szervezetek, tanárszakszervezetek, Fr.o. tanár-bojkott, skandináv tankönyvmozgalom: control befor publication elve, Népszövetség: national committee-k a tankönyvjavításért, 1935: Deklaráció a történelemtanításról : UNESCO, 1949: model plan, tankönyvegyeztető konferenciák, „tankönyvdiplomácia”, Európa Tanács, Georg Eckert Institut napjainkig: a tankönyvrevíziótól a tankönyvkutatásig, professzionalizálódás és specializálódás

3 A tankönyvelméleti kutatások irányai történeti – mint kordokumentum történeti – mint kordokumentum politikai/ideológiai – mint politikum politikai/ideológiai – mint politikum szaktudományi/tantárgypedagógiai – mint ismerethordozó szaktudományi/tantárgypedagógiai – mint ismerethordozó pedagógiai/didaktikai – mint pedagogikum pedagógiai/didaktikai – mint pedagogikum kommunikációelméleti/nyelvészeti – mint médium kommunikációelméleti/nyelvészeti – mint médium szociológiai/pszichológiai – mint szocializációs faktor szociológiai/pszichológiai – mint szocializációs faktor oktatásgazdaságtani, esztétikai – mint termék oktatásgazdaságtani, esztétikai – mint termék - Kérdés: kutatási pozíciók totalitása? Multidiszciplináris megközelítés? - Tankönyvek akció- és hatáskutatása? - Kutatási dimenziók prioritása?

4 Tankönyvkutatási modellek a) politikatudományi modell: Stein, Informatorium, Pedagogikum, Politikum, médiakutatás b) „funkcionális” modell: Thonhauser, krtikai- analitikus, konstruktív-szintetikus megközelítés c) komplex modell: Weinbrenner, kontextus-kutatás, folyamatorientált kutatás, produktumorientált kutatás, hatásorientált kutatás d) „pedagógiai” modell: Bamberger, pedagógiai logika mentén Kérdés: Tankönyvkutatás emancipációja? Tankönyvkutatási modell szükségessége? Elmélet versus alkalmazott kutatások?

5 A tankönyvkutatás eredményei a) szaktudományi standardok: tudományos relevancia, multiperspektivikus felfogás, kontroverzitás, tudományos megismerés b) didaktikai standardok: didaktikai koncepció transzparenciája, életkori sajátosságok, problémaorientált, nem prelegáló, sztereotípiák, előítéletek, szöveg-kép aránya, tanulásmódszertan c) preferált témák és szempontok: béke, emberi jogok, élet és környezet védelme, előítéletmentesség, tolerancia, európai dimenzió Kérdés: Mitől jó a tankönyv? Nekünk melyik/milyen tankönyv a jó? Társadalmi diszkusszió?.

6 A tankönyvek paradigmaváltása - minden nagy társadalmi, kommunikációs forradalom idején, után - filozófiák, nevelésfilozófiák, tanuláselméletek módosulása idején, után Kérdés: 1. Nevelésfilozófiák, didaktikák, tanulásfelfogások tükröződése a tankönyvekben? 2. Tankönyvszerzők didaktikai, tanuláselméleti koncepciója? 3. A tankönyv-engedélyezés elvárásai?

7 A tankönyvkutatás szakszerűsége Tudományosság (szaktudományi felkészültség és kontroll) Tudományosság (szaktudományi felkészültség és kontroll) Interdiszciplináris kompetencia (a tankönyv és társadalmi kontextusa) Interdiszciplináris kompetencia (a tankönyv és társadalmi kontextusa) Gyakorlatorientáltság (a tanítás/tanulás folyamatába ágyazottság) Gyakorlatorientáltság (a tanítás/tanulás folyamatába ágyazottság) Metodológiai kompetencia (tartalomelemzés, hermeneutika stb.) Metodológiai kompetencia (tartalomelemzés, hermeneutika stb.) Tudományos legitimáció! Tudományos legitimáció!

8 Köszönöm a figyelmet!