Érzékszerveink A fül, hallás és helyzetérzékelés.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ÉRZÉKENYÍTÉS Siketvakok. 1. Siketvakság definíciója: A siketvakságba olyan fogyatékos állapotok tartoznak, amikben a látás és a hallás is annyira sérült,
Advertisements

Lovász szakma Lovaglás. A ló jármódjai, helyzetváltoztatásai 2.óra.
A kártyanyomtatás fortélyai Csákvári Krisztián Kártya és címke gyártás
Klikk a folytatáshoz!. Mi a vércukor? A vércukor a vérben lévő szőlőcukor, idegen szóval glukóz. A vércukor szintje egészséges embernél 4,5 - 6,5 mmol/l.
„Zaj vagy zene?”. Rezgés vagy lengés Definíció: A rezgés vagy lengés olyan mozgást jelent amely ismétlődik egy egyensúlyi pont körül. A rezgés és lengés.
KÖVETELMÉNY, ELVÁRÁS MEGNEVEZÉSTARTALOM EGÉSZSÉGÜGYI KÖVETELMÉNYJÓ ÁLLÓKÉPESSÉG EGÉSZSÉGES IDEGRENDSZER ÉP HALLÁS, ÉRTHETŐ BESZÉD KIZÁRÓ OK: MOZGÁS ÉS.
A zajártalom, mint a leggyakoribb foglalkozási betegség.
Szülő-óvodapedagógus együttműködés és a kétnyelvűség hatása a gyermekre Drd. Olteanu Lucián Líviusz pszichológus.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
1/12 © Gács Iván A levegőtisztaság-védelem céljai és eszközei Levegőszennyezés matematikai modellezése Energia és környezet.
Hullámmozgás. Hullámmozgás  A lazán felfüggesztett gumiszalagra merőlegesen ráütünk, akkor a gumiszalag megütött része rezgőmozgást végez.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
A probiotikumok helyes terápiás alkalmazása HU.MGP
Energiahordozók keletkezése Szén Kőölaj, földgáz.
Kereskedelmi jog V. Előadás Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
Dobrik-Lupták Sára szeptember 19.
Egyéb munkaerő-piaci programok
Merre tovább magyar mezőgazdaság?
A rehabilitációt segítő támogatások, jogszabályi változások
WE PROVIDE SOLUTIONS.
Összeállította: Horváth Józsefné
Mérése Pl. Hőmérővel , Celsius skálán.
Kémiai receptorok.
Káros szenvedélyek: Drogok.
Az elektrosztatikus feltöltődés keletkezése
A féltekék munkamegosztása
A magyar társadalom a népszámlálás tükrében
Készítette: Hontvári Dorina
Észlelés és egyéni döntéshozatal, tanulás
Légzés-szövettan.
17. lecke A tüskésbőrűek, előgerinchúrosok, fejgerinchúrosok
6. lecke Az egysejtű eukarióták
Változó testhőmérsékletű, fejlett , igazi szárazföldi gerinces „hűlő”
Egészségügyi közbeszerzések
Az elektromágneses hullámok modulációja és detektálása.
10.lecke Szivacsok.
Az állatok és az ember egyedfejlődése
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
Vörös-Gubicza Zsanett képzési referens MKIK
Hangtan „Zaj vagy zene?”.
A dél-koreai Nemzeti Levéltár, Szöul
Ismétlés.
5. lecke TESTÜNK SZÖVETEI 8. osztály
Hormonokról általában Hormonhatás mechanizmusa
Készítette: Kovácsné Balla Györgyi
Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest, december 18.
AZ OKOSHÁZAK BEMUTATÁSA
Számítógépes vírusok.
Tantárgyfelosztás Mint az intézményi költségvetés alapdokumentuma
A légkör anyaga és szerkezete
AVL fák.
Az egészséges nő A HPV-ről és a méhnyakrák megelőzéséről
rendellenességei, betegségei
Környezeti Kontrolling
Új pályainformációs eszközök - filmek
Fröchlich-féle Bazális Stimuláció gyakorlati megközelítése
HANGJELEK Beszéd Zene Győr.
Biró László Miklós Napi mentés: Biró László Miklós
Ízeltlábúak törzse.
TIENS PROPOLISZ TABLETTA
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Felvételi a középfokú iskolákban a 2016/2017. tanévben
TIENS FOKHAGYMAOLAJ KAPSZULA.
Az ízület. Az ízület szerkezete, összetartó tényezői, az ízületekben lehetséges mozgások.
Érzékszervek.
Környezet egészségtan
A légzés.
Diszkrimináció a polgármesteri fogadóórára való bejelentkezésnél?
Előadás másolata:

Érzékszerveink A fül, hallás és helyzetérzékelés

A fül Két érzékszerv: - hallás - egyensúlyozás szerve Részei: 1. külső fül (dobhártyáig) részei: a. fülkagyló b. külső hallójárat 2. középfül (levegővel teli üreg) + fülkürt (kapcs. a garattal) 3. belső fül (csiga + félkörös ívj.)

A külső fül - A hanghullámokat a külső fül a hallójáratba tereli, amely a dobhártyáig tart (faggyúmirigyek) - A hallójárat bemenetele a porcos fülkagyló (emlősöknél irányhallást segíti, embernél csökevényes)

Középfül levegővel teli üreg, a halántékcsontban fülkürt: orrgarat és a dobhártya között, feladata: a középfül és a külvilág közötti nyomáskiegyenlítés dobhártyához kapcsolódik: kalapács, üllő, kengyel hallócsontocskák továbbítják a dobhártyán keletkező rezgéseket a belső fülbe izmok tapadnak hozzá, védik a belsőfület az erős hangingerektől

A belső fül

A belső fül és a hallás a hallás érzékszerve a csiga (spirális cső alakú üreg, amely folyadékkal töltött) benne: Corti-szerv (hártyás cső, benne receptor-szőrsejtek, melyek hozzáérnek a fedőhártyához – agyideg dendritjei)

A hallás folyamata a hallójáraton bejutó levegőrezgések rezgésbe hozzák a dobhártyát a hallócsontocskák az emelőelv miatt 20szorosára erősítik a rezgés, az ovális ablakhoz vezetik ennek rezgése hullámokat indít a belső fül folyadékában ezek a hullámok hullámokat idéznek elő a hártyás csiga endolimfájában az ott lévő szőrsejtek megmozdulnak (mechanikai inger) és ingerületet küldenek az agyba az ingerületet a VIII. agyideg viszi el (agytörzs (nyúltagy) – középagy – talamusz egy magcsoportja - halántéklebeny hallóközpont=hallókéreg (agykéreg) a hullámok fokozatosan elhalnak

A belső fül és a helyzetérzékelés

A helyzetérzékelés folyamata érzékszerve a 3 félkörös ívjárat, ez egy bonyolult agytörzsi reflexrendszer ingerfelvevő készüléke fej elmozdulásakor a félkörös ívjáratok folyadéka tehetetlenségénél fogva ellentétes irányba mozdul erre a kocsonyás massza benyomódik, ezzel megváltoztatja a szőrsejtek helyzetét ez kelt ingerületet, melyet ugyancsak a VIII. agyideg továbbít az agykérgi központba a tömlőcske és a zsákocska receptorai a mozdulatlan fej térbeli helyzetét érzékelik

További tudnivalók a fülről a fül a hangnak 3 tulajdonságát tudja megkülönböztetni: 1. magasság 2. erősség 3. hangszínezet a dobhártya 0,1 mm vastagságú, 80cm2 felületű hártya a hallócsontocskák ízesüléssel kapcsolódnak egymáshoz a hallójárat belső felszínét mirigyhám borítja, ez termeli a fülzsírt A csigát és a félkörös ívjáratokat összefoglaló néven labirintusszervnek nevezzük az emberi fül Hz-ig terjedő hanghullámokat képes felvenni (az emberi hang Hz közé esik) a csiga csúcsi része érzékeli a mély hangokat, a magas hangokat pedig a csiga alapján lévő érzéksejtek --- Békésy György (1961 – Nobel díj)

A fül egészségtana I. Halláscsökkenés, nagyothallás, süketség - lehet: - veleszületett (terhesség alatti vírus) - szerzett (agyhártyagyull., baleset, gyógyszermellékhatás) - öregkori nagyothallás (hallószerv kopik) Süketség - lehet: - idegrendszeri (nem vagy alig gyógyítható) - hangvezetési (hallókészülékkel segíthető)

A fül egészségtana II. Zajártalom (walkman, discman, diszkó) Hallójárat gyulladása (túlérzékenység, baktérium) Középfülgyulladás (orrüreg, fülkürt baktériumai elárasztják a dobüreget, itt felgyülemlett genny nyomja a dobhártyát Fülzúgás (idegrendszeri, középfüli, belsőfüli károsodás) Süketnémaság (ha a gyerek születésétől fogva nem hall, nem tanul meg beszélni sem)

Összeállította Kiss Regina 12. a osztály