1 „Nem tudtam, hogy lehetetlen, ezért megcsináltam!”

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

Jó gyakorlat „A 21. század gyermekeiért” – IKT eszközök használata egy inkluzív iskolában II. Rákóczi Ferenc Tagiskola 7400 Kaposvár, Kanizsai u
Az iskolai dokumentumok
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
„Ezt egy életen át kell játszani”
A kulcskompetenciák.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben.
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
LKG–HEFOP Szakmai Nap, / Kompetensek leszünk!? Bánhegyesi Zoltán Leövey Klára Gimnázium
NAT, kerettantervek, helyitantervek ( ember és természet műveltségi terület) 2013.
2013/2014-es tanév változásai az új NAT és kerettanterv tükrében
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Új oktatási/nevelési célok: a kulcskompetenciák
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
intézményi folyamat-szaktanácsadó
NAT 2007 kompetenciák.
KOMPETENCIA- KOMPETENCIA- ALAPÚ OKTATÁS.
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
Integrációs és képesség-kibontakoztató felkészítés az intézményekben Bedőné Fatér Tímea IPR szakértő Integrációs szaktanácsadó
TÁMOP ÚJ Oktatásszervezés -és várható hatásai Nagy Anna Magdolna Eger, szept.03.
Tudás + képességek + attitűdök ismeretekalkalmazás 20 m hosszúságú kerítéssel téglalap formájú konyhakertet kerítenek el. Ha a kert szélessége 4 m, akkor.
A kerettantervek fejlesztése
NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM REGIONÁLIS PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT 1 A KOMPETENCIA ALAPÚ PEDAGÓGUSKÉPZÉS ELŐKÉSZÍTÉSÉNEK (HEFOP PROJEKT) EREDMÉNYEI.
TÁMOP /08/1 vizsgaanyag Támogatható tevékenységek: A kompetencia alapú oktatás implementációja A hátrányos helyzetű és SNI-s tanulók esélyegyenlőségének.
Ismeretátadás ismeretbe ágyazott képességfejlesztés túlméretezett tananyagreális tananyagmennyiség pedagógusközpontú, egységes módszertan tanulóközpontú,
Közismeret Osztályfőnöki Kommunikáció-magyar ( KO-MA) Matematika Idegen nyelv Természetismeret Társadalomismeret.
Kompetensek lettünk? június 27..
Szeretettelköszöntöma PROJEKT NYITÓNAP résztvevőit!
 SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK VENDÉGEINKET  A TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben pályázat projektindító.
Megvalósítás helyszíne: Általános iskola-óvoda Kecskéd
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
Az iskolai pedagógiai program átdolgozásának előkészítése Nevelési értekezlet 2007.szept.20.
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Harmadik matematikakönyvem
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
1 Egy HEFOP projekt tapasztalatai Farkas András február 26. Digitális tanulási környezet alkalmazása az informatikai kompetenciák.
Megjegyzések az Országos képesítési keretrendszer első–negyedik szintjének vitaanyagához Horváth Zsuzsanna — Ütőné Visi Judit Oktatáskutató és Fejlesztő.
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
A szövegértés-szövegalkotás programcsomag jellemzői
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Az IKT-alapú pedagógia munkaformái, módszerei. 3 betűs világ IKT IST SDT.
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
Informatika tanítása ea. Csernoch Mária
A KOMPETENCIA ALAPÚ PROGRAMCSOMAG ALKALMAZÁSA AZ ANGOL ÓRÁN Készítette: Kövérné Zajácz Ida Tokaj, január 22.
TÁMOP-3.1.4/08/2. Kassai Úti Általános Iskola Szakmai feladatterv.
Pedagógus szerepek és hatékonyság BMEGT51K011
A jogszabályi változások megvalósulása és hatása intézményi szinten Fővárosi helyszín Készítette: Kállai Gabriella ONK, Budapest november 4.
A társadalomismereti tartalmak tanításának lehetséges gyakorlata…
A nemzetiségi oktatás régi-új sarkalatos pontjai.
Nem szakrendszerű oktatás augusztus 25.. A nem szakrendszerű oktatás célja, feladata Alapvető készségek és képességek tanuláshoz szükséges kulcskompetenciák.
A fizika tanítása 5. lecke Tanítási tervezet. A tanári munka folyamata… Tanterv-tankönyv-tanmenet-óratervezet-óravázlat  A tantervek alapján készülnek.
ICT (Information and Communication Technologies) IKT (Információs és Kommunikációs Technológiák) IKT pedagógiai értelmezése ○ Informatika tantárgy ○ Más.
A NAT 2007 implementációja Dr. Vass Vilmos Pannon Egyetem,
Portfólió Ember és társadalom műveltségterületi tanár- kémiatanár
DARUS a gyermekekért.
A KONSTRUKTÍV ÉLETVEZETÉS MINT NEVELÉSI ÉRTÉK
VÁCI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
Idegen nyelvek tanítása az alternatív iskolákban
INFOÉRA 2006 Miért tanítsunk informatikát?
Előadás másolata:

1 „Nem tudtam, hogy lehetetlen, ezért megcsináltam!”

Átmeneti szabályozás Kt §.(19) 2008/ /2011. évben – nem szakrendszerű oktatás - 20% Kötelező óraszám 20%-a – heti 5 óra Kt §.(20) 2012/2013-ig - 5 év szakmai gyakorlat (2004. szept. 1.)

3 Alapozó szakasz – nemzetközi mérések skandináv országok és angolszász országok - 6 év frankofon országok – 5 év posztszocialista országok – 4 év PISA mérések eredményei – és az alapozó szakasz összefüggései

4 Piacgazdaságra való áttérés és a munkaerőpiac igényei teljesítményképes tudás rugalmas alkalmazkodás a kihívások elfogadása folyamatos megújulás képessége

5 Jelenleg a hazai pedagógiai gyakorlat a lecketanulásra építés frontális óravezetések prelegálás vezérlés jellegű irányítás erőltetett tempó

6 Következményei alacsony tanulási motiváció az esélykülönbségek fokozódása (Kt. 4/A. §.!) a hátrányok növekedése a változatos tanulási stratégiák elsorvadása

7 Szemléletváltás „A döntés nem a jó vagy a rossz megoldás közötti választás! Csak arra van módunk, hogy a járható, de messze nem tökéletes utak közül kiválasszuk, amelyik a legjobbnak ígérkezik.” Marvin

A nem szakrendszerű oktatás Kitolódik a gyermekkor 5-6. osztályra is Globális látásmód Mindenki lehet jó „valamiben” –nemcsak a fő tantárgyak terén Ismerethalmaz helyett kompetenciafejlesztés Nem új tantárgyról van szó!

Pedagógiai eljárások és módszerek A tanulók aktivizálására épüljön Kooperatív technikák (Spencer Kagan) Tanulásmódszertan (Oroszlány Péter)

10 A Pedagógiai program és a Helyi tanterv módosítása 1. nem szakrendszerű oktatás 2. kulcskompetenciák 2003-as NAT – nem él a gyakorlatban évf. egységes szakaszként kezelni, a helyi tantervek átalakítása Rejtett cél! Az iskolaszerkezet átalakítása

11 Kockázatok A tanterv nem a személytől függően kompetenciafejlesztő Látszatintézkedések sorozata Tanárképzés- korszerű ismeretek (mesterszintű képzés) OKM általi akkreditáció és a tankönyvvé nyilvánítás -nehézkes A képességfejlesztő könyvek ára + a tankönyvek

A tankönyv minősített – a munkafüzet nem Nagy létszámú osztályok – differenciálás nehézségei Továbbképzési keret összege – 120 órás képzések Partneri igény, elfogadottság Internetelérés – digitális tábla – szoftverek beszerzési költsége

Ellenőrzés Tanév rendjében! – 2009 februárjától várható A nem szakrendszerű oktatás megvalósulása a gyakorlatban Hogyan készüljünk fel rá?

Pedagógiai program – helyi tanterv A nem szakrendszerű oktatás: tematikája értékelése az értékelés adminisztrációja

15 A tervezés napi gyakorlata Programcsomag 4. évf. végén az eredmények rögzítése 6. évf. végére célok meghatározása 5. évf. végén mérés (korrekció) Időkeretek meghatározása Nem szakrendszerű oktatás – heti bontásban 5 óra vagy: epochális oktatás, projektek, témahetek, nívócsoportos oktatás

16 Példa Heti 5 nem szakrendszerű óra megszervezése: 5. évfolyam német nemzetiségi nyelv magyar nyelv és irodalom matematika testnevelés (int.: tánc és dráma 0.5)

6. évfolyam német nemzetiségi nyelv magyar nyelv és irodalom3+1.5 matematika osztályfőnöki testnevelés2+1 (int.: tánc és dráma 0.5)

Az évf. tananyagának csökkentése az adott tantárgyak tanterveinek átdolgozása a kulcskompetenciák fejlesztésének megfelelően Nem sérülhet a nemzetiségi oktatás!

Órarend:a heti 5 órát jelöljük Szülők tájékoztatása a tanév eleji szülői értekezleteken (Nagyon fontos!) Tanmenetek készítése a nem szakrendszerű órák megtervezéséhez! Naplóban is jelöljük a nem szakrendszerű órákat Minden tanuló részt vesz a foglalkozásokon Ugyanaz a tanár: a szakrendszerű, nem szakrendszerű órákon Csapatmunka: a nem szakrendszerű órákon tanítók között

20 Értékelés A nem szakrendszerű oktatás értékelése: Félévenként – szöveges értékelés 3 fokú skála – részt vett, megfelelt, jól megfelelt Napló, bizonyítvány Buktatás tilalma – „parkolópálya” (A dokumentálást a törvény nem egységesíti)

21 Kérdések, melyekre a munka során válaszolni kell! A tanulási kompetenciák fejlesztése hogyan válik a Pp. és a Ht. részévé? Hogyan biztosítható a tanulók tanulási motivációja? Milyen eszközök állnak rendelkezésre a kompetencia fejlesztéshez?

22 Kiterjed-e a helyi értékelési és minőségbiztosítási rendszer a tanulói képességek fejlesztésére? Hogyan történik az egyes tantárgyak és egyéb nevelési területek összehangolása? Megfelelő-e az iskola kommunikációja a szülők felé?

23 Anyanyelvi kompetencia

24 kommunikáció segédeszközök használata információk összegyűjtése különféle típusú szövegek felhasználása kritikus, építő jellegű párbeszéd

25 Idegen nyelvi kommunikáció

26 fogalmak, gondolatok, tények megértése, kifejezése a közvetítés képessége a 4 dimenzió készségei – írás, olvasás, hallott szöveg értése, beszéd kulturális sokféleség kultúrák közötti kommunikáció

27 Matematikai kompetencia

28 a matematikai gondolkodás fejlesztésének és alkalmazásának képessége a matematikai modellek alkalmazása (grafikonok, képletek struktúrák) az alapvető matematikai elvek és folyamatok alkalmazása az ismeretszerzésben, problémamegoldásban

29 Természettudományos kompetencia

30 az új technológiák alkalmazása, berendezések megismerése a természeti világ alapelvei az alapvető tudományos fogalmak, módszerek alkalmazása a tudományos elméletek megértése az áltudományokkal szembeni kritikai fellépés

31 Digitális kompetencia

32 az információs társadalom technológiájának alkalmazása a számítógép kezelése szövegszerkesztés, adatbázisok, táblázatok információtárolás, internet, a valós és virtuális világ megkülönböztetése a kritikus alkalmazás

33 A hatékony önálló tanulás

34 az önálló tanulás képessége saját tanulási stratégia kialakítása motiváció, figyelem fenntartása a kitartó tanulás megszervezése, egyénileg és csoportban az idővel és az információval való hatékony gazdálkodás

35 Szociális és állampolgári kompetencia

36 a harmonikus életvitel és a közösségi beilleszkedés képessége a társadalmi és szakmai életben való aktív részvétel a fizikai és a mentális egészségre vonatkozó ismeretek a stressz kezelése

37 Kezdeményezőképesség és vállalkozói kompetencia

38 a kínálkozó lehetőségek megragadása tudás, kreativitás, újítás a kockázatvállalás képessége célkitűzések, tervezések végrehajtása tervezés, szervezés, irányítás, vezetés, delegálás, elemzés, kommunikálás egyéni és csoportmunka

39 Esztétikai- művészeti tudatosság és kifejezőképesség

40 a művészi önkifejezés képessége műalkotások és előadások elemzése saját nézőpont összevetése mások véleményével nyitottság, érdeklődés, fogékonyság az önismeret, az emberi viszonyok gazdagítása, a világban való eligazodásra

41 Köszönöm a figyelmet! Fogarasy Attiláné Igazgató, közoktatási szakértő Német Nemzetiségi Általános Iskola Pilisvörösvár (20)