ÁLLATKÍSÉRLETEK HOGYAN SEGÍTIK ELŐ EGY ÚJ OLTÓANYAG KIFEJLESZTÉSÉT? DR. FODOR KINGA PHD. egyetemi adjunktus Szent István Egyetem, Állatorvos-tudományi.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Étrend-kiegészítő vagy gyógyszer? Határterületi termékek elhatárolásának szempontjai Medical Tribune konferencia október 1. Dr.
Advertisements

Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
E-BANKING SUMMIT március 3. Biztonságos kommunikáció biztosítása a pénzintézetek és a hatóságok között Szabó Katalin Termékmenedzsment osztályvezető.
Ady Endre Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola - Berhida Környezeti nevelés.
Az új közbeszerzési törvény megalkotásának körülményei, várható jövőbeli változások május 26. Dr. Kovács László Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási.
Az étrend-kiegészítők, kozmetikumok forgalmazásának hatósági felügyelete Kereskedők Napja Június 4. Szabó Nikolett Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal.
MESZK Gyermekápolási Szakmai Tagozat Beszámoló Bognár Lászlóné tagozatvezető.
Off-label alkalmazás a mentésben Dr. Temesvári Péter orvos igazgató Országos Mentőszolgálat.
ELTINGA és MTA KRTK KTI Horváth Áron április 7. Lakásárak, támogatások és energiahatékonyság.
A munkahelymegőrző támogatás. Alapja  Az évi IV. tv. (a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról) 18. §.  A 6/1996. (VII.16.)
Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár szeptember 7. Könyvtárosok Teadélutánja / „Next Generation” Önképzőkör Beke Gabriella Semmelweis Egyetem Központi.
Az Európai Unió gazdasági joga II. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
NKE. Az Európai Unió elsődleges joga Az alapító szerződések, illetve azok módosításai (a hozzájuk fűzött Jegyzőkönyvek, Nyilatkozatok) Csatlakozási Szerződések.
Bemutatkozás Fodor Noémi Gépészmérnök – mérnöktanár Környezetirányítási szakértő TAR-ZERT Auditor Minőségirányítási vezető.
Integráció-szegregáció:probléma, eszközök, gyakorlat Havas Gábor Lillafüred, április 24.
CÉLCÉLCSOPORT  Egészségügyi szakmai tájékoztatás és betegtájékoztatás, az egészséges életvitelhez szükséges információk szolgáltatása, publikálása, áttekint-
Open SKM Agency Kft. - „...a nyílt szabványok választása egyértelműen okos üzleti döntés...” „... az EU nem válhat a zárt forráskód rabjává,
1 Helyi szintű egyeztetés a köznevelés terén KEF országos konferencia Budapest, március 06. Simonyi István Emberi Erőforrások Minisztériuma KÖZNEVELÉS-FEJLESZTÉSI.
Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Szombathely, június 22.
KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA (középszintű) május-június.
Magyarország a két világháború között
Epidemiológiai Felügyeleti Rendszer és Informatikai Rendszer
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
TÁMOP / „A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban)”
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Vagyonadók, „valódi” illetékek, díjak
KSH Statisztikai koordinációs főosztály
Összeállította: Horváth Józsefné
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.

videós team Team vezetője: Tariné Péter Judit Tagok:
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Tóth Gábor Heves Megyei Kormányhivatal Jogi és Koordinációs Főosztály
Elektronikus irat (elektronikus dokumentum) és elektronikus aláírás
Vörös-Gubicza Zsanett képzési referens MKIK
Kereskedelmi szerződések joga
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
1993-as közoktatási törvény
Munkavégzésre irányuló jogviszonyok
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
Jegyzői Értekezlet A településkép védelméről szóló évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István.
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
A gyermeki jogok érvényesítése
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
2010. I-IV. hónap közlekedési baleseti statisztikája,
Kalibrálásról… egy kicsit másképpen
Helyzetleírás az állat-egészségügyi ellátórendszerben
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
Előadó: dr. Bánky Tamás tudományos igazgató ÉMI Kht.
Dr. Bánky Tamás Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
Posteinerné Toldi Márta
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
Kérdőív a Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzésének és megakadályozásának ellenőrzésére Készítette: Dancsné Veres Mária 2/24/2019.
Erasmus+ hallgatói mobilitásra jelentkezéshez
Családi vállalkozások
Felvételi a középfokú iskolákban a 2016/2017. tanévben
Országos Tűz- és Katasztrófavédelmi Konferencia
Pappné dr. Fülöp Enikő Nyírbátor Város Jegyzője OEVI vezető
Erasmus+ hallgatói mobilitásra jelentkezéshez
Az ELTE Fogyatékosügyi Központ bemutatása
Állati jogok a büntetőjogban
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Üzlezi információelemző specializió
Előadás másolata:

ÁLLATKÍSÉRLETEK HOGYAN SEGÍTIK ELŐ EGY ÚJ OLTÓANYAG KIFEJLESZTÉSÉT? DR. FODOR KINGA PHD. egyetemi adjunktus Szent István Egyetem, Állatorvos-tudományi Kar Országos Epidemiológiai Központ Állatház április

Az állatkísérletekről pro és kontra Az állatkísérletek története Kudarcok –thalomidon (minimum két állatfaj kell a továbbiakban az ártalmatlansági vizsgálatokhoz) –aszpirin (macska, kutya, patkány stb.), paracetamol (macska), ivermektin (teknős, skót juhászkutya, bobtail és keverékeik) permetrin (macska), penicillin és származékai (nyúl, tengerimalac), teobromin (kutya), humán fogamzásgátlók szukának („olcsóbb mint az ivartalanítás”) Sikerek –diftéria (ló), járványos gyermekbénulás (nyúl, majom), bárányhimlő (majom), kanyaró (majom), inzulin,

Az állatkísérletekről Miért az állatvédelem legkritikusabb területe? Az állatkísérletben tudatosan, „szándékosan” – még ha nem is indokolatlanul – okozunk fájdalmat, szenvedést, nélkülözést a hozzánk hasonlóan érezni, szenvedni, örülni képes élőlényeknek Fájdalom okozás = állatkínzás? „ILYENKOR NEM” = ugyan már miért nem? „ILYENKOR IS IGEN” = etikailag megengedhető-e ez? Az állatkísérletek közvetve, vagy közvetlenül az emberi vagy állati betegségek megelőzéséhez, gyógyításához, legyőzéséhez vezet

Mi védi a kísérleti állatokat? A jogszabályok Az állatkísérletekkel kapcsolatos uniós hazai jogszabályok A Tanács 86/609/EGK irányelve (1986. november 24.) a kísérleti és egyéb tudományos célokra felhasznált állatok védelmére vonatkozó tagállami törvényi, rendeleti és közigazgatási rendelkezések közelítéséről (2013. jan. 1-ig.) Az Európai Parlament és a Tanács 2010/63/EU irányelve (2010. szeptember 22.) a tudományos célokra felhasznált állatok védelméről European Treaty Series - No Európai Egyezmény a kísérleti és egyéb tudományos célokra használt gerinces állatok védelméről A Bizottság ajánlása (2007. június 18.) a kísérleti és egyéb tudományos célokra használt állatok elhelyezésére és gondozására vonatkozó iránymutatásról (2007/526/EK) A Tanács határozata (1998. március 23.) a kísérleti és egyéb tudományos célokra felhasznált gerinces állatok védelmére vonatkozó európai egyezménynek a Közösség által történő megkötéséről A Tanács határozata (2003. július 22.) a kísérleti és egyéb tudományos célokra felhasznált gerinces állatok védelméről szóló európai egyezményhez csatolt módosító jegyzőkönyv elfogadásáról

Mi védi a kísérleti állatokat? A jogszabályok Az állatkísérletekkel kapcsolatos hatályos hazai jogszabályok évi XXVIII. tv. az állatok védelméről és kíméletéről, (243/1988. (XII.31.) Kormányrendelet az állatkísérletek végzéséről) 40/2013 (II.14.) Korm. rendelete az állatkísérletekről 36/1999. (IV.2.) FVM-KöM-GM együttes rendelet a kísérleti állatok tenyésztésének (szaporításának), tartásának, szállításának és forgalomba hozatalának szabályairól A kísérlet sikerességének célja ha nem egészséges a kísérleti állat, vagy nem megfelelő a tartásmód, a faj- és fajtaválasztás, a bánásmód stb. akkor a kapott tudományos eredmény NEM lesz használható a kísérleti állatok ára

1.Állatkísérletre csak olyan egyedek (ún. laborállatok) használhatók, amelyeket kifejezetten erre a célra tenyésztettek (a kivételek külön szabályozottak) 2.Laborállatok csak külön engedéllyel rendelkező, regisztrált tenyésztőktől rendelhetők 3.A kísérleti állatok ellátása során csak garantált beltartalmi értékű tápok és minőségi bizonyítvánnyal ellátott alomanyagok használhatók. 4.A kísérleti állatok tartáskörülményei a tenyészetekben és az állatházban szigorúan szabályozottak (az állatház, illetve az állatok higiéniai státusza, hőmérséklet, páratartalom, megvilágítás stb.) Mi biztosítja a kísérlet sikerét és megbízhatóságát?