2001. szeptember 11. utáni Dél- Ázsia Készítette: Illár Máté Geográfus (MSc)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szíriai menekültek és Magyarország- menekültügyi szemmel
Advertisements

Dr. Kis-Benedek József c. egyetemi tanár
A változó NATO  2009-ben volt 60 éves  Hogyan tudott fennmaradni ennyi ideig?
Az arab változások és Izrael terrorfenyegetettsége
SPORT ÉS MIGRÁCIÓ.
Oszáma bin Láden likvidálása
Digitális tárlatvezetés
A NATO és a Varsói Szerződés
AZ ISZLÁM.
AZ ISZLÁM SZENT HELYE: MEKKA
FÖLDRAJZI NEVEK 2. előadás Faragó Imre Névhasználattal kapcsolatos fogalmak, településnevek.
A politikai hatalom legitimitása
Dr. Bóka János - Dr. Mezei Péter Szeged, november 23.
Az Európai civilizáció válsága
Igaza volt-e Huntingtonnak?
Vallás és globalizáció
TÖRTÉNELEM TANTÁRGYBÓL
A délszláv válság.
Politológia előadás A Pártrendszerek. Politológia előadás A Pártrendszerek.
Muszlim integráció és iszlamofóbia Hollandiában
Jinnah ellentmondásos álma: Pakisztán. Az államiságra nézve veszélyt jelentő kihívások -politikai válság -szeparatista törekvések -korrupció a problémák.
Repedező nemzetállam? Török nemzetépítés és kurd nemzetalkotás OTDK2011.
Nagyhatalmi jelenlét Afganisztánban a XIX-XXI. században: hasonló és sajátos vonások Készítette : Hegedüs Zsuzsanna BGF-KKK.
Világ legrégebbi még lakott városa
A terrorizmus elleni küzdelem, avagy a 22-es csapdája
A terrorizmus elleni küzdelem, avagy a 22-es csapdája 7.
A terrorizmus és a terrorizmus elleni harc vizsgálata
A Magyar Honvédség részvétele NATO missziókban
Geopolitikai kihívások az Európai Unió külső határai mentén Nyíregyháza március 29. Prof. Dr. Süli-Zakar István (DSc.) Tanszékvezető egyetemi tanár.
Politikai és szociálgeográfia I.
A multikultúra megítélése
A világ képe az arabokról
Szeiman József A Közel-Kelet 2012-ben.
BIZTONSÁGPOLITIKAI KURZUS 2003/2004 II. FÉLÉV VÁLSÁGKEZELÉS TÓTH LÁSZLÓ MSC HADMÉRNÖK EZREDES SZEGED BIZTONSÁGPOLITIKAI KÖZPONT ELNÖKE.
Az európai városverseny
A mérsékelt és a radikális politikai iszlám a Közel-Keleten KIDMA, Itt a terror? Hol a terror? c. konferencia október 1. Csicsmann László, PhD egyetemi.
A CSECSEN HÁBORÚK ÉS A HAN-UJGUR KONFLIKTUS Rigó Márta NT/I (MA) Stratégia és válságkezelés Budapesti Corvinus Egyetem.
Alapfogalmak, definíciók ÁVF Civil társadalom és nonprofit elméletek 1.
NKE Nemzetközi Intézet; Biztonsági kihívások és stratégiai válaszok
Az ivóvíz ellátás hatása a világ migrációs folyamataira
Az UNHCR feladatai és működése. A menekültügy nemzetközi feladatai
Iszlám és migráció I. Kivándorlás és kisebbségi lét az iszlám szemszögéből Külügyi és Külgazdasági Intézet ELTE Bölcsészettudományi Kar – Arab Tanszék.
Migráció és nemzetközi jog
 Bevezetés  India és közvetlen környezete  Arab-félsziget  Észak-Afrika  Kelet-Afrika  Egyéb afrikai területek.
A környezeti migráció és biztonságpolitika Tálas Péter Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi és Európai Tanulmányok Kar Stratégiai Védelmi Kutatóközpont.
Arab diktatúrák megdöntése Farkas Bertalan Politikai földrajz és globalizáció
Menekültválság Délkelet- Ázsiában Szakáli Máté február 26. Iszlám és migráció IV: Migráció az iszlám világon belül.
MTA Regionális Kutatások Központja Magyarország: ütköző- és konfliktusterület a migráns-kibocsájtó és befogadó térségek között Hajdú Zoltán MTA KRTK RKI.
18. óra Világvallások.
A Z ISZLÁM TÉRNYERÉSE DÉL - ÁZSIÁBAN ÉS AFRIKÁBAN Készítette: Széplaki Dóra Geográfus MSc október 13.
Napjaink „globális” migrációi (Amerika, DK-Ázsia és Ausztrália, valamint Európa), a közös és eltérő vonások, várható eredmények JAKAB DÁVID
Az Iszlám Állam és a Boko Haram Készítette: Papp Anita Geográfus MSc
MSZ C Andrássy Gyula Szakközépiskolája 3530 Soltész Nagy Kálmán u. 10. „Határtalanul”! Előkészítő óra.
Napjaink terrorizmusának iszlám gyökerei
A BIZTONSÁG ÉS VÉDELEM KULTÚRÁJA
A Nemzetközi Turizmus UTAZÁS Fórum Budapest 2015 Február 26
Európán kívüli világ.
AZ ISZLÁM.
Készítette: Kerekes Henriett
IZRAEL ÉS AZ ARAB VILÁG Készítette: Mérő Dominika.
Helyzetjelentés a menekültkérdésről:
AZ ISZLÁM HIT
40. GLOBALIZÁCIÓ ÉS GLOBÁLIS FOLYAMATOK.
Készítette: Bakos Ilona, Derceni Középiskola, 2013
AZ ISZLÁM SZENT HELYE: MEKKA
Hidegháború.
dr.Vécsei Pál Migrációs folyamatok alakulása 1949 és 2009 között
A BIZTONSÁG ÉS VÉDELEM KULTÚRÁJA
Előadás másolata:

2001. szeptember 11. utáni Dél- Ázsia Készítette: Illár Máté Geográfus (MSc)

Fogalmak Szeptember 11. Okai Következményei Utána

Fogalmak Az iszlám monoteista vallás, amelyben Mohamed prófétáé a vallási és politikai vezetőszerep. Hívői, a muszlimok azonban az iszlámot az első, az egyetlen igaz, a világ keletkezése óta létező vallásnak tekintik. A dzsihád iszlám vallási kifejezés, ami az Isten útján való küzdelmet, törekvést jelenti. A muszlim jogtudósok többsége a fogalom „Allah útján való küzdelem” jelentését hangsúlyozza a nem iszlám világban „szent háború”- ként A szunnita iszlám vallásjogi iskoláinak elnevezése. Mohamed próféta halála után mintegy 150 évvel jelentek meg először amelyek a muszlim törvény (saría) alapján A síita iszlám, legnagyobb vallási kisebbsége, mely ma a muszlimok 10-13%-át egyesíti. A többségi A szunnita alapvetően abban különbözik, hogy Mohamed próféta és veje-unokatestvére, számára kiemelt szerepet biztosít. Hogy ez milyen természetű, az irányzatonként eltér, de összességében elmondható, hogy kizárólag a 656-tól 661-ig uralkodó Alit ismerik el legitim kalifának

Fogalmak A terrorizmus az erőszak alkalmazásának, vagy az azzal való fenyegetés stratégiája, melynek elsődleges célja félelem, zavar keltése és ennek révén meghatározott politikai, ideológiai vagy vallási célok elérése, vagy a hatalom megtartása. Terrorizmus típusai Politikai, ideológiai vonal Etnikai, vallási vonal Egyéb Államterrorizmus

A terrorizmus elleni harc eszközeit többféleképpen lehet csoportosítani. Az ENSZ alábbi –ismertetett – klasszifikálását tekinthetjük elméleti szempontból a legátfogóbbnak és legrendszerezettebbnek: Politikai, kormányzati Gazdasági és szociális Pszichológiai-kommunikációs-oktatási Katonai Rendőrségi és büntetés-végrehajtási Titkosszolgálati

2001. szeptember 11. Okai Következményei

2001. szeptember 11. utáni Dél-Ázsia Terrorfenyegetettséggel Az USA túlreagálja 9/11-et, s ennek számos negatív következménye van. Politikában: Irakban Afganisztánban Pakisztánban Iszlámal kapcsolatos előítéletek 9/11 után nem változott Amerika és lényegesen Európa terrorfenyegetettsége sem Mindkettő rendkívül alacsony Európában a csökkenés, nem a terrorizmus elleni háború eredménye Tény azonban: Madrid (2004), London (2005), Osló (2011) –Párizs (2015) terrortámadások.

2001. szeptember 11. utáni Dél-Ázsia Dél-Ázsia a maga 1,5 milliárdnyi lakosával a világpolitikai folyamatokat jelentősen befolyásoló régió. A térség két nukleáris hatalmának vetélkedése súlyos biztonságpolitikai kihívás a nemzetközi közösség számára. Indiát az elemzők a 21. század globális játékosaként említenek, Az Oszama bin Láden elleni katonai akció hatására az amerikai-pakisztáni kapcsolatokban negatív fordulat következett be.

A terrorfenyegetettségről (Dél-Ázsia, merényletek, , GTD) Tálas Péter

A terrorfenyegetettségről (Közel-Kelet, merényletek, , GTD) Tálas Péter

Közel-Kelet és Irak (WITS) Tálas Péter

Dél-Ázsia és Afganisztán, Pakisztán, India (WITS) Tálas Péter

Aktuális események A terrorcselekmények (2015 július) Újdelhitől 450 kilométerre északra fekvő Gurdászpurhoz közeli Dinanagar településen történtek a kora reggeli órákban. A város húsz kilométerre van a pakisztáni határtól, és a közelben húzódik a kasmíri határ is. Nyolc ember meghalt egy rendőrőrs elleni támadásban és utcai lövöldözésben hétfőn az északnyugat-indiai Pandzsáb szövetségi állam egyik településén –

Délkelet-Ázsia és Thaiföld/Fülöp-szigetek (WITS) Tálas Péter

Pokolgép robbant augusztus 18 Bangkok belvárosában, a támadásban a 27 ember, köztük több külföldi állampolgár vesztette életét,. A támadásnak több mint 120 sebesültje van.

Kurdok A sèvres-i békeszerződés 1920-ban nemzetközileg elismerte a kurd népnek az autonómiához. Ezt követően azonban kitört a török függetlenségi háború. Az közötti háborút lezáró lausanne-i békeszerződés megfosztotta a kurd népet az autonómiától 1978-ban aztán létrejött a Kurd Munkáspárt (PKK) amelyet sok országban terrorszervezetként ismernek. Iránban sem volt jobb a helyzet: itt a kurdoknak két problémával kellett szembenézniük. Először is a kurdok szunniták, másodszor a nemzeti törekvések nem fértek el egy vallási alapon működő államhoz. Irakban az Irak–iráni háború befejezése után Irak minden erejét a kurdok végleges megsemmisítésére fordíthatta. Az úgynevezett „Anfali” akciókban a kurd falvak és a városok 70 százalékát rombolták szét és pusztították el és több mint embert lőttek le, majd tömegsírokba rejtették. Szíriában 1962-ben Haszaka tartományban kurdtól vonták vissza a szír állampolgárságot, mert a kormány azt állította, hogy Szíriában nem létezik kurd terület A szíriai kormány a hatvanas évektől egészen 2011-ig szisztematikusan megsemmisítette a kurdokra vonatkozó jeleket.

Kasmír kérdés Az indiai muzulmán közösség, amely a világon a legnagyobb muszlim kisebbségnek számít, az elmúlt években egyre fogékonyabb a radikális ideológiákra és az erőszakos eszközökre. A kasmíri válságot hatvan esztendeje nem sikerül megoldani, csak az elmúlt évben több mint 800 ember vesztette életét a konfliktusban. debateasia.wiki.lovett.org

Az ISIS és a menekültek Az Iszlám Állam egyik ügynöke elárulta, hogy a rettegett szervezet a menekülthullámmal eddig négyezer dzsihádistát juttatott be Európa különböző országaiba.( ) Minderről az express.co.uk számolt beexpress.co.uk isis.liveuamap.com/hu

Turizmus Az ENSZ Turisztikai Világszervezete már hozzáférő adatai szerint Délkelet-Ázsiában nőtt legmagasabb mértékben a beutazó turizmus. Erős hosszú távú növekedés várható ebben a régióban, és ennek a trendnek köszönhetően 2030-ra Délkelet-Ázsiát lesz a leglátogatottabb régió a világon.

Konklúzió Stabil e a térség India Pakisztán ellentett. Iszlám radikálisok térnyerése Növekvő turisztika Bevándorlás

isis.liveuamap.com/hu

Köszönöm a figyelmet!!!