Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hidegháború.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hidegháború."— Előadás másolata:

1 Hidegháború

2 USA Anglia Szovjetunió
ELŐZMÉNYEK USA Anglia Szovjetunió A három nagyhatalom összefog a fasiszta Németország legyőzésére.

3 ELŐZMÉNYEK 1945. szeptember 2.
A háborút megnyerik a szövetségesek, mindenki boldog, de …

4 A második világháborúnak vége és a szövetségnek is…
Ha Hitler megtámadná a poklot Én az ördögnek segítenék…. A második világháborúnak vége és a szövetségnek is…

5 1947 – HIDEGHÁBORÚ

6 „… A hidegháború sok nemzetközi feszültséggel járó korszak volt 1947 és 1991 között, amelyet a két szuperhatalom, az Amerikai Egyesült Államok és a Szovjetunió közötti folytonos rivalizálás jellemzett. A szó szoros értelmében vett háború nem tört ki a két ország között – a hidegháború a második világháború két nyertes nagyhatalmának ideológiai, kulturális, gazdasági, politikai összecsapásából állt…” WIKIPEDIA

7

8 … erőlködés… A hidegháború lényege … versengés …

9 Elnevezésének eredete
Walter Lippmann (1889 – 1974) nevezte először így. „ A hidegháború nem más mint két vak dinoszaurusz viaskodása egy gödörben.”

10 A HIDEGHÁBORÚ KÖVETKEZMÉNYE
A VILÁG KETTÉSZAKADT SEMLEGES KAPITALISTA KOMMONISTA

11 A HIDEGHÁBORÚ OKAI 1. Két szuperhatalom, az Amerikai Egyesült Államok és a Szovjetunió közötti folytonos rivalizálás. 2. Ideológiai, kulturális, gazdasági, politikai különbözősségek. 3. A nukleáris fegyverek.

12 DINOSZAURUSZOK HARCA A hidegháború egyik mélypontja 1949-ben volt amikor a Szovjetunió elkészítette atombombáját és kísérleti robbantást hajtott végre, ezzel új korszakba lépett a fegyverkezés. Az amerikai kémelhárítás számos orosz ügynököt leplezett le. A leghíresebb ügynökök a Rosenberg házaspár. Az egyesült államok elnöke rendkívüli intézkedéseket hozott. Felemelte az amerikai hadsereg létszámát. A hidegháborút elsősorban Sztálin agresszív lépései és és harmadik világháborús rögeszméje váltotta ki. Ebben az időszakban a sport kivételével a két világrendszer közötti érintkezés megszakadt.

13 A hidegháború a válságok kora
1. A berlini blokád május – szeptember 2. A Kínai Népköztársaság megalakulása: október 1. 3. A koreai háború: 1950–1953 4. Ideológiai háború 5. A kubai rakétaválság 1959. 6. Afganisztán, 1979

14 FEGYVERKEZÉS

15

16

17 Ma – fegyverkezési verseny

18 A berlini fal lebontása
A hidegháború vége A berlini fal lebontása


Letölteni ppt "Hidegháború."

Hasonló előadás


Google Hirdetések