Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Előadó: Bordás Bertalan

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Előadó: Bordás Bertalan"— Előadás másolata:

1 Előadó: Bordás Bertalan
A brit külpolitika és között a bécsi kongresszus utáni Európában Előadó: Bordás Bertalan

2 A korszak értelmezése Mire jó a diplomáciatörténet? Historiográfia
Az 1880-as évek brit történészei, A XX. század első felének brit történészei, Az USA külpolitikai tanácsadói a hidegháborúban. Előzmény, és kontextus: A XVIII. század „erőszakos” egyensúly rendszere. A napóleoni háborúk A feltörekvő hatalmak (USA, Japán, Németország) korszaka

3 A belpolitika és külpolitika relációja
A kül- és belpolitika kölcsönös egymásra hatása Államformák meghatározó szerepe Nagy-Britannia politikai hagyományai (whigek, toryk) Államférfiak kvalitásainak fontos szerepe

4 A korszak „nagy alakjai”

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15 A bécsi kongresszus 1814. május 30. – 1815. június 9.
A „Négyes szövetség” és a „Szent Szövetség” létrejötte. Érdekek: Anglia: status quo fenntartása, Ausztria: a status quo fenntartása szintén Oroszország: kijárat a tengerekre, Poroszország: a német egység létrehozása, Franciaország: kitörni az elszigeteltségből. Konklúzió: Az osztrákok potenciális szövetségesek lehetnek, az oroszok pedig veszélyesek.

16 Törések a szövetségi rendszerben és brit reagálás
Troppau, Verona, Laibach ( ): Anglia eltávolodik a többi nagyhatalomtól. Troppau és Verona: latin és itáliai felkelések Laibach: A spanyol forradalom – esély a francia kitörésre

17 A görög kihívás ( ) Látszólag újabb lázadás egy legitim uralkodó ellen Az angolok kezdetben az oroszok mellett vannak, majd kompromisszumos megoldást alkalmaznak az oroszok megfékezésére.

18 1830 Újabb „francia forradalom”. Lajos Fülöp uralma („a polgárkirály”)
Belga és lengyel lázadások A belga ügyet felkarolta Anglia és kivívták függetlenségüket (1831) Ausztria távolodik: tragédia Franciaország újbóli talpra állása, és Anglia ráadásul támogatja. Angol-francia polarizálódás?

19

20 Spanyolország és Algéria
Eltérő pártokat támogattak a spanyol forradalomban a felek, valamint kisebb harcok folytak a gyarmatokon Algéria meghódítása gátolta az angol hegemónia létrejöttét a Földközi-tengeren. Nem jött létre a korai Antant.

21 1848 Mi vezetett ide? Hosszú és rövid távú folyamatok egyaránt
Oroszország megfékezése Ausztria támogatásával, ugyanakkor Oroszország támogatása a dán és német hercegségek ügyében, valamint Ausztriát magára hagyta az itáliai kérdés kapcsán.

22 Pragmatizmus és a Krím Kimerülő Európa: Orosz és angol vetélkedés új színhelye. Következmény: A század második felét meghatározó háború: a krími háború. Az orosz cár elszámította magát, Anglia és Franciaország összefogott. 1854: korszakhatár 1878: újabb orosz próbálkozás a század második felében.


Letölteni ppt "Előadó: Bordás Bertalan"

Hasonló előadás


Google Hirdetések