Az Őrség
Az Őrségről általánosságban Vas megye délnyugati szegletében helyezkedik el Látnivalókban és természeti kincsekben gazdag tájegység Nevét onnan kapta, hogy a honfoglaló magyarok a nyugati kapu védelmére ő rállókat telepítettek
„Központja” Őriszentpéter Számos kulturális rendezvénynek ad otthont Pl: Őrségi vásár, Őrségi Nemzetközi Tökfesztivál, Nemzetközi Fazekastalákozó Az Őrség legfőbb látnivalója a Szalafőn található Pityerszeri skanzen
Étkezési szokások a múltban Az őrségi gazdálkodásban télen és nyáron is egyaránt a napi négyszeri, ötszöri étkezés volt az általános. A földművelési időszakban a fokozódó munka miatt fontos volt az élelmiszer mennyiségének alkalmi eloszlása.
Minden őrségi ház mellett megtalálható volt a konyhakert, amelyekben megtalálhatóak az őrségi ételekhez szükséges alapanyagok, mint például paprika, paradicsom, uborka, káposzta, cékla, stb. A konyhakert a mai napig az őrségi udvar nélkülözhetetlen része.
Leggyakoribb ételek Dödölle Vasi paprikás Szilvás málé Őrségi tökös-mákos rétes Tejfölös vargányaleves Őrségi gánica Búzamálé
Őrségi árpagyöngyös vargányaleves Ez az őrségi specialitás rendkívül laktató és ízletes Főbb hozzávalói a gomba és az árpagyöngy A gombák a fehérjén kívül ásványi anyagokat (foszfor, kálium), vitaminokat (A, B, D), és glutén savakat is tartalmaz A gomba hasznos az elhízás ellen, mert energiaszegény és telítő értékű
Az árpagyöngy kedvezően hat a vércukor- és koleszterinszintre, megnyugtatja az idegrendszert Tartalmaz kalciumot és magnéziumot egyaránt Rosttartalma rendkívül magas
Dödölle Vitathatatlanul a legismertebb őrségi étel Receptje: A krumplit kockákra vágjuk, sós vízben megfőzzük, majd pürésítjük. Lassú tűzön lisztet adunk hozzá, egészen addig amíg bírjuk keverni. Ha kész van, húzzuk le a tűzről. Egy serpenyőbe tegyünk pár kanálnyi zsírt. Apróra vágott hagymát pirítsunk üvegesre, majd egy evőkanállal szaggassunk bele kis gombócokat a krumplipüréből. Tipp: a kanalat mártsuk zsírba, hogy a gombócok ne ragadnak össze. A gombócokat forgassuk bele a hagymába, hogy az ráragadjon az oldalukra. Tegyük tepsibe és forró sütőben süssük ropogósra. Mindig frissen, forrón tálaljuk! Önálló fogásként tejföllel kínáljuk.
Dödölle újragondolva Ez az étel sokkal egészségesebben is elkészíthető. Tippjeink: - fehér liszt helyett használjunk teljes kiőrlésű lisztet - a zsírt váltsuk fel olivaolajjal - az ételhez kínáljunk alacsony zsírtartalmú tejfölt
Tökmagolajos burgonyasaláta A tökmagolaj számos olyan anyagot tartalmaz, amely jótékony hatással van a gyermekek fejlődésére. Akármely a gyermek által kedvelt húsétel mellé kiváló köret Magában is fogyasztható Elkészítése rendkívül egyszerű
A tökmagolaj jótékony hatásai A tökmagolajban található - A vitamin: erősíti gerincet, segíti a sejtek növekedését, jelentős szerepet játszik szemünk és hajunk egészségének megőrzésében - Antioxidánosok: segíti a különböző daganatok elkerülését - E vitamin: elősegíti a hámosodást, a sebgyógyulást
Köszönöm a figyelmet! Molnár Katrin Nagy Martin Tölgyes Evelin