AZ ÁLLATI EREDETŰ ÉLELMISZEREKKEL KAPCSOLATOS KOCKÁZATOK Laczay Péter Informatio Medicata 2007. szeptember.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mire figyel a hatóság? Élelmiszerlánc ellenőrzési tapasztalatok a június 25. és augusztus 15. közötti időszakban (nyári kiemelt ellenőrzések) Heves.
Advertisements

Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Élelmiszer biztonsági követelmények a nemzetközi kereskedelemben.
T-GYRUS MagánRendelő A vállalkozók partnere. Foglalkozás-egészségügyi alapellátás Jogszabályi háttér:  5 törvény  1 kormányrendelet  16 Eü.M rendelet.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Az élelmiszer-biztonság társadalmi jelentősége.
A környezetvédelmi megbízott szerepe a vállalkozások tevékenységében és Önkormányzati munkakörben Önkormányzati munkakörben.
Ady Endre Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola - Berhida Környezeti nevelés.
Ökológiai állattenyésztés. Komplexitás Termőföld függő termelő tevékenység! talajvédelmi szempontok állatlétszám meghatározás 170 kg N/ha/év túllegeltetés.
Az étrend-kiegészítők, kozmetikumok forgalmazásának hatósági felügyelete Kereskedők Napja Június 4. Szabó Nikolett Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal.
Növényvédő szerek tárolása a felhasználónál 89/2004 FVM rendelet Növényvédő szert elkülönített raktárban, vagy illetéktelenek által nem hozzáférhető szekrényben,
A vállalkozások kihívásai és tapasztalatai a termékfelelősség és az élelmiszerbiztonság területén Győri Keksz Kft. BELSŐ PIACI HÉT II
Élelmiszer Mikrobiológia Diagnosztikai Laboratórium, Monitoring vizsgálatok eredményei Előadó: dr. Fekete Attila
Az élelmiszer-ellenőrzés évi tapasztalatai Foodapest, február 23. – dr. Süth Miklós Foodapest, február 23. – dr. Süth Miklós.
Termel ő i piacok jelent ő sége, szabályozása Dr. Gombos Zoltán Főosztályvezető Április 18. FÖLDM Ű VELÉSÜGYI MINISZTÉRIUM.
A nyomonkövetési dokumentáció javasolt adattartalma: I
1/12 © Gács Iván A levegőtisztaság-védelem céljai és eszközei Levegőszennyezés matematikai modellezése Energia és környezet.
TIENS DiCHO Csodás otthon DiCHO termékekkel. DiCHO Di Di – jelentése: csökkentés Cho Cho – jelentése: házimunka A DiCHO tehát a házimunkák könnyed csökkentését.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Élelmiszer-biztonság az élelmiszer láncolatban.
A PAPRIKA, MINT NÉPÉLELMEZÉSI CIKK TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi.
A probiotikumok helyes terápiás alkalmazása HU.MGP
„ Tágas városom kis lakásra cserélem” Hajléktalanok önálló lakhatásának elősegítése, munkaerő-piaci integrációjának megalapozása TÁMOP /
Egységes, központi elektronikus nyilvántartás jön létre a korábbi széttagolt, és egymással nem kompatibilis, adathiányos korszerűtlen nyilvántartások.
1 SZENNYEZŐDÉSI KOCKÁZATOK A következő módon határozható meg: Alkalmazás elött orvosi vizsga Periodikus orvosi vizsga Napi járványügyi.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Veszély Elemző Kritikus Ellenőrzési Pontrendszer.
Biomassza Murai Péter Tóth Barnabás Erdős Boglárka Tibold Eszter.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
1 Helyi szintű egyeztetés a köznevelés terén KEF országos konferencia Budapest, március 06. Simonyi István Emberi Erőforrások Minisztériuma KÖZNEVELÉS-FEJLESZTÉSI.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Dr. Bihari Péter BME Gépészmérnöki Kar oktatási dékánhelyettes
és a kapcsolódó jogszabályok
A Levegő összetétele.
Termelői csoportok jövője, az Európai Uniós csatlakozás után kialakult helyzet szeptember 2. PÁLYÁZATI IRODA Alapítva: július Készítette:
TÁJÉKOZTATÓ BÁCS-KISKUN MEGYEI CIGÁNYSÁGRÓL
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
A növényi stressz hatása a termésmennyiségre
Adottságok tényszerű megfogalmazása 4.6. előadás
PANNON-LNG Projekt Tanulmány LNG lehetséges hazai előállításának
KSH Statisztikai koordinációs főosztály
KÖLCSÖNÖS MEGFELELTETÉS (Cross compliance)
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből
Esélyek a munkaerőpiacon
Sejtbiológia.
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Levegőszennyezés matematikai modellezése
Energia(termelés) és környezet BMEGEENAEK7 és BMEGEENAKM1
Környezetgazdaságtan 1
GÉNTECHNIKÁK LABORATÓRIUM Bioetika
Bevezetés Az ivóvizek minősége törvényileg szabályozott
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
Az információs társadalom joga
A KÉSZÍTMÉNY ELLENÁLL A DIREKT NAPFÉNYNEK
A Minőségi Magyar Hal tanúsító védjegy
Nemeskocs Község Önkormányzatának Településkép-védelmi Rendelete
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Felhasználóképzés a kórházban
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
Az egészséges nő A HPV-ről és a méhnyakrák megelőzéséről
A hétköznapok kémiai biztonsága
Kalibrálásról… egy kicsit másképpen
14. VILÁGGAZDASÁG.
Felszín alatti vizek kémiai állapotfelmérése
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Az egészség és a környezet védelme
TIENS PROPOLISZ TABLETTA
Tiszta ivóvíz: a biztonságos ellátás multidiszciplináris értékelése a forrástól a fogyasztókig Vargha Márta Nemzeti Népegészségügyi Központ November.
TIENS FOKHAGYMAOLAJ KAPSZULA.
A bioszféra.
Szállodai alaptevékenységek bizonylatai
A Tudatos biztonság létrehozása
Előadás másolata:

AZ ÁLLATI EREDETŰ ÉLELMISZEREKKEL KAPCSOLATOS KOCKÁZATOK Laczay Péter Informatio Medicata szeptember

ÉLELMISZER EREDETŰ VESZÉLYEK ÉS EGÉSZSÉGKÁROSODÁSOK „A lakosság biztonságos és egészséges élelmiszerekkel történő ellátása a legfontosabb népegészségügyi intézkedések egyike, melyet egy nemzet lakossága egészségi állapotának javítása és a gazdasági fejlődés érdekében tenni tud” (WHO, 1999).

ÉLELMISZER EgészségvédelemEgészségkockázat BIZTONSÁGMinőség Elfogadhatóság ÉLELMISZER EREDETŰ VESZÉLYEK ÉS EGÉSZSÉGKÁROSODÁSOK

ÉLELMISZER Szisztémás fertőzés, szennyeződés Intravitális fertőzés, szennyeződés Szervi lokalizáció Tünetmentes hordozás Termelés HúsTejTojás Környezet Másodlagos kontamináció ÁllatEmber TalajBélsár TermelésFeldolgozásForgalmazás AZ ÁLLATI EREDETŰ ÉLELMISZEREK FERTŐZŐDÉSE, SZENNYEZŐDÉSE

Biológiai ágensek - baktériumok - vírusok - paraziták - penészgombák - prionok Testidegen kémiai anyagok - állatgyógyszer-maradékok, tiltott szerek - növényvédőszer-maradékok - környezeti eredetű vegyi anyagok - technológiai eredetű szennyezők, segédanyagok, adalékanyagok - biológiai eredetű szennyező anyagok - nyersanyagokban előforduló természetes toxikus összetevők Fizikai szennyeződések Új technológiai, biotechnológiai eredetű kockázatok AZ ÉLELMISZER-ÁRTALMAK OKTANA

E. COLI TÖRZSEK CSOPORTOSÍTÁSA PATOGENITÁSUK ALAPJÁN CsoportKórokozó hatás, virulenciafaktorok MegbetegedésTünetekZoonózis emberállat Enteropatogén E. coli (EPEC) hámsejtek bolyhainak nagyfokú károsítása ++vízszerű hasmenés - Enteroinvazív E. coli (EIEC) vastagbél/ nyálkahártyájába hámelhalás ++véres hasmenés (dizentéria szerű) - Enterotoxikus E. coli (ETEC) enterotoxinok (ST, LT) termelése ++vízszerű hasmenés - Enterohaemorrhagiás E. coli (EHEC) verotoxinok (citotoxinok) termelése ++vérzéses colitis, hemolízis, urémia (HUS) +

Biológiai ágensek - baktériumok - vírusok - paraziták - penészgombák - prionok Testidegen kémiai anyagok - állatgyógyszer-maradékok, tiltott szerek - növényvédőszer-maradékok - környezeti eredetű vegyi anyagok - technológiai eredetű szennyezők, segédanyagok, adalékanyagok - biológiai eredetű szennyező anyagok - nyersanyagokban előforduló természetes toxikus összetevők Fizikai szennyeződések Új technológiai, biotechnológiai eredetű kockázatok AZ ÉLELMISZER-ÁRTALMAK OKTANA

ÁLLATGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNYEK, TILTOTT HATÓANYAGOK Élelmiszer-termelő állatok kezelésére használható szerek, készítmények  feltételek  ható- és segédanyagok - jogi szabályozás: 2377/90/EGK rendelet  készítmények - jogi szabályozás: 50/2006 FVM rendelet  ellenőrzés, monitoring - jogi szabályozás: 10/2002 FVM rendelet Tiltott szerek  élelmiszer-termelő állatok kezelésére nem használható anyagok  hozamnövelésre tiltott anyagok - hormonok, hormonhatású anyagok - béta-agonisták - tireosztatikumok - antibiotikumok

ÉLELMISZER EREDETŰ EGÉSZSÉGKÁROSODÁSOK  Klinikai megbetegedések (élelmiszer-fertőzés, -mérgezés)  Lárvált (fedett) hatások (teratogén, mutagén, karcinogén hatás)  Immunrendszer működésének változása (allergia,szuppresszió)  Bélflóra-károsodás  Mikrobiális rezisztencia változása

ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI LÁNC (állati eredetű élelmiszerek) TAKARMÁNYIPAR ÁLLATTARTÓ TELEP VÁGÓHÍD, ÉLELMISZER-ELŐÁLLÍTÓ, -FELDOLGOZÓ ÜZEM NAGYKERESKEDELEM KISKERESKEDELEM, VENDÉGLÁTÁS, KÖZÉTKEZTETÉS FOGYASZTÓ

ÉLELMISZER-BIZTONSÁG AZ ELSŐDLEGES TERMELÉS HELYÉN (állattartó telepen) Takarmányozás Járvány- védelem Állatvédelem Élelmiszer- higiénia Környezet- védelem

ÉLELMISZER EREDETŰ VESZÉLYEK ÉS EGÉSZSÉGKÁROSODÁSOK „A lakosság biztonságos és egészséges élelmiszerekkel történő ellátása a legfontosabb népegészségügyi intézkedések egyike, melyet egy nemzet lakossága egészségi állapotának javítása és a gazdasági fejlődés érdekében tenni tud” (WHO, 1999).