AZ ÁLLATI EREDETŰ ÉLELMISZEREKKEL KAPCSOLATOS KOCKÁZATOK Laczay Péter Informatio Medicata szeptember
ÉLELMISZER EREDETŰ VESZÉLYEK ÉS EGÉSZSÉGKÁROSODÁSOK „A lakosság biztonságos és egészséges élelmiszerekkel történő ellátása a legfontosabb népegészségügyi intézkedések egyike, melyet egy nemzet lakossága egészségi állapotának javítása és a gazdasági fejlődés érdekében tenni tud” (WHO, 1999).
ÉLELMISZER EgészségvédelemEgészségkockázat BIZTONSÁGMinőség Elfogadhatóság ÉLELMISZER EREDETŰ VESZÉLYEK ÉS EGÉSZSÉGKÁROSODÁSOK
ÉLELMISZER Szisztémás fertőzés, szennyeződés Intravitális fertőzés, szennyeződés Szervi lokalizáció Tünetmentes hordozás Termelés HúsTejTojás Környezet Másodlagos kontamináció ÁllatEmber TalajBélsár TermelésFeldolgozásForgalmazás AZ ÁLLATI EREDETŰ ÉLELMISZEREK FERTŐZŐDÉSE, SZENNYEZŐDÉSE
Biológiai ágensek - baktériumok - vírusok - paraziták - penészgombák - prionok Testidegen kémiai anyagok - állatgyógyszer-maradékok, tiltott szerek - növényvédőszer-maradékok - környezeti eredetű vegyi anyagok - technológiai eredetű szennyezők, segédanyagok, adalékanyagok - biológiai eredetű szennyező anyagok - nyersanyagokban előforduló természetes toxikus összetevők Fizikai szennyeződések Új technológiai, biotechnológiai eredetű kockázatok AZ ÉLELMISZER-ÁRTALMAK OKTANA
E. COLI TÖRZSEK CSOPORTOSÍTÁSA PATOGENITÁSUK ALAPJÁN CsoportKórokozó hatás, virulenciafaktorok MegbetegedésTünetekZoonózis emberállat Enteropatogén E. coli (EPEC) hámsejtek bolyhainak nagyfokú károsítása ++vízszerű hasmenés - Enteroinvazív E. coli (EIEC) vastagbél/ nyálkahártyájába hámelhalás ++véres hasmenés (dizentéria szerű) - Enterotoxikus E. coli (ETEC) enterotoxinok (ST, LT) termelése ++vízszerű hasmenés - Enterohaemorrhagiás E. coli (EHEC) verotoxinok (citotoxinok) termelése ++vérzéses colitis, hemolízis, urémia (HUS) +
Biológiai ágensek - baktériumok - vírusok - paraziták - penészgombák - prionok Testidegen kémiai anyagok - állatgyógyszer-maradékok, tiltott szerek - növényvédőszer-maradékok - környezeti eredetű vegyi anyagok - technológiai eredetű szennyezők, segédanyagok, adalékanyagok - biológiai eredetű szennyező anyagok - nyersanyagokban előforduló természetes toxikus összetevők Fizikai szennyeződések Új technológiai, biotechnológiai eredetű kockázatok AZ ÉLELMISZER-ÁRTALMAK OKTANA
ÁLLATGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNYEK, TILTOTT HATÓANYAGOK Élelmiszer-termelő állatok kezelésére használható szerek, készítmények feltételek ható- és segédanyagok - jogi szabályozás: 2377/90/EGK rendelet készítmények - jogi szabályozás: 50/2006 FVM rendelet ellenőrzés, monitoring - jogi szabályozás: 10/2002 FVM rendelet Tiltott szerek élelmiszer-termelő állatok kezelésére nem használható anyagok hozamnövelésre tiltott anyagok - hormonok, hormonhatású anyagok - béta-agonisták - tireosztatikumok - antibiotikumok
ÉLELMISZER EREDETŰ EGÉSZSÉGKÁROSODÁSOK Klinikai megbetegedések (élelmiszer-fertőzés, -mérgezés) Lárvált (fedett) hatások (teratogén, mutagén, karcinogén hatás) Immunrendszer működésének változása (allergia,szuppresszió) Bélflóra-károsodás Mikrobiális rezisztencia változása
ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI LÁNC (állati eredetű élelmiszerek) TAKARMÁNYIPAR ÁLLATTARTÓ TELEP VÁGÓHÍD, ÉLELMISZER-ELŐÁLLÍTÓ, -FELDOLGOZÓ ÜZEM NAGYKERESKEDELEM KISKERESKEDELEM, VENDÉGLÁTÁS, KÖZÉTKEZTETÉS FOGYASZTÓ
ÉLELMISZER-BIZTONSÁG AZ ELSŐDLEGES TERMELÉS HELYÉN (állattartó telepen) Takarmányozás Járvány- védelem Állatvédelem Élelmiszer- higiénia Környezet- védelem
ÉLELMISZER EREDETŰ VESZÉLYEK ÉS EGÉSZSÉGKÁROSODÁSOK „A lakosság biztonságos és egészséges élelmiszerekkel történő ellátása a legfontosabb népegészségügyi intézkedések egyike, melyet egy nemzet lakossága egészségi állapotának javítása és a gazdasági fejlődés érdekében tenni tud” (WHO, 1999).