IX. KIEMELT DEMOGRÁFIAI CSOPORTOK. 1. Kiemelt demográfiai csoportok: nők, idősek és fiatalok vizsgálata a különböző demográfiai csoportok egyértelműen.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Emberformáló folyamatok Dr. Molnár Béla Ph.D. főiskolai docens.
Advertisements

Gyermekek a leszakadó világban Társadalmi állapotrajzok konferencia MTA Szociológiai Kutatóintézet november 19.
Áttörés a hazai távközlésfejlesztésben A Matáv első évtizede Hogyan nőtt a hitelünk? Az út finanszírozása ( ) Készítette: Kis Péter.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
Téma: Demográfiai robbanás 1960 után a világban (típusok, országcsoportok, országok) Készítette: Király Klaudia Geográfus, MSc.
A Mi Házunk Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
Matematikai nevelés pszichológiai, pedagógiai meghatározottsága Kissné Zsámboki Réka NYME-BPK.
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat Opponáló gondolatok Hablicsek László és Kutas János zárótanulmányához Készítette: Dr.
Intézmények közötti egyéni átvezetést segítő programok.
Varga Aranka Inkluzív oktatási rendszer. Iskola funkciói – társadalmi elvárások Funkciók: Tudásszerzés és kompetenciafejlesztés folyamatának terepe Formális.
Európai Foglalkoztatási Stratégia június
PIHENŐIDŐK. 1. Pihenőidő fajtái 2. Rövid pihenőidők 3. Szabadság 4. Rendkívüli szabadidők.
Ingázás a határ mentén. A külföldre ingázó foglalkoztatottak A külföldön dolgozók aránya a foglalkoztatottak százalékában, 2011.
Dr.Vécsei Pál A világgazdasági válság hatása a munkanélküliség területi alakulására Budapest, február.
A vállalatok marketingtevékenysége és a Magyar Marketing Szövetség megítélése Kutatási eredmények az MMSZ részére (2008. július)
Dr. Vécsei Pál A jelentős arányban romák által lakott települések-, s erre alapozottan a roma népesség helyzetének alakulása a rendszerváltást követően.
A gyermekek helyzete és az esélynövelés lehetőségei a mai Magyarországon Előadás a „Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián, 2008.
A „Mintaprogram a minőségi időskorért” Pilote Project for Quality Ageing Az idősgondozás Magyarországon, elvek, szabályok, gyakorlat, intézmények Brettner.
Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Szombathely, június 22.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
időskorban felmerülő Problémák és megoldásmódok
A székesfehérvári fiatalok helyzete
A szakiskolák aktuális problémái
II. Demográfia A népesség összetételének vizsgálata
A nemzetközi üzleti élet etikája
Üzleti Statisztika és Előrejelzési Tanszék
Dobrik-Lupták Sára szeptember 19.
Dr.Vécsei Pál A világgazdasági válság hatása a munkanélküliség területi alakulására Budapest, február.
I. Demográfia Alapfogalmak Adatforrások
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
LEHET JOBB A GYEREKEKNEK!
Muraközy Balázs: Mely vállalatok válnak gazellává?
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből
Dr. Vécsei Pál A lakossági jövedelmek területi változása1992 és 2008 között Budapest, június.
Quality 4 Children: a minőségi gyermekgondozás sztenderdjei az európai családon kívüli gondozásban.
Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért
A közigazgatással foglalkozó tudományok
A magyar társadalom a népszámlálás tükrében
Boros Péterné SZEF Alelnök SZEF AKADÉMIA Vezetője
A gyermekszegénység alakulása – 2007 kutatási eredmények ORSZÁGOS KONFERENCIA A GYERMEKSZEGÉNYSÉGRŐL Miniszterelnöki Hivatal – Miskolc Város Önkormányzata.
NYUGDÍJ, EGÉSZSÉGÜGY, AGE(I)NG
Környezetgazdaságtan 1
A szociális gazdaság jogi háttere Szlovákiában
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Konferenciája
NE LÁZADJ, MOST AZ A COOL PRESENTATION TITLE 2012.
Innovációs képesség és jólét összefüggései
dr. Jeney László egyetemi adjunktus Európa regionális földrajza
Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola
Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest, december 18.
Quality 4 Children: a minőségi gyermekgondozás sztenderdjei az európai családon kívüli gondozásban.
KÉPZÉSSEL A MUNKAERŐ-HIÁNY ELLEN?
Válaszok a globális oktatáspolitikára
főigazgatóhelyettes, NSzFI
A nagyváros–vidék kettősség az európai térszerkezetben
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Regionális workshop Zétényi Ákos.
MASLOW „PIRAMISA” AZ EMBERI SZÜKSÉGLETEK HIERARCHIÁJA
A csoportok tanulása, mint a szervezeti tanulás alapja
egyutcás /szalagtelkes falu /útifalu
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
A nagyváros–vidék kettősség az európai térszerkezetben
Európa munkaerő igénye
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
A bevándorlás hatása a hazai munkavállalók munkapiaci helyzetére Európában – összefoglaló az empirikus eredményekről Bördős Katalin, Csillag Márton, Orosz.
Jézuskától - Jézus Krisztusig
Készítette: Koleszár Gábor
A gazdasági fejlettség mérőszámai
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Előadás másolata:

IX. KIEMELT DEMOGRÁFIAI CSOPORTOK

1. Kiemelt demográfiai csoportok: nők, idősek és fiatalok vizsgálata a különböző demográfiai csoportok egyértelműen elkülönülnek egymástól az életkörülmények és az életmód tekintetében vizsgálatuk az utóbbi évtizedekben vált a szociológia kitüntetett tárgyává (hangsúlyosan alkalmazott jellegű) a demográfiai csoportok közül a nők helyzetével foglalkozó szakszociológia (gender studies) a legfejlettebb (erős feminista mozgalmak jöttek létre) az idős emberek helyzete iránti szociológiai érdeklődés megnövekedésének oka, hogy az idős emberek aránya erősen megnőtt a fejlett társadalmakban a fiatalság szociológiájának kialakulásában nagy szerepe volt az 1960-as évekbeli nagyfokú elégedetlenségnek, amelyet a kedvezőtlen gazdasági helyzet később csak fokozott a gyermekek szociológiája iránti érdeklődés azzal függ össze, hogy a legtöbb fejlett országban a gyermekek átlagos életszínvonala egyre inkább lemarad a társadalom átlagától

2. Az életkori csoportok a szociológiában 1.csecsemőkor (születéstől 1 éves korig) 2.gyermekkor (1-12 éves kor) 3.serdülőkor (12-14/16 éves kor) 4.ifjúkor (14/16-18 éves korig) 5.posztadoleszcencia (18 éves kortól a tanulmányok befejezéséig, munkavállalásig, családalapításig) 6.felnőttkor (a nyugdíjkorhatár eléréséig) 7.időskor (a nyugdíjkorhatár fölötti időszak)

3. Az életkori csoportok meghatározása az időskorúak: egy bizonyos korhatár, általában a év fölöttiek, vagy a nyugdíjkorhatár fölötti népesség az időskorúakon belül szokás még az „idős öregek” és „fiatal öregek” megkülönböztetése a fiatalkor felső korhatára: akik már nem gyermekek, de még nem felnőttek (nem dolgoznak, nem alapítottak családot, nem rendelkeznek a felnőttek összes jogával) legegyszerűbb a nagykorúság életkorát, vagyis a 18 éves kort a fiatalság felső korhatárának tekinteni, bár a felnőttség ténylegesen egy későbbi életkorban következik be a fiatalság alsó határát sem egyszerű meghatározni (serdülőkor vége) a serdülőkor kezdetét az egyszerűség kedvéért a nemi érettséggel vagy a középiskolába lépéssel azonosítják a gyermekkoron belül is megkülönböztethetjük a csecsemőkort (a statisztikában ez az 1 év alatti életkor), a kisgyermekkort és a serdülőkort

4. A nemek közötti különbségek okai 1. a különbségek gyökere a biológiában, a genetikai eltérésben rejlik és ezért szükségszerű (a genetikailag örökölt kromoszómapár hatására alakulnak ki a magzatban a férfira vagy nőre jellemző testi sajátosságok és ez határozza meg a képességeket, a társadalmi szerepeket is) 2. a különbség elsősorban pszichológiai és szociológiai természetű, a gyermekkori szocializációban a társadalmi környezet hatására alakul ki, ezért egyáltalán nem szükségszerű (gender) (nemi szerepeken azokat a társadalmi szerepeket, tevékenységeket, magatartásokat értik, amelyeket a társadalom a két nem tagjaitól elvár)

5. A nemek közötti különbségek elméletei 1. Funkcionalizmus (Parsons és Bales, 1955) - a nemek közötti munkamegosztás és a nemi szerepek ebből fakadó eltérései (instrumentális és expresszív) előnyösek az emberi társadalmak számára - a modern társadalomban ez már kevésbé szükségszerű, mint korábban 2. Konfliktuselmélet - a férfiak nők feletti dominanciája az emberiség történetének legáltalánosabb egyenlőtlenségi viszonya és a modern társadalmakban is fennmaradt -a modern társadalmakon belüli harc legfontosabb formája a nők harca az egyenjogúságért 3. Kulturális antropológia (Margaret Mead, 1970) -a férfiak és nők egyenlőtlenségének okai az adott társadalom kultúrájában gyökereznek 4. Makro-társadalmi struktúra (Chafetz, 1990) - minél élesebb a férfiak és nők közötti munkamegosztás, annál inkább képesek a férfiak a nőkénél nagyobb jövedelmekhez jutni és annál inkább vannak uralkodó pozícióban a családban - a nők jövedelmétől függ, hogy mennyire vannak alávetett pozícióban a férfiakkal szemben (Blumberg, 1991)

6. Az idősek problémái  az idős népesség helyzetével kapcsolatos szociológiai kutatási problémák oka: az idősek aránya erősen megnőtt a fejlett társadalmakban  a legtöbb fejlett országban az idős embereknek az aktív kereső népességhez viszonyított anyagi helyzete fokozatosan javult  a probléma: az egyre kevesebb aktív keresőre jutó nyugdíjasok száma  a kevésbé fejlett országokban az igazi probléma az idősek anyagi helyzetének rohamos hanyatlása  további problémák merülnek fel az idős emberek egészségi ellátásával kapcsolatban is (nőtt a 80 éven felüli népesség aránya is)  a nyugdíjazás után nagymértékben megváltozik az emberek napi időmérlege: több szabadidejük marad

7. A fiatalok problémái  a második világháború utáni első húsz évben az ifjúság helyzete a fejlett társadalmakban nem látszott problematikusnak: - az oktatás kiterjedése következtében hosszabb ideig jártak iskolába, így magasabb iskolai végzettséget szereztek - a kedvező gazdasági konjunktúra következtében nem kellett munkanélküliséggel számolniuk -viszonylag kedvező anyagi helyzetük következtében korábban alapítottak családot  1968 után (ifjúsági megmozdulások) a fiatal nemzedékek helyzete sok tekintetben hátrányossá vált: után felgyorsult az infláció, 1973-tól a gazdaságban recesszió állt be: megnőtt a munkanélküliség, a kereseti lehetőségeik relatív alacsonyak voltak - a következő években stagfláció következett - az anyagi nehézségek miatt egyre idősebb korban kötöttek házasságot, vállaltak gyermeket - a fiatalok gondolkodásmódja, normái és értékei kezdtek eltávolodni a felnőtt társadalométól : kialakultak a speciális fiatal szubkultúrák

A lakosság alapvető életkorcsoportok szerinti megoszlása az EU-27-ben, %-ban kifejezve (Forrás: Eurostat Yearbook 2011, pg. 122)