KIÜRÍTÉS. ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK A kiürítésre számításba vett útvonalon körforgó, toló, billenő és emelkedő zsalus rendszerű, valamint csak fotocella elven.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
Advertisements

DSC TÁMOP Munkahelymegőrző támogatás munkaidő csökkentéssel és képzéssel kombinálva 2009.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
A kártyanyomtatás fortélyai Csákvári Krisztián Kártya és címke gyártás
VIZSGAFELADATOK PMMIK, MÁJUS 26. LETÖLTHETŐ:hr2.pte.hu/vizsgappt.
Növényvédő szerek tárolása a felhasználónál 89/2004 FVM rendelet Növényvédő szert elkülönített raktárban, vagy illetéktelenek által nem hozzáférhető szekrényben,
2011. évi CXXVIII. tv. a katasztrófavédelemről. Egységes állami katasztrófavédelmi szerv Integrált hatóság - tűzvédelem - iparbiztonság - polgári védelem.
KÖZHASZNÚSÁG MEGTARTÁSA, - MEGSZERZÉSE Molnár Elvira Bács-Kiskun Megyei Civil Információs Centrum 2014.
Szabadtéri rendezvények. A TvMI vonatkozik: OTSZ szerinti szabadtéri rendezvényekre szabadtéri rendezvény: az 1000 főt vagy az 5000 m 2 területet meghaladó,
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése és a szolgáltatást támogató eszközök beszerzése a sajátos.
Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Szőke István szakmai igazgató Pécs, január 29. A gazdasági válság foglalkoztatásra gyakorolt hatásának.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
Munkahelyek kialakításának általános szabályai
Bemutatkozás Fodor Noémi Gépészmérnök – mérnöktanár Környezetirányítási szakértő TAR-ZERT Auditor Minőségirányítási vezető.
Melyik számlaosztályban szerepelnek az alábbiak? a) Szállítók b) Vevők c) Anyagok d) Anyagköltség e) Pénztár f) Árbevétel g) ElÁBÉ h) Forgóeszközhitel.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
Gyógy- és Strandfürdők Uszodatervezés. Kialakítás Szabadtéri – elsősorban sportolási (úszás, úszásoktatás) – másodsorban fürdési, napozási igények.
1 RÁTAI BALÁZS A konverziós rendelet értelmezése Budapest, május 9.
Vetésforgó tervezése és kivitelezése. Vetésforgó Vetésterv növényi sorrend kialakításához őszi búza250 ha őszi árpa50 ha lucerna ebből új telepítés 300.
Tűzterhelés. Az építmény adott tűzszakaszában, helyiségében jelen lévő és / vagy beépített éghető anyagok tömegéből és a fűtőértékből számított hőmennyiség.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
Kereskedelmi jog V. Előadás Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
A szakiskolák aktuális problémái
Kockázat és megbízhatóság
FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ
TÁMOP / „A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban)”
Teljesítési garanciák a svájci építőiparban
A rehabilitációt segítő támogatások, jogszabályi változások
Hogyan közelíthető meg Kelenföld kocsiszín vágányhálózata a Bartók Béla úti villamosvonalról? A Kelenföld kocsiszín előtti kezelővágányra a Móricz Zsigmond.
WE PROVIDE SOLUTIONS.
Becslés gyakorlat november 3.
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK Bohátka Sándor és Langer Gábor
Öröklési szerződés és Köteles rész
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
Tóth Gábor Heves Megyei Kormányhivatal Jogi és Koordinációs Főosztály
A kollektív szerződés Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd
RÁDIÓRENDSZEREK Képi jelek Győr.
Hol található biztonsági megállóhely a vonalszakaszon?
……………………………… „Bizalmas!” Rendőr-főkapitányság ig
Országos Tűzvédelmi Szabályzat KÖZÖSSÉGI LÉTESÍTMÉNYEK,
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
1993-as közoktatási törvény
A évi pályázati felhívás legfontosabb szabályai
ROTA STAND Felállást és átülést segítő eszköz.
A Zala megyei innovatív foglalkoztatási paktum bemutatása pácsonyi imre alelnök Zala Megyei Önkormányzat.
A POSTAPARTNER munkaerő-piaci program
Santa Fè, New Mexico, USA. Egy több, mint 130 éves csoda évente 250
Villámvédelem Kruppa Attila.
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Előadó: dr. Bánky Tamás tudományos igazgató ÉMI Kht.
WE PROVIDE SOLUTIONS HS-Panel (SIP panel) házak,
2010. I-IV. hónap közlekedési baleseti statisztikája,
Új pályainformációs eszközök - filmek
Általános iskola eredménye, értékelése
Új OTSZ (28/2011. (IX. 06.)) BM rend. Hő-és füstelvezetés, valamint a hasadó és hasadó-nyíló felületek új szabályozása Dr. Zoltán Ferenc (Ph.D) ZOFE-FIRE.
Felszín alatti vizek kémiai állapotfelmérése
Dr. Bánky Tamás Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
Természetismereti kirándulásra való felkészüléshez javaslat
Adatszolgáltatás a számlákról
Szülőként mi foglalkoztatja ÖNT leginkább gyermekével kapcsolatban?
Az állóképesség fejlesztésének módszertana
Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ
Országos Tűz- és Katasztrófavédelmi Konferencia
Pszichológia BA műhelymunka és szakdolgozat tájékoztató
Válassza ki a 28-as és 37-es jelzésű villamos Új köztemető (Kozma utca) végállomására vonatkozó helyes állítást! a.) A végállomásra való behaladást lehetővé.
KONFERENCIA Adminisztráció Óvári Márta
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Előadás másolata:

KIÜRÍTÉS

ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK A kiürítésre számításba vett útvonalon körforgó, toló, billenő és emelkedő zsalus rendszerű, valamint csak fotocella elven működő ajtót alkalmazni nem szabad. A kiürítésre számításba vett nyílászáró szerkezetek - kivéve a legfeljebb 50 fő tartózkodására szolgáló helyiségeket - az arra minősített tolóajtók kivételével, csak a kiürítés irányába nyílhatnak és azokat - míg a helyiségben tartózkodnak - lezárni nem szabad. Nagy forgalmú és tömegtartózkodásra szolgáló építményben a 300 főnél nagyobb befogadóképességű helyiség ajtóit kilincs nélkül kell kialakítani úgy, hogy az egy mozdulattal nyitható és nyitott állapotban önműködően rögzíthető legyen.

ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK A kiürítésre számításba vett útvonal kijáratainak nyílásába küszöböt, lépcsőt építeni - a nem tömegtartózkodásra szolgáló helyiség kivételével - nem szabad. Többszintes épületnek a kiürítésre számításba vett útvonalain éghető anyagok beépítéséhez, illetőleg elhelyezéséhez - jogszabályban nem szabályozott esetben - a tűzvédelmi hatóság hozzájárulása szükséges. A füstelvezetés lehetőségéről a kiürítésre számításba vett lépcsőház, közép- és zártfolyosó esetében gondoskodni kell.

ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK A kiürítés céljára 50 főnél több személy esetében íves karú lépcsőt, továbbá csúszdát, hágcsót, felvonót - kivéve a biztonsági felvonót -, valamint 25%-nál meredekebb lejtőt számításba venni nem szabad. A nagy forgalmú és tömegtartózkodásra szolgáló építményben a kiürítésre számításba vett kijáratot, utat és folyosót irányjelző felirattal kell ellátni, amelyet - amíg az építményben személyek tartózkodnak - meg kell világítani.

KIÜRÍTÉSI SZÁMÍTÁSOK Az építmény kiürítésének szakaszai első szakasz: a veszélyeztetett helyiségek kiürítése, második szakasz: a veszélyeztetett tűzszkasz, illetve az építmény kiürítése. A kiürítés megengedett időtartamát, amely a helyiség, tűzszakasz, építmény tűzveszélyességi osztályától és a tűzszakasz, építmény tűzállósági fokozatától függ, az alábbi táblázat tartalmazza.

KIÜRÍTÉSI SZÁMÍTÁSOK

Haladási sebességek: A helyiségben egy főre jutó alapterület, m 2 Vízszintes haladású sebesség, [m/perc] Haladás lépcsőn, [m/perc] lefelé fölfelé 1-ig felett 25-ig felett A kiürítés sebességét a táblázat értékei szerint kell figyelembe venni a helyiség alapterülete és a helyiségben számításba vett személyek alapján

A kiürítés időtartama az útszakaszok hossza alapján: ahol: t 1a : a helyiség kiürítésének időtartama a legtávolabbi tartózkodási helytől a hozzá legközelebb eső kijáratig terjedő útvonalon, [perc] S il : a fenti útvonalon az egyes útszakaszok hossza, az úttengelyeken mérve [m] v i : az egyes útszakaszokhoz tartozó haladási sebességek, [m/perc] t 1meg : a kiürítés első szakaszára megengedett időtartam a táblázat alapján.

A kiürítés időtartama az ajtó átbocsátó képessége alapján: ahol: t 1b : a helyiségnek vagy egy részének kiürítési időtartama az ajtók átbocsátó képessége alapján, [perc] N 1 : a kijáratonként eltávolítandó személyek száma [fo] k: a kijáratok átbocsátó képessége: 41,7 fõ * m -1 * min -1 (percenként 25 fo, 0,6 m-es sávnyílás szélességen), x 1 : az N1-hez tartozó kijáratok szélességeinek összege, [m]

Kiürítés a szabadba ahol: t 2a : az ellenőrzött tűszakasz vagy építmény kiürítési időtartama az útvonalak hossza alapján, [perc] t 1ma : a második t 2a értéket, a helyiségnek az első szakaszban számított kiürítési időtartamai közül a nagyobbik adja, [perc] S i2 : annak a helyiségnek a legtávolabbi kijáratától a szabadba vezető kijáratig vett útvonalainak együttes hossza az úttengelyen mérve, amely a t 1ma -val együttesen a legnagyobb t 2a értéket adja, [m] v i : a számításba vett útvonalhoz tartozó haladási sebességek [m/perc] t 2meg : a kiürítés második szakaszára megengedett időtartam, [perc]

További lehetőségek A kiürítés időtartama a lépcsők átbocsátóképessége alapján (többszintes tűzszakaszok, építmények esetén) A kiürítés időtartama a szabadba vezető ajtók átbocsátóképessége alapján Középmagas épületek kiürítése