A TCP/IP nem tartja magát az OSI-rétegmodellhez, saját modellje van, ami nem vihető át egy az egyben az OSI-rétegmodellbe.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Számítógépes alapismeretek Kommunikáció Információs és Kommunikációs Technológiák (IKT)
Advertisements

INTERNET Készítette: Horváth Tünde AZ INTERNET GAN (Global Area Network) Működésének alapja: adatok áramlásának biztosítása fájlok továbbítása Számítógépes.
Online szabadságtervező, jóváhagyó, nyilvántartó rendszer.
E-BANKING SUMMIT március 3. Biztonságos kommunikáció biztosítása a pénzintézetek és a hatóságok között Szabó Katalin Termékmenedzsment osztályvezető.
Fókuszban az önkormányzati tagsággal rendelkező szociális szövetkezetek _ A pályázatkezelői felület bemutatása.
Szabadtéri rendezvények. A TvMI vonatkozik: OTSZ szerinti szabadtéri rendezvényekre szabadtéri rendezvény: az 1000 főt vagy az 5000 m 2 területet meghaladó,
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
1 Számítógép Hálózatok A hálózatok kialakulása, alapfogalmak Készítette: Csökmei István Péter ( CsIP ) Szegedi Tudományegyetem Természettudományi Kar levelező.
INTERNETES BÖNGÉSZ Ő K Készítette: Horváth Tünde.
Követelményelemzés – követelményspecifikáció A szoftverfejlesztés kapcsán az elemzés speciálisan egy kezdeti szakaszt jelöl, amelynek alapvető feladata.
Alkalmazási rétegbeli protokollok. Ismétlés A hálózati szakemberek mind szóban, mind pedig az írott műszaki dokumentációban az OSI és a TCP/IP modelleket.
Hogyan teljesíthetjük a HpT 13§B követelményeit Egy vállalati Compliance Adatbázis terve Dr Lőrincz István Associator Kft.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
A szaktanácsadás szolgáltatási terület dokumentációja Némethné Józsa Ágnes Intézményfejlesztési referens.
Nem csak szövegszerkeszt ő virtuózoknak Az Open Office.org 2.0 béta verzió Bándliné Utasi Mária Writer.
avagy a háromszög technika
KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA (középszintű) május-június.
Internet tudományos használata
Nemzeti Audiovizuális Archívum
Előadó: Kajdocsi László
Munkalapok védelme az Excelben
Nagyméretű állományok küldése
EN 1993 Eurocode 3: Acélszerkezetek tervezése
3. tétel.
Operációs rendszerek.
Gyűjtőköri szabályzat
Pályaválasztási tanácsadás
Alhálózat számítás Osztályok Kezdő Kezdete Vége Alapértelmezett CIDR bitek alhálózati maszk megfelelője A /8 B
Becslés gyakorlat november 3.
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Az Internet megismerése
Számítógépes hálózati alapismeretek - vázlat
Scilab programozás alapjai
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban

3.4. Adatkapcsolati réteg az internetben
Egy üzemben sok gyártósoron gyártanak egy bizonyos elektronikai alkatrészt. Az alkatrészek ellenállását időnként ellenőrzik úgy, hogy egy munkás odamegy.
Balaton Marcell Balázs
Az integrált áramkörök (IC-k) típusai és tervezése
Környezetgazdaságtan 1
M4 metróvonal beüzemelési folyamatai
Animációk.
Adatbázis-kezelés (PL/SQL)
2. Bevezetés A programozásba
A Hálózat és Az internet
Rendszerfejlesztés gyakorlat
Számítógépes Hálózatok
Számítógépes Hálózatok
Internet és kommunikáció
Mobilkommunikáció Eszközök és hálózatok
AVL fák.
Online jegyzőkönyv kitöltési segédlet
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
A Microsoft SharePoint testreszabása Online webhely
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) teljesüléséről az Országos Statisztikai Tanács és a Nemzeti Statisztikai Koordinációs.
Szegecs és szegecskötés
Sigfox technológia és hálózatok
Lapkiadó, rendezvényszervező vállalatirányítási rendszer SQL alapon
Önkormányzati adattárház
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
Vállalati brosúra A cég általános célkitűzése
KRÉTA-ESL Bemutató.
Tájékoztató az EPER pályázati folyamatáról
TITKOSÍTÓ ALGORITMUSOK
Szöveges adatok tárolása
Áramlástan mérés beszámoló előadás
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
Algoritmusok.
Hagyományos megjelenítés
Előadás másolata:

A TCP/IP nem tartja magát az OSI-rétegmodellhez, saját modellje van, ami nem vihető át egy az egyben az OSI-rétegmodellbe.

 Alkalmazási réteg (Application) Itt vannak a felhasználói és a hálózati kapcsolatot biztosító programok  Szállítási réteg (Transport) Az OSI modell szállítási hálózati rétegének felel meg. A létesített és fennálló kapcsolat fenntartását biztosítja. Két rétegprotokollból áll: az egyik a Transmission Control Protocol (TCP) azaz a továbbítást szabályozó eljárás, a másik az összekötetés mentes szállítási protokoll User Datagram Protocol (UDP)

 Internetréteg (Internet ) Az OSI modell hálózati rétegének felel meg, ez a réteg végzi a csomagok útvonal kijelölését a hálózatok között. Ennek a rétegnek a protokollja az Internet Protocol (IP), az üzenetvezérlő protokoll cím meghatározó eljárása, a foglalt címet meghatározó eljárás. A rétegben előforduló események és hibák jelzésére szolgál az Internet Control Message Protocol (ICMP), az Internet Vezérlőüzenet Protokoll.

 Hálózat hozzáférési réteg (Network Interface) Az OSI modell két alsó szintjének felel meg, és ez biztosítja a kapcsolatot a csomópontok között. (Pl.: Ethernet, Token- Ring, Token-Bus)

 Az IP-cím (Internet Protokoll-cím) egy egyedi hálózati azonosító, amelyet az Internet Protokoll segítségével kommunikáló számítógépek egymás azonosítására használnak  Az Interneten minden hosztnak és routernek van egy IP-címe, amely a hálózat számát és a hoszt számát kódolja  Az internetréteg meghatároz egy hivatalos csomagformátumot, illetve egy protokollt, amelyet internetprotokollnak (IP) hívnak.

 A datagram két részből áll: egy fejrészből és egy szövegrészből. A fejrészben 20 bájt rögzített, és van egy változó hosszúságú opcionális rész is.  működése a következő: szállítási réteg az alkalmazásoktól kapott üzeneteket maximum 64 kbájtos datagramokra tördeli, amelyek az útjuk során esetleg még kisebb darabokra lesznek felvágva.  Amikor az összes datagram elérte a célgépet, ott a szállítási réteg ismét összerakja üzenetté.

IP verziószám fejléc hossza (Header Length)csomag hossza TTL (Time To Live) mező szállítási folyamatok közül melyikhez tartozik hálózati számot és a hoszt számot adják meg

OpcióLeírás BiztonságMeghatározza, mennyire titkos a datagram Szigorú forrás általi forgalomirányítás Megadja a teljes követendő utat Laza forrás általi forgalomirányításFelsorolja a felkeresendő routereket Útvonal feljegyzéseMinden router fűzze hozzá az IP-címét IdőbélyegMinden router fűzze hozzá az IP-címét és az időbélyegét Mára már jóval több paraméter van definiálva

 Valójában az IP-cím nem egy hoszthoz tartozik, hanem egy hálózati interfészre utal.  Tehát ha egy hoszt két hálózathoz is csatlakozik, akkor két IP-címmel is kell rendelkezni  A gyakorlatban a legtöbb hoszt egy hálózatra csatlakozik, így csak egy IP-címe van

Az IP címeket 32 biten, négy darab 8 bites bontásban ábrázoljuk

 A osztályú cím, 128 hálózatot hálózatonként 16 millió hoszttal  B osztályú cím, hálózatot 64 K-nyi hoszttal  C osztályú cím, 2 millió hálózatot, (amelyek feltételezhetően LAN-ok), egyenként 254 hoszttal azonosít  D osztályú cím, többszörös címek (mulicast address) megadását engedélyezi, amellyel egy datagram egy hoszt csoporthoz irányítható  E osztályú cím, későbbi használatra tartják fenn

A címzéseknél a hálózat és hoszt címének szétválasztására cím-maszk okat (netmask) használnak. Alkalmazásakor bitenkénti ÉS műveletet végezve az IP cím és a cím-maszk között, a hálózati cím leválasztására. C osztályú címek esetén ezért a maszk: , míg B osztálynál: , stb

 A 127-el kezdődő címek a “loopback” (visszairányítás) címek, nem használhatók a hálózaton kívül, a hálózatok belső tesztelésére használható  Ha a hoszt címrésze 0, az a aktuális hálózatot jelöli. Ha a hálózati cím 0, az a aktuális hálózatot jelöli. Például a saját gépről címre küldött üzenet a saját gépre érkezik  A hoszt címrészbe csak 1-eseket írva lehetséges az adott hálózatban lévő összes hosztnak üzenetet küldeni (broadcast). Például a IP címre küldött üzenetet a című hálózatban lévő összes gép megkapj

 Az IPv4 szerinti IP-címek 32 bites egész számok, amelyeket hagyományosan négy darab egy bájtos, azaz 0 és 255 közé eső, ponttal elválasztott decimális számmal írunk le a könnyebb olvashatóság kedvéért (pl: )  nem elégséges a kiosztott címek mennyisége

 Az IPv6-os címek 128 bitesek, és már nem lenne praktikus decimálisan jelölni őket, ezért kompaktabb, hexadecimális számokkal írjuk le, 16 bites csoportosításban. (Pl. 2001:610:240:11:0:0:C100:1319)

 A Domain Name System (DNS) az egyik legfontosabb szolgáltatás az interneten. Fő feladata a webcímek „lefordítása", „feloldása" a hozzájuk tartozó IP-címre  decentralizált kezelés és igazgatás  a névtartományok hierarchikus strukturálása - fa- forma  a nevek egyértelműsége  bővíthetőség

Köszönöm a figyelmet ! Készítette: Mihály Péter B2L8C5