A fehérjék világa. Az élővilág legfontosabb szerkezeti és funkcionális építőkövei a fehérjék Szállítás és raktározás (hemoglobin, myoglobin, ferritin)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A fehérjék világa.
Advertisements

1 Üveges állapot Vázlat l Hőmérsékletváltozás, átren- deződés l T g meghatározás módszerei  fajtérfogat  fajhő  mechanika l T g értékét meghatározó.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore Közlekedési.
Visszatérő űrkabin és a súrlódás Szabó Dávid, 9.c.
KIÜRÍTÉS. ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK A kiürítésre számításba vett útvonalon körforgó, toló, billenő és emelkedő zsalus rendszerű, valamint csak fotocella elven.
1 Az összeférhetőség javítása Vázlat l Bevezetés A összeférhetőség javítása, kompatibilizálás  kémiai módszerek  fizikai kompatibilizálás Keverékkészítés.
Elsőrendű és másodrendű kémiai kötések Hidrogén előállítása A hidrogén tulajdonságai Kölcsönhatások a hidrogénmolekulák között A hidrogénmolekula elektroneloszlása.
Atomrácsos kristályok Azokat az anyagokat, amelyekben végtelenül sok atom szabályos rendben kovalens kötésekkel kapcsolódik össze, atomrácsos kristályoknak.
A magyarországi vállalatok információszerzési szokásai - üzleti körben végzett online piackutatás fő eredményei - Készítette: Nagy Péter Támogatóink H-1024.
Hullámmozgás. Hullámmozgás  A lazán felfüggesztett gumiszalagra merőlegesen ráütünk, akkor a gumiszalag megütött része rezgőmozgást végez.
Nukleinsavak Felfedezésük, típusaik Biológiai feladatuk Kémiai felépítésük Pentózok Foszforsav N-tartalmú bázisok Purin bázisokPirimidin bázisok.
Cochleáris Implantok állítása Kaposváron Biró Zsuzsanna Kaposvár.
Biokémia fontolva haladóknak II.
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Integrációs elméleti alapok, az integrációk típusai
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
OLVASÓSZOLGÁLATI TEREK
vizuális megismerés – vizuális „nyelv” vizuális kultúra
EN 1993 Eurocode 3: Acélszerkezetek tervezése
3. tétel.
Lieszkovszky József Pál (PhD hallgató, RGDI
Fehérjék szabályozása II
Heteroatomos szénvegyületek halogéntartalmú szénvegyületek
Adatbázis normalizálás
AZ ISKOLÁSKORBA VEZETŐ
Áramlástani alapok évfolyam
Deformáció és törés Bevezetés Elasztikus deformáció – analógiák
Egyszerű kapcsolatok tervezése
Sejtbiológia.
ENZIMOLÓGIA.
A modern nagyvárosok kifejlődése, az agglomerálódási szakasz
Makromolekulák Simon István.
A mozgóképi közlésmód sajátosságai
Az állatok és az ember egyedfejlődése
SZÁMVITEL.
H+-ATP-áz: nanogép.
A mozgási elektromágneses indukció
Komplex természettudomány 9.évfolyam
Munka és Energia Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
Pontrendszerek mechanikája
1.Szénhidrogének.
dr. Jeney László egyetemi adjunktus Európa regionális földrajza
Szerkezetek Dinamikája
Dr. habil. Gulyás Lajos, Ph.D. főiskolai tanár
H.-Minkó Krisztina Semmelweis Egyetem
Adatbázis alapfogalmak
Biológiai makromolekulák
Rendszerfejlesztés gyakorlat
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Monitor(LCD).
Energiaminimum- elve Minden rendszer arra törekszi, hogy stabil állapotba kerüljön. Milyen kapcsolat van a stabil állapot, és az adott állapot energiája.
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
RUGÓK.
Fehérjék funkciói.
Fényforrások 3. Kisülőlámpák
Az Európai Unió földrajzi vonatkozásai
2. A KVANTUMMECHANIKA AXIÓMÁI
Klasszikus genetika.
Az állóképesség fejlesztésének módszertana
Makromolekulák Simon István.
A humán genom projekt.
Diplomamunka Készítette: Csányi István Csillagász MSc szakos hallgató
Készítette: Koleszár Gábor
A gazdasági fejlettség mérőszámai
A nukleinsavak.
A bioszféra.
Bevezetés Tematika Számonkérés Irodalom
A geometriai transzformációk
Algoritmusok.
SZERVES VEGYÜLETEK.
Előadás másolata:

A fehérjék világa

Az élővilág legfontosabb szerkezeti és funkcionális építőkövei a fehérjék Szállítás és raktározás (hemoglobin, myoglobin, ferritin) Irányított mozgás (izommozgás, ostorok) Katalízis (biokémiai rendszerek szinte minden kémiai reakciója pl: fehérje hasítás) Mechanikai elemek (inak, kötőszövet, csont, fog, szőrzet) Immun rendszer (antitestek) Idegimpulzus létrehozás és szállítás (rhodopszin,ioncsatornák) Növekedés és differenciálódás vezérlés (hormonok) Toxinok (diftériatoxin)

A fehérjék szerkezetének szintjei Elsődleges szerkezet Másodlagos szerkezet –Topológiák Harmadlagos szerkezet –Architektúrák –Domének Negyedleges szerkezet

A fehérjék építőkövei: az aminosavak

Az R oldallánc húszféle lehet

Az elsődleges szerkezet

Másodlagos szerkezet Peptidkötés általában merev (részleges kettőskötés rezonancia miatt) Forgás az alfa-szénatom melletti két kötés körül lehetséges (fí, pszí szögek) Az atomok kölcsönhatásai, ütközései miatt az egyes (fi,pszi) párokhoz tartozó konformációk nem azonos energiájúak.

Másodlagos szerkezeti elemek Másodlagos szerkezet: a lánc gerincének rövid távú szerkezete A polipeptidláncot szakaszokra bonthatjuk: –Jellegzetes konformációk periodikus konformációk (homokonformációk; ugyanaz a (fi,pszi) pár ismétlődik). Pl. hélixek, béta-redő. aperiodikus konformációk (heterokonformációk; a (fi,pszi) változik a lánc mentén). Pl. béta-kanyarok, gamma-kanyar. –Nem-jellegzetes konformációk (szabálytalan szerkezetek)

Hélixek

Amfipatikus alfa-hélix A hélixnek a fehérje belseje felé esõ oldalán elsősorban apoláros, a víz felé esõ oldalán poláros oldalláncok vannak.

Egyéb hélixek Kollagénhélix: három párhuzamosan futó lánc, balkezes hélixként egymásba fonódva. Poliprolin hélix Poliglicin

Béta-redõ Parallel vagy antiparallel módon futó szálak, közöttük H-kötések. Az oldalláncok váltakozva lefelé és fölfelé állnak Igen gyakori a fehérjékben A legtöbb béta-lemezben balkezes csavar van, mert az egyes szálak maguk is kissé csavarodnak. A béta-lemez méretének nincs határa. A selyemfibroin nagyon hosszú, csavart béta-lemezekbõl áll.

Kanyarok (turnök) Béta-kanyar: olyan, nemhelikális tetrapeptid, amelynél az elsõ és az utolsó alfa-szénatom távolsága 7 angströmnél kisebb. Gamma-kanyar: olyan tripeptid, melyben az elsõ és az utolsó peptidcsoport között hidrogénkötés van.

Topológiák

Harmadlagos szerkezet A teljes polipeptidlánc térbeli szerkezete, a másodlagos szerkezeti elemek térbeli elrendeződése

Jellegzetes harmadlagos szerkezetek

Domének A polipeptidlánc globuláris régiói Feltehetően a felgombolyodás egységei A nagyobb fehérjék mind aminosavnyi doménekre oszlanak Az egyes doméneknek gyakran más-más funkciója van

Moduláris építkezés Kevés szerkezeti elem, sok funkció Domének : A polipeptidlánc globuláris régiói Feltehetően a felgombolyodás egységei A nagyobb fehérjék mind aminosavnyi doménekre oszlanak Az egyes doméneknek gyakran más-más funkciója van

Negyedleges szerkezet A több polipeptidláncból álló fehérjék alegységszerkezete

A fehérjék szerkezetének meghatározása Röntgendiffrakció: kristályos állapotból, tetszõlegesen nagy méretű fehérjékre. A hidrogéneket nem mutatja. NMR (mágneses magrezonancia): oldatban, csak kisméretû fehérjékre. Neutrondiffrakció (még nem elterjedt, de ígéretes)

Az információáramlás útja a sejtben

Katalízis lizozim

Irányított mozgás izommozgás

Szállítás és raktározás: hemoglobin

Mechanikai elemek kollagén

Összetett rendszerek alkotói I. Komplement rendszer