Munkahelyi egészségfejlesztés nemzetközi kitekintésben dr. Szörényiné Ványi Gabriella dr. Dózsa Csaba MUNKABIZTONSÁG ÚJ KÖNTÖSBEN… I. FŐNIX FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGYI.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Vállalati egészségügy politika
Miért éri meg családbarátnak lenni?
A munkahelyi egészségfejlesztés lehetőségei, nemzetközi tapasztalatok
Copiright by Y. Kinek jó a több biztosító? Ön benne van a szerencsés 0,5%-ban? Programunk segítségével ellenőrizheti!
Béres Egészség Hungarikum Program Átfogó egészségmegőrző és betegségmegelőző nemzeti program Programindító sajtótájékoztató március 29.
Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
Munkáltató és a részvételi intézmények Kisgyörgy Sándor ÉTOSZ.
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
1 SCHIFFER SÁRA GRUNDFOS Magyarország Gyártó Kft. Üzemi szociális munkás „SZOCIÁLIS MUNKA A PIACI SZEKTORBAN”
az általános iskolákban
15. Egészség-Gazdaságtani Szimpózium Dr. Szócska Miklós Egészségügyért felelős államtitkár EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA.
Az atipikus munkavégzés és társadalmi megítélése
Európai Betegjogi Karta. Európai Betegjogi „Karta” Célja: A betegek tizennégy jogának proklamációja, alapvető jogok gyakorlati megvalósíthatóságát szolgálják.
„Nyitott kapu” a rendszeres testmozgásért és kapcsolódó egészségfejlesztési programok Vámospércsen Ménes Andrea polgármester.
Ahol a nők nincsenek hátrányos helyzetben Patai Ágnes humánpolitikai igazgató november 15.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A nosocomialis fertőzések felderítésében alkalmazott
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Péczeli Katalin előadása
Innovációs stratégia hatások Termék életciklus Nemzeti sajátosság
Munkahelyi Egészségvédelem Egyéni felelősség vagy vállalati érdek ?
Megváltozott életkörülmények, - foglalkozás-egészségügyi kérdések
Sajtótájékoztató, november 14. AmCham - Egészséges Munkahely Program 1 Az Amerikai Kereskedelmi Kamara AmCham Egészséges munkahely programja Dr.
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Kiss Judit, Kerek Judit, Galgóczi Dóra, Lőrik Eszter
A primer prevenció jelentősége az ifjúsági munkában
Mandrik István ügyvivő Munkavédelmi Bizottság munkáltatói oldal
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
A munkavédelmi képviselő részvétele a munkabalesetek kivizsgálásában, a foglalkozási betegségek megelőzésében Némethné Márton Erika TVK Munkavédelmi Bizottság.
Munkahelyi egészség és biztonság
Munkahelyi egészség és biztonság
Korábbi demográfiai jellemzők Várható élettartam
Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
Tim Tregenza Hálózat-Manager Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség Legyen Európa biztonságosabb, egészségesebb és produktívabb munkahely!
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
Dr. Grónai Éva, Dr. Erdélyi Erzsébet, Blézer Zita
Bei uns wird INNOVATIV groß geschrieben. A munkahelyi beilleszkedés új lehetőségei az egészségügyi problémával küzdő munkavállalók számára Barbara Haider-Novak,
A munkahelyi biztonság és egészségvédelem mindenkit érint. Jó Önnek. Jó a vállalkozásoknak. Együtt a kockázatok megelőzéséért Egészséges munkahelyek kampány.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
VIDÓ JUDIT: A SZÉPSÉGIPARBAN DOLGOZÓK MUNKAHELYI STRESSZKEZELÉSE.
EGÉSZSÉG ÉS JÓL-LÉT SZÉKESFEHÉRVÁR POLITIKÁJÁBAN Östör Annamária.
TÁMOP A-13/ A váltóműszakosok problémája 1.
HR konferencia november 16. SKULL tréning és tanácsadás Szervezeti vitalizáció.
Mentálhigiénés team működése kórházunkban
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Munkára képes állapot ellenőrzésének anomáliája a munkahelyen Poór László ügyvezető.
A munkavédelmi hatóság évi ellenőrzési tapasztalatai és az idei évi célkitűzések „A biztonságos és egészséges munkahelyekért” Munkavédelmi konferencia.
Dr. Nagy Katalin Magyarország EU melletti Állandó Képviseletének korábbi tanácsosa XVII. Nemzetközi Közlekedési Konferencia Szeged, november
Kedvezményes ajánlat a Biorezonanciás dohányzás leszokást elősegítő kezelésre Gyógyerő Egészségközpont Oláh Tamás e.v. tel:
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
1 Egészségvédelem a munkahelyen II. Stresszmentes munkahelyek. Prof. Dr. Ungváry György.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Az egészség fogalma, egészségfejlesztés, prevenció.
Célcsoportok a munkahelyi egészségfejlesztéssel foglalkozók, foglalkozás egészségügyben dolgozó orvosok és ápolók, a humán erőforrás gazdálkodás munkatársai,
Kaucsek György - Simon Péter Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet „Maradj a Zöld Zónában!” munkahelyi alkohol- és drog-megelőzési program Workshop – Dobogókő,
Új képzési eszköz. Teknikcollege - Munkához kötött emelt szintű műszaki képzés Teknikcollege új fajta regionális kompetencia központ az ipari/műszaki.
Munkavédelmi bírságolások. – egy előírt határértékek több mint 10%-os túllépése, – nincs munkavédelmi szakember, – nincs biztosítva a foglalkozás-egészségügyi.
Önkormányzati Egészségügyi Napok
A munkaidő beosztása a 2003/88/EK irányelv tükrében
Szív az életért 1. Rész: Bevezető Klikk a folytatáshoz!
A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben?
Készítette: Farkasné Veres Edina
2015. évi tapasztalatok, évi ellenőrzési irányelvek
MUNKAVÉDELMI KÉPVISELŐK FOGLAKOZTATÁSA munkabiztonsági szakmérnök
Előadás másolata:

Munkahelyi egészségfejlesztés nemzetközi kitekintésben dr. Szörényiné Ványi Gabriella dr. Dózsa Csaba MUNKABIZTONSÁG ÚJ KÖNTÖSBEN… I. FŐNIX FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGYI KONFERENCIA november Nógrádgárdony, Főnix Kastélyszanatórium

A WHO adatai szerint a világban több mint 2,8 milliárd munkavállaló dolgozik, akik közül 1,9 milliárd munkavállalónak egészségtelen és nem biztonságos munkakörülmények között kell dolgozniuk, és ez a szám magában foglal 170 millió gyermeket is.

Munkahelyi balesetek, megbetegedések A munkahelyi balesetek és megbetegedések évente több mint 2 millió emberéletet követelnek a világban. Évente 268 millió halált nem okozó munkahelyi baleset történik, amelyek legalább 3 napos munkából való kieséssel járnak, valamint évi 160 millió munkahelyi megbetegedést regisztrálnak.

Nem fertőző megbetegedések A WHO adatai szerint a nem fertőző megbetegedések 38 millió ember halálát okozzák évente, ami az összes halálozás 70%-a. Az előrejelzés még ennél is rosszabb, mert az utóbbi 10 évben világszerte 17%- kal nőtt meg a nem fertőző megbetegedések miatti halálozás (ez a szám az afrikai régióban a 27%-os növekedést is elérni).

A legfőbb nem fertőző megbetegedések dohányzás egészségtelen táplálkozás, mozgáshiány Szív- és érrendszeri betegségek egészségtelen táplálkozás mozgásszegény életmód Cukorbetegség dohányzás, alkohol egészségtelen táplálkozás, elhízás Daganatos betegségek dohányzás, alkohol légúti expozíció Krónikus légzőszervi betegségek Elhízás járványa 2,6 millió ember halála évente

A munkavállalók … idősebbek lesznek, több lesz az életmódból, illetve az idősebb korral járó problémákkal küzdők száma, több lesz az elhízott és cukorbeteg és/vagy szív- és érrendszeri beteg közöttük. A nem fertőző megbetegedéseknek a gazdasági hatása hatalmas mértékben megnő. Forrás: Bupa, brit biztosító társaság 2009-es előrejelzése Global perspectives in workplace health promotion /[edited by ] Wolf Kristen, Robert C. Karch

A nyugat-európai gyakorlat „Egy munkahely HATÉKONYSÁGára és NEMZETKÖZI VERSENYKÉPESSÉGére kritikus hatást gyakorol INNOVÁCIÓS KÉPESSÉGe, működésének MINŐSÉGe és RUGALMASSÁGa. A humánerőforrás-gazdálkodás fontos szerepet játszik abban, hogy felkészítse a munkavállalókat az ÚJ KIHÍVÁSOKkal való szembenézésre, hiszen az ő kreativitásuk a munkahely sikerének kulcsa. A munka gyorsan változó világában a munkavállalóknak HATÉKONYAN KELL TELJESÍTENIük, JÓ MINŐSÉGŰ TERMÉKEKet kell előállítaniuk, megfelelő ALKALMAZKODÓKÉPESSÉGgel kell rendelkezniük, rugalmasan kell reagálniuk a változásokra és folyamatosan képezniük kell magukat. Ezeknek a kihívásoknak HOSSZÚTÁVON CSAK EGÉSZSÉGES ÉS MOTIVÁLT MUNKAVÁLLALÓK TUDNAK MEGFELELNI.”. Forrás: ENWHP: „Munka lélekre hangolva” program

Törvényi kötelezettség Hazánkban a foglalkozás-egészségügyi szolgáltatás a munkáltató feladata, amely a munkáltató által finanszírozott, valamennyi munkavállalójára kötelezően előírt, elsősorban megelőző jellegű orvosi tevékenység, amelyet a munkavédelemről szóló törvény rendel el.

Több mint törvényi kötelezettség „A FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGY ÁLTAL VÉGZETT VIZSGÁLATOK EGÉSZSÉG ÉRTÉKET KÉPVISELNEK.” Hazánkban éves szinten 2,5 millió keresőképes korú munkavállaló számára kötelezőek, és évente több, mint 4 millió vizsgálatot végeznek el. Forrás: Dr. Téglásyné Bácsi Mária, Dr. Grónai Éva: A hazai foglalkozás-egészségügy jelenlegi helyzete és prioritások a foglalkozás-egészségügyi szakápolói munkában”, OMFI szakmai előadás

„A jól végzett munkahelyi egészségfejlesztő tevékenységek nem karitatív tevékenységek, hanem a munkáltatók számára is potenciális gazdasági előnnyel járó befektetések”. Forrás: Sockoll I, Kramer I, Bödeker W. (2009). Effectiveness and economic benefits of workplace health promotion and prevention. Summary of the scientific evidence IGA Report

Előfeltételek és alapfeltételek Biztonságos munkavégzés A (legalább) a jogszabályoknak megfelelő foglalkozás-egészségügyi ellátás Társadalmi felelősségvállalás A vezetői elkötelezettség Egészségtudatos humánpolitika Megfelelő kockázatbecslés A munkavállalók bevonása (megfelelő igényfelmérés) Munkahelyi egészségterv

Nemzetközi trendek „Egészséges munkavállaló az egészséges munkahelyen” CDCENWPHWHO

Fordulópont: évi Ottavai Charta 1989: Az első Európai Környezet és Egészség Konferencia 1997: Jakarta Nyilatkozat 2007: újabb fordulópont Paradigmaváltás a munkahelyi egészséggel kapcsolatos szemléletben

Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség (EU-OSHA) „A munkahelyi biztonság és egészségvédelem mindenkit érint. Jó Önnek. Jó a vállalkozásoknak.” „Egészséges munkahelyek” kampány óta: „Fordíts hátat a váz- és izomrendszeri fájdalomnak”, a „Veszélyes anyagok, bánjon velük óvatosan!”, „Elég a zajból!”, „Biztonságos munkába állás – fiatal munkavállalók”, „Együtt a kockázatok megelőzéséért” 2014–2015: „Egészséges munkahelyek – Kezeljük a stresszt!” kampány

Járványkezelési- és Megelőzési Központ (CDC) 2011: Nemzeti Egészséges Munkaterület Program „A rendszeres fizikai aktivitás az egyik leghatékonyabb betegség megelőző magatartás.” Ellenálló képesség Erő Energia Szorongás Depresszió Elhízás Krónikus betegségek

ENWHP (European Network for Workplace Health Promotion) Munkahelyi Egészségfejlesztés Európai Hálózata (1996) Eszmei üzenete: „egészséges munkavállalók az egészséges munkahelyeken” : Luxembourgi Deklaráció A munkahelyi egészségfejlesztés a munkaadók, a munkavállalók, és a társadalom valamennyi közös tevékenysége. Eszközei: munkaszervezet javítása, az aktív dolgozói részvétel biztosítása és támogatása, az egyéni kompetencia erősítése

Nemzetközi egészségfejlesztési programok Enter text here Enter text here

Egészséges munkahelyek krónikus beteg munkavállalók számára kampány A krónikus betegség definíciója: „bármilyen betegség, amely egészségi problémákhoz és rokkant állapothoz vezet, és éveken át tartó kezelést igényel„ (WHO) Az EU tagállamaiban az aktív lakosság mintegy 23,5%-a valamilyen krónikus betegségben szenved, és 19%-ának tartós egészségügyi panaszai vannak. Forrás: ENWHP. (2013). PH work: promoting healthy work for people with chronic illnessS 9th Initiative, (2011–2013). ENWHP.

A krónikus betegségek jelentősége Erre vezethető vissza Európában a legtöbb haláleset és súlyos megbetegedés Döntően befolyásolják az egészségben eltöltött várható élettartamot. A krónikus betegségek kihatnak a jövedelemre, a munkaképességre, a munkahelyek állandóságára és a munkaképtelenség kialakulására. Az EU időspolitikája is azt erősíti, hogy nagyobb figyelmet kell fordítani az idősekre, krónikus betegekre.

Miért jó a cégnek, ha foglalkozik a krónikus beteg munkavállalókkal? Kialakul egy pozitív környezet, melyben az embereknek öröm dolgozni. Kevesebb betegállomány, kevesebb munkanap vész kárba. Megőrizhető a tapasztalat és tudás. Versenyelőnyhöz lehet jutni a termelékenység fokozásával. Csökkenthetők az egészségügyi költségek, valamint elkerülhetők a munkaerő kilépésével, új alkalmazott felvételével és betanításával járó költségek. Megóvhatják a céget azoktól a potenciális perköltségektől, amelyek a munkajogi eljárások következményei lehetnek.

Munkahelyi egészségfejlesztési stratégia a krónikus betegséggel küzdő munkavállalók esetében: Tegyék lehetővé a munkába való visszatérést minél előbb. Tervezzék meg a munkába való visszatérést. Egyénre szabott kockázatbecsléssel segítsék a megfelelő körülmények megtalálását. Vonják be a munkavállalót (nagyon komoly HR szerep és feladat). Megfelelő intézkedések meghozatala a hasonló balesetek (és/vagy betegségek) megelőzése érdekében.

A sikeres és jó munkahelyi egészségfejlesztési programok 1.Fókuszálj az értékekre. 2.Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan. 3.Építs az emberi kapcsolatokra. 4.Alapozz az igényekre. 5.Építsd be a rendszerbe. 6.Tedd mérhetővé, nyomon követhetővé, értékelhetővé amit csinálsz.

A Világ legjobb munkahelyei alkalmazott alkalmazott alkalmazott alkalmazott

Köszönjük a figyelmet! Dr. Szörényiné Ványi Gabriella Tel.: 06/ Dr. Dózsa Csaba Tel.: 06/ Web:http: MedEcon Humán Szolgáltató Kft.