Technológiai újítások és kirekesztés A transzformatív társadalmi innovációk jelentősége Bajmócy Zoltán Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Kutatóközpont.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ADATSZERZÉS, INFORMÁCIÓ HASZNOSULÁS Biztonságtudatos vállalati kultúra Készítette: Jasenszky Nándor egyetemi szakoktató NKE NBI TEH tanszék.
Advertisements

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
A környezetvédelmi megbízott szerepe a vállalkozások tevékenységében és Önkormányzati munkakörben Önkormányzati munkakörben.
Intézményi Férőhelykiváltást Támogató Országos Hálózati Találkozó Kalocsai Szociális Szakellátási Központ kiváltása.
TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI A VIZSGA LEÍRÁSA VÁLTOZÁSOK január 1-től.
KÖZHASZNÚSÁG MEGTARTÁSA, - MEGSZERZÉSE Molnár Elvira Bács-Kiskun Megyei Civil Információs Centrum 2014.
Okok Piaci környezet – több mint 70 felsőoktatási intézmény, ezek közül több szinte ugyanolyan képzési palettát, hasonló lehetőségeket kínál Társadalmi.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
Bemutatkozás Fodor Noémi Gépészmérnök – mérnöktanár Környezetirányítási szakértő TAR-ZERT Auditor Minőségirányítási vezető.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Marketing és szerződéskötés digitális platformokon - vonzások és változások? Marketing és m-commerce - QR kód, ÁSZF megjelenítése, fogyasztói tájékoztatás,
Oktatói elvárások, oktatói vélemények a hallgatókról Cserné dr. Adermann Gizella egyetemi docens DUE.
Az iskola, mint egészségfejlesztő műhely Setényi János
A digitális kultúra kettős köre és az ifjúság viszonya Rab Árpád Óbudai Egyetem Digitális Kultúra és Humán Technológia Tudásközpont VIII. Nemzetközi.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
Jó gyakorlatok a tanórán kívüli tevékenységekhez kapcsolódóan Kasza Georgina témavezető.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
A KAMAFIP szoftver alkalmazása Dr. Kárpáti László, CSc., MBA California Consulting Bt
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
Biztonságos, fenntartható és tiszta energia a Duna-medencében
Gazdasági informatika - bevezető
Dr. Bihari Péter BME Gépészmérnöki Kar oktatási dékánhelyettes
Reflexiók a társadalmi és a nonbusiness marketing fogalmi kérdéseihez
OLVASÓSZOLGÁLATI TEREK
vizuális megismerés – vizuális „nyelv” vizuális kultúra
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Megjegyzések Dinya László vitaindító tanulmányához
Szakálné Kanó Izabella Bajmócy Zoltán
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Helyszín Dátum Előadó Előadó szervezete.

A Dél-Alföldi régió innovációs képessége
Észlelés és egyéni döntéshozatal, tanulás
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
A Menedék Alapítvány ÉRTÉKEI
Kórházi könyvtárak lehetőségei a tudáspiacon
Energia(termelés) és környezet BMEGEENAEK7 és BMEGEENAKM1
Kereskedelmi szerződések joga
Szervezetfejlesztés II. előadás
MÉDIAFOGYASZTÓ VAGY TARTALOMFOGYASZTÓ? MENNYISÉG VAGY MINŐSÉG?
Konfliktusok az iskolában
A naptevékenységi ciklus vizsgálata a zöld koronavonal alapján
Dr. Pintér Gábor Pannon Egyetem, Georgikon Kar
Fiatal Regionalisták VII. Konferenciája
Innovációs képesség és jólét összefüggései
AGRION Vállalkozásfejlesztő Iroda
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Környezeti Kontrolling
Szervezet-fejlesztés
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) teljesüléséről az Országos Statisztikai Tanács és a Nemzeti Statisztikai Koordinációs.
Az iskolai szervezet és fejlesztése
Könyvbemutató rendezvény, OEE Bajai Csoport, Pörböly,
Az iskolai szervezet és fejlesztése
Vállalati fenntarthatóság
A munkaerő-keresleti rugalmasságok
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
beruházás-tervezési ABCD
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
A Szociális Ágazati Regiszter használatával kapcsolatos tudnivalók
Erasmus+ hallgatói mobilitásra jelentkezéshez
Gazdaságpolitika 6.ea.
Családi vállalkozások
Állandó és Változó Nyomású tágulási tartályok és méretezésük
Erasmus+ hallgatói mobilitásra jelentkezéshez
A program értékelése Kerekasztal beszélgetés
KONFERENCIA KAFFEE projekt Óvári Márta Köznevelési Főosztály
Előadás másolata:

Technológiai újítások és kirekesztés A transzformatív társadalmi innovációk jelentősége Bajmócy Zoltán Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Kutatóközpont AKUT Egyesület Periféria Nyári Egyetem, Irota

Bevezetés A technológiai változás „mellékhatásainak” felismerése nyomán: –„Zöld” / „öko” innováció„business as usual” –Társadalmi innováció→ fenntartását –Felelősségteljes innovációsegítik elő Az érvelésem fő pontjai: A „business as usual”-ből eredő problémák nem oldhatók meg foldozgatással Jelentős szerepe lehet a transzformatív társadalmi innovációknak

Mi a technológia? Technikai tárgy (artefact) –Pl. személyautó Technika (technique): –Pl. robotizált gyártás A termelés szocio-technológiai rendszere –Pl. Bányászat, alkatrész gyártás, szállítás stb. A használat szocio-technológiai rendszere –Pl. Utak, benzinkutak, KRESZ szabályok, helyváltoztatásra épülő társadalmi-gazdasági berendezkedés A négy aspektus elválaszthatatlan egymástól! (technológiai rendszer)

Modernizáció és technológia A technológia jól táplálja a szétválasztás illúzióját „Technology is men’s instrument of liberation from nature – what makes men more truly human” (Mesthene techno-optimista kiáltványa) Természet (természet működése) Ember (társadalom működése) KONTROLL DE: A modernizáció programja önellentmondást hordoz magán – egy olyan rendszerre hatunk, amelynek mi is része vagyunk.

„Sohasem voltunk modernek” Andrew Feenberg: „When “humanity” conquers nature, it merely arms some humans with more effective means to exploit and oppress other humans…” „actions that harm the natural environment come back to haunt the perpetrators…” A kirekesztés formái: Nem fér hozzá / hozzáfér de nem szélesíti a lehetőségeit Korábbi választási lehetőségek megszűntetése Az életre hívott új lehetőségek ellentétesek az értékeivel / érdekeivel Bruno Latour A kirekesztés rendszerszerű / politikai szférán kívül történik / nehezen detektálható technological underclass (?)

Két példa a kirekesztésre Élelmiszer adalékanyagok „Mentes termékek” mint a rendszer válaszai ↓ Az érzékenyek (nem szándékolt) elnyomásának fenntartása Az adalékanyag-érzékenyek szempontjainak szisztematikus háttérbe szorulása Visszapattanó hatás Természeti erőforrásokkal takarékoskodó innovációk ↓ Természeti erőforrások fokozottabb használata A természeti környezet szempontjainak rendszerszerű kirekesztése

Három alapvetőnek tűnő kérdés Milyen „térben” jönnek létre az innovációk (milyen társadalmi viszonyokat, értékeket lehetnek képesek tükrözni) Milyen folyamat révén jönnek létre az innovációk (ki bír befolyással, ki marad ki, ki formál jogot az „igazságra” és milyen alapon) Milyen használati térbe helyezzük be az innovációkat (hogyan viszonyul az újdonság a fennálló struktúrákhoz)

További példák Liter of lightMagicMe Playground Access ASD

Üzenet A modernizációs problémák megoldásához szükséges a technológiai színtér újragondolása, de a megoldás nem a technológiai újításokban keresendő A technológiai színtér újragondolásának elemei: –A piac, mint lecsupaszított tér alkalmatlansága –A technológiai döntések folyamatának demokratizálása (érintettek részvétele) –A technológiák társadalmi tartalmának demokratizálása (a használat terének megváltoztatása) ↓ Transzformatív társadalmi innovációk

Megvitatásra szánt kérdések 1.Átlagra vagy szélsőségekre tervezni? 2.Végső soron feloldhatók-e az érdek- és értékkonfliktusok (pont a technológiai újítások révén), vagy csak a hatalmi viszonyok rendezhetők át? 3.Mikor transzformatív (hol / hogyan / hová)

Köszönöm a figyelmet!