A digitális jövő az NMHH szemszögéből Aranyosné dr. Börcs Janka Főigazgató 2013.11.21.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ADATSZERZÉS, INFORMÁCIÓ HASZNOSULÁS Biztonságtudatos vállalati kultúra Készítette: Jasenszky Nándor egyetemi szakoktató NKE NBI TEH tanszék.
Advertisements

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
E-BANKING SUMMIT március 3. Biztonságos kommunikáció biztosítása a pénzintézetek és a hatóságok között Szabó Katalin Termékmenedzsment osztályvezető.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
BEPTRA „Legjobb Gyakorlatok” kis- és középvállalkozások számára Szakmaspecifikus képzéssorozat Projektsz á m: HURO/0901/138/2.1.2 HURO0901/138/2.1.2 A.
A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokat érintő változások A család és gyermekjóléti szolgáltatás.
A szenior tudástőkére épített társadalmi innováció május 21. Miskolc ©Sárközy Erika.
Készítette: Gondos Borbála
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése és a szolgáltatást támogató eszközök beszerzése a sajátos.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
Nyitó szakértői találkozó. "C" komponens-informatika Készítette: Farkas László január.28.
Pályázati lehetőségek Nagy Réka Közművelődési és kulturális intézmények pályázati lehetőségei.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
AZ ELEKTRONIKUS KÉPZÉS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSA INFORMATIKA A FELSŐOKTATÁSBAN DEBRECEN DR. ZÁRDA SAROLTA GÁBOR DÉNES FŐISKOLA.
Open SKM Agency Kft. - „...a nyílt szabványok választása egyértelműen okos üzleti döntés...” „... az EU nem válhat a zárt forráskód rabjává,
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
A SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYRENDSZERT ÉRINTŐ JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK FŐBB KÖVETKEZMÉNYEI. KAPACITÁSOK ÉS FINANSZÍROZÁS VÁLTOZÁSAI A SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYRENDSZERT.
A „Mintaprogram a minőségi időskorért” Pilote Project for Quality Ageing Az idősgondozás Magyarországon, elvek, szabályok, gyakorlat, intézmények Brettner.
Új irányok az emberi erőforrás gazdálkodásban Fiatal regionalisták VIII. országos konferencia Győr, október Szűcs Ágnes Nyíregyházi Főiskola.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Work-based Learning in CVET Az ALFA KISOSZ Érdekvédő és Képző Egyesület szerepe a projekt megvalósításában Előadó: Czibula Zoltán igazgató ALFAKÉPZŐ.
Nemzeti Audiovizuális Archívum
E-learning modellek osztályozása
Reflexiók a társadalmi és a nonbusiness marketing fogalmi kérdéseihez
Információs Társadalom Parlamentje, június 1., Budapest
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Szaktanácsadás 2015/2016 Készítette: Szabó Klára.
Adottságok tényszerű megfogalmazása 4.6. előadás
Merre tovább magyar mezőgazdaság?
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
A rehabilitációt segítő támogatások, jogszabályi változások
Új továbbképzési lehetőségek tanároknak és oktatóknak
Kihívások a LEADER program eredményes végrehajtásában
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Az Internet megismerése
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
Integráció a felsőoktatási könyvtárak szolgáltatásfejlesztésében
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
TOP SO „Foglalkoztatási paktum Barcs és térségében” A Foglalkoztatási stratégia célrendszere tervezett programok BARCS VÁROS.
Egészségügyi közbeszerzések
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
A kiváltást tervezők / megvalósítók és Az fszk TÁRS projektje közti együttműködés rendszere EFOP VEKOP TÁRS projekt.
Környezetgazdaságtan 1
Az információs társadalom joga
Az ÁFSZ feladatai az „Út a munkához” program végrehajtásában
Nemeskocs Község Önkormányzatának Településkép-védelmi Rendelete
Jegyzői Értekezlet A településkép védelméről szóló évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István.
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Új pályainformációs eszközök - filmek
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
Köszöntő A Dokumentumkezelő rendszerek helye és szerepe
Az EU támogatások ellenőrzésének rendszere
Iskolai szociális segítő
Társadalmi integráció kistelepüléseken
Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület – TÁMOP 5.6.1/C projekt
Az MKET új stratégiája – Szolgáltató MKET
IT biztonsági monitoring eseményfelügyelet, bizonyítékok,
Az ELTE Fogyatékosügyi Központ bemutatása
Energiahatékonysági és Megújuló Finanszírozási Program Erste Bank Hungary Budapest,
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
KONFERENCIA KAFFEE projekt Óvári Márta Köznevelési Főosztály
Előadás másolata:

A digitális jövő az NMHH szemszögéből Aranyosné dr. Börcs Janka Főigazgató

2 1)Madártávlatból 2)A teljes társadalom „bekapcsolása” a digitális világba 3)A biztonság felértékelődő szerepe 4)Új platformok, átalakuló piaci értéklánc, szabályozási kérdések

3 A „big picture” Az elektronikus hírközlési szektor fő irányai, trendjei A szabályozás feladata JelenségKövetkezmény Exponenciálisan növekvő adatforgalom (fix és mobil) Szükséges új, rendkívül nagy sávszélességű vezetékes hálózatok kiépítése, megfelelő felújítása A frekvenciavagyon egyre nagyobb részét mobil szélessáv szolgáltatásokra kell fordítani Befektetés ösztönző, kiszámítható, transzparens szabályozási környezet megteremtése Felelős spektrumgazdálkodás a szélessávú mobilszolgáltatások igényeinek kielégítése céljából Hálózatsemlegesség garantálása Kiberbiztonsági incidensek növekvő aránya, információs rendszerek sérülékenyek Egyre több „kibertámadás”, információbiztonsági incidens, egyre komolyabb következményekkel. Megteremteni a szükséges intézményi és eljárási kereteket a védelem érdekében. Konvergencia, új platformok, bővülő piaci értéklánc Bővülő piaci értéklánc, új szűk keresztmetszetek Szabályozás hatáskörének újragondolása, folyamatok proaktív figyelemmel követése, szükség esetén beavatkozás Globális gazdasági válságPiaci szereplők konszolidációja, visszafogott fejlesztések Verseny- és befektetésösztönző szabályozás megfelelő kombinációja

4 1)Madártávlatból 2)A teljes társadalom „bekapcsolása” a digitális világba 3)A biztonság felértékelődő szerepe 4)Új platformok, átalakuló piaci értéklánc, szabályozási kérdések

5 Sikeres digitális átállás 2013-ban két ütemben Magyarországon is sikeresen megvalósult a digitális átállás Hónapokig tartó, aktív kommunikáció 475 ezer háztartás személyes felkeresése 150 ezer rászoruló háztartás támogatása november végéig megtörténik a digitális hozadék frekvencia sáv kiürítése (áthangolás)

6 A digitális hozadék a szélessávú mobilinternet szolgálatában A korlátos frekvencia vagyonhoz való hozzáférés egyre fontosabb kérdés a digitális társadalom működésében. A digitális átállást követően felszabaduló MHz-es sáv lehetővé teszi a nagy sebességű mobilinternet elterjedését. A 800 MHz-es sáv lehetővé teszi, hogy a vidéki területeken is elérhetővé váljon a szélessávú mobilinternet Magyarország - uniós kötelezettségeinek megfelelően – fogja értékesíteni a 800 MHz-es sávot. Forrás: startyourownsmallbiz.com

7 Fontos a penetráció növelése, a keresleti oldal élénkítése is Magyarország elmarad az EU átlagtól a szélessávú penetráció területén : Ennél fogva, nem csupán arra kell fókuszáljunk, hogy elérhetőek legyenek a szélessávú hálózatok, hanem arra is, hogy azokat a lakosság használja. Ebben fontos szerepe lesz a Hatóságnak, illetve minden piaci szereplőnek is.

8 1)Madártávlatból 2)A teljes társadalom „bekapcsolása” a digitális világba 3)A biztonság felértékelődő szerepe 4)Új platformok, átalakuló piaci értéklánc, szabályozási kérdések

9  Az internet ambivalenciája: az internet az utóbbi húsz évben a gazdaság és a társadalmi fejlődés motorjává vált. Ezzel egyidőben azonban új típusú veszélyforrás is, mely fenyegetésnek a mértéke egyenesen arányos az internet mindennapi életünkre gyakorolt hatásával.  Ahhoz, hogy internet ne váljon „saját sikerének áldozatává”, most kell cselekedni. A kihívás új, így a válaszoknak is azoknak kell lennie. Ezek megtalálásához azonban figyelembe kell venni az internet határokat nem ismerő és az élet minden területére kiterjedő jellegét.  A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság látja el az internet „információs szupersztrádáit” biztosító elektronikus hírközlési szolgáltatások és szolgáltatók felügyeletét, így a hatóság fontos szerepet tölt be a biztonságos internet megteremtésében.  A feladat sokrétű: kibervédelem, oktatás, gyermekek fokozott védelme, személyiségvédelem Most kell cselekedni

10 Az Internet Hotline honlapja ismeretterjesztő, szülői segítségnyújtó honlap is! 10 * szeptember vége óta

11 H95 Bűvösvölgy projekt 11 * szeptember vége óta

12  A Hatóság egy átfogó törvénymódosító csomagot készített elő a KIM-mel, melynek célja a gyermekek védelmének megerősítése az online térben.  Szűrőprogramok kötelezővé tétele iskolákban, nyilvános könyvtárakban  Személyiségi jogok védelmének hatékonyabb érvényesítése  Gyermekvédelmi-kerekasztal felállítása Törvénymódosító csomag az online gyermekvédelemért Forrás:

13  Egyre komolyabb fenyegetést jelent az internetes bűnözés, mely nemcsak a magánszemélyeket, hanem nemzetérdekeket is veszélyeztet.  A veszélyt felismerve, Hazánk is elkezdte a veszély szintjéhez mért jogszabályi és intézményrendszeri felkészülést.  A Kormány elfogadta Magyarország Nemzeti Kiberbiztonsági Stratégiáját  Létrejött a Nemzeti Elektronikus Információbiztonsági Hatóság (NEIH)  A kibervédelem területén az NMHH- nak is komoly szerepe lesz a jövőben (pl. az ún. civil CERT létrehozása) A kibervédelem egyre fontosabb szerepe Forrás:

14 1)Madártávlatból 2)A teljes társadalom „bekapcsolása” a digitális világba 3)A biztonság felértékelődő szerepe 4)Új platformok, átalakuló piaci értéklánc, szabályozási kérdések

15 Új platformok Konvergencia megállíthatatlan folyamatának újabb állomása az új platformok megjelenése Megjelennek a televízió képernyőjén a szabályozás alatt nem álló OTT szolgáltatók médiaszolgáltatásai A hatályos szabályozás alatt nem álló új szűk keresztmetszet jelenik meg az értékláncban Szabályozásnak is fel kell készülni a változásokra

16 Már nem megkerülhetetlenek az értékláncban a műsorterjesztők A média és műsorterjesztési értéklánc szereplői üzleti modelljeik újragondolására kényszerülhetnek Műsorterjesztők „kapuőr” szerepe csökkenhet

17 Köszönöm megtisztelő figyelmüket !