1 A kamarák szerepe a vizsgáztatási rendszerben vizsgáztatási rendszerben Cséfalvay Ágnes.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Gazdasági vezetői jogállás Dr. Kőszegfalvi Edit. VEZETŐI FELADAT MUNKAVISZONYBAN 500 millió forintos bevétel, finanszírozási szerződéssel rendelkező eü.
Advertisements

Az orvosok és szakdolgozók elvándorlásának hatása az egészségügyi ellátás színvonalára Dr. Balogh Zoltán ELTE TáTK- AstraZeneca 15. Egészség-gazdaságtani.
Ádám László Középiskola és Szakiskola, Nagykőrös 1.
Az SZKTV és az OSZTV aktuális kérdései november
A kamara szerepvállalásának jelent ő sége a szakmai vizsgáztatási rendszerben.
Akkreditált Felnőttképzési Intézmény Együttműködés a szakképzés területén a kamarák és az érdekképviseleti szervek között Dávid Lajos FMKIK alelnök Székesfehérvár,
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
Gazdálkodó egységek képviselőinek tájékoztatása Készítette: Majzer Mária augusztus 30.
A MAGYAR SZAKKÉPZÉSI RENDSZER ÁTALAKULÁSA Szegedi Szakképzési Centrum – A Jövőd itt kezdődik! |
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében.
BORNEMISSZA GERGELY SZAKKÖZÉP-, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM
Szakmai vizsgaelnök delegálás szervezési és adminisztrációs feladatai Szabó Bálint szakképzési tanácsadó program koordinátor Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
„Dolgozva tanulj!” Tájékoztató a „Gyakorlati oktatók továbbképzése a szakképzésben” című TÁMOP B-13/ projekt feladatairól
Az új közbeszerzési törvény megalkotásának körülményei, várható jövőbeli változások május 26. Dr. Kovács László Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási.
A képzett szakemberekért SZMBK KERETRENDSZER 2.1. előadás.
MESZK Gyermekápolási Szakmai Tagozat Beszámoló Bognár Lászlóné tagozatvezető.
A BKIK Oktatási Igazgatóságának és Oktatási Nonprofit Kft-jének feladatai.
1 A SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK JOGSZABÁLYI KÖRNYZETE, ÚJ FOGALMAI Laczkovich Jánosné Budapest, május 17.
Komárom – Esztergom Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság Hiányszakmák.
A kamara szerepvállalása a felnőttképzésben évi LXXVII. tv. főbb rendelkezései Tv. hatálya elsődlegesen az állam által elismert vizsgával záruló,
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
Hogyan teljesíthetjük a HpT 13§B követelményeit Egy vállalati Compliance Adatbázis terve Dr Lőrincz István Associator Kft.
Bolyai Farkas Szakképző Iskola „ Régi hagyományok… … új tudományok”
Kalocsa Iskolánk városa. Székesegyház Dózsa György Gazdasági, Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola, Kollégium OM azonosító:
Versenyképes gazdaság Versenyképes szakképzés. Szakképzési problémafa  Elérendő stratégiai célok: A szakmunkásképzés átjárhatóságának megteremtése Szétaprózott.
Üdvözöljük a iskolaév beiskolázási bemutatóján
A TANULÓSZERZŐDÉS, MINT A DUÁLIS KÉPZÉS MOTORJA InnoLignum Sopron Erdészeti és Faipari Szakvásár és Rendezvénysorozat Szeptember 8. Soproni kereskedelmi.
A SZAKKÉPZÉSI RENDSZER KORSZERŰSÍTÉSÉNEK IGÉNYE Vissza kell állítani a szakképzés tekintélyét Pontosabb és az adminisztratív terheket csökkentő szabályozás.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
Pályaválasztási szülői értekezlet Készítette: Gede Eszter
Work-based Learning in CVET Az ALFA KISOSZ Érdekvédő és Képző Egyesület szerepe a projekt megvalósításában Előadó: Czibula Zoltán igazgató ALFAKÉPZŐ.
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Tanulószerződés-kötés
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
A közérdekű munka büntetés végrehajtása az önkormányzatoknál
Szaktanácsadás 2015/2016 Készítette: Szabó Klára.
Adottságok tényszerű megfogalmazása 4.6. előadás
TÁJÉKOZTATÓ ÉS INDÍTÓ BESZÉLGETÉS A LABORVEZETŐKNEK ÉS MINŐSÉGÜGYI MEGBÍZOTTJAIKNAK SZÓLÓ TANFOLYAM TÉMÁIRÓL, SZERVEZÉSÉRŐL EŐZMÉNYEK Korábbi laborvezetői.
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
A rehabilitációt segítő támogatások, jogszabályi változások
Kompetenciamérés a Szakiskolai Fejlesztési Program II. keretében 2007
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
A vizsgabizottság működése
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
ÚJ UTAKON A SZAKKÉPZÉS Társy József
Kispálné Horváth Mária
Magyar Tudományos Művek Tára
Kommunikáció a könyvvizsgálatban
Mátészalkai Szakképző Iskola
A kétszintű érettségi.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
1993-as közoktatási törvény
és ami ebből következik moduláris szakképzési szerkezet
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
Folyamatosan emelkedik a lakosság
Az ÁFSZ feladatai az „Út a munkához” program végrehajtásában
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
Compliance és Corporate Governance
INFOÉRA Zsakó László Informatikai tanárszak problémái ELTE Informatikai Kar Juhász István-Zsakó László: Informatikai.
Merre tovább a középiskola után?
Budapest, február 5. Reszeginé Erdélyi Beáta
ÉVOSZ - Németországi Vállalkozási Tagozat ( ÉVOSZ-IWTD )
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
Pályaválasztási tájékoztató
Kimeneti mérés – OKJ rendszerű szakmai vizsgák
Kérdőív a Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzésének és megakadályozásának ellenőrzésére Készítette: Dancsné Veres Mária 2/24/2019.
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
Szakmai vizsgaelnöki pályáztatás, vizsgabizottsági jelentések
Előadás másolata:

1 A kamarák szerepe a vizsgáztatási rendszerben vizsgáztatási rendszerben Cséfalvay Ágnes

Kamarai vizsgadelegálási program Internet alapú Szakképzési Információs Rendszer Internet alapú Szakképzési Információs Rendszer Országosan egységes rendszer Országosan egységes rendszer Használó: 23 területi kamara, 5 gazdasági érdekképviselet, MKIK, vizsgaszervezők Használó: 23 területi kamara, 5 gazdasági érdekképviselet, MKIK, vizsgaszervezők Elnöki delegálás: 26 szakképesítésben Elnöki delegálás: 26 szakképesítésben (106) rész-szakképesítés, elágazás, ráépülés (106) rész-szakképesítés, elágazás, ráépülés

3 16 szakmában a vizsgabizottsági tag delegálása IPOSZ Asztalos, Kárpitos, Kozmetikus, Bőrdíszműves, Cukrász, Szobafestő-mázoló és tapétázó, Cipőfelsőrész-készítő MGYOSZ Épületburkoló, Ács-állványozó, Villanyszerelő, KISOSZ Pincér, Szakács, OKISZ Fodrász VOSZ Kőműves, Nőiruha-készítő, Férfiruha-készítő,

A szakmai vizsgáztatás általános szabályairól és eljárási rendjéről „ Régi” kifutó: ÚJ: 26/2001. (VII: 27.) OM 20/2007. (V. 21.) rendelet SZMM rendelet - módosítás: 19/2008. (XII. 4.) SZMM rendelet - módosítás: 19/2008. (XII. 4.) SZMM rendelet Átmeneti időszak: Képzés befejezése a megkezdéskor érvényes jogszabályok és Szvk szerint Képzés befejezése a megkezdéskor érvényes jogszabályok és Szvk szerint Javító, -pótlóvizsgák tehetők 1 évig Javító, -pótlóvizsgák tehetők 1 évig Váltás a moduláris képzésre: Váltás a moduláris képzésre: - iskolai rendszer 2008.szeptember 1. - iskola rendszeren kívüli (felnőttképzés) október 1.

5 A VIZSGABIZOTTSÁG MŰKÖDÉSE  „A vizsgabizottság tagjai egyetemlegesen felelősek a szakmai vizsga szabályos, szakszerű és zavartalan lefolytatásáért.”  A szervezési és lebonyolítási szabályzat meghatározhatja a vizsgabizottsági tagok különös feladatait, munkamegosztását, feladatvégzés módját

6 Vizsgabizottság és működése Összeférhetetlenség Összeférhetetlenség Titoktartás Titoktartás Értékelő lap: Értékelő lap: - szakmai tartalom véleményezése is! véleményezése is! - magas bukási arány oka?

A szakmai vizsga szervezése A vizsgázó egy napra eső vizsgatevékenysége nem haladhatja meg a napi 8 órát A vizsgázó egy napra eső vizsgatevékenysége nem haladhatja meg a napi 8 órát Időhatárok a vizsgatevékenységek lehetséges megszervezésére (8-18, 7-19) Időhatárok a vizsgatevékenységek lehetséges megszervezésére (8-18, 7-19) Létszám: 10 fő (kivételek) - legfeljebb 35 fő Létszám: 10 fő (kivételek) - legfeljebb 35 fő Vizsga befejezése 45 napon belül Vizsga befejezése 45 napon belül

Megbízás létrejötte Vizsgabizottsági tagság - felkérés, kijelölés elfogadásával jön létre Vizsgabizottsági tagság - felkérés, kijelölés elfogadásával jön létre Határozott időre szól Határozott időre szól Helyettesről a megbízónak kell gondoskodnia Helyettesről a megbízónak kell gondoskodnia - addig a vizsga felfüggesztése A felmerülő problémáról értesíteni kell a megbízót! A felmerülő problémáról értesíteni kell a megbízót!

9 Kamarai vagy érdek-képviseleti vizsgabizottsági tag feladatai Gyakorlati vizsgarész feladat előkészítése kamarai tag egyetértése az elnökkel Gyakorlati vizsgarész feladat előkészítése kamarai tag egyetértése az elnökkel Gazdálkodónál van a gyakorlati vizsga, előkészítés (vizsgaszervező, gyak. okt. vez., kamarai tag, gazd. szervezet képviselője) Gazdálkodónál van a gyakorlati vizsga, előkészítés (vizsgaszervező, gyak. okt. vez., kamarai tag, gazd. szervezet képviselője) Feladat végzés előtt szükséges útmutatások, feladattal összefüggő munkavédelmi és szakmai követelmény Feladat végzés előtt szükséges útmutatások, feladattal összefüggő munkavédelmi és szakmai követelmény Feladat befejezés időpont feljegyzés vizsgafeladat átvétele Feladat befejezés időpont feljegyzés vizsgafeladat átvétele A gyakorlati feladat egy osztályzattal történő, független és objektív értékelése A gyakorlati feladat egy osztályzattal történő, független és objektív értékelése

A vizsgabizottság felelőssége hatályos jogszabályok szerinti lebonyolítás hatályos jogszabályok szerinti lebonyolítás független és objektív mérés független és objektív mérés az általános szakmai színvonal megkövetelése az általános szakmai színvonal megkövetelése a dokumentáció hitelességének és tényszerűségének biztosítása a dokumentáció hitelességének és tényszerűségének biztosítása (szakmailag ésszerű fejlesztési ötletek megfogalmazása a jogalkotó számára) (szakmailag ésszerű fejlesztési ötletek megfogalmazása a jogalkotó számára)

Etikai és szakmai alapkérdések vizsgázókkal való emberséges bánásmód vizsgázókkal való emberséges bánásmód szakmai felkészültség szakmai felkészültség jogszabályi ismeret, tartalmának gyakorlati alkalmazása jogszabályi ismeret, tartalmának gyakorlati alkalmazása határozottság határozottság öltözködés, kommunikáció öltözködés, kommunikáció elfogulatlanság a szakmai, piaci konkurens helyzet ellenére elfogulatlanság a szakmai, piaci konkurens helyzet ellenére objektív értékelés objektív értékelés a „hatalmi” pozícióval való visszaélés elkerülése a „hatalmi” pozícióval való visszaélés elkerülése dicséret és kritika pedagógiailag célszerű arányú alkalmazása dicséret és kritika pedagógiailag célszerű arányú alkalmazása

A vizsgáztatás díjainak változása Munkavégzéssel arányos díjazás Munkavégzéssel arányos díjazás Alapja a minimálbér (71500,-Ft) Alapja a minimálbér (71500,-Ft) Szakképesítések kategóriákba sorolása: I. 1-5 vizsgatevékenység v. <6 óra, Szakképesítések kategóriákba sorolása: I. 1-5 vizsgatevékenység v. <6 óra, II vizsgatevékenység v óra, III. 12+ Díjazás: 3,5% – 4% – 4,5 % (elnök) Díjazás: 3,5% – 4% – 4,5 % (elnök) Várható vizsgadíj emelkedés (vizsgázó) Várható vizsgadíj emelkedés (vizsgázó) vizsgadíj: 6-10 % Képzési díj: 0,8-2,5%vizsgadíj: 6-10 % Képzési díj: 0,8-2,5%

A szakmai vizsga díjazása 20/2008.(VII.17.) SZMM rendelet Vizsgadíj: vizsgáztatási díj +vizsgáztatók utazási, ill. szállásköltsége (szabályok) Vizsgáztatási díj: szakmai vizsga teljes időtartamára szól Vizsgatevékenységek számától vagy a vizsgázó vizsgatevékenységeinek összidejétől függően 3 kategória (minimálbér adott %-a) I.II.III. Elnök4,5%32174%28603,5%2502 Tag3,5%25023,1%22162,7%1930 Jegyző2,05%14661, ,05750Ft

Szakma neve évi vizsgázók száma Könnyűgépkezelő883 Nehézgépkezelő384 Takarító362 Élelmiszer - és vegyiárú-eladó 291 Kereskedő vállalkozó 181 Számítástechnikai szoftver -üzemeltető 154 Idegenvezető141 Kéz- és lábápoló, műkörömépítő 116 Eljárás szerinti hegesztő (az eljárás megjelölésével) 115 Informatikus (a tevékenység megjelölésével) 107 Szakma neve évi vizsgázók száma Élelmiszer- és vegyi áru eladó 362 Kéz-és lábápoló, műkörömépítő 207 Kereskedő, boltvezető 184 Takarító167 Panziós, falusi vendéglátó 127 Vendéglátó eladó 114 Fogyóelektródás hegesztő 111 Ruházati eladó 110 Szakács103 Idegenforgalmi szakmenedzser 88

1/ Tanulószerződéses rendszer működtetése: Tanuló-szerződések száma: 2415 Képzőhelyek száma: 532 Cégek száma: 449 Tanácsadói kontaktus: több, mint 10 ezer 2/ Gyakorlati képzést végző vállalkozások ellenőrzése: 90 vállalkozásnál/ 104 képzőhelyen akkreditálása: 92 gazdálkodó szervezet /105 képzőhelyét 14 képzőintézmény tanulói 3/ Pedagógiai felkészítés: 44 fő

Munkával egybekötött szakképzés 7x 

Szintvizsgák száma: 57 Szintvizsgázók száma: 483 fő. Érintett gazdálkodó szervezetek száma: 219

Hiányszakma megnevezése OKJ száma 1.Hegesztő Ápoló Kőműves Gépi forgácsoló Gazda

Hiány szakképesítések Hegesztő (Kék szín: ösztöndíjas szakmák) Hegesztő (Kék szín: ösztöndíjas szakmák) Szerszámkészítő Szerszámkészítő Géplakatos Géplakatos Szerkezetlakatos Szerkezetlakatos Gépi forgácsoló Gépi forgácsoló Kőműves Kőműves Ács-állványozó Ács-állványozó Épületasztalos, Épületasztalos, Bútorasztalos Bútorasztalos Burkoló Burkoló Épület- és építménybádogos Épület- és építménybádogos Villanyszerelő Villanyszerelő Elektronikai műszerész Elektronikai műszerész Műanyag feldolgozó Műanyag feldolgozó Karosszéria lakatos Karosszéria lakatos Gazda Gazda Szociális gondozó és ápoló Szociális gondozó és ápoló Csecsemő- és gyermeknevelő-gondozó Csecsemő- és gyermeknevelő-gondozó

Gyakorlati képzés óraszám arányának alakulása Németországon és Magyarországon géplakatos kőműves ács,állványozó óraszám

A szakképzés iskolai és munkaerő-piaci modellje A gazdálkodónál munkára szocializálás: évi 60 nap - Magyarország 150 nap - Németország Szakiskolában oktatás-nevelés: évi 60 nap - Németország 70 nap - Anglia 150 nap - Magyarország

26 A kamarák megváltozott szerepe  Az RFKB-k társelnöki szerepe, a gazdaság érdekegyeztetésének szervezője, a megrendelői szerep meghatározó tényezője;  A gazdaság gyakorlati képzésben vállalt szerepének összefogója, minőségbiztosítója;  Az egyes szakképesítések szakmai tartalmának, a kibocsátás minőségének meghatározója

Változások február szakmában ösztöndíj bevezetése február szakmában ösztöndíj bevezetése szeptembertől 8 utáni „alternatív” szakképzés (84 szakmában) szeptembertől 8 utáni „alternatív” szakképzés (84 szakmában) Pályaválasztási kamarai akciók Pályaválasztási kamarai akciók

28 TUDNIVALÓK A delegálás alapja: A delegálás alapja: - szakértői névjegyzék megújítása az új OKJ szerint (Igazolvány feltétele): letölthető: mai vizsgáztatás mai mai - max. 15 alap szakképesítés (ráépüléssel!) Delegáláskor kérjük jelezze az összeférhetetlenséget. Delegáláskor kérjük jelezze az összeférhetetlenséget. Kamarai tagság előnyt jelent Kamarai tagság előnyt jelent Pályázatok beadása folyamatos /NSZFI+kamara/

29 Köszönöm a figyelmüket!