Korszerű pénzkezelés. 1.Az első banki kapcsolatod: bankszámlanyitás Miért lesz szükséged bankszámlára?  Továbbtanulás esetén kötelez a fősuli ill. egyetem.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Bankszámla és bankkártya
Advertisements

Lépj be az AlertPay oldaladra:
Sikerprogramos oldalon a megfélő csomag kiválasztása után katt a fizetési gombra. Ellenőrizd le, hogy valóban ezt a csomagot választottad Mielőtt a Payza.
A bankszámla a bankkal kötött szerződés alapján megnyitott számla.
Hitelek – pénzt kölcsönbe?. Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy.
az MSZOSZ és tagszervezetei valamint a szervezeti tagok részére
Alert Pay számlán keresztül bankkártyás befizetés a 7DW regisztrációkor ! Írd be a linkkeresőbe a következő linket
Internetes banki szolgáltatások, elektronikus ügyintézés
Elektronikus ügyintézés
Pénzügyi kultúra fejlesztése
Neptun.Net Pénzügyi rendszer A gyűjtőszámla
Kivonat.
HOGYAN CSÖKKENTHETŐ A FORGALOMBA KERÜLŐ KÉSZPÉNZ MENNYISÉGE? IIR Cash Management konferencia október 1. Homa Péter, Bankkártya.hu.
ReportGyakoriságTartalom alap Tartalom bővített (pluszban) Bontások Bankpiaci trendekkéthavi Költési, hitelfelvételi, megtakarítási hajlandóság Intézmények.
„e-NIVÓ – együttműködõ NõI VállalkozÓk hálózata a valóságban és virtuálisan” 1 Emlékszel rá? 1. Hogyan megy a regisztráció? 2. Mire való a regisztráció?
Készítette: Schiszler Anett Szekeres Kornél H7T9UZ IQCPCZ
Kedvezményes ajánlatunk
Használata Készítette: Medve Tamás.
A diákat készítette: Matthew Will
Pénzügyi munkakör a tanirodai gyakorlatban
Nemzetközi pénzügyi ügyletek
Internetes bankok piacformáló hatása
Pénz kivétele AlertPay-ről bankszámlára Menj fel a oldalra Írd be a bejelentkezéshez szükséges azonosítóidat ( .
Pénz átutalása AlertPay számláról másik AlertPay számlára Pénz átutalása AlertPay számláról másik AlertPay számlára (ha például segíteni szeretnénk valakinek)
Egyszerű, gyors, biztonságos A háromból kettőt választhat Kutatási eredmények az eBanking szolgáltatásokról május 12.
Bankszámla és bankkártya MEGTAKARÍTÁSOK avagy Sok kicsi sokra megy!
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
Legyen Ön is InnerLight Törzsvásárló! dr. Tihanyi László tel:
A magyar háztartások fizetési szokásai
11. Pénzügyi rendszer.
Tájékoztató az OTP Bank Partnerei részére
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Kivonat a Wikipédiából
Pénz átutalása AlertPay számláról másik AlertPay számlára Pénz átutalása AlertPay számláról másik AlertPay számlára (ha például segíteni szeretnénk valakinek)
K&H trambulin tapasztalatok
A LÁTHATATLAN PÉNZ TITKAI
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
A bankszámla a bankkal kötött szerződés alapján megnyitott számla.
Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy hitelt veszel fel. Mi a hitel?
2008. Június 3. F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n „Családi Kasszasikerek” Öngondoskodás Program 2009.
2008. Június 3. F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n „Családi Kasszasikerek” Öngondoskodás Program 2009.
2008. Június 3. F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n „Családi Kasszasikerek” Öngondoskodás Program 2009.
Dolceta - Pénzügyi ismeretek modul 1 A számlák összehasonlítása Ellenőrző kérdések.
A készpénz és más eszközök használata
Az elektronikus felvételi (e-felvételi) folyamata
A bankok.
Fizetési művelet, fizetési számla, pénzforgalmi számla, fizető fél
Tájékoztató a kollégiumi díj fizetéséről 2014/2015 tanév
BANKI ÜGYINTÉZÉS Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS
Pénzügyi ismeretek Bankműveletek- bankszámvital Katona Klára.
Korszerű pénzkezelés otthon
Nemzetközi utalás magyar bankszámláról AdvCash-re onnan már könnyen feltölthető a PM számla! A regisztrációs linket kérd a szponzorodtól!
Pénzforgalom a bankszámlán
Abaqoos Banki virtuális pénztárca. Bankkártya vs. E-Banking alapú átutalás.
35. Életpályánk pénzügyi döntései A. Milyen pénzügyi lépések kísérik végig életünket?
Kedvezményes munkáltatói számlacsomag ajánlat
Bankrendszer Pénzügyi tervezés osztály.
Felső tagozatos tanárok képzése
Bankszámlanyitás, bankkártyaválasztás Készpénzzel, vagy anélkül?
Bérek könyvelése Schalkhammer-Kenyeres Márta
A PÉNZFORGALOM (I.) „Én csak arra figyelmeztetlek benneteket,
Korszerű pénzkezelés.
Elektronikus ügyintézés
Bankoljunk okosan! – KORSZERŰ PÉNZKEZELÉS Szakmai háttérismeretek
A családok és a vállalkozások pénzügyei
Vásárlás az interneten
Minden az azonnali fizetési rendszerről
Internet-szolgáltatások I/13. évfolyam
Döntsünk okosan a hitelfelvételről!
Előadás másolata:

Korszerű pénzkezelés

1.Az első banki kapcsolatod: bankszámlanyitás Miért lesz szükséged bankszámlára?  Továbbtanulás esetén kötelez a fősuli ill. egyetem számlanyitásra: ide érkezik az ösztöndíjad és innen fizeted az iskolai költségeidet (tandíj,vizsgák díjai,egyéb…)  Ha munkába állsz, akkor ide érkezik a fizetésed.

1.1 Mi a bankszámla? Egy szerződés közted és a bank között, amelyben a bank vállalja, hogy  a bankszámládra érkező pénzeket (=jóváírások) és a kimenő pénzeket (=terhelések) nyilvántartja,  rendszeresen tájékoztat (havonta értesítőt, bszla kivonatot küld postán vagy ben) a számládon történő pénzmozgásokról  a Te megbízásaidat teljesíti (átutalás, kártyás vásárlás, készpénz felvétel…)  és természetesen mindezekért díjat számol fel neked!

1.2 Milyen jogaid és kötelességeid keletkeznek, ha bankszámlát nyitsz? Jogaid Jogod van a számládon lévő pénz felett. rendelkezniJogod van a számládon lévő pénz felett. rendelkezni Rendszeres tájékoztatást kapni a számlád egyenlegéről.Rendszeres tájékoztatást kapni a számlád egyenlegéről. Megbízásokat adni a banknak a számlád terhéreMegbízásokat adni a banknak a számlád terhére Megszüntetni a számládat.Megszüntetni a számládat. Kötelességeid Számlanyitáskor azonosítani kell magad.Számlanyitáskor azonosítani kell magad. Megfelelő fedezetet kell biztosítani a megbízásaidhoz (pl. legyen elég pénz a számlán, ha utalni akarsz pénzt valakinek)Megfelelő fedezetet kell biztosítani a megbízásaidhoz (pl. legyen elég pénz a számlán, ha utalni akarsz pénzt valakinek) Fizetni kell a banki költségeket.Fizetni kell a banki költségeket.

1.3 Mikor nyithatsz bankszámlát?   14 év alatt a számlaszerződést a bank a szülővel köti meg. A szükséges dokumentumok: a szülő személyi vagy személyazonosító igazolványa, a junior születési anyakönyvi kivonata, ha a junior diák, akkor diákigazolványa is.   év között a szerződést a bank a juniorral köti meg, a szülő már csak Társtulajdonosa a számlának, azonban a szerződés alá- írásával hozzá kell járulnia a szerződés létesítéséhez. Ekkor a bank már csak a junior személyazonosító igazolványát kéri be.   18 év felett már teljes a szabadság, szülői hozzájárulás nélkül lehet saját bankszámlád.

1.6 Milyen megbízásokat adhatsz a banknak a számláddal kapcsolatban? KészpénzfelvételKészpénzfelvétel Készpénz befizetésKészpénz befizetés Bankkártyás vásárlásBankkártyás vásárlás

1.6 Milyen megbízásokat adhatsz a banknak a számláddal kapcsolatban? Átutalás: elküldhetsz pénzt a számládról valakinek a számlájáraÁtutalás: elküldhetsz pénzt a számládról valakinek a számlájára Átvezetés: ha van több számlád ugyanannál a banknál, akkor az egyikről kérheted egy összeg átvezetését a másik számládraÁtvezetés: ha van több számlád ugyanannál a banknál, akkor az egyikről kérheted egy összeg átvezetését a másik számládra Felhatalmazás: közüzemi szolgáltatók számára (pl.: Vodafone…)adhatsz felhatalmazást, hogy a havi díjakat beszedjék a számládrólFelhatalmazás: közüzemi szolgáltatók számára (pl.: Vodafone…)adhatsz felhatalmazást, hogy a havi díjakat beszedjék a számládról

1.7 Milyen költségeket számol(hat) fel a bank a bankszámlavezetéssel kapcsolatban? Számlanyitás díjaSzámlanyitás díja Számlavezetési díjSzámlavezetési díj Készpénzfelvétel díjaKészpénzfelvétel díja Átutalás, átvezetés, felhatalmazások díjaÁtutalás, átvezetés, felhatalmazások díja Kapcsolódó szolgáltatások díjaiKapcsolódó szolgáltatások díjai

Tájékozódjunk a bankszámlánkról! Ha már van folyószámlánk, fontos, hogy rendszeresen kísérjük figyelemmel az azon történő pénzmozgásokat, és számlánk egyenlegét. Ezt a célt szolgálja – többek között – az ún. bankszámla- kivonat, amelyet a bank köteles megküldeni ügyfelének. Mit tartalmaznak a bankszámla-kivonatok? – A folyószámla kivonaton megtaláljuk, hogy a tárgyidőszakban milyen pénzforgalmat regisztrált a bank a számlánkon. – Az adott időszakban használtuk a bankkártyát?

Milyen számlát nyissunk? Bankszámlának nevezett szolgáltatást szakszerűen lakossági folyószámlának nevezzük. Ez a számla elsődlegesen pénzforgalmunk lebonyolítására szolgál, ezért a szükségesnél több pénzt nem érdemes itt tartani, mivel erre a számlára a bank általában alacsony kamatot fizet. A pénzforgalmi célú bankszámlákon túl vannak egyéb banki szolgáltatásokat (pl. megtakarítási termékeket vagy hitelfelvételt) támogató bankszámlák is. Ilyenek például: betétszámla (betétben elhelyezett megtakarításaink őrzésére, kezelésére), hitelszámla (a bankkal kötött kölcsönszerződés alapján a hitel folyósítására szolgál).

Léteznek továbbá egyéb, speciális pénzügyi szolgáltatásokhoz kapcsolódó, technikai jellegű számlatípusok is. értékpapírszámla befektetési számla nyugdíj-előtakarékossági számla

Mielőtt lakossági folyószámlát nyitunk, érdemes végiggondolni az alábbiakat: Várhatóan milyen nagyságrendű pénzösszeg(ek) és milyen rendszerességgel érkezik(érkeznek) a számlánkra? Milyen ügyleteket és milyen gyakorisággal fogunk számlánkon keresztül intézni,kifizetni? Hogyan szeretnénk ezen ügyleteket intézni? Akarunk-e a számlánk egyenlegéről, illetve a számlánkon zajló műveletekről folyamatosan tájékozódni? Ha igen, akkor hogyan? Akarjuk-e megtakarításainkat is a számlavezető bankban tartani, kamatoztatni?

Hogyan válasszunk bankot? A bankválasztás lépései

Bankok kínálata, szolgáltatása és feltételek Elérhetőség: – Milyen közel van a bank, mennyire kiterjedt a fiókhálózata és pénzfelvételre alkalmas ATM- hálózata? Milyen a fiókok nyitvatartási ideje? – Elérhetők-e a banki szolgáltatások elektronikusan, így pl. interneten, mobiltelefonon Kínálat: - Milyen szolgáltatásokat kínálnak az egyes bankok és milyen feltételekkel? - Milyen számlacsomagot kínálnak a bankok? Költségek: - bankszámla-vezetés költségei - számlavezetési díj - forgalmi, vagy tranzakciós díj

Mire használhatjuk bankszámlánkat? 1.

Mire használhatjuk bankszámlánkat? 2.

1.8 Elektronikus banki szolgáltatások Telebank: a bank ún. Call.Centerét felhívva egy titkos telefonos PIN-kód (=azonosító szám) bediktálása után információt kérhetsz Pl.: a számlaegyenlegedről. Mobilbank/SMS szolgáltatás: a telefonodra kérhetsz SMS értesítést pl.:  ha pénz érkezik a számládra,  ha pénzt vonnak le a számládról,  ha használatban a van a bankkártyád (Kártyaőr szolgáltatás)… Internetbank: internetes bejelentkezéssel (felhasználónév, azonosító, számlaszám) hozzáférhetsz On-line a bankszámlához és adhatsz megbízásokat (titkos jelszó megadása után) (

Kártyahasználat Telefonos bankügyintézés (számlaműveletek tanácsadás, befektetés, információ,stb.) Mobilbanki – SMS Szolgáltatások (értesítések, számlainformáció,stb.) Mobilbanki – SMS szolgáltatások (értesítések, számlainformáció,stb.) Internetes bankolás (számlaműveletek, befektetés, betétkezelés, stb) E-BANKING Az elektronikus banki szolgáltatás e-banking

Az elektronikus, internetes bankolás esetén fontos„óvintézkedések”. A bankunk által rendelkezésünkre bocsátott jelszót az első használat során le kell cserélni. A bank internetes felületének használatához a jelszót jegyezzük meg. Interneten keresztül csak biztonságos helyről bankoljunk, ne hagyjunk másnak rálátást elektronikus kódunkra! Ne válasszuk azt a lehetőséget, hogy gépünk megjegyezze a belépéshez szükséges jelszót! Tanácsos törölni a böngésző tárolóját is az internetes bankolás után, hogy illetéktelen személy ne tudjon adatainkkal visszaélni. Ha nyilvános helyen intéztük pénzügyeinket, célszerű megváltoztatni a belépési jelszavunkat. Azonnal jelezni kell a bank felé, ha jogosulatlan, vagy annak tűnő műveletet észlelsz a bankszámládon.